Krydrede & søde – Opskrift på syltede, grønne tomater

Krydrede & søde – Opskrift på syltede, grønne tomater

De gammeldags, syltede, grønne tomater er måske lidt en overset ting i vores moderne køkken, men ikke desto mindre er det indtil videre en af mine foretrukne måder at bruge de grønne tomater på, når sæsonen for de røde lakker mod enden.

De syltede, grønne tomater er nemlig ikke syrlige, de er derimod søde og krydrede, og de kan derfor både bruges som tilbehør eller i forskellige retter. Hvordan man laver syltede, grønne tomater viser jeg dig nu, for herunder får du min opskrift på nemme, syltede, grønne tomater.

 

Min opskrift på syltede, grønne tomater

Min opskrift på syltede, grønne tomater

Syltede, grønne tomater opbevares på glas.

Hvis du ikke helt ved, hvad du skal bruge de grønne tomater til sidst på sæsonen, så kan du prøve at sylte dem. Det er virkelig nemt, og du kan krydre dem på mange forskellige måder, så de får lige den smag, du allerbedst kan lide.

Min opskrift på syltede, grønne tomater kan varieres på mange forskellige måder, og hver gang jeg laver dem, skifter jeg nogle af krydderierne ud. Nogle gange har jeg lyst til at krydre med kanel og stjerneanis, andre gange med nelliker eller vanilje. Udgangspunktet for, hvordan de laves, er dog det samme.

 

Sådan laver du syltede, grønne tomater

Ikke så meget snak – lad os komme til sagen. Nu skal jeg vise dig, hvordan man laver syltede, grønne tomtater.

 

Det skal du bruge

→ 500 gram grønne tomater

→ 1 ½ dl. eddike

→ 1 ½ dl. vand

→ 200 gram sukker

→ Eventuelt krydderier (½ vaniljestang, 3 stjerneanis, 6 hele nelliker, 1 lille kanelstang)

 


TIP Er du ikke så vild med krydret mad, udelader du selvfølgelig bare krydderierne eller tilsætter de krydderier, du godt kan lide. Krydderierne i denne opskrift er forslag, og du behøver derfor ikke at bruge dem allesammen.


 

Sådan laver du syltede, grønne tomater

✓ Start med at vaske tomaterne så de er helt rene.

✓ Prik nogle dybe huller i de grønne tomater med en gaffel eller en stegenål.

✓ Imens du står og gør det, kan lagen passende koges op. Bland eddike, vand og sukker i en gryde og lad det koge indtil, at sukkeret er opløst.

✓ Når lagen er klar, og alle tomaterne er prikket, lægger du tomaterne i lagen – ét lag ad gangen.

✓ Kog tomaterne i lagen ved svag varme i 5-7 minutter afhængig af, hvor store de grønne tomater er. Cherrytomater skal kun koge 3 minutter.

✓ De grønne tomater lægges i varme, skoldede glas, når de har kogt, og når alle tomaterne er klar, kommer du krydderierne i lagen, og koger den op.

✓ Den kogende lage hældes nu over tomaterne. Fordel krydderierne i de enkelte glas så det ikke kun er ét glas, der får smag fra krydderierne.

✓ Luk glassene. Tomaterne skal trække 2 uger i lagen før, at de kan spises – og det er faktisk den største udfordring; at vente så længe.

 


TIP Du kan også krydre de syltede, grønne tomater med chili, ingefær og dild, så de passer til de retter, du godt kan lide at spise.


 

Hvad bruger man syltede, grønne tomater til?

Hvad bruger man syltede grønne tomater til

Grønne tomater klar til at blive syltet.

I de gode, gamle dage blev der næsten altid serveret noget syltet til maden, men i dag er de syltede, grønne tomater som tilbehør ikke noget, man ser særligt tit.

Altså lige bortset fra, hvis man spiser herhjemme. Jeg kan nemlig godt lide de syltede sager – både serveret helt traditionelt, men også i mere moderne fortolkninger. Derfor krydrer jeg altid mine syltede, grønne tomater, for jeg kan godt lide, at de har lidt kant. Det passer nemlig godt til mange af de retter, der bliver serveret herhjemme.

 


TIP Du kan bruge de syltede, grønne tomater til salsaer, dressinger eller serveret på gammeldags manér som surt.


 

De syltede, grønne tomater kan sagtens bruges som tilbehør, men jeg holder nu allermest af at bruge dem som fyld i madpandekager, i en omelet eller endda i sammenkogte retter.

Særligt til retter, som i forvejen er krydrede – en varmende, indisk dhal for eksempel – ja, der kan de syltede, grønne tomater både give syre og sødme, og det er virkelig lækkert. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man spiser syltede, grønne tomater til.

 

Hvorfor sylte?

Hvorfor sylte

Grønne tomater, der måske når at modne.

Hele sommeren plukker jeg tomater i alle mulige fine farver, men efterhånden som solskinstimerne svinder ind, får tomaterne også sværere ved at modne. Jeg tager mange af dem ind til eftermodning i vindueskarmen, men det er ikke altid nok til, at alle får farvede kinder.

Nogle bliver bare ved med at være grønne. Nogle gange endda flere kilo og jeg kan altså ikke få mig selv til at smide mad væk. Derfor måtte jeg finde en måde at bruge tomaterne på og allerhelst opbevare dem, så jeg kunne bruge dem i løbet af vinteren.

At sylte de grønne tomater begyndte altså lidt som en nødløsning, men i dag er de et fast indslag i madlavningen gennem vinteren og på ingen måde noget, jeg vil undvære.

 

🍃 Følg med på Instagram & få mere inspiration til haven 🍃

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *