Mamelukærme En smuk blomst i sommerhaven

Mamelukærme – En smuk blomst i sommerhaven

Egentlig var det lidt en tilfældighed, at jeg plantede mamelukærme i min have for nogle år siden. Jeg fik nemlig nogle forspirede planter foræret, som jeg bare kunne sætte ud i haven. På det tidspunkt kendte jeg ikke mamelukærme, og hvilken blomst det var, havde jeg ikke nogen idé om. Derfor var det spændende at vente på, hvad der ville folde sig ud i løbet af sommeren.

Det var store, lyserøde og tragtformede blomster, der foldede sig ud. Fint og farverigt lyste mamelukærmes blomster op ved siden af stauder og sommerblomster – og jo mere jeg plukkede, jo flere blomster kom der.

Siden den gang har mamelukærmer været en del af min sommerhave, for den er både let at dyrke og smuk i buketter. Har du også lyst til at plante mamelukærmer i din have, så læs med her.

 

Pasning af mamelukærme

Pasning af mamelukærme

Mamelukærme har store, tragtformede blomster.

Det gode ved sommerblomster er, at de stort set aldrig kræver pasning – mamelukærme er ingen undtagelse. De er nemlig virkelig nemme at dyrke, og så blomstrer de endda hele sommeren og langt ind i efteråret.

Der er dog lige den hage ved sommerblomster, at de er sommerblomster. Så snart, at den første frost lægger sig som en kølig dyne over haven, takker de helt og aldeles af. Mamelukærme er ikke flerårig, det er en 1-årig sommerblomst, så du kommer ikke uden om at plante mamelukærme hvert år, hvis du gerne vil have dem i sommerhaven.

 


TIP Mamelukærme er spiselig og fungerer fint som festlig pynt på kager.


 

Til gengæld er såning af mamelukærme ikke svært – det ser vi nærmere på om lidt – og som tak for ”alt besværet” i foråret, kvitterer de med en lang blomstring. Jeg plukker mamelukærme i min have fra slutningen af juli og langt ind i efteråret, så det er en sommerblomst, der giver value for money.

Min største opgave i forhold til pasning af mamelukærme er at plukke store buketter hele sommeren. Mamelukærme sætter nemlig mange blomster, og jo flere jeg plukker, jo flere folder sig ud. Det er derfor en meget nem plante at have med at gøre.

 

Mamelukærme mellem stauder i haven

Mamelukærme mellem stauder i haven

Mamelukærme blander sig mellem stauder & sommerblomster i haven.

Jeg planter mamelukærme mange steder i min have, men der hvor jeg især holder af at lade dem blomstre, er blandt stauderne. Mamelukærme har en højde på 70-100 centimeter, så de stikker pænt op i landskabet, og kan derfor sagtens ses mellem stauderne.

 


TIP Du kan plante mamelukærme i krukker og lade dem pynte på terrassen eller altanen.


 

De steder, hvor jeg har nogle ”tomme felter” i haven, hvilket ofte er mellem mine stauder, er der mamelukærme får lov til at slå rødder. Har jeg nogle forspirede planter til overs, når jeg er løbet tør for bare pletter med jord i staudebedene, planter jeg som regel mamelukærme i krukker. De store blomster har en lethed over sig, som jeg synes, passer flot til havens krukker.

 

Såning af mamelukærme

Såning af mamelukærme

Du kan både forespire & plante mamelukærme direkte på friland.

Det er tid til såning af mamelukærme, så snart frosten er forduftet, og sommervarmen begynder at kunne mærkes. Det er nemlig en blomst, der godt kan lide det varmt og tørt. Derfor kan du kan ikke begynde såning af mamelukærme på friland før i maj eller juni.

Jeg kan ikke altid vente så lang tid, så i løbet af marts eller april går jeg i gang med forspiring af mamelukærme i vindueskarmen. Jeg lægger frø i potter, sørger for at holde jorden fugtig og i løbet af noget tid begynder de første grønne spirer at titte frem af den sorte jord.

Jeg afslutter forspiring af mamelukærme med at afhærde planterne før, at jeg sætter dem ud på friland i slutningen af maj. Jeg skal være helt sikker på, at der ikke er risiko for mere frost før, at jeg planter dem ud.

Foretrækker du såning af mamelukærme direkte på friland, skal du lægge frøene i jorden på et solrigt og ikke alt for fugtigt sted. De trives nemlig bedst i fuld sol og i en jord, der ikke er alt for våd.

 

Såning – sådan gør du

Såning sådan gør du

Såning af mamelukærme på friland sker fra maj.

Såning af mamelukærme er nemt, og de er lette at få til at spire. De vokser godt i alle jordtyper, så når du har udset dig en plads, hvor du vil plante mamelukærme, er det tid til at så.

 

Sådan gør du:

  • Lav en sårille på 0,5 centimeters dybe, som du vander godt.
  • Tag frøene og læg dem i sårillen. Mamelukærme har en planteafstand på minimum 20×20 centimeter.
  • Dæk frøene med jord og klap forsigtigt på sårillen, så jorden lukker sig omkring frøene.
  • Vand og sørg nu for, at sårillen holdes fugtig, så frøene har de bedste betingelser for at spire.

 

I løbet af det næste stykke tid kan du se, om din såning af mamelukærme er lykkedes, hvis spirerne begynder at kigge frem. Er der huller i rækkerne, kan du efterså. De nye frø vokser hurtigt og kan fint følges med de planter, der spirede først.

 

Lav dine egne frø

Lav dine egne frø

Du kan samle dine egne frø fra mamelukærme sidst på sommeren.

Når efteråret nærmer sig, samler jeg frø fra mamelukærme. Du kan også samle dine egne frø, for det er meget nemt at gøre.

Frøene sidder som grønne klaser på planten, når den afblomstrer og i takt med, at frøene tørrer – bliver de mørkere og mørkere. Når de er helt mørke, ja næsten sorte, så samler jeg dem ind. Her tørrer jeg dem som regel i et par dage, så jeg er helt sikker på, at de er knastørre før, at jeg gemmer dem et mørkt og tørt sted. Når foråret vender tilbage, kan jeg så kan tage mine egne frø fra mamelukærme frem.

De frø jeg ikke samler, de falder til jorden. Nogle af dem rådner, men andre begynder at spire i foråret. Mamelukærme selvsår, og jeg synes, det er så hyggeligt, når det sker. Så kan der helt uventet dukke mamelukærme op mellem stauder og minde mig om, at her havde jeg dem sidste år.

Hvis du ikke er vild med, at mamelukærme selvsår og dermed kan finde på at vokse steder, du ikke havde tænkt, er de heldigvis nemme at luge væk.

 

Rosa, pink eller hvid mamelukærme

Rosa pink eller hvid mamelukærme

Mamelukærme kaldes også Lavatera trimestris.

Selvom navnet kan lyde en lille smule gammeldags,  er der altså intet gammeldags over de smukke blomster, synes jeg. De store, tragtformede blomster giver en god fylde i buketter, og jeg bruger dem ofte til netop det formål.

Mamelukærme kan fås i flere farver. Jeg har lyserød mamelukærme med sarte, hvide aftegninger, der løber ned i tragten, men du kan også få mamelukærme i hvid, kraftig pink eller sart rosa. Det er rigtig flot at blande de forskellige typer og for eksempel lade dem forme et stort bed sammen.

Foruden at tilføre farve og fylde til bede og buketter i løbet af sommeren, kan mamelukærme også bruges i maden. Lige som morgenfrue og kornblomster, er mamelukærme ikke giftig, og du kan derfor pynte kager, desserter og salater med dem. Smagsmæssigt tilfører de dog ikke det helt store til madlavningen. For selvom mamelukærme er spiselig, smager de ikke af så meget. Til gengæld vil blomsterne uden tvivl begejstre med deres udseende, når de sættes på bordet.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *