Kom godt i gang 10 nemme til køkkenhaven

Kom godt i gang – 10 nemme til køkkenhaven

Der er nogle ting, der er nemmere at dyrke i køkkenhaven end andre. Selvom jeg efterhånden har haft køkkenhave i lang tid, så er der stadig nogle klassikere, jeg planter hvert år, som jeg bare ved, jeg altid lykkes med.

Jeg har samlet 10 af de nemme til køkkenhaven, så du kan få inspiration til, hvad du skal plante i din køkkenhave i år. Til sidst i indlægget har jeg også skrevet et par tips til dig, der lige har fået din første have.

 

10 nemme til køkkenhaven

Det behøver ikke at være svært at dyrke en køkkenhave. Derfor er de 10 afgrøder, du kan læse mere om herunder nemme at få succes med, – og så smager de oven i købet godt.

Lad os se på det. Her får du 10 nemme til køkkenhaven.

 

1. Kartofler

1 Kartofler

Kartofler med fine spirer – klar til at komme i jorden.

De første nye kartofler man graver op af jorden i sin egen have, det er de bedste! Også selvom det er på 10. år, at man graver nye kartofler op.

Du har måske hørt, at kartofler skal hyppes, og det er også rigtigt nok – det kan man nemlig gøre. Men det er også en mulighed at dække med halm i stedet for at hyppe. Gør du det, skal du faktisk ikke gøre noget, fra du lægger kartoflerne i jorden, til du høster dem. Nemmere bliver det vist ikke.

Lær mig noget om kartofler

 

2. Gulerødder

2 Gulerødder

Gulerødder, der lige er trukket op af jorden.

Gulerødder er knasende sprøde, dejligt søde og på mange måder en perfekt snack i løbet af dagen. Præcis derfor dyrker jeg dem altid i min køkkenhave.

Det sjove ved at dyrke sine egne gulerødder er, at du ikke behøver at plante de klassiske, orange rødder. Du kan nemlig vælge at plante gule, hvide, røde eller endda nogle lilla og på den måde sætte lidt farvespræl på maden.

Lær mig noget om gulerødder

 

3. Radiser

3 Radiser

Knasende, sprøde, røde radiser.

Radiserne er én af de første ting, jeg kommer i jorden, når foråret nærmer sig. De første rækker sætter jeg i drivhuset, og når det bliver varmere udenfor, gør jeg plads til dem i køkkenhaven.

Jeg planter radiser hver 14. dag, for længere tid er de nemlig ikke om at spire, og så kan jeg høste friske radiser til frokosten hver dag.

Lær mig noget om radiser

 

4. Salat

4 Salat

Det er altid godt at have salat i køkkenhaven.

Rød eller grøn salat? Ja, salat findes ikke kun i de grønne nuancer, men selvom du ikke vælger de klassiske farver, dyrkes de på samme måde.

Salat vokser relativt hurtigt, og sørger du for at vande flittigt med vandkanden, så salaten ikke tørster, kan du se frem til at høste sprøde blade til salatskålen med jævne mellemrum.

Lær mig noget om salat

 

5. Squash

5. Squash

De små squash er de lækreste, men de kan blive store.

En enkelt squashplante giver mad nok til en hel familie, og hele sommeren kan du næsten dagligt høste af din squash.

Jeg bruger dem til mange ting, men særligt er det et hit, hvis de lige kommer en tur på grillen inden servering. Sæt dem på bordet med en skål pesto lavet af basilikum fra drivhuset, så er sommermenuen sikret.

Lær mig noget om squash

 

6. Løg

6 Løg

Løgene er høstet & gemmes nu til vinteren.

Løg er en nem afgrøde at dyrke i køkkenhaven, og får du ikke spist dem alle sammen i løbet af sæsonen, kan de gemmes hele vinteren.

Om sommeren er der altid så mange lækre ting at hente i køkkenhaven, men om vinteren ser det helt anderledes ud. Derfor er det rart at vide, at man har et lille lager af egne grøntsager, man kan dykke ned i, når foråret synes langt væk. Til det formål er løg gode.

Lær mig noget om løg

 

7. Ærter

7 Ærter

Ærter er smagen af sommer.

Det er først rigtigt blevet sommer, synes jeg, når jeg plukker en stor skål med ærter, som jeg kan sidde og bælge.

Ærter er nemme at dyrke, og husker du at dække dem med fiberdug indtil, at de er spiret, burde der også være garanti for, at det ikke bliver fuglene, der høster ærterne først.

Lær mig noget om ærter

 

8. Morgenfruer

8 Morgenfruer

Fine, farverige morgenfruer.

Jeg har aldrig haft en have, hvor jeg ikke har haft morgenfruer. De skal bare være der. Jeg har morgenfruer mange steder i haven, men de er altså særligt gode i køkkenhaven, hvor de lokker bierne til.

Samtidig giver det mig også mulighed for at plukke en buket, når jeg alligevel er nede i køkkenhaven for at hente grønt til aftensmaden. Får jeg lyst, kan jeg endda drysse morgenfruer på maden, for blomsterne kan faktisk spises.

Lær mig noget om morgenfruer

 

9. Rødbeder

9 Rødbeder

Syltede rødbeder til frokostbordet.

Rødbeder er også en af de nemme til køkkenhaven, som kan gemmes hele vinteren. Rødbeder kan dyrkes i mange former og farver, så har du lyst, kan du plante et par rækker med stribede beder, med gule beder og med de røde.

Jeg planter altid nogle forskellige sorter, så der er lidt variation. Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilke du planter, og synes du, at de røde er flottest – og bedst at sylte – så er det da dem, du skal plante.

Lær mig noget om rødbeder

 

10. Krydderurter

10 Krydderurter

Krydderurter – øverst mod højre: oregano, basilikum & rosmarin.

Duften af krydderurter, der sendes rundt i luften på en varm sommerdag, det er altså bare herligt! Selvom nogle krydderurter er nemmere at have med at gøre end andre, så kan du næsten ikke gøre noget forkert.

De fleste krydderurter passer nemlig sig selv, så det eneste du skal gøre, er at plukke store buketter, som du enten kan spise eller give til andre.

Lær mig noget om krydderurter

 

Den første have

Den første have

Køkkenhaven midt på sommeren.

Jeg kan stadig huske, hvordan jeg havde det, da jeg fik min første rigtige have. Det var en blanding af glæde over alt det potentiale, der lå i jorden på den ene side og nervøsiteten over, hvor jeg skulle gå i gang på den anden side.

Rigtig mange gange hørte jeg, at det første år man har en ny have, der skal man ikke gøre noget. Der skal man se, hvordan den opfører sig; hvor er der sol og skygge. Hvilke planter er der allerede. Hvor står grundvandet måske ekstra højt. Det første år skal man simplethen bare følge årets gang.

Men det kræver tålmodighed.

Set i bagklogskabens lys er det egentlig et meget godt råd, men det kan være svært at vente med at få fingrene i jorden. Plante, grave, flytte ting, indrette helt som man gerne vil.

Jeg lyttede ikke til det råd, men gik straks i gang med at plante. Det var en sommer, hvor der kom rigtig meget vand fra oven, og det endte med, at det meste af min køkkenhave stod under vand… Fordi jeg ikke vidste, at lige der, hvor jeg havde anlagt køkkenhave, der stod grundvandet meget højt.

Så det kan altså være en god idé at vente. Lære haven at kende det første år og vente med at gå rigtigt i gang til foråret efter.

 

Vælg de rigtige afgrøder

Vælg de rigtige afgrøder

Frø klar til udplantning.

Jeg synes stadig, at det kan være svært at vælge, hvilke ting jeg skal dyrke i min køkkenhave. Med tiden har jeg dog fundet ud af, at det handler om at dyrke noget, som jeg synes smager godt, og som jeg ved, at jeg enten får brugt i løbet af sommeren eller kan gemme til vinter.

Når du skal vælge afgrøder til køkkenhaven, handler det om at prøve sig frem og finde ud af, hvilke frugter og grøntsager, der passer til din have. Derefter, når du har styr på det, kan du begynde at eksperimentere med afgrøder, der kræver lidt mere eller som bare lyder spændende.

Med til det at dyrke en køkkenhave hører jo også, at nogle ting lykkes, mens andre ting bestemt ikke lykkes… Jeg har da lidt nogle nederlag i haven, men i stedet for at overgive mig, forsøger jeg med et comeback året efter – stærkt indstillet på sejr!

På den måde plejer det at gå, men fejler alt, har jeg heldigvis listen her med 10 nemme til køkkenhaven. De er nemlig helt basic og et godt udgangspunkt, for de lykkes altid.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *