Lav stiklinger selv

Lav stiklinger selv

Den nemmeste måde at få nye planter på er ved at lave stiklinger. Det er også den billigste måde at få nye planter på, og det er bare to af grundene til, at jeg laver stiklinger af alt fra stueplanter til stauder, buske og træer.

Med tiden er det blevet en hyggelig havebeskæftigelse for mig at lave nye planter af mine favoritter. Nogle beholder jeg selv, andre giver jeg væk og en gang imellem får jeg nye stiklinger retur, som jeg kan plante ud i min egen have eller vindueskarm.

Hvis du gerne vil lære, hvordan du laver stiklinger – for det er ikke spor svært – så viser jeg dig her, hvordan du skal gøre.

 

Stiklinger – hvordan gør man?

Stiklinger – hvordan gør man

Hvordan stiklinger laves, er ikke svært at lære.

Der er to forskellige måder, du kan lave stiklinger på.

 

Du kan lave:

 1. Stiklinger i vand
 2. Stiklinger i jord

 

I udgangspunktet er det samme output, du får: nemlig nye planter. Det er bare måden, du vælger at formere på, der er forskellig. Forskellen er, at når du vælger at lave stiklinger i vand, sætter du den afklippede gren/stilk/skud i vand i stedet for jord.

Du skal huske at skifte vandet en gang imellem, så stiklingen ikke står og rådner. Gør du det, vil du se, hvordan skuddet stille og roligt begynde at slå rødder. Når rødderne har en god størrelse, plantes stiklingen ud i en potte med jord, hvorfra den så får lov til at vokse videre.

 

Lav stiklinger – Sådan gør du

Lav stiklinger – Sådan gør du

Stiklinger skal have lys, varme & god jord.

Har du udset dig en plante, du vil stiklingeformere? Så har du faktisk alt det, du skal bruge. Groft sagt. For jeg plejer nu også at alliere med mig et par ekstra ting. Som du kan se, er det ting, du nok allerede har derhjemme, for det kræver ikke meget at formere.

 

Det, du skal bruge for at komme ud over stepperne med “Projekt lav stiklinger”, er:

 • Moderplante (til at tage stiklinger fra)
 • Saks
 • Potter
 • Jord
 • Vand

 

Nu er tingene fundet frem, så lad os komme i gang med at få lavet stiklinger.

 


TIP Plant ikke direkte i kompost for det vil slå de nye planter helt omkuld. Selvom de har brug for næring, skal stiklinger ikke have gødning og kraftig kompost før, at de er større.


 

Sådan gør du

Sådan gør du

Stiklinger, der lige er udplantet, må ikke udtørres eller overvandes.

Stiklinger er nemme at lave, og langt de fleste af dem slår rødder og bliver til nye planter. Alligevel laver jeg altid mange stiklinger, når jeg er i gang, for så er jeg  sikker på, at der i hvert fald er én, der bliver til noget.

Om jeg laver 10 stiklinger eller nøjes med en enkelt gør ingen forskel. Der kan sagtens være flere stiklinger i samme potte, for jeg sætter dem bare rundt langs kanten. Når de er store nok, skiller jeg dem forsigtigt ad og planter dem ud i deres egne potter.

 


TIP En stikling skal være mellem 10-20 centimeter lang, og derfor kan du sagtens lave flere stiklinger af den samme gren. Når jeg gør det, skærer jeg altid et skråt snit i bunden af grenen og et lige i toppen for at give et hint om, hvilken vej stiklingen skal sætte rødder.


 

Så går vi i gang:

 • Vælg den plante, du gerne vil stiklingeformere.
 • Udse dig så et skud, der ser sundt ud og som strutter af livskraft med blade og god vækst.
 • Klip eller bræk skuddet af lige over et bladpar.
 • Fjern blomster og de nederste blade så det kun er den bare stilk, du sætter i jorden om lidt. Når du fjerner blomster og blade, vil stiklingen bruge kræfter på at sætte rødder i stedet for på at blomstre eller holde liv i løvet.
 • Sæt stiklingen i jord og plant den gerne dybt.
 • Pres jorden let sammen omkring stiklingen og vand den.
 • Stiklinger skal have lys og varme for at kunne vokse, men direkte sol tåler de ikke. Derfor er det bedst, hvis du sætter dem et sted med halvskygge. Har du stiklinger i drivhus, skal du huske at lufte godt ud, når det bliver varmt, så de ikke dør af hedeslag.
 • Udplant dine stiklinger, når der er godt gang i væksten. De er klar til at få en ny potte, når rødderne møder pottens bund.

 


TIP Sørg altid for, at den jord du skal plante stiklinger i, er luftig. Det er vigtigt, at de nye planter hverken udtørrer eller overvandes. Jorden må ikke være tung og klaske sammen, for der er brug for luft, så rødderne kan udvikle sig.


 

Stiklinger fra forår til efterår

Stiklinger fra forår til efterår

Nye stiklinger har ikke brug for gødning.

Når man laver stiklinger, betyder det, at man klipper noget af en plante, som man derefter sætter i vand eller jord og på den måde giver nyt liv. Det er meget simpelt, og stiklinger er nemme at få succes med. Især, hvis de laves på den rigtige tid af året.

Vinteren er ikke det bedste tidspunkt at lave stiklinger på for på den tid af året, er planterne gået i dvale, og de har sjældent kræfter nok til at kunne etablere nye rødder. Jeg begynder at lave stiklinger i marts, og fortsætter – efter behov naturligvis – til efteråret, hvor jeg rykker dem ind drivhuset, så de får den sidste varme. I løbet af september stopper jeg helt med at lave nye planter.

 


TIP Lav stiklinger i forbindelse med, at du beskærer. Mange af de skud og grene, der klippes af, kan sagtens blive til nye planter.


 

Jeg laver også stiklinger om sommeren, men så er jeg til gengæld ekstra opmærksom på, at de ikke får direkte sollys eller tørrer ud.

 

Fordele ved at lave stiklinger

Fordele ved at lave stiklinger

To små pelargonier givet i gave.

Rigtig mange planter kan formeres ved stiklinger lige fra stueplanter til stauder, og det er en af de nemmeste måder, du kan få flere planter på. En af fordelene ved at lave stiklinger selv er, at du altid kan være helt sikker på, hvilken plante du får til sidst. Ved stiklingeformering overføres ’moderplantens’ egenskaber nemlig direkte, så de stiklinger man planter, bliver genetisk ens med moderplanten.

Du kan ikke altid være sikker på, at det samme er tilfældet ved frøformering, for det indebærer altid en risiko for krydsning, som så i sidste ende giver dig to forskellige planter. Stiklinger er derimod en sikker vinder.

En anden fordel ved at stiklingeformere er, at du kan ”hoppe over, hvor gærdet er lavest”. Nogle planter er meget langsomme at opformere fra frø, men laver du dem fra stiklinger i stedet, kan du fremskynde processen. Jeg har selv gjort det med forsythia, vindrue, figen og kaprifolie.

 

Nemme stiklinger

Nemme stiklinger

Stiklinger er nemme at lave fra marts til efteråret.

Det er selvfølgelig ikke alle planter, der kan formeres uden problemer, men langt de fleste giver nemme stiklinger. Stueplanter er lette at formere, og særligt er pilea villig til at gro, lige som pelargonier og duftgeranier også er nemme stiklinger, som gerne sætter rødder og vokser sig store på kort tid.

Jeg laver mange stiklinger om sommeren, som jeg planter ud rundt omkring i haven eller giver væk til dem, der har brug for lidt nyt til vindueskarmen eller haven. Særligt er krydderurter som mynterosmarin og timian populære at lave stiklinger af og forære væk til familie og venner, der mangler en ny sort i samlingen eller som har en tom plads i krydderurtebedet, der gerne må blive fyldt ud.

Stiklinger er nemme at lave, men jeg må advare dig: du kan godt blive afhængig af det. Det er nemlig virkelig sjovt og hyggeligt at formere sine planter, og før man får set sig om, står der små, nye planter over det hele. Heldigvis er det jo ikke den værste risiko, man kan løbe. Men alligevel. Nu har jeg sagt det.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *