Løvemund – Et farvebrøl af en blomst

Løvemund – Et farvebrøl af en blomst

Da jeg var en lille spirevip og fik min første have, valgte jeg at så løvemund, og siden den gang har jeg altid altid synes, at løvemund er noget særligt.

Sammen med kornblomster og morgenfruer er den derfor et fast indslag i haven. Den er nemlig fin, når den springer ud i et farveflor og brøler om kap med de andre sommerblomster.

 

Løvemund i haven

Løvemund i haven

Løvemunds blomster er læbeformede og sidder helt tæt langs stilken.

Der er nok en grund til, at løvemund har fået netop det navn, den har, for blomsterne ligner nemlig løvehoveder eller dragehoveder, og ved forsigtigt at trække i blomsterne kan du få hovederne til at åbne sig som om, at de brøler.

 


TIP Der findes både en høj sort og en lav sort, og det betyder, at højden varierer fra omkring 15-90 cm. afhængig af sorten. Jeg har høje løvemund i min have, for jeg synes, at de giver noget power i buketterne – og det kan jeg lide.


 

Det bedste ved løvemund er, at de fås i mange farver. Jeg har altid en mindre regnbue plantet i haven, når løvemunden blomstrer i gul, hvid, rød, lilla, lyserød og tilføjer farve og liv til mine bede.

 

Såning af løvemund

Såning af løvemund

Gul løvemund i front.

Løvemund er ikke blandt de første frø, jeg lægger i jorden. Vi skal nemlig helt hen i slutningen af april og nogle år helt ind i maj før, at jeg begynder at tænke på løvemund – og sommerblomster i almindelighed.

Det skyldes måske, at jeg ikke forspirer løvemund, for havde jeg gjort det, skulle jeg have været i gang med såning i marts. Du kan dog godt vælge forspiring, men gør du det, skal du huske at afhærde blomsterne, så de ikke får et kuldechok, når de bliver plantet ud i haven. Selvom det er varmt for dig, er det ikke varmt for de løvemund, der har stået i drivhuset med en stabil temperatur siden, de var frø.

 

Såning af løvemund

Løvemund har en lang blomstringstid.

Jeg springer altså forspiringen over og sår i stedet løvemund direkte på voksestedet. Jeg planter altid løvemund på friland, men vil du hellere plante løvemund i krukker, så kan det også lade sig at gøre.

 


TIP Løvemund skal vokse i sol eller halvskygge, og det er vigtigt, at jorden er veldrænet. Før jeg går i gang med såningen, vender jeg en omgang kompost i jorden, så mine løvemund kan komme godt fra start.


 

Når frøene er kommet i jorden, må de ikke tørre ud. Frøene har nemlig brug for vand, hvis de skal kunne udvikle sig til løvemund. Derfor må jeg lige forbi med vandkanden en gang imellem, så jorden er fugtig, og løvemunden kan komme til at spire.

 

Overvintring af løvemund

Overvintring af løvemund

Under de rigtige forhold kan løvemund overvintre.

Løvemund er i udgangspunktet enårig, og jeg tænker den altid som en del af de sommerblomster, jeg planter i min have. Men det er faktisk ikke helt fair, for løvemund kan også være en flerårig staude.

Hvert år planter jeg løvemund og de andre sommerblomster på nye steder i haven – det kommer an på, hvor der lige er plads – og de år, hvor jeg har sået frøene et sted med læ, så planterne har vokset sig store i varmen, der overvintrer løvemund faktisk.

 


TIP Løvemund må ikke stå i våd jord, hvis de skal have en chance for at overvintre.


 

I varmere lande er løvemund flerårig og blomstrer gerne flere år i træk præcis som stauder. Her i haven tænker jeg dog ikke løvemund som en del af stauderne, for det er altså ikke hvert år, at den overvintrer og sætter nye blomster i foråret.

 

De fineste blomster

De fineste blomster

Løvemund i aftensolen.

Løvemund har de fineste blomster, og jo flere du plukker, jo flere blomster kvitterer planten med. Løvemunds blomstring er lang og strækker sig – afhængig af, hvornår du planter dem – fra først på sommeren og til hen i efteråret.

Jeg samler altid frø fra løvemund, som jeg kan plante ud i foråret, og frøene er nogle små, sorte nogle, der godt kan ligne birkes. Når løvemund afblomstrer sidder frøstandene tilbage, og det er de frøstande, jeg samler ind og gemmer tørt og mørkt hele vinteren.

 

De fineste blomster

Blomsterne ligner løvehoveder eller dragehoveder.

Løvemund er en vild blomst. Forstået på den måde, at de frø du ikke får fjernet eller samlet ind, dem smider den, og når foråret pipler frem året efter, pipler små, nye løvemund med op af jorden.

For nogle er det en glæde, for andre er det knap så glædeligt. Heldigvis kan jeg glæde dig med, at de er nemme at luge væk, så du kan roligt plante løvemund i din have og glæde dig over det farvebrøl, de udsender hele sommeren.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

2 thoughts on “Løvemund – Et farvebrøl af en blomst

  1. Jeg har købt Løvemund på frøtape i år. Simpelthen så smart. Tapen (papir i samme kvalitet som kaffefilter) er gravet ned i en lang stribe, langs et bed. Så kan jeg ellers se frem til en kant af Løvemund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *