Temahave-Frugthaven

Temahaver: Frugthaven

Der er noget eventyrligt over frugthaver, når man går rundt i dem på en varm sommerdag med bare tæer i græsset. I glimt kan man se solen, som strejfer ned mellem de tætte trækroner, der kun en gang i mellem lukker lidt lys ned på græsset. Selv på en varm dag kan græsset være fugtigt, og frugthaven bliver en oase, man kan slå sig ned i, når man trænger til en pause fra det hele.

Så kan man slentre rundt her, måske plukke en håndfuld jordbær eller se, om blommerne er modne, og forsigtigt nippe en enkelt af for at tage en bid – og prompte blive straffet for sin utålmodighed. Der er ingen tvivl om, at blommer er bedst, når de er modne.

 

Den første frugthave

Den første frugthave

Grenene på det gamle pæretræ er tunge af frugt.

Jeg er vokset op med en gammel frugthave, hvor træerne stod krogede og strakte deres grene ud mod verden. Hvert år bar træerne så meget frugt, at der var mad nok til hele vinteren, og frugtbuskene med bær dannede hække, man kunne krybe ind under for at spise klaser af friske ribs og solbær.

 

Den første frugthave

Ribsbuske er gode at plante i den første have.

Da jeg som voksen selv fik min egen have, var der ingen frugthave med blomstrende æbletræer og krogede kirsebærtræer, man kunne klatre op i. Der var et pæretræ, der på én sæson kun akkurat gav pærer nok til en tærte. Det var jo ikke meget, men til gengæld fik jeg lov til selv at bestemme, hvordan min første frugthave skulle være. Hvilke frugttræer og frugtbuske, jeg ville have, og hvilke sorter jeg synes, kunne være spændende at høste ind.

 

Anlæg en frugthave

Anlæg en frugthave

Æbletræet. Ét af de vigtigste træer i frugthaven.

Det giver sig selv, at jo mere plads, man har, jo flere frugttræer og frugtbuske kan man plante. Selvom du ikke har mange kvadratmeter, hvor du kan anlægge en frugthave, skal du ikke opgive tanken – det kan nemlig godt lade sig at gøre alligevel.

Til den lille frugthave skal du primært vælge frugtbuske og holde lidt igen med at plante frugttræer. Et træ ser ikke stort ud, når du planter det, men i løbet af et par år kan det hurtigt vokse sig stort, så derfor kan det være en god idé kun at plante et enkelt træ eller to – men vælg en sort, du ved, smager godt! Det kan du jo lige så godt.

 


TIP Mange frugttræer kan dyrkes i espalier, og det er praktisk i den lille frugthave, hvor der ikke er meget plads.


 

I den store frugthave, hvor der er meget plads, kan du slå sig lidt mere løs og plante sorter, du måske ikke kender, men som du synes, har et spændende navn. Dog skal du stadig huske ikke at plante frugttræer alt for tæt. Udnyt, at du har plads nok til, at træerne kan stå med god afstand, og især kirsebærtræer vokser sig store og kommer med tiden til at kræve en del plads.

 

Anlæg en frugthave

Det er en god idé at plante vindruer i espalier.

Nogle vælger at plante deres frugttræer og frugtbuske på rad og række, andre vælger at plante dem på må og få. Jeg har plantet frugttræerne og frugtbuskene i min frugthave, så de danner kroge og på den måde skaber en frugtlund, hvor man kan gå på opdagelse mellem de forskellige sorter. På den måde kan øjnene hele tiden blive nysgerrige på de snørklede stier, og dermed ikke se, hvor det hele ender.

 


TIP Du behøver ikke at anlægge hele frugthaven med det samme. Gem et par pladser – det kan jo være, at du en dag finder en spændende sort, du bare må have hjemme i din egen have.


 

Hvordan du anlægger frugthaven er op til dig. Der findes ikke nogle regler for, hvordan den skal se ud så udnyt, at du helt selv kan bestemme.

 

Hvilke frugttræer & frugtbuske skal jeg plante?

Hvilke frugttræer & frugtbuske skal jeg plante?

Gule mirabeller i aftensolen.

Det kan være en god idé at læse om de forskellige sorter før, du går i gang med at svinge dankortet. Det gælder nemlig om at plante frugttræer og frugtbuske, der passer til dit behov.

Jeg har lagt vægt på at plante sorter, der giver mig en lang sæson i frugthaven, så jeg hele sommeren og langt ind i efteråret har en grund til at svinge forbi den del af haven. Først på sommeren kan jeg plukke jordbær, så kommer ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær, som stille og roligt afløses af pærer, æbler og blommer.

 

Hvilke frugttræer & frugtbuske skal jeg plante?

Solbær kan plantes som hæk mellem frugthaven & resten af haven.

På den måde kan jeg få frisk frugt over en lang periode. Bærrene spiser jeg løbende eller gemmer i fryseren og på glas. Frugt fra træerne spiser jeg selvfølgelig også med det samme, men her har valgt nogle sorter, hvor jeg ved, at de er gode at gemme. Det er altså lækket at kunne spise et æble i december eller helt hen i foråret og mærke, at det stadig er knasende sprødt, selvom det er plukket for flere måneder siden.

 


TIP Jeg har også hasselnødder, kirsebær, mirabeller, brombær, vindruer, rabarber og hyld i min have. De har dog fået plads uden for frugthaven, men du kan sagtens plante dem i din frugthave, hvis du har lyst.


 

Flere af de sorter jeg har valgt at plante er desuden gamle sorter, men først og fremmest synes jeg, at du skal plante de frugttræer og frugtbuske, som du synes, giver den bedste frugt.

 

Brug frugthaven

Brug-frugthaven

Jordbær er smagen af sommer.

Så længe, at du anlægger din frugthave et sted, hvor der er meget sol, hvor blæsten ikke er for kraftig og jorden ikke er alt for våd, har du de bedste betingelser for at kunne høste meget frugt.

Min frugthave ligger i forlængelse af min køkkenhave, så jeg har samlet de spiselige ting i én ende af haven. Så skal jeg ikke ud på en længere vandretur, når jeg skal ”handle ind”, for det hele er samlet inden for et overskueligt areal.

 

Brug frugthaven

Hos mig vokser brombær i hegnet & ikke i frugthaven.

For at lave en naturlig afgrænsning mellem frugthaven og køkkenhaven har jeg plantet buske og træer, så de danner skillelinjer mellem afdelingerne. Særligt er bærbuskene rigtig gode som hække, fordi de bliver tætte uden at blive for høje, så de skygger. Samtidig synes jeg også, at det er flot med en lang række af solbærbuske eller ribsbuske, som er fuldt besat af plukkemoden frugt.

 


TIP Har du store frugttræer, kan du hænge en gynge eller en hængekøje op i de tykke grene.


 

Men der er andre grunde til at gå ned i frugthaven end for at spise, selvom det da ellers er en god grund. Det kan være en fordel at indrette små, hyggelige kroge mellem træer og buske, hvor man kan slå sig ned på et tæppe med en god bog eller hvile benene på en bænk.

 


TIP Kompostbunken kan gemmes af vejen i skyggen af et stort træ eller bag en tæt klynge af bærbuske i frugthaven.


 

Jeg har også en hængekøje udspændt mellem to pæretræer i min frugthave, og når jeg trænger til en pause fra lugningen, lægger jeg mig ofte her og kigger op mellem træernes flimrende løv. Lytter til bierne, som summer overalt, ser en sommerfugl flakse forbi eller mærker vinden, der skubber til hængekøjen. Så kan man blunde lidt, og det skal der også være plads til.

 

Afslapning & ro

Afslapning & ro

Søde & røde kirsebær.

Om sommeren når bladene folder sig ud, er der skyggefulde pletter i græsset under de store frugttræer, så man kan lægge sig midt i det grønne eller slå sig ned på en fin, lille bænk. Om vinteren hænger der fuglemad i de mørke grene, og selvom der er langt tid til sommer, flyver fuglene frem og tilbage mellem træerne.

 

Afslapning & ro

Misteltenen vokser gerne på æbletræerne i frugthaven.

Der er ro på i den del af haven, hvor frugthaven ligger. Det er som om, at træerne og buskene fortætter lydene, så man kan gå rundt i sine egne tanker. Man kan lade græsset gro, lade det vokse vildt så mælkebøtter og kløver kigger frem og kun nøjes med at holde rent under træer og buske eller man kan slå en sti fra træ til træ, fra busk til busk.

Man kan med andre ord tage den helt med ro i frugthaven.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *