Romantiske pelargonier – Råd om dyrkning

Romantiske pelargonier – Råd om dyrkning

Der er noget særligt over pelargonier. De kan nemlig skabe en sommerlig, romantisk stemning både inde og udenfor. Den måde de store blomsterhoveder vipper på, minder mig om historier om livet på landet i gamle dage samtidigt med, at de er lette og strømlinede nok til at passe ind i et moderne hjem.

Jeg er vild med pelargonier.

Og heldigvis er dyrkning af pelargonier nemt. Derfor planter jeg dem i krukker på terrassen, i vindueskarmene og langs drivhuset, så de med deres klare farver kan lyse op og skabe en hyggelig stemning hele sommeren. Hvis du også vil plante pelargonier, så skal du læse med her. Jeg giver dig nemlig mine bedste råd til dyrkning af pelargonier.

 

Smukke pelargonier i havens krukker

Smukke pelargonier i havens krukkerDyrkning af pelargonier i havens krukker.

Der er et strejf af landlig idyl over pelargonierne, når deres blomster folder sig ud, og de sarte står og nikker med hovederne i solen. Jeg er faldet pladask for pelargoniens romantiske look, og gennem årene har jeg fået en fin samling af forskellige typer – herunder også duftpelargonier eller duftgeranier.

 


TIP For at understrege pelargoniens romantiske toner, har jeg plantet nogle af mine i krukker af ler. Lerkrukkernes rustrøde, brændte farve er nemlig smuk sammen med pelargonierne.


 

Pelargonier er smukke blomster i havens krukker, og med korrekt pasning sætter de villigt mange blomster hele sommeren. Jeg har både mine pelargonier i krukker på terrassen uden for og i stuen indenfor, men de kan også sagtens dyrkes i altankassen, hvis det er der, du har plads til dem.

 


TIP Når du dyrker pelargonier i krukker eller i altankasser, er det vigtigt, at vandet kan løbe fra. Pelargoniers rødder rådner nemlig hurtigt, hvis de står i vand.


 

Dyrkning af pelargonier

Dyrkning af pelargonier

Pelargonier vokser hellere i sol end skygge.

Dyrkning af pelargonier er i udgangspunktet nemt, og måske netop derfor er så mange faldet for den fine blomst.

Pelargonier skal have sol, varme og meget lys. Jeg har både pelargonier i stuen, der vender mod syd, så her får de meget sol, men jeg har også et par stykker stående i halvskygge andre steder. Begge dele fungerer fint, men kunne de selv bestemme, ville pelargonier vælge sol over skygge til hver en tid.

Det betyder, at du skal vande jævnligt. Jeg er ofte blevet spurgt, om det er nødvendigt, og til det kan jeg kun svare: ja, jævnlig vanding af pelargonier er nødvendigt. Det er rigtigt, at pelargonier tåler udtørring, men fordi, at de tåler det, er det ikke ensbetydende med, at vanding af pelargonier er noget, du kan strege fra din daglige have-to-do.

 


TIP Med til den daglige pasning af pelargonier hører at fjerne visne blomsterhoveder, så planten bliver ved med at lave nye blomster.


 

Jeg vander mine pelargonier, når jorden i overfladen er tør, og så sørger jeg for, at pelargonierne ikke svømmer i vand – det er jo ikke en sumpplante bare fordi, den kan lide en sjat vand.

 

Udplantning af pelargonier

Udplantning af pelargonier

Udplantning af pelargonier i havens krukker.

Pelargonier tåler ikke frost, så derfor skal udplantning af pelargonier først på programmet, når risikoen får både dagsfrost og nattefrost er ovre. Derfor er det først i slutningen af maj og i begyndelsen af juni, at jeg rykker mine pelargonier på friland.

Det betyder dog ikke, at jeg slet ikke gør noget for mine pelargonier inden, for jeg forbereder gerne udflytningen fra vinterhiet lang tid før, at den er en realitet. I løbet af foråret giver jeg mine pelargonier ny jord, og de pelargonier jeg har haft til overvintring, får også en ny krukke.

 


TIP Når du omplanter pelargonier, kan du eventuelt fjerne noget af rodnettet, hvis du genbruger krukken, for på den måde at gøre plads til ny jord.


 

Pelargonier kan godt lide at stå i små krukker, så det er ikke nødvendigt at omplante dem i nye, store krukker. Du kan faktisk nøjes med kun at give dine pelargonier ny jord.

 

Pelargonier skal gødes

Pelargonier og gødning hører sammen, hvis du vil have store, flotte blomster hele sommeren. Og det vil du nok gerne. Jeg gøder mine pelargonier med flydende gødning fra medio april og frem til august.

 

Beskæring af pelargonier

Beskæring af pelargonier

Beskæring af pelargonier handler om, hvilket udtryk planten skal have.

Det er en smagssag, om man mener, at beskæring af pelargonier er nødvendigt. Jeg har så mange pelargonier, at jeg beskærer nogle af dem, mens andre får lov til at leve et mere vildt liv.

Beskæring af pelargonier gør planten busket og tæt, og ønsker du sådan et udseende på planterne, skal du klippe pelargonierne ned til 5 centimeters højde. Ønsker du derimod et højt look, skal du ikke beskære, men kan derimod nøjes med en klipning i toppen. Det er nok det, en frisør ville kalde en studsning.

 

Hvornår og hvordan beskærer jeg?

Hvornår pelargonier skal beskæres afhænger lidt af, hvornår de begynder at sætte nye skud efter vinteren, men som regel er det i løbet af første halvdel af marts.

Når du beskærer, er det vigtigt, at stænglen altid beskæres over et led. Efter beskæringen vil pelargonien begynde at sætte nye skud, men husk: en hård klipning af pelargonien giver senere blomstring.

 


TIP Brug de afskårne stængler til at stiklingeformere dine pelargonier, så du får nye planter.


 

Hvor meget du klipper din pelargonie, har dermed indflydelse på, hvornår den blomstrer, lige som klipning af pelargonier også er med til at forme plantens udseende. Med en beskæring kan du derfor sætte dit personlige præg på pelargonien.

 

Formering & stiklinger

Formering & stiklinger

Formering af pelargonier gøres gennem stiklinger.

Formering af pelargonier er noget af det nemmeste, så i stedet for at købe pelargonier kan du lave dem selv. Jeg tror ikke, der findes en plante, jeg har lavet så mange stiklinger af som pelargonier. Det kører bare derudad.

Har du en pelargonie, du synes er rigtig fin, og som du gerne vil have flere af? Eller kender du måske en, der har en flot sort, som du selv gerne vil dyrke? Så kan det heldigvis nemt lade sig at gøre.

 


TIP Har du lavet mange stiklinger, kan du give nogle af dem som gaver. Jeg bliver altid glad for at få en ny sort til samlingen.


 

Formering af pelargonier gøres med stiklinger, der enten sættes i vand eller jord. Herunder forklarer dig, hvordan du kan lave stiklinger af dine pelargonier.

 

Læs mere om stiklinger & formering

 

Stiklingeformering af pelargonier – Sådan gør du

Stiklingeformering af pelargonier – Sådan gør du

Du kan hurtigt lave så mange pelargonier, at dit hjem ligner et gartneri.

Stiklingeformering af pelargonier kan gøres fra foråret og hele sommeren, så det er en beskæftigelse, du kan hygge dig med hele sæsonen.

Jeg laver ofte stiklinger af mine pelargonier i forbindelse med beskæringen. Her udvælger jeg de kraftigste stængler, som jeg sætter i en potte med jord. Når jeg vil stiklingeformere pelargonier uden for ”beskæringstiden”, brækker jeg nogle af de kraftige stængler af – nogle af dem med fut i – og bruger som afsæt til formering.

 

Sådan gør du

Tag en kraftig stængel fra en pelargonie og sæt den i en potte med jord. Sørg for at plante stænglen dybt i jorden, og tryk jorden godt fast omkring den nye pelargonie og drys til sidst lidt løs jord øverst i potten. Når du har gjort det, sætter du den nye pelargonie et sted, hvor den ikke får direkte sol, men alligevel masser af lys og varme. Det er vigtigt, at stiklingen ikke tørrer ud, så frem med vandkanden!

Den lille stikling vil hurtigt slå rødder, vokse og fylde potten ud. Når rødderne når bunden af potten, er det tid til omplantning af de nye pelargonier til større potter. Gentag det indtil, at du synes, pelargonien har den ønskede størrelse.

 

Overvintring af pelargonier

Overvintring af pelargonier

En lille, lyserød pelargonie.

Mange dyrker pelargonier som étårige sommerblomster, men det er faktisk en fejl. Pelargonier er nemlig flerårige, og du kan sagtens have den samme pelargonie i mange år, hvis du passer godt på den. Jeg kan godt lide, at mange af mine pelargonier har fulgt mig i flere år. Det giver dem et særligt udtryk, grenene bliver mere krogede, og jeg synes, jeg kan læse deres historier i bladene.

Hvis du dyrker pelargonier som de flerårige blomster, de er, skal du rykke dine pelargonier indendørs, når det bliver vinter. Overvintring af pelargonier er nemlig nødvendigt, for de tåler overhovedet ikke frost.

Måske har du hørt, at overvintring af pelargonier er svært? Hvis det er tilfældet, vil jeg godt være den, der fortæller dig, at det hverken er svært eller besværligt at have pelargonier til overvintring. Man kan måske mene, at det kan være svært i dag at finde et sted i huset, hvor pelargonierne kan stå lyst og køligt, når det bliver vinter.

Moderne huse er nemlig så godt isolerede, at kulden kun sjældent slipper ind, og en temperatur på over 20 grader er ikke optimalt for pelargonier uden for sæson. Det er dog ikke en umulig opgave at overvintre pelargonier, og jeg kan derfor kun anbefale det.

 

Hvordan sætter jeg pelargonier til overvintring?

Hvordan sætter jeg pelargonier til overvintring?

Pelargonier skal stå køligt, lyst & frostfrit hele vinteren.

I efteråret tager jeg mine pelargonier indendørs. Det sker omkring slutningen af september og begyndelsen af oktober, når det begynder at blive koldt udenfor. Så sætter jeg mine pelargonier til overvintring et sted, hvor de kan stå lyst, køligt og frostfrit hele vinteren. Har du en kold havestue eller en kælder, er det gode steder til overvintring.

 


TIP Pelargonier har ikke behov for hyppig vanding, når de er inde til overvintring.


 

Nogle af mine pelargonier står inde i vindueskarmen indtil, at det bliver forår igen, for selvom den optimale temperatur til pelargonier i vintertiden er 5-10 grader, så klarer de sig altså også ved højere temperaturer. Men lad være med at sætte dem over en radiator eller lige ved brændeovnen. Forsøg at imødekomme deres behov for at stå køligt.

 


TIP I løbet af efteråret og vinteren vil du opleve, at dine pelargonier får gule blade og visner en smule, men bare rolig – det er helt almindeligt.


 

Hvornår skal pelargonierne ud igen?

Hvornår skal pelargonierne ud igen

Pelargonier skal ind ved nattefrost i foråret.

I takt med, at temperaturen stiger, begynder pelargonierne i foråret at genfinde kræfterne. Varmen kommer tilbage, og nye skud begynder at vise sig. Når det sker, er det tid til at sætte pelargonierne udendørs.

Hvornår, pelargonier skal ud efter overvintring varierer fra år til år. Du skal altså holde lidt øje med, hvad vejrudsigten lover, men hovedreglen er, at pelargonier overvintres fra efteråret og indtil marts.

I forbindelse med, at jeg sætter mine pelargonier ud i foråret, plejer jeg også at give dem lidt ekstra omsorg. Omplantning af pelargonier kan lige så godt gøres samtidig med, at du sætter dem udendørs. Efter en lang vinter får pelargonierne nemlig brug for ny næring og ny jord, så der kan sættes skub i væksten.

 


TIP Pelargonierne skal ikke have direkte sol i den første tid efter overvintringen.


 

Før, at jeg sætter mine pelargonien udenfor, kommer de på et mindre ophold i drivhuset. Jeg sætter pelargonier i drivhus for, at de kan vænne sig til de nye temperaturer før, at de sættes udendørs, hvor det godt kan være køligere. Det kaldes hærdning, og det forbereder pelargonierne på at skulle uden for efter overvintringen.

Pelargonier kan sættes ud permanent fra slutningen af maj eller når faren får nattefrost er helt ovre.

 

Om de mange sorter & arter

Om de mange sorter & arter

Pelargonier kan have mange farver lige fra lilla til hvid.

Det er en hel videnskab at holde styr på de mange sorter og arter af pelargonier, for der findes nemlig rigtig mange. Den mest kendte pelargonie er nok Dronning Ingrid, der har nogle fine, lyserøde blomster, og Dronning Ingrid er derfor en populær pelargonie, der passer ind hos de fleste.

 


TIP Pelargonier kan have mange farver; fra lilla pelargonier til hvide, røde, lyserøde og flerfarvede. Du kan også få pelargonier med brogede blade og røde blade.


 

For at gøre det lidt lettere for dig, fremhæver jeg her 3 forskellige sorter og arter af pelargonier, som er de mest almindelige. Jeg dyrker selv alle tre typer af pelargonier her hos mig.

 

  1. Zonale pelargonier

🌸 Zonale pelargonier de meste almindelige typer af pelargonier, og blandt andet er Dronning Ingrid sådan en pelargonie. Flere zonale pelargonier har pletter på bladene eller ringe, og mange vælger af den grund at dyrke zonale perlargonier for netop bladenes skyld. Der findes også zonale pelargonier med gule blade.

 

  1. Engelske pelargonier

🌸 De engelske pelargonier sætter mange blomster, og de er flotte, men de er også lidt besværlige. Engelske pelargonier tåler nemlig ikke så godt regn, så når vejrudsigten ser våd ud, skal du rykke de pelargonier i drivhuset indtil, at regnskyllet er ovre. Til gengæld er blomsterne på de engelske pelargonier ofte i flere farver.

 

  1. Duftpelargonier

🌸 Duftpelargonier er en fantastisk underart af pelargonier, som har den egenskab, at de dufter. Duftene varierer i næsten det uendelige, og det er sjovt at gå på opdagelse i de mange forskellige typer. Jeg har flere slags duftpelargonier, og det er primært for duften, at man skal dyrke dem, selvom du kan få duftende pelargonier med brogede blade eller små, farverige blomster, som er ganske fine.

Læs mere om duftpelargonier

 

Når sommeren nærmer sig, bliver hver en blomsterbutik og hvert et gartneri fyldt med pelargonier i mange farver. Nogle gange kan du være heldig at finde et godt tilbud på pelargonier af en særlig art eller sort, man ikke ser så ofte. Hvis jeg er heldig at støde på sådan en, køber jeg altid en ny pelargonie med hjem.

 

Pasning af pelargonier

Pasning af pelargonierPasning af pelargonier er ikke en stor opgave.

Pasning af pelargonier er ikke vanskeligt, men selvom man gør sit allerbedste, kan det godt ske, at pelargonierne rammes af sygdomme. Eller noget man tror, kan være en sygdom.

En af de mest almindelige problematikker i forbindelse med pasning af pelargonier, er, at du står med nogle store, flotte pelargonier uden blomster. Når pelargonier ikke blomstrer skyldes det som regel, at de ikke får gødning nok. De kræver nemlig meget næring, og det er vigtigt at give dem det, hvis du vil undgå at have pelargonier, som ikke blomstrer.

Nogle gange kan du opleve, hvordan pelargonier får gule blade, men det er altså ikke ensbetydende med, at der er sygdomme på spil. Det kan blandt andet skyldes, at pelargonien enten mangler vand eller har fået for meget vand. Fjern de gule blade fra pelargonien, når de kommer og vær opmærksom på, hvor meget eller lidt vand, du giver den.

 

En særlig pelargonie

En særlig pelargonie

En lille stikling.

Siden jeg var barn, har jeg altid syntes, at pelargonier var meget smukke. Det skyldes nok min farmor, der, som alle andre på landet den gang, havde mange, gamle pelargonier i stuen. De var høje, satte store blomster i sarte pastelfarver og havde den her særlige, støvede duft, der kendetegner pelargonierne. Da hun døde overtog min farfar pasningen af pelargonierne, nippede gule blade af og visne blomsterhoveder, så de fortsatte med at blomstre og vokse i hendes ånd.

Min farfar lavede mange stiklinger af pelargonierne, og en dag kom han med en til mig. Den skulle jeg have.

Da jeg fik den lille stikling af ham, vidste jeg ikke særligt meget om pelargonier, men jeg fornemmede, at det betød noget for ham, at planten kom videre til mig. Så jeg passede den. Nippede gule blade af og visne blomsterhoveder, så den fortsatte med at blomstre og vokse i hans ånd.

Det var sådan det startede. I dag har jeg en samling af forskellige pelargonier, og selvom det kun er én af dem, der er fra min farmors og farfars levetid, så blomstrer min begejstring for pelargonierne mere og mere for hvert år, der går.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *