Oregano - Nem & duftende krydderurt

Oregano – Nem & duftende krydderurt

På en varm sommerdag, hvor solen har godt fat, er det en daglig luksus at høste store håndfulde oregano, som kan tages med ind i køkkenet og bruges til aftensmaden. Jeg tager turen fra køkkenet til oreganoen flere gange om ugen, for oregano er en krydderurt, der er i høj kurs i min have.

Det er den først og fremmest på grund af sin smag, men oregano er også en krydderurt, der er utrolig nem at dyrke. Du kan jo selv læse med her, hvis du også gerne vil have oregano i haven.

 

Merian & oregano

Merian & oregano

Merian og oregano er i samme familie og tilhører læbeblomstfamilien.

Før, vi går i gang med at plante oregano i haven, skal der lige være styr på én ting først: navnene. Der er nemlig stor forvirring omkring, hvad merian er og hvad oregano er, så nu skal jeg forsøge at holde tungen lige i munden og forklare dig, hvad forskellen på oregano og merian egentlig er.

Det er nemlig ikke helt nemt, for de to krydderurter ligner hinanden til forveksling, dyrkes på samme måde og kan bruges til nogenlunde de samme ting i køkkenet.

 

Merian – Origanum majorana

Merian kaldes også havemerian eller Origanum majorana og er en enårig plante, der bliver omkring 30-40 cm. høj og blomstrer med hvid-grønlige eller rosa blomster. Merian tåler ikke frost, så den skal sås hvert forår.

 


TIP Der findes mange arter af oregano, der har hver deres kvalitet i forhold til duft og smag.


 

Oregano – Origanum vulgare

Oregano kaldes også almindelig eller vild merian, og den har en stærkere smag end havemerian. Oregano er flerårig, bliver 30-40 centimeter høj og klarer frost uden problemer. Oreganos blomster er hvide eller lyslilla, og er utroligt fine i sommerens buketter.

 

Er du stadig forvirret? Jeg har et lille trick, som måske kan hjælpe dig. Når jeg bliver i tvivl om, hvorvidt jeg står over for en merian eller en oregano, kigger jeg på det latinske navn. På latin hedder oregano Origanum vulgare og merian Origanum majorana.

Står der vulgare, er det en oregano, du har i hænderne, og står der majorana, er det en merian. Det er en nem måde at kende forskel på, men det hjælper jo selvfølgelig ikke, hvis skiltet en dag mangler…

 

Dyrkning af oregano

Dyrkning af oregano

Oregano er en plante, der ikke kræver meget pasning.

Det gode ved krydderurter er, at de som regel ikke er særligt vanskelige at dyrke. Det gælder også oregano, så er du helt grøn, når det kommer til have og dyrkning, er oregano et godt sted at begynde. Du kan nemlig både plante oregano fra frø eller købe en oregano, der allerede er klar til udplantning.

 


TIP Når oregano sætter blomster summer det af liv omkring planten, for både bier og sommerfugle slår sig gerne ned her.


 

For at få succes med dyrkning af oregano i haven kræver det, at planten får meget sol. Jeg har min oregano i krukke på terrassen, hvor den står i et lunt hjørne tæt på køkkenet og efter, at den er flyttet ind der, er den virkelig begyndt at nyde livet.

I begyndelsen begik jeg nemlig den fejl at plante oregano – godt nok på en solrig – men dog på en udsat plet, og det brød den sig ikke om. Sol og læ er vejen frem, har jeg erfaret.

 

Jord & vand

Oregano kan vokse i det meste jord, men det er meget vigtigt, at jorden er løs og tør. Som så mange andre krydderurter, har oregano ikke lyst til at stå med rødderne i vand, så du kan godt gemme vandkanden lidt væk.

Især er det vigtigt, at du er opmærksom på, at vandet kan løbe fra, så jorden ikke bliver drivvåd, hvis du har din oregano i krukke. Et hul i bunden af krukken plejer dog at kunne løse det problem.

 

Beskæring & pasning af oregano

Beskæring & pasning af oregano

Beskæring af oregano sætter gang i væksten.

Oregano er en nem plante, der har brug for minimal pasning, men derfor er der alligevel nogle ting, du kan gøre, hvis du vil have et maksimalt udbytte.

 


TIP Du kan klippe din oregano ned inden, at den blomstrer, hvis du vil undgå, at frøene spreder sig.


 

Skal det være helt efter bogen, skal du klippe din oregano ned i foråret, så der rigtigt kan komme gang i væksten. Jeg får det ikke gjort hvert år, men for dig, der dyrker oregano på din altan, kan det være en god idé at gøre, for beskæring af oregano holder planten lav, så den ikke bliver alt for stor.

 

Såning & udplantning af oregano

Såning & udplantning af oregano

Du kan dyrke oregano fra frø eller købe oregano, der er klar til udplantning.

Den nemmeste måde at flere få planter på er ved at lave stiklinger eller dele planten, og det er altid den mulighed, jeg går efter, når jeg vil formere mine planter – og det gælder også for oregano. Nu er det jo bare sådan, at man bliver nødt til at have en plante først, som man kan bruge til formering, og har du ikke en oregano, kan det godt blive svært.

Derfor starter vi ved begyndelsen: såning af oregano fra frø.

 


TIP Oregano er flerårig, og derfor behøver du ikke at så nye frø hvert år. Har du allerede en stor oregano, der har nogle år bag sig, kan den formeres til nye planter. Det gør du ved at dele planten op i mindre planter med en spade.


 

I løbet af marts og april kan du forspire oregano indendørs i vindueskarmen, og når planterne er blevet store, kan du rykke dem ud i drivhuset eller på friland. Husk at hærde planterne før, at du tager dem væk fra den varme vindueskarm, så de ikke får et kuldechok. Efter afhærdningen er dine oregano klar til udplantning i krukker, på altanen eller på friland.

 

Hvad er hærdning?

Hærdning af planter betyder, at du gradvist vænner de små, nye planter til et liv under åben himmel. For en lille plante er der nemlig stor forskel på at stå beskyttet indendørs og på at vokse udendørs. Når du hærder planter, rykker du gradvist planterne ud i drivhus eller på friland; først i et par timer om dagen, derefter en hel dag og til sidst natten med.

I begyndelsen må planterne ikke få direkte sol, hård blæst eller tung regn, men efterhånden som de vænner sig til de nye omgivelser, kan de tåle mere og mere.

Du kan læse mere om afhærdning her.

 

Er du kommet lidt sent i gang, – det sker jo – kan du springe forspiringen over og gå direkte til såning af oregano udendørs på friland, når risikoen for nattefrost er ovre. Det er som regel en gang i løbet af maj, men hold øje med vejrudsigten.

Ligegyldigt om du begynder med såning af oregano på friland eller har forspiret, så du nu er klar til udplantning af oregano, er afstandene mellem planterne og rækkerne de samme. De skal være omkring 20-30 centimer.

 

En vinterhårdfør krydderurt

En vinterhårdfør krydderurt

Oregano er vinterhårdfør.

Det gode ved oregano er, at den – modsat merian – er vinterhårdfør, og du behøver derfor ikke bekymre dig over, om din oregano overlever vinteren. Det burde den gøre, for oregano tåler nemlig frost.

Jeg dyrker ikke oregano i køkkenhaven, men har i stedet mine planter i krukker, og derfor tager jeg dem ind i drivhuset hvert efterår. Bare for en sikkerheds skyld. Jeg graver mine oregano ned i drivhuset og dækker med blade, gran eller fiberdug, så de får en blød vinterdyne på. Når foråret kommer tilbage, pakker jeg dem ud igen.

 

Læs: 5 nemme krydderurter, du kan overvintre

 

Oregano – et uundværligt krydderi

Oregano – et uundværligt krydderi

Oregano med blomster i aftensolen.

Der er noget særligt over de friske krydderurter, for til forskel fra de tørrede er de friske meget kraftigere i både smag og duft. Oregano er et helt andet krydderi, når du plukker det frisk! Jeg høster oregano flere gange om ugen, når det er sæson, for jeg synes, at oregano er en dejlig krydderurt i de fleste retter.

 


TIP Der er forskel på, om du bruger merian eller oregano i maden, for smagen er forskellig. Merian har en sødlig smag, der er let krydret, og den skal tilsættes lige inden servering eller blot drysses over maden.

Oregano har mere smæk på smagen, og den kan derfor godt koge med i supper eller gryderetter fordi den ikke mister sin intensitet på samme måde som merian.


 

Jeg bruger oregano som krydderi på ovnbagte kartofler, i brød, til kylling, fisk og så selvfølgelig på pizza. Der skal nemlig frisk oregano på pizza om sommeren herhjemme.

 

Tørret oregano til vinteren

Tørret oregano til vinteren

Tørret oregano har ikke en lige så kraftig smag & duft som frisk oregano.

Når vinteren kommer med kulde, blæst og frost, så næsen begynder at løbe, drømmer jeg mig jævnligt tilbage til sommeren, hvor en duft af oregano, løvstikke, mynte og alle de andre krydderurter hang i luften.

Desværre er friske krydderurter ikke en daglig luksus om vinteren, for udvalget begrænser sig altså til timian og måske salvie her i haven. Får jeg lyst til oregano som krydderi i løbet af vinteren, må jeg altså være fremsynet, for det skal forberedes om sommeren.

 

Sådan gør du

Når jeg skal lave tørret oregano til vinterbrug, holder jeg øje med, hvornår min oregano blomstrer. Det bedste tidspunkt at høste oregano på er nemlig lige inden, at blomsterne springer ud, for det er her, at smagen er kraftigst, og smagen er jo netop den, det gælder om at holde på.

Jeg klipper min oregano ned til lige over jorden og laver nogle gode bundter, som jeg hænger til tørre på et luftigt sted.

 


TIP Høst oregano om sommeren, hvis du vil gemme den til vinter.


 

Det er vigtigt, at oreganoen er tørret helt op før, at bladene lægges i en lufttæt krukke, for ellers kan de ikke holde sig. Hvornår er de så tørre nok? En god tommelfingerregel er, at når bladene knitrer og føles som pergament, så burde de være tørre nok til at kunne gemmes.

Selvom smagen af tørret oregano ikke er den samme, som når du henter et stort, frisk bundt i haven på en varm sommerdag, kan den tørrede alligevel godt fremkalde et par sommerminder på en kold dag. Dem gælder det så om at holde fast i, så de kan blive hængende indtil, at foråret kommer tilbage, og oreganoen spirer igen.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *