En dejlig opskrift på syltede pærer

En dejlig opskrift på syltede pærer

Der er det gode ved frugttræer, at grenene ofte hænger tunge af frugter, når sensommeren afløses af de første tegn på efterår. Sådan er det med mit pæretræ – og det er jo dejligt! Det kan bare godt være svært at få spist alle de friske frugter lige her og nu, så derfor plukker jeg altid nogle, jeg kan lave til syltede pærer.

Og det skal jeg nu! For det er i de her dage, at pæretræerne står med de flotteste frugter. Derfor har jeg fundet min opskrift frem, for nu skal jeg sylte pærer.

 

Min opskrift på syltede pærer

Min opskrift på syltede pærer

Tid til at sylte pærer & opskriften er klar.

Min opskrift på syltede pærer er helt klassisk. Det er en sukkerlage med god vanilje i, som jeg lader pærerne koge møre i inden, at jeg kommer dem på tætsluttende glas. Jeg sylter både pærerne hele og halve afhængig af, hvor store de er. Derfor er det også helt op til dig, om du vil fjerne kernehuset før, at du sylter dem.

Hvis du har meget små pærer, er det ikke nødvendigt at fjerne kernehuset inden, at du sylter dem. Kernehuset er nemlig meget blødt og kernerne små, og kan derfor sagtens vente med at blive fjernet til pærerne skal spises – det har ingen betydning for smag, konsistens eller holdbarhed. De store pærer derimod er ikke så spændende at spise, hvis kernehuset ikke bliver fjernet først. Derfor fjerner jeg altid kernehuset på de store pærer før, at jeg sylter dem.

 

Havens gamle pæretræ

Da jeg overtog den have, jeg har nu, stod der ét frugttræ i den. Det var et gammelt og kroget træ med grene, der bøjede sig i bløde buer ned mod jorden, så man ikke skulle klatre alt for højt, når frugterne skulle høstes.

Det er et pæretræ, og hvert forår fyldes grenene af snehvide blomster, som på dage med blæst bæres videre af vinden og ud i haven for at lægge sig som et tæppe på græsset. Så kommer varmen, og frugterne begynder at udvikle sig til runde pærer med en rødlig kind i den grågrønne farve.

De er små, men søde og helt perfekte at sylte.

Så når sensommeren sætter ind og de første strejf af septembers kølighed kan mærkes, går jeg ned i bunden af haven og plukker pærer. Pærer jeg tager med ind i køkkenet for at sylte, så jeg i løbet af vinteren kan finde et glas frem, åbne låget og spise de sødeste pærer. 

 

Underordnet om du vælger at halvere frugterne eller ej, så er udgangspunktet for min opskrift på syltede pærer den samme.

Så lad os komme i gang. Her får du min opskrift på at sylte pærer.

 

Sådan laver du syltede pærer

Sådan laver du syltede pærer

Det er nemt at lave syltede pærer.

Det, der tager længst tid, er at skrælle pærerne. Alt andet går som en leg, for det er hverken svært eller besværligt at sylte pærer. Det er faktisk rigtig hyggeligt, og mens pærerne står og koger møre i sukkerlagen, spreder der sig en dejlig duft i køkkenet.

 

Det skal du bruge

→  1 kg. pærer

→  500 gram sukker

→  2 dl. vand

→  1/2 dl. eddike

→  1 vaniljestang

 

Sådan sylter du pærer

✓ Start med at skylle og skrælle pærerne. Fjern stilken i toppen, blomsten i bunden og halver eventuelt pærerne for at fjerne kernehuset.

✓ Så, nu er det værste overstået.

✓ Fejr det ved at finde en stor gryde frem, som du sætter på komfuret.

✓ Flæk derefter en vaniljestang, skrab kornene ud og lad den følges med sukker, eddike og vand i gryden.

✓ Kog det til sukkeret er opløst før, at du lægger pærerne ned i lagen. De skal nu småkoge indtil, at de er møre.

✓ Imens du venter, kan du skolde de glas, de syltede pærer skal i om lidt.

✓ Er pærerne møre? Perfekt. Så fisker du dem op og lægger dem i de skoldede glas.

✓ Lagen skal koge yderligere 5 minutter før, at den følger efter, for den skal lige koge lidt ind.

✓ Når det er gjort, hælder du den over pærerne og lukker glassene.

 


TIP Skolder du glassene grundigt inden, du fylder dem med de syltede pærer, har de en lang holdbarhed – helt op til 6 måneder. Du kan eventuelt komme en sjat vodka eller rom i glasset efter skoldningen, ryste glasset grundigt og hælde spiritussen ud igen, hvis du vil desinficere glasset ekstra. Det kan også øge holdbarheden på de syltede pærer.


 

Spis de syltede pærer til dessert

Spis de syltede pærer til dessert

Spis de syltede pærer til dessert med råcreme eller is.

De syltede pærer er super søde og har en meget intens pæresmag. Jeg serverer dem ofte til dessert sammen med is eller let-pisket flødeskum. Old school. Men virkelig lækkert. Du kan også spise de syltede pærer med råcreme – og tilsæt gerne lidt revet citron- eller appelsinskal for at give desserten lidt syre. Det kan godt være tiltrængt, for pærerne er en tung dessert at blive præsenteret for.

En af de bedste måder at bruge pærerne på, synes jeg, er ved at bage dem i en pæretærte. Det tilfører en helt anden sødme og dybe til kagen at bruge syltede pærer i stedet for friske, og det er en af de måder, jeg holder allermest af at spise dem på. Det knasende sukkerlåg, den sprøde tærtebund og de ekstremt møre pærer er en virkelig lækker kombination. Server tærten med en god kop te eller kaffe til. Det tør jeg godt love bliver en succes.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *