Lav dit eget kryddersmør med timian & citron

Kryddersmør med urter fra haven

Bierne brummer i bedet med krydderurter, og på lang afstand kan man høre, at her er der fuld af liv. Går du tættere på, kan du dufte krydderurterne, som de står der i sommersolen og suger varmen til sig. På de dage får jeg altid lyst til at plukke nogle store bundter, som jeg kan tage med ind i køkkenet.

Men hvad skal man bruge alle de krydderurter til?
Jeg bruger dem til at lave kryddersmør med urter fra haven. Det er lækkert og enkelt at lave og en god måde at bruge de friske krydderurter på. Og så er smagen af sommer ikke til at tage fejl af.

Lad os først gå i haven for at samle nogle krydderurter, og bagefter går vi ind i køkkenet. Så får du nemlig min opskrift på kryddersmør med urter fra haven.

 

Godt kryddersmør med urter

Godt kryddersmør med urter

Kryddersmør med grønne urter.

Da jeg gik gennem køkkenhaven for at høste grøntsager til aftensmaden, nåede jeg på et tidspunkt til krydderurtebedet. På sådan en varm sommerdag, som det var, da jeg gik der med kurven under armen, dufter krydderurterne altid ekstra kraftigt.

Timian, rosmarin, purløg, persillebasilikum… Jeg fik lyst til at plukke lidt af det hele, så jeg tog saksen frem og klippede et par bundter, lagde dem i kurven og gik ind i køkkenet.

 


TIP En god kryddersmør kan bruges som kold sovs til maden. Laver du den med estragon, vil du få kryddersmør, der smager af bearnaise.


 

Jeg kiggede på urterne. Hvad skal jeg lave med dem? Jeg havde lyst til noget, hvor urterne kunne træde tydeligt frem, så smagen af sommer og duften fra krydderurtebedet kunne få lov til at fylde i munden. Samtidig skulle det også være enkelt.

 


TIP Friske krydderurter har en meget intens smag og duft, som bevares i kryddersmørret.


 

 

Derfor besluttede jeg mig for at lave kryddersmør med urter. På den måde får krydderurterne nemlig lov til at smage igennem, og sådan en portion med godt kryddersmør, den kan bruges på mange forskellige måder.

 

Opskrift på kryddersmør

Opskrift på kryddersmør

Blomsterne fra tallerkensmækker giver en fin orange farve i smørret.

Det er både hurtigt og enkelt med kryddersmør så selv på de dage, hvor der ikke er det store overskud i køkkenet, kan der blive tid til at lave det. Det er altid et plus i min opskriftsbog. Samtidig kan jeg variere min opskrift på kryddersmør på mange forskellige måder, så jeg kan bruge lige de urter, jeg har i haven den dag, jeg får lyst til godt kryddersmør.

 

Kan kryddersmør fryses?

Kryddersmør kan fryses, så du behøver ikke at spise det hele samme dag, som du laver det. Holdbarheden er 14 dage i køleskabet, så du kan sagtens lave det nogle dage før, at du skal bruge det. Vil du være i rigtig god tid eller har du bare lavet en stor portion, kan du fryse kryddersmør uden problemer.

 

 

Når du skal finde den rigtige opskrift på kryddersmør, er det vigtigt, at du først tænker over, hvad for noget mad, du vil servere smørret til. Kryddersmør med urter fungerer nemlig på præcis samme måde som alt andet mad med urter. Nogle urter passer bare bedre til nogle råvarer end andre, og det fine er jo netop at finde de urter, der fremhæver og ikke overdøver.

Derfor har jeg heller ikke kun én opskrift på kryddersmør. Jeg har flere, men udgangspunktet er det samme for alle opskrifterne. Den største forskel er, hvilke urter jeg bruger.

 

Idéer til opskrifter på kryddersmør

  • Kryddersmør med timian & citron
  • Kryddersmør med purløg
  • Kryddersmør med estragon
  • Kryddersmør med persille
  • Kryddersmør med rosmarin
  • Kryddersmør med basilikum

 

På opdagelse i urterne

På opdagelse i urterne

Kryddersmør – enkel, lækker sommersmag!

Jeg har et stort krydderurtebed, så det giver mig mulighed for at variere min opskrift på kryddersmør på mange forskellige måder i løbet af sæsonen. Og det er en god ting. For på den måde får jeg den rene urtesmag i maden et par gange i løbet af sommeren, og den smag er jeg faktisk rigtig glad for.

Mange har en tendens til at varme krydderurterne op, men når man gør det, mister de noget af deres kraft. Det gør de ikke, når de blandes med smør. Her får man en lækker, cremet urtesmag.

 


TIP Kryddersmør med urter er lækkert til mange ting. Jeg smører det på friskbagt brød eller spiser det til fisk og grillmad. Kryddersmør til bagte kartofler og majskolber er desuden også altid et hit.


 

Har du også et krydderurtebed eller måske bare et par krukker med friske urter, så synes jeg, du skal gå på opdagelse i dem. Smage, dufte, hakke og blande, så du kan sætte kryddersmør med urter fra haven på bordet. Det er nemlig smagen af sommer.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *