De første gulerødder man trækker op af jorden, er de bedste. De er sprøde, knasende og søde i smagen, og i et kort øjeblik skal jeg altid huske ikke at snacke dem alle sammen på én gang.
Egentlig er det i udgangspunktet ikke svært at dyrke gulerødder, men i praksis kan der godt være nogle udfordringer, som kan gøre det vanskeligt for haveejeren. Derfor har jeg lavet en dyrkningsvejledning til gulerødder, så du ved, hvilke forholdsregler du skal tage, før du begynder at så gulerødder i din køkkenhave.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Lad os begynde her: Dyrkningsvejledning til gulerødder
Er du klar til at dyrke gulerødder? Før du kan hive de første, sprøde rødder op af jorden, har du brug for en dyrkningsvejledning, der fortæller dig, hvordan du bedst og hurtigst får gulerødderne til at spire. Så læs endelig videre. Det hele begynder nemlig med en god, porøs jord.
Løs jord er vejen frem
Gulerødder kan dyrkes i alle typer jord, og da jeg er indehaver af en umådeligt fed og klæg jord i min køkkenhave, burde jeg være den første til at vide, om det kan lade sig at gøre. Det kan det. Dog skal du lige skrive dig bag øret, at gulerødder har pælerødder.
Det betyder, at de har nemmere ved at bore sig ned i jorden og danne en lang, lige form, hvis jorden er løs. Derfor må du i gang med at løsne den godt og grundigt, før du lægger dine gulerodsfrø i jorden.
Det kan være vejen frem at så gulerødder i højbede, for når du laver et højbed, får du gravet jorden godt igennem og dermed løsnet den. Jeg dyrker alle mine grøntsager i højbede, fordi vandspejlet ligger højt her, og ved kraftig regn bliver min køkkenhave oversvømmet, hvis ikke jeg hæver niveauet. Derfor sår jeg gulerødder i højbede, og derfor er jeg også altid sikker på, at jorden er løs og ikke for våd.
I gang med dyrkning af gulerødder
Forspiring af gulerødder er ikke nødvendigt. De skal bare plantes direkte på friland i slutningen af april eller starten af maj, når temperaturen om natten er nogenlunde stabil og holder sig over frysepunktet.
Haven i maj – 10 ting du kan gøre
Når du sår gulerødder, skal du lægge frøene i 1-2 centimers dybde. Gulerødders planteafstand er 2-5 centimeter, så du skal være opmærksom på, at du ikke sår frøene alt for tæt. Det har nemlig noget at sige, om du overholder gulerøddernes planteafstand.
TIP Gulerødder tåler ikke alt for kraftig gødning, så du skal ikke gøre dig de store anstrengelser på den front.
Har du hørt om, at man skal tynde ud i gulerødder? Når de grønne spirer kigger frem af jorden, skal du tjekke, at de ikke står for tæt. Gør de det, skal du tynde ud i rækkerne, så der kommer luft mellem planterne. Tynd ud i rødderne, så de står med en planteafstand på 2-5 centimeter.
Dyrk tidlige gulerødder
Vil du have tidlige gulerødder? Det har betydning for høsttidspunktet, hvornår du sår gulerødder. Jo tidligere du lægger dine gulerodsfrø i jorden, desto tidligere kan du naturligvis høste de første gulerødder.
Vil du derfor høste de sprøde rødder som noget af det første i haven, må du gå i gang med at dyrke gulerødder tidligt på sæsonen. Længere nede i artiklen har jeg skrevet mere om emnet i afsnittet Såning af gulerødder i drivhus.
Tid til såning af gulerødder
Du kan gå i gang med at så gulerødder, så snart frosten har sluppet sit tag i jorden. De lange, sprøde rødder er nemlig ikke sarte, når det gælder kulde, og derfor kan du ofte lægge gulerodsfrø i jorden meget tidligt på sæsonen. Jorden skal ikke være mere end 4 grader, før de kan spire, men den mest optimale jordtemperatur er dog minimum 10 grader.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Når der står april i kalenderen, er det tid til såning af gulerødder. Læg frøene i jorden med 2-5 centimeters afstand i en sådybde på 1-2 centimeter. Du skal huske at tynde ud i rækkerne, når rødderne er spiret, så de har den rigtige planteafstand.
Har du styr på sædskifte i forbindelse med såning af gulerødder? Hvis du vil forebygge angreb fra gulerodsfluen, skal du kun så gulerødder det samme sted i køkkenhaven hvert femte år. Det betyder, at gulerødder skal indgå i et fireårigt sædskifte, så gulerodsfluens larver ikke kan gemme sig i jorden og gå til angreb på dine grøntsager.
Såning af gulerødder i drivhus
Vil du gerne have gulerødder rigtig tidligt? Så må du i gang med såning af gulerødder i drivhus. I drivhuset kan du opretholde en stabil temperatur, og selvom temperaturen ligger omkring frysepunktet udenfor, vil der stadig være varmere i drivhuset.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Når du dyrker gulerødder i drivhus, følger du samme fremgangsmetode, som dyrkningsvejledning for gulerødder på friland foreskriver. Det er den metode, jeg har beskrevet ovenover.
TIP Jeg sår gulerødder løbende hele sommeren, så jeg hele tiden har friske gulerødder. Derfor lægger jeg nye gulerodsfrø i jorden hver 14. dag.
Jeg dyrker ikke gulerødder i i glashuset, for jeg vil langt hellere bruge pladsen derinde på at drive lidt tidlig salat, basilikum og radiser frem. Men kan du ikke vente med at sætte tænderne i en knasende gulerod, skal du bestemt ikke holde dig tilbage med at så gulerødder under glastaget.
Så kom gulerodsfluen – den slyngel
Gulerodsfluen er den hyppigste årsag til, at dine gulerødder ikke bliver til noget. Den lægger nemlig sine æg i guleroden, og når æggene klækker, slippes larverne fri og begynder livligt at gnaske sig vej gennem dit gulrodsbed.
Du ved, at gulerodsfluen har været på spil, hvis dine gulerødder er fyldt med huller. Er det kun hist og pist, du kan se hullerne, kan ”bidemærkerne” skæres væk. Så kan du sagtens spise guleroden alligevel. Er guleroden derimod gennemhullet? Det er sådan set bare bad luck og de eneste, der kan få glæde af sådan en gulerod, er hønsene.
Kan angreb fra gulerodsfluer forebygges?
Hvordan undgår jeg gulerodsfluen, tænker du måske? Du kan tage dine forholdsregler og dække dit gulerodsbed med fiberdug på samme måde, som man afdækker kålbedene for kålsommerfugle. Vil du være helt sikker på ikke at få ubudne gæster i gulerodsbedet, er det den bedste måde at gøre det på.
Er du løbet tør for fiberdug? I stedet for at dække dine rødder med fiberdug, kan du plante gulerødder mellem løg og porrer efter princippet: en række gulerødder, en række løg/porrer, en række gulerødder, en række løg/porrer…
Alt du skal vide om dyrkning af løg
Og hvorfor så det? Jo, det er nemlig sådan, at gulerodsfluen bliver tiltrukket af duften fra gulerødderne, men når gulerødderne plantes mellem løg og porrer, som er stærkt duftende afgrøder, forvirres gulerodsfluen. På den måde kan den ikke finde gulerødderne, som den gerne vil lægge sine æg i. I stedet opgiver den sit forehavende og flyver videre på jagt efter andre gulerødder.
Der er ikke evidens for, at denne metode virker. Det betyder, at der ikke er garanti for, at dine gulerødder ikke kan blive angrebet af gulerodsfluen, selvom du følger denne metode. Jeg har aldrig haft problemer med gulerodsfluen – heldigvis! – men det kan jo selvfølgelig være, at jeg bare har været heldig.
Værd at vide om pasning af gulerødder
I udgangspunktet kræver gulerødder ikke meget pasning. Der er dog nogle almindelige problemer, du kan løbe ind i, så lad os lige kaste et blik på dem.
Det er ikke hver gang, du trækker en gulerod op af jorden, at den er glat og lige. Man siger, at en gulerod forgrener sig, når den ikke er så pæn at se på. Ofte er forgreningen sket, fordi roden er stødt på en sten eller fordi, du har været lidt for gavmild med gødningen. Gulerødder har nemlig ikke brug for kraftig gødning, så undgå at bruge husdyrgødning i dit gulerodsbed. Sørger du samtidig for, at jorden er løs, er du godt på vej til at undgå forgrenede rødder.
Kom godt i gang med at dyrke spinat
Har du oplevet, at dine rødder revner? Der er en øget risiko for, at de revner, hvis de udsættes for udtørring efterfulgt af rigeligt med vand. Det hører altså med til pasningen af gulerødder at sørge for, at de ikke udsættes for hård vanding. Vær i stedet opmærksom på at vande jævnligt og i moderate mængder.
Tag frø fra gulerødder
Guleroden er en 2-årig grøntsag, så det er først på andet år, at den går i stok, sætter blomst og derefter frø. Gulerødder i stok kan ikke spises, og lader du dine gulerødder gå i stok på andet år, skal det primært være for at samle frø.
TIP De fleste kender den orange gulerod, men der findes også sorter, som er både lilla, hvide, gule & røde.
Når du tager frø fra gulerødder, skal du lade dem tørre godt, før du gemmer dem til udplantning i foråret.
Det skal du vide om høst & opbevaring
Gulerødderne er klar til høst omkring 2 måneder efter, at du har sået dem, selvom nogle sorter også er længere tid om at udvikle sig.
Jeg høster gulerødder løbende hele sommeren, og de sprøde rødder er virkelig noget af det lækreste. Når du skal høste gulerødder, kan du gøre det på to forskellige måder.
Om sommeren kan du nøjes med kun at høste dem, du skal bruge her og nu. Her skal du kun trække en, to eller tre rødder op af gangen. Når du skal høste gulerødder til vinter, er det derimod en anden sag, for her skal ofte høstes rigtig mange på samme tid. Her kan du bruge en greb til at løsne jorden omkring gulerødderne, og herfra flytte dem til det sted, de skal opbevares i løbet af vinteren.
Vinteropbevaring – Sådan gør du
Vil du gemme gulerødder til vinteren? Gulerødder du skal gemme og spise i løbet af vinteren, skal høstes i efteråret og lægges i en jordkule. Efter høst vrider du forsigtigt den grønne top af, så det kun er den ubeskadigede rod, der gemmes.
Dyrkning af kartofler – Sådan gør du
Gulerødderne kan fint opbevares sammen med kartofler, rødbeder og andre grøntsager i jordkulen, uden det skader nogle af grøntsagerne.
TIP Gulerødder tåler få graders frost, så har du ikke nået at få alle gulerødderne op af jorden, inden frosten sætter ind, skal de nok klare den. Du kan eventuelt dække gulerødderne på friland med halm, så kan de godt stå noget tid i vintervejret.
Vil du ikke opbevare gulerødderne i en jordkule? I stedet kan du lægge dem i kasser med sand.
Når jeg har høstet gulerødder, lægger jeg dem i kasser med sand, for det fungerer på samme måde som en jordkule. Hvis du sørger for at opbevare gulerødderne rigtigt efter høst, kan du hente friske gulerødder helt indtil foråret, hvor du starter forfra med at så gulerødder igen.
En snak om sorter og gulerodstyper
Gulerødder kan have mange farver, og selvom vi kender den klassiske orange farve som den rigtige gulerodsfarve, kan du altså også dyrke gulerødder i hvide, gule, røde og lilla farver.
Smagen af lakrids – Dyrk fennikel
Smagsmæssigt er der ikke rigtig nogen forskel, men farverne er også nok i sig selv. Det ser nemlig flot ud med de mange farver på middagsbordet!
Når du dyrker dine egne gulerødder, kan du selv vælge, hvilke sorter og gulerodstyper du vil sætte tænderne i. Det er nemlig ikke i alle supermarkeder, du kan købe gulerødder, som har andet end den klassiske, orange farve.
Anni Madsen
Jeg ville gerne tilmelde mig hverdagshavens nyhedsbrev. Dette kan åbenbart ikke lykkes. Er der ingen man kan kontakte?
Venlig hilsen
Anni Madsen
hverdagshaven
Hej Anni.
Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet på forsiden eller gennem dette link, hvor du indtaster din emailadresse.
Du må meget gerne skrive til mig igen, hvis det ikke virker. Vi finder selvfølgelig en løsning, så du også kan få tilsendt de gode havetips.
Mange hilsner
Christine.
Christel
Hej, skal man så flere gange for at have gulerødder hele sommeren?
hverdagshaven
Hej Christel.
Jeg sår kun gulerødder én gang, men du kan sagtens så over flere gange, fx med 14 dages mellemrum. Så kan du høste gulerødderne løbende. Det kan være en fordel, hvis du spiser mange gulerødder eller foretrækker dem mindre, og derfor høster, før de bliver store.
Mange hilsner
Christine.