Hortensia – Fra udplantning til buketter

Hortensia – Fra udplantning til buketter

Hortensia lyser op i haven med sine blå, røde, lilla, gule og hvide blomster, der sidder i tætte skærme – klar til at blive plukket og sat i vaser.

Jeg synes ofte, at blomster og buske, der er virkelig smukke at se på, har en kedelig tendens til at være svære at have med at gøre. Sådan er det heldigvis ikke med hortensia, for den kræver ikke meget pasning. Til gengæld kræver hortensia den rigtige form for pasning. Hvad det går ud på, kigger vi på her.

 

Hortensia i haven

Hortensia i haven

Hortensia kan vokse i haven, i krukker & indenfor, hvor den gør sig godt som stueplante.

Før, du henter spaden frem og begynder at grave, skal du overveje, hvor i haven du vil plante hortensia, for det er nemlig ikke helt lige meget, hvor de sættes. Hortensia skal have læ og samtidig skal de plantes et sted, hvor de ikke får direkte sol fra morgen til aften. Kraftig sol og hård blæst udtørrer nemlig hortensia, hvilket giver dig færre blomster til buketterne.

Derfor skal du plante hortensia et sted i haven, hvor den både får skygge og sol. I japanske haver ser man tit hortensia i skyggen ved små damme, hvor rødderne kan stå i fugtig jord, for det er noget, hortensia holder af.

Bredden og højden på hortensia afhænger af sorten, men nogle typer hortensia kan blive 1-2 meter både i højden og bredden. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvor i haven du udplanter hortensia, for under de rigtige omstændigheder kan den i løbet af et par år godt komme til at skygge for buske og blomster, der har brug for solen.

 

Udplantning & pasning af hortensia

Udplantning og pasning af hortensia

Hortensia kan vokse indendørs som stueplante & efterfølgende plantes ud i haven.

Udplantning af hortensia skal ske om efteråret, for på det tidspunkt af året er jorden stadig lun efter sommeren, og efterårsregnen har samtidig gjort jorden fugtig. Desuden er det også en fordel at plante hortensia i efteråret fordi, planten på det tidspunkt befinder sig i en dvaletilstand, hvor den ikke laver nye skud og bruger energi på at vokse.

 


TIP Har du allerede en hortensia i haven, men vil du gerne flytte den? Når hortensia skal igennem en flytning, er det bedst i efteråret, hvor den er i dvale.


 

Du kan godt plante hortensia i foråret, men så skal du vande meget, og det vil blive sværere for planten at komme godt fra start. Har du tålmodighed, er det derfor en god idé at vente med udplantningen til efteråret.

 

Sådan udplanter du hortensia

 • Det er vigtigt, at din hortensia ikke er tørstig før udplantning. Sæt derfor din hortensia i en spand med vand og lad den suge godt før, at du planter den.
 • Når tørsten er slukket, finder du en god spade og går ud på den plet i haven, hvor din hortensia skal bo.
 • Grav et hul og sørg for, at det er så stort, at hele rodnettet kan være i hullet.
 • Plant hortensiaen i hullet, men fyld kun 2/3 af hullet med jord for resten af hullet skal fyldes med vand.
 • Når hortensiaen har drukket vandet, kan du fylde resten af hullet med jord.
 • Afslut udplantningen af hortensiaen med endnu en omgang vand.

I tiden efter udplantningen af din hortensia skal du sørge for at vande den ofte. Det er nemlig meget vigtigt, at hortensiaen ikke tørrer ud.

 

Vanding – Det er vigtigt

Vanding - Det er vigtigt

Hortensia må ikke tørre ud. Det går nemlig ud over blomstringen.

Det hører med til pasning af hortensia, at den skal vandes igen og igen, for hortensia er en tørstig type. Derfor kan det være en god idé at plante hortensia et sted, hvor den kan stå i fugtig jord. Med fugtig jord mener jeg ikke våd jord, for hortensia har ingen intentioner om at tage en svømmetur.

 


TIP Har du hortensia i krukker og potter, skal de vandes oftere end hortensia i havens bede. Krukker med hortensia skal i varmt solskinsvejr vandes dagligt, hvorimod det kun er nødvendigt at vande hortensia i bede, når blomster og blade hænger.


 

Hvis du går meget op i, hvilken farve din hortensia har, kan du påvirke farven igennem vandingen. Har du blå hortensia, kan du vande med regnvand, som du samler op i en regnvandstønde, hvis du gerne vil have, at din hortensia fortsætter med at være blå. Vand fra vandhanen indeholder nemlig meget mere kalk end regnvand, og kalken kan få hortensiaen til at skifte farve. Har du røde og hvide hortensia i haven, kan du derimod godt vande dem med vand fra vandhanen.

 


TIP Får din hortensia gule blade, kan det være et tegn på, at den har fået for meget vand. Får den brune blade, betyder det, at den enten har fået for lidt vand eller har været udsat for kraftig vind.


 

Vælg den rigtige type hortensia

Vælg den rigtige type hortensia

Vil du gerne have flere hortensia, er formering vejen frem med mindre, at du vil købe planterne. Hortensia kan formeres gennem stiklinger eller ved at dele en stor plante.

Der findes mange typer hortensia, og det kan være svært at navigere rundt i, hvilken hortensia du skal købe. Først og fremmest skal du selvfølgelig vælge en hortensia, som du synes er flot, og som vil passe ind i din have. Det kan være, at du har et bed, hvor blomsterne har blå og lilla farver, og så vil det jo være flot med en hortensia i de samme farver.

 

Populære typer hortensia

 • Little Lime
 • Elisa
 • Endless Summer
 • Blue Bird
 • Syrenhortensia
 • Clara
 • Bella
 • Limelight
 • Dorthea
 • Alma
 • Frida
 • Egebladet Hortensia

Det er ikke altid til at vide, hvilken type hortensia man står med. Det kan jo ske, at du modtager en hortensia uden navneskilt på i gave. Ofte har supermarkeder hortensia i potter stående, som man nemt og hurtigt kan købe og give i gave til en glad haveejer. Hortensia kan nemlig godt stå indendørs, og i lang tid vil den også blomstre fint.

Du skal dog plante den ud, når den begynder at visne ned, men så vil den til gengæld også begynde at skyde og vokse igen.

 


TIP Hortensia busker sig nemt og kan med tiden blive tæt i sit udseende. Det gør hortensia velegnet som hæk. Det er virkelig flot at plante flere hortensia tæt sammen et sted i haven, så de med tiden vokser sig store og kommer til at fungere som en hæk, der inddeler haven i forskellige rum – måske som overgang mellem køkkenhaven og staudebedene.


 

Hortensia i krukker

Hortensia i krukker

Hortensia i krukker på terrassen.

Hortensia kan både plantes i bede og krukker. I min have vokser hortensia i selvstændige bede, hvor de fungerer som rumdelere mellem store bede, lige som jeg også har plantet hortensia i krukker og potter rundt omkring på terrasserne.

Jeg synes, det giver et fint farvespil, når hortensiaens farvede blomster kigger frem over krukkernes kanter.

Planter du hortensia i krukker, er det en god idé, hvis der er hul i bunden af krukken, så vandet kan sive fra. Når himlen åbner sine sluser, og vandet vælter ned over den stakkels hortensia, vil det være en fordel, at vandet ikke samler sig i bunden af krukken. For selvom hortensia godt kan lide fugtig jord, bryder den sig ikke om et fodbad. Du kan også lægge mindre sten, muslingeskaller eller lecakugler i bunden af  krukken – det hjælper også i forhold til afvandingen.

 

Hortensias fine farver

Vanding - Det er vigtigt

Hortensias farve afhænger af jorden, & du kan ikke være sikker på, at den hortensia du køber, får samme farve i din have, som den havde, da du købte den.

Det er farverne på hortensia, der gør busken til noget særligt. Et sted i haven lyser hortensia med røde blade på blomsterne kraftigt op, et andet sted er det de blå, hvide eller lilla farver, der dominerer.

Hvordan kan det være? Jo, det er jordbunden, der bestemmer, hvilken farve hortensia får, og derfor kan du godt opleve, at din hortensia foretager et farveskift.

Når du køber en hortensia med røde bladede blomster, kan den efter udplantning godt skifte farve til blå. Det skyldes simpelthen jordbundsforholdene. Farven på hortensia afhænger nemlig af, hvor sur jord den er plantet i. En sur jord giver blå hortensia. En neutral jord giver din hortensia røde eller hvide blomster.

Nogle sorter er dog udviklet sådan, at de ikke bliver påvirket af jordbundsforholdene, så vil du være sikker på, at din hortensia ikke foretager farveskift, er det sådan en hortensia du skal købe.

 

Giv hortensia gødning

Hortensia skal plantes i en næringsrig jord, og en kombination af spagnum og kompost kan anbefales. Som udgangspunkt skal hortensia have gødning to gange om året. Én gang i foråret og én gang i efteråret, men nogle typer af hortensia vil gerne have lidt ekstra.

Har du en kompostbunke i din have, kan du servere det for din hortensia, lige som du i efteråret kan samle nedfaldsblade fra haven og lægge omkring planten. Dels skærmer det hortensia mod frost, dels nedbrydes bladene igennem vinteren og fungerer dermed som gødning til hortensia.

 

Beskæring af hortensia

Beskæring af hortensia

Du skal holde igen med beskærersaksen & kun klippe i din hortensia, hvis det er meget nødvendigt.

Det kan ikke anbefales at beskære hortensia, for det vil gå ud over blomstringen. Nogle gange kan en beskæring dog alligevel blive nødvendig – særligt, hvis din hortensia har vokset sig virkelig stor og begynder at genere nogle af de andre buske og blomster i haven.

Synes du, at beskæring af hortensiaen i din have bliver nødvendigt, er der nogle ting, du skal huske. Der findes nemlig 2 typer af hortensia, og de skal beskæres på forskellige tidspunkter af året.

De hortensiaer, der blomster på 1-årige skud, skal du beskære, når planten stopper med at blomstre i efteråret. Blomstrer din hortensia derimod på 2-årige skud, er det bedst at beskære i april, når nattefrosten er ovre og før, at hortensiaen blomstrer igen.

I løbet af efteråret vil hortensiaen begynde at visne, og blomsterne vil sidde tilbage på busken som brune kupler. For nogle vil det sikkert være fristende at klippe blomsterne af, men det kan være en god idé at lade dem sidde, for de beskytter nemlig hortensiaen mod frost. Du skal derfor vente til foråret med at klippe de visne blomster af.

 

Hvad gør jeg med hortensia om vinteren?

Hvad gør jeg med hortensia om vinteren?

Hortensia rammes sjældent af sygdomme, men du kan dog risikere, at hortensia kan blive ramt af meldug.

I udgangspunktet gør du ikke noget med din hortensia, når det bliver vinter – i hvert fald ikke, hvis du har købt en hortensia, der er vinterhårdfør. Har du plantet disse typer hortensia i haven, skal du nemlig ikke bekymre dig om, hvordan de klarer vinteren.

 

Følgende sorter er vinterhårdføre:

 • Clara
 • Alma
 • Bella
 • Elisa
 • Frida
 • Dorthea

Har du ikke nogle af de arter af hortensia i din have, skal du tage dine forbehold for de hortensia, der ikke er vinterhårdføre, kan tage skade af frosten.

Før, at det bliver vinter, og frosten kommer krybende, kan du dække dine hortensia med halm, gran eller fiberdug. Det vil skærme planterne. Hvis du lige har plantet hortensia, er de selvfølgelig mere udsatte end de hortensia, der har stået på samme plads i haven i flere år.

 


TIP Hortensia i krukker har det sværest om vinteren, og har du mulighed for at sætte krukkerne frostfrit, er det en god idé. Er det ikke muligt, kan du sætte krukkerne tæt ved husmuren, hvor de kan stå i læ.


 

Hvis vinteren har været hård, og din hortensia har taget skade af frosten, kan du beskære den til over de nye, grønne skud. Det burde kickstarte den.

 

Brug hortensias blomster til buketter & kranse

Brug hortensias blomster til buketter & kranse

Hortensia er god i kranse & buketter.

Hortensia er ikke kun flot, når den står som en kæmpe busk i haven og lader blomsterne vippe i vinden. Nej, den er også rigtig smuk at bruge til buketter og kranse. Hortensias blomster er ofte store og pompøse, og det giver noget fylde, hvis du bruger hortensia i buketter sammen med andre blomster. Du kan også plukke en stor buket hortensia i forskellige farver og sætte dem i en vase midt på stuebordet – de klare farver i blomsterne kan lyse et hvert rum op.

En af de særlige ting ved hortensia er, at de kan tørres og bruges i dekorationer. Når du tørrer, hortensia får de et papiragtigt udtryk, og blomsterne ser virkelig fine ud – sarte og støvede på samme tid. Hvis du plukker blomsterne om sommeren, mens de stadig har farve, kan de holde på farven. Selvfølgelig falmer farven en smule, men du kan stadig se, om blomsten har været blå, røde eller lilla.

Det betyder, at du kan gemme hortensia og bruge dem til kranse i vintertiden – enten til at hænge på døren eller til adventskransen. Dejligt er det nemlig, når vinteren lægger sig omkring haven, at hortensiaen kan sprede sommerens farver indenfor. Også selvom, at landskabet uden for gnistrer snehvidt.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

8 thoughts on “Hortensia – Fra udplantning til buketter

 1. Hermed en hilsen. Har fået foræret en hortensia og vidste ikke rigtigt hvordan den
  skulle plantes. Dine instruktioner er fine og er lige til at følge.
  Med Hilsen John Hansen.

 2. Vi købte 4 hortensia i maj mdr og plantede dem ud i krukker. De står virkligt fine, men nu begynder de at falme i farver og ligner nærmeste at de har stået under et udstødningsrør fra en bil. Der er desuden begyndt at skyde med nye skud af blade på dem, så nu er mit spørgsmål hvad man skal gøre.
  Jeg har ikke blomster erfaring, så derfor håber jeg at i kan hjælpe med er råd
  Mvh Gitte

  1. Hej Gitte.
   Det lyder da ærgerligt, at de sådan er begyndt at hænge med næbbet. Ud fra det du skriver, er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det er blomsterne eller bladene, der er falmet. Det er helt normalt, at blomsterne taber farve og visner ned – det gør alle blomster jo på et tidspunkt. Når det sker, nipper du de visne blomster af og så skyder nye frem.
   Er det derimod også bladene, der taber farve, kan det skyldes, at de ikke har fået vand nok. Hortensia kræver meget vand, og netop derfor er det også en god idé at placere dem et sted, hvor de får læ og halvskygge, så de ikke udtørrer for nemt. Særligt hortensia i krukker kræver daglig vanding i den tørre tid, vi har i øjeblikket. Det er vigtigt, at jorden er fugtig uden dog at være drivvåd – det undgår du ved at have et hul i bunden af krukken, så overskydende vand kan løbe fra.
   Jeg håber, at det kan hjælpe dig 🙂
   Hilsner Christine.

 3. Hej
  Jeg har i mange år haft hortensia elsker dem men i år er de nye blade lys og mørk gn meleret både dem i krukker og dem i bede, de har fået gødning har aldrig set det før. De har blomst

  1. Hej Bente.
   Kraftig sol og kraftig blæst kan give skader på bladene, så har de været udsat for det, kan det være derfor, at bladene ikke ser ud, som de skal. Det kan også skyldes, at planterne ikke har fået vand nok, og hortensia har netop brug for meget vand.
   Nu skriver du, at du har haft hortensia i mange, så ovenstående er du jo nok klar over og har helt styr på. Derfor tænker jeg, at det enten er et skadedyr eller en svampesygdom, der har været på spil. Kan du se skadedyr på planterne, kan du give dem et brusebad, så de bliver skyllet af. Er det derimod en sygdom, dine hortensia har fået, hjælper et brusebad ikke. Det er forholdsvist almindeligt, at hortensia angribes af meldug, som lægger sig som en hinde på bladene og spredes med vinden. Det kan være det, dine hortensia har fået, og det kan også være grunden til, at både buske i bede og krukker er ramt.
   Mit sidste bud på dit problem, uden at vide andet end det du kort har beskrevet her, er, at dine hortensia kan være ramt af klorose, dvs. jernmangel. Det er ufarligt, og planterne får deres normale farve igen, når jorden har fået tilført jern.
   Jeg håber, det kunne hjælpe dig.

 4. Hej.
  Jeg har adskillige hortensiaer lige ved min terrasse. De er plantet af den tidligere ejer af huset og jeg har boet her i snart 4 år.
  Jeg har røde blå og hvide og de står sammen, pånær en enkelt hvid som står midt i plænen.
  Jeg har beskåret dem hvert år, for de bliver enorme! Så man nærmest ikke kan komme forbi dem – men jeg undrer mig over at de hvide nærmest visner før de er sprunget ud.
  Jeg undrer mig også over at jeg på andet år i træk observerer utroligt mange spyfluer i primært de røde planter.
  Kan jeg gøre noget ved de ting?
  Med venlig hilsen
  Mona

  1. Hej Mona.
   Normalt når planter visner ned på den måde, skyldes det, at de ikke vokser under de rigtige betingelser. Det lyder dog underligt, at det kun er din hvide hortensia, der er ramt af problemer, for jeg vil mene, at alle planterne burde have samme problem, når de står samme sted.
   Kan det eventuelt skyldes, at den hvide hortensia er mindre end de andre og derved bliver “undertrykt”, så den ikke får den sol, vand og næring, der er behov for?
   I forhold til spyfluerne så er der vist ikke så meget at gøre.
   Hilsner
   Christine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *