Plant syrlige røde ribsbuske i haven

Plant syrlige, røde ribsbuske i haven

De syrlige, røde ribs er et hit i min have om sommeren og flere gange om dagen, skal jeg lige forbi ribsbuskene for at plukke et par klaser, som jeg kan tage med mig rundt i haven og spise på min vej. De røde ribs er på én gang både søde og syrlige, og det er den dobbelthed, der gør dem til noget særligt i mine øjne.

Men smagen er ikke det eneste gode ved ribs, for faktisk kan buskene stå og hygge sig på en solrig plet i haven uden, at du behøver nusse omkring dem i tide og utide. Har du købt ribs, der sættes et godt sted? Så grib fat i spaden for nu skal vi i haven for at plante ribsbuske.

 

Det rigtige sted at plante en ribsbusk

Det rigtige sted at plante en ribsbusk

Du skal have en afstand mellem ribsbuskene på 2 meter, men bruger du dine frugtbuske som hæk, skal afstanden være mindre.

Det er egentlig meget lige til med ribs, for så længe du ikke planter dem et sted, hvor de sopper i vand, kan de plantes i alt slags jord. Ribs kan nemlig ikke lide at få våde rødder i alt for lang tid ad gangen, så har du nogle steder problemer med at få drænet din havejord, sådan som jeg har, så er det ikke på den plet, du skal plante ribs.

Samtidig kan jeg også kun anbefale, at du planter ribsbuske et sted i haven, hvor de ikke bliver udsat for hård blæst. Det bryder de sig nemlig heller ikke om. Men bortset fra det er der ikke flere krav, du skal opfylde for at gøre ribsbuske glade. De kan endda vokse i skygge, selvom høsten så ikke bliver helt så stor, som hvis du planter dem et sted, hvor de får fuld sol dagen lang.

 


TIP Jeg har lagt halm omkring nogle af mine ribsbuske, så jeg slipper for at luge ukrudtet væk. Under andre ribsbuske har jeg plantet skovjordbær, der på samme måde som halmen holder ukrudtet nede.


 

Nogle steder i haven har jeg plantet frugtbuske som hæk og på den måde brugt dem som ruminddelere i haven. Jeg synes, det er hyggeligt med sådan en spiselig hæk, der markerer overgangen mellem frugthave og køkkenhave. Vil du plante ribsbuske som hæk, skal du huske at plante med en kort afstand mellem ribsbuskene. Det går jo ikke, at der er store huller i hækken.

 

 


TIP Det er ikke nødvendigt at gøde ribsbuske, men hvert år tilføjer jeg alligevel noget næring i form af møg eller kompost. Det gør jeg for at få store, flotte ribs.


 

Hvornår skal jeg plante ribs?

Hvornår skal jeg plante ribs?

En stor klase gemmer sig mellem blade & grene.

Er du ny haveejer, vil du sikkert gerne vide, hvornår du kan plante ribs. Mange tror, at foråret er det bedste tidspunkt at plante ribsbuske, for det er jo her, at alting begynder at spire igen. Det er også rigtigt nok, at alting skyder i vejret, når det bliver forår, og i princippet kan du godt plante ribs på den tid af året.

 


TIP Frem med vandkanden eller haveslangen, hvis sommeren er varm. Ribsbuske må ikke tørre ud!


 

Det bedste er dog at plante ribs i efteråret, når busken har smidt sine blade, for så bruger den krudt på at danne rødder i stedet for at udvikle blade og bær.

Når du har købt en ribs, og den har fået plantet rødderne solidt i din havejord, kan du beskære den. Afhængig af, hvor stor en ribs du har købt, kan beskæringen variere, men du kan sagtens beskære busken til en højde på omkring 40 cm.

 

Beskæring af ribsbuske

Beskæring af ribsbuske

Beskæringen har indflydelse på, hvor store ribs du får.

Ribsbuskes højde varierer efter, hvilken sort du har plantet, men ribsbuske kan blive temmelig høje, hvis ikke du beskærer dem. Jeg har flere ribsbuske i min have, der har nogle år på bagen, og de er omkring 1,5 meter høje og nok nogenlunde det samme i bredden.

Når en ribsbusk får lov til at vokse, som den vil, bliver busken ofte tæt. Det giver mange klaser, men ofte er ribsene små. Vælger du at beskære ribsbusken, får du færre ribsklaser, men til gengæld er bærrene større.

Har du ikke plads til, at dine ribsbuske skyder i vejret, kan det være en fordel at beskære dem. Når jeg beskærer ribsbuske, fjerner jeg døde grene og grene, jeg synes, ikke har båret ribs, der var store nok. Nogle vælger at gå hårdt til busken og gennem deres beskæring forme ribsbusken, men her i min have er beskæring kun nødvendigt for at holde busken sund og få store ribs.

 


TIP Unge grene er glatte og lyse i barken, hvorimod de ældre grene er mørke med en bark, der skæller.


 

En ribsbusk får først ribs på grenene på andet år, og de næste par år bærer grenene – om alt går efter planen – store, flotte klaser med røde ribs. Jeg lærte af en gartner, at det er en fordel at beskære ribsbusken i forbindelse med, at ribsene høstes. De grene du ikke synes, har lavet bær i høj nok kvalitet, dem fjerner du. På den måde kan du holde styr på, hvilke grene, der er bedst, og så er det desuden også nemmere at plukke ribs af de afskårne grene.

 

Formering af ribsbuske

Formering af ribsbuske

Den nemmeste måde at formere ribs på.

Hvis du gerne vil have mange ribs i din have, men ikke synes, at du vil have den store pung op af lommen og købe ribsbuske til udplantning, kan du selv formere dine buske. Ribsbuske kan formeres gennem stiklinger, der laves i efteråret, men der findes også en langt nemmere måde at gøre det på.

Når jeg formerer ribsbuske, tager jeg en gren, bøjer den ned til jorden og lægger en sten oven på grenen. Det kan jeg i princippet gøre hele sommeren, men jeg venter altid med at gøre det til, jeg har høstet ribs på busken. Et år senere har grenen sat rødder, og så klipper jeg grenen til ”moderbusken” over, graver den lille, nye ribsbusk op og planter den ud et nyt sted i haven.

 

Vælg den rigtige sort

Vælg den rigtige sort

Om sommeren tager jeg tit sådan en håndfuld med mig, når jeg går forbi ribsbuskene.

Der findes mange forskellige sorter af ribs. Nogle sorter sætter ribs tidligt, andre sætter ribs sent. Planter du flere sorter i din have, vil du have en lang ribssæson, og du vil kunne plukke ribs, der har stor variation i smag og udseende. Det kan være en fordel, hvis du vil lave marmelade og saft for ved at blande flere sorter af ribs med hver deres kvalitet i smag, kan du opnå en helt anden dybde i dine kokkerier end, hvis du blot har en enkelt sort.

Når det så er sagt, kan jeg afsløre, at jeg kun har én ribssort i min have, og at jeg ikke har nogen anelse om, hvilken sort det er. De ribsbuske jeg har, stod nemlig allerede i haven, da jeg overtog den, og buskene var både gamle og i dårlig stand.

De var bestemt ikke en fornøjelse at se på men efter et par år under kærlig behandling, begyndte de igen at sætte store klaser med røde ribs. For mig betyder sorter ikke så meget, når det gælder ribs. Til gengæld går jeg op i, at bærrene smager godt, og så længe de gør det, kan fine titler ikke interessere mig.

 

Foruden de røde ribs findes der også hvide ribs. Hvide ribs er en smule sødere end røde ribs, og så er de et sjovt alternativ til de røde ribs, vi alle sammen kender.

 

Når ribsbusken bliver syg

Når ribsbusken bliver syg

Ribsbuskens blade kan afsløre tegn på sygdom.

Når du opdager sygdomme i dine ribs, er det vigtigt, at du med det samme tager hånd om problemet for at undgå at smitte andre ribs- eller frugtbuske i din have. Jeg har heldigvis ikke selv oplevet problemer med sygdomme i ribs, men jeg ved fra andre haveejere, at skivesvamp og ribsskeblad er sygdomme, der rammer ribs.

Opdager du ribsskeblad, skal du fjerne ribsbusken hurtigst muligt, hvorimod du ved skivesvamp kan nøjes med at fjerne de blade, der falder af busken. Ved skivesvamp udvikler bladene på ribsbusken nemlig brune og røde pletter, hvorefter de falder af.

 

Ribs i madlavningen

Ribs i madlavningen

Ribs kan spises direkte fra busken, men er også gode i syltetøj & saft.

Jeg ved det. Det er et luksusproblem, at jeg hvert år får så mange ribs, at jeg ikke kan nå at spise dem alle sammen direkte fra buskene. Jeg forsøger ellers. Bruger dem på min morgenmad, sætter en skål med rysteribs på bordet til aftensmaden og lader ribsene mødes med andre sommerbær i kager, desserter og grød. Selvom jeg gør et ihærdigt forsøg, må jeg alligevel ud med det store lerfad og plukke de sidste bær, når sæsonen lakker mod enden.

De ribs jeg vil bruge til saft, koger jeg med stilk, men dem jeg vil lave syltetøj af, må jeg sidde og ribbe, klase efter klase. Det giver røde fingre, men skidt pyt, for når sådan en stor portion friske ribs mødes med sukker og vanilje i gryden for at blive til den gode, gamle klassiker ribssyltetøj, så er det alt pillearbejdet værd.

 


TIP Fuglene elsker ribs. Det kan man jo sådan set godt forstå, men det er jo ikke for fuglenes skyld, at vi planter ribs. Hvis du har problemer med, at fuglene spiser dine ribs, kan du lægge net over buskene, så du selv kan få lov at spise bærrene.


 

Saftkogning og syltning er i det hele taget en stor ting i min husholdning, for når min have nu har brugt energi på at give mig så mange, lækre ting, er det mindste jeg kan gøre at plukke afgrøderne, tage dem ind i køkkenet og omdanne dem til mad på glas, der en iskold vinterdag kan varme selv den hårdeste vestenvind på flugt med sin sommersmag.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *