krydderurter i haven

Krydderurter i haven

Der er næppe noget, jeg holder så meget af i min køkkenhave som krydderurter. De er smukke, de dufter fantastisk og så er de absolut uundværlige i køkkenet! Derfor har jeg også mange krydderurter, for jeg bliver simpelthen så glad af at gå og snuse og smage på de aromatiske urter, og stille og roligt har jeg fået samlet mig en mindre urtehave.

Det gør bestemt ikke noget! For krydderurter er utroligt medgørlige, og det meste af tiden står de faktisk bare og passer sig selv, og jeg kan derfor nøjes med at høste alt det, jeg orker, mens jeg lægger mine kræfter andre steder i haven.

Når jeg bliver spurgt, hvad jeg synes, man skal plante som det første i haven eller på altanen, så svarer jeg derfor altid krydderurter – så lad os lige dykke lidt ned i, hvorfor, at krydderurter er så fantastiske.

 

Til terrassen, bierne & køkkenet

kvan krydderurter i haven

Kvan er ikke en af de mest almindelige, men hører til blandt de flerårige krydderurter.

Jeg har som udgangspunkt alle mine krydderurter samlet ét sted, og efterhånden er det blevet til urtehave, som tæller en del forskellige krydderurter. Urtehaven har jeg placeret tæt på køkkenet, hvor krydderurterne får masser af sol, og hvor jeg kommer forbi flere gange i løbet af dagen, så jeg kan indsnuse de mange, kraftige dufte så tit som muligt. Det har også den fordel, at jeg ikke skal gå så langt, når jeg midt i madlavningen kommer i tanker om, at jeg vil tilføje purløg, oregano eller persille til den ret, jeg er i gang med at lave.

Men det er ikke det eneste sted, jeg har krydderurter, for jeg har også spredt mine krydderurter i haven, så de kan tiltrække bier i køkkenhaven eller dufte dejligt i bedene omkring terrassen. Det er også på terrassen, at jeg har udvalgte krydderurter i potter. Det er blandt andet mynten, som spreder sig med lynets hast, og som jeg derfor kun har i potter, men også lavendlerne får lov til at stå på terrassen, så de kan sprede deres søde duft, når jeg sætter mig med en kop kaffe.

 


TIP Krydderurter er fantastiske, når de er friske! Brug friskhakket oregano, timian, salvie eller rosmarin på en nylavet pizza eller lav en kop te af friskplukket mynte eller ananassalvie.


 

Krydderurter er vidunderlige i mad men også utroligt smukke i buketter. Har du krydderurter i haven, tiltrækker de bier, og mange af dem blomstrer med de fineste, små blomster og er derfor virkelig yndige at se på, så krydderurterne kan sagtens plantes i staudebedet.

 

Krydderurter til nybegynderen

ananassalvie krydderurter i haven

Ananassalvie har – som navnet antyder – en tydelig smag af ananas.

Krydderurter er et godt sted at begynde, hvis du er ny i havefaget, for de passer nærmest sig selv, og så giver de tilmed et stort udbytte. Bor du et sted uden have, kan du sagtens have krydderurter i potter, det egner de sig nemlig glimrende til, og udbyttet her vil være langt mere jævnt over en lang periode, end hvis du brugte den sparsomme plads til gulerødder eller ærter.

 


TIP En kok lærte mig, at mange krydderurters smagsnuancer reduceres kraftigt eller forsvinder helt, når de bliver opvarmet. Undtaget er de mere træagtige krydderurter, som har grenstammer, der breder sig, fx salvie, laurbær og rosmarin. Derfor skal du ikke afholde dig fra at drysse en håndfuld friske krydderurter ud over maden lige inden servering – det er vanedannende lækkert!


 

Flerårige krydderurter

citronmelisse krydderurter i haven

Citronmelisse er en af de flerårige krydderurter, der kommer hvert år.

Som så mange andre planter kan krydderurter groft deles ind i 2 kategorier: étårige krydderurter og flerårige krydderurter. De étårige skal sås hvert år, det gælder blandt andet dild og koriander, og du skal derfor have frø fra krydderurterne, hvis du vil have de étårige krydderurter i næste sæson. Heldigvis er krydderurterne ikke nærige med frø, så du skal bare huske at samle ind, før de smider dem alle sammen.

De flerårige krydderurter klarer sig derimod storartet i flere sæsoner, og de egner sig derfor også glimrende til at tage stiklinger af. Jeg har med succes taget stiklinger fra salvie, rosmarin og estragon. Tager du ikke stiklinger fra dine flerårige krydderurter, vokser de sig store, og har du plads til det så lad dem endelig gøre det. Jeg har set løvstikke på størrelse med store buske og timian så tæt som et tæppe. Det er smukt og duftene breder sig langt væk.

 

Udplantning af krydderurter

krydderurter i haven

Der er mange små basilikumplanter i én potte.

Den nemmeste måde at få krydderurter på uden det store besvær er ved at købe krydderurter i potter i det lokale supermarked. I de potter står der rigtig mange krydderurter på meget lidt plads, og får de lov til at blive stående i den samme potte, så kvæler de langsomt hinanden. Deler man potten i enkelte planter, vil de klare sig fint, og du vil hurtigt se resultater – og det kan jo nogle gange være meget rart at se resultater samme sæson, som man har bestemt sig for indføre nye krydderurter i haven.

Krydderurter som mynte, persille, basilikum, salvie, estragon, purløg, løvstikke og timian kan fint deles på denne måde.

 

Sådan deler du krydderurter

basilikum

Basilikum har en aflang rod.

Gør potten våd og lirk derefter forsigtigt planterne ud. Nu kan du skille dem ad i enkelte planter, men det er vigtigt, at du sørger for, at de får et godt stykke af rodnettet med sig. Hver plante sættes i sin egen potte, som vandes godt.

 

basilikum

Del basilikumplanten på midten først.

 

Rodnettet kan være kraftigt, så du må godt bruge lidt styrke for at skille planterne ad.

I begyndelsen skal de stå lunt og i skyggen, lige som det er vigtigt, at de får rigeligt vand, så de har de bedste betingelser for at komme sig oven på flytningen. De fleste, der har prøvet at flytte, ved nok, hvordan sådan en omgang lige tager noget tid at komme sig over, og det gælder også for krydderurterne.

 

Rødderne fra de mange planter er filtret godt og grundigt ind i hinanden.

Efterhånden som de vænner sig til deres nye hjem, vil de små planter rejse sig og begynde at strutte af livsmod. Når det sker, kan de omplantes til en større potte, plantes ud eller hvad du nu synes. Det er ikke sikkert, at alle krydderurterne overlever omvæltningen, men langt de fleste gør, og så har du krydderurter i massevis resten af sommeren.

 

Gå på opdagelse i krydderurternes verden

timian krydderurter i haven

Timian er en vidunderlig krydderurt, der går godt til det meste.

Når du skal beslutte, hvilke krydderurter du vil dyrke i din have, skal du vælge de krydderurter, du synes, smager bedst. Du kan eventuelt begynde med at plante purløg, persille, timian, oregano, rosmarin og basilikum, som er nogle af de mest almindelige krydderurter i madlavningen. Når du synes, at du har styr på dem, kan du udvide med andre spændende krydderurter, fx løvstikke, estragon og mynte eller gå på opdagelse i nogle af de mindre alment kendte krydderurter som kvan, citronverbena og anisisop.

Under alle omstændigheder skal der næsten være krydderurter i haven, for de er simpelthen for lækre og for nemme ikke at bruge plads på.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *