dyrkning af basilikum

Basilikum – Ocimum basilikum

Basilikum er endnu en af de krydderurter, der dufter og smager helt fortryllende. Med sine lyse, grønne blade står den herhjemme i hjørnet af drivhuset, hvor den forsøger at overstråle de andre ting ved at strutte af sundhed i håbet om at komme med ind i køkkenet.

Den kommer da også ofte med ind, hvor den bliver brugt til pesto, i salater, som fyld i brød eller friskhakket, drysset over en rygende varm pizza med tomater og mozzarella. Sikke en mundfuld! Men før tænderne kan løbe i vand, skal den jo først lige vokse sig stor og stærk. Basilikum har ry for at være svær at dyrke, men jeg synes nu, at det som regel går rimeligt smertefrit, hvis man følger et par simple forholdsregler.

 

Dyrkning af basilikum

dyrkning af basilikum

Dyrkning af basilikum behøver ikke være svært.

Basilikum trives bedst på en solrig plet, hvor den ikke bliver udsat for kulde eller vind, og i bund og grund er det nok det, der gør den vanskelig i manges øjne. Basilikum er nemlig en diva, der hurtigt får kolde tæer, og det tåler den ikke. Hvad enten du vælger at have din basilikum i potte eller dyrke basilikum frit i haven, er det altså meget vigtigt, at den både får varme og læ – det kommer du længst med.

 

dyrkning af basilikum

Basilikum skal helst have masser af sol.

Der er mange meninger om dyrkning af basilikum. Nogle mener, at basilikum i potte er vejen frem, hvor andre mener, at basilikum i drivhus eller på friland i haven er den bedste måde at dyrke basilikum på. Jeg indrømmer gerne, at jeg har været nervøs for at dyrke basilikum for  med de mange forskellige stemmer, der meldte sig i koret, havde jeg svært ved at finde hoved og hale i alle de mange meninger. Men da jeg ville have basilikum i haven, var der jo ikke andet at gøre end at kaste sig ud i det, og det gik jo også alt sammen.

Der er jo det med haven, at enten så kommer planterne eller også gør de ikke. Nogle gange kan man have en idé om, hvorfor noget lykkes eller ej, andre gange kan man forsøge sig igen og igen uden at komme tættere på en løsning. Derfor var jeg også indstillet på at dyrkning af basilikum nok ville blive en af de ting, jeg skulle forsøge mig lidt med over et par sæsoner. Jeg blev dog positivt overrasket, da det lykkedes første gang, og i dag har jeg basilikum i haven på samme niveau som alle de andre krydderurter.

 

Sådan dyrker du basilikum

dyrkning basilikum

Basilikum klar til udplantning.

Basilikum er ikke flerårig, så derfor bliver du nødt til at plante den fra ny hvert år. Når basilikummen blomstrer, kan du tage frø fra planten og så dem næste forår. Du kan begynde at så frø fra basilikum i marts og langt ind i juni, og når en spire kigger frem, sætter kimblade og vokser til, sætter du den spæde basilikum i potte, og lader den bo her, indtil den er så stor, at den kan plantes ud på blivestedet.

 


TIP Når basilikummens rødder når bunden af potten, skal den plantes over i noget større.


 

Den nemmeste måde at få basilikum på er ved at købe en god basilikum i potte og så stikle de små planter om.

 

Her kan du se, hvordan man deler en basilikum

 

Vand er vigtigt, når du dyrker basilikum – både for den lille basilikum fra frø og den, der er omstukket fra en udvokset. Vanding af basilikum skal gøres regelmæssigt, for en basilikum er tørstig, og den bliver ked af det, hvis den har det for tørt. Det gælder både de nye planter og dem, der har vokset sig store en hel sæson.

 

Basilikum i drivhus

basilikum i drivhus

Hvis du har basilikum i drivhus, får den de bedste vækstbetingelser.

Når din basilikum har vokset sig stor, skal den plantes ud på blivestedet, hvor den skal være resten af sommeren. Nogle har deres basilikum i potte, og det kan man også sagtens, hvis potten er stor nok, men jeg har min basilikum i drivhus. Min erfaring er, at basilikum trives bedst i drivhus eller mistbænk, fordi den ikke udsættes for blæst og dansk sommerkulde, og derfor kan leve et nogenlunde beskyttet liv her.

 

basilikum i potte

En lille basilikum i potte klar til omplantning.

Hvis du vil plante din basilikum i haven, skal du gøre det, når jorden er meget varm. En basilikum trives bedst ved temperaturer på 20+ grader. Det kan være svært at efterkomme det ønske på vores breddegrader, og netop derfor foregår dyrkning af basilikum i drivhus her hos mig.

 


TIP Det er tydeligt at se, om en basilikum trives, for gør den det, vokser den sig stor – nogle kan blive helt op til 1 meter høje.


 

Basilikum skal nippes jævnligt, men bruger du ofte af den, så burde det heller ikke være noget problem. De skud du nipper af, kan nemlig bruges i maden. Når du nipper din basilikum, tager du lige topskuddene på planten, det vil sige der, hvor 2 helt små blade skyder frem på stænglen. Hvis du gør det, vil din basilikum kvittere ved at buske sig og vokse sig større i stedet for at blive lang og ranglet.

 

Rød & grøn basilikum

dyrkning basilikum

Der findes mange forskellige basilikumsorter.

Der findes et stort udvalg af basilikumsorter, men jeg har kun den grønne basilikum her hos mig. Hvis du har lyst til at dyrke basilikum, som du ikke finder i alle supermarkederne, kan du dyrke en rød basilikum eller gå på opdagelse i nogle af de mange andre forskellige sorter, der findes. Nogle har smag af kanel, anis eller citron og du kan jo smage dig frem, til du finder den basilikum, du synes, passer bedst ind hos dig.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

4 thoughts on “Basilikum – Ocimum basilikum

  1. Hej Lisa.
   I udgangspunktet kan der godt, men det er, så vidt jeg ved, meget sjældent det sker. Jeg har dyrket basilikum i mange år, og jeg har aldrig selv haft spindemider i mine.
   Der er også forskellige teorier, der mener, at basilikum, tagetes og koriander afskrækker spindemiderne, og derfor anbefales det at have disse planter i drivhuset. Det er blandt derfor, at jeg selv har netop de planter i mit drivhus 🙂

  1. Hej Claus.
   En basilikum har ikke kun mørkegrønne blade. Nogle sorter har lysegrønne, så det kan være, at det er sådan en, du har. Hvis ikke er det vigtigt, at basilikum får nok vand og varme, så planten har energi til at vokse og sætte blade. Har du din basilikum i potte, kan du prøve at plante den om og se, om det gør en forskel. Har du den i drivhus eller på friland, kan du nippe den ned – og bruge bladene til pesto fx – og se, om de nye skud og blade ikke bliver mørkere.
   Hilsner
   Christine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *