Fra den frosne jord finder vintergækker vej til overfladen, og strækker stille de grønne stængler med de hvide blomster mod det første, spæde sollys. En lille vintergæk er den første forårsbebuder i haven, og den fortæller dig, at nu er foråret snart på vej.
Præcis derfor holder jeg så meget af den, og både i græsplænen, bedene og krukkerne kigger de hvide blomster frem i årets første måneder. Vil du have flere vintergækker i haven? Jeg fortæller dig her, hvordan du planter og passer den skønne forårsblomst.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få flere vintergækker i haven
Vintergækker og erantis er nogle af de første forårstegn, som skyder frem i haven, mens is og sne stadig ligger på jorden. De hårdføre forårsblomster er derfor skønne forårsbebudere, som år efter år lyser op i vintermørket.
15 flotte forårsblomster til haven
Du kender vintergækker som en lav, flerårig løgplante med blågrønne blade og hvide blomster. Mest almindeligt er det, at de dråbeformede blomster hænger nedad for enden af stilken, men der findes også arter af vintergækker med kronblade, der ligner balletskørter.
Når det gælder sorter, er Almindelig vintergæk den gængse i de danske haver, og den lille plante bliver ikke mere end 10-20 centimeter høj. Vil du have store vintergækker, skal du plante Galanthus plicatus, som bliver op til 30 centimeter høj. Længere nede i artiklen har jeg skrevet mere om de forskellige sorter og arter. Det kan du dykke ned i, før du køber vintergækker til haven.
Hvornår blomstrer vintergæk?
Det er nok den allerførste forårsblomst, som springer ud i haven – skarpt forfulgt af sin gule ven. Vintergækker og erantis er forårstegn, som blomstrer meget tidligt. Fra januar til marts blomstrer vintergæk i haven, men hvornår de første folder sig ud varierer fra år til år. Det afhænger nemlig af vinteren, men selve blomstringsperioden varer en måned.
TIP Du skal ikke fjerne de grågrønne blade på de afblomstrede vintergækker. Lad dem stå, så løget kan samle næring og gentage blomstringen næste forår.
Enkelte sorter af vintergækker blomstrer imidlertid kun i efteråret. Det gælder blandt andet Galanthus reginaeolgae.
Kom godt i gang med plantning af vintergækker
Vil du have flere vintergækker i haven, kan det gøres på to måder: gennem sideløg eller ved frøformering. Den nemmeste måde at plante vintergækker på er med løg, og vælger du den løsning, skal løgene lægges i september.
Frøformering kan tage op til 4 år, før der er blomst, mens du ved plantning af vintergækker fra løg allerede kan nyde synet af de hvide blomster i den kommende sæson.
Sådan planter du vintergækker fra løg
Du kan både plante vintergækker i græsplænen og i krukker, men uanset, hvor du planter den kønne forårsblomst, er det fremgangsmåden herunder, du skal bruge.
Planter du vintergækker i krukker, er det imidlertid ikke nødvendigt at fjerne græstørven først, men det kan du nok godt regne ud.
Sådan planter du løg fra vintergækker
- Planter du vintergækker i græsplænen, fjerner du først et stykke af græstørven i 8-10 centimeters dybde.
- Læg en blanding af god havejord og sand i hullet.
- Sætter du løg fra vintergækker i krukker eller bede, nøjes du med at lave en fordybning i jorden på 8-10 centimeter, som løget lægges i.
- Hold en planteafstand på 5 centimeter.
- Dæk løgene med jord eller læg græstørven tilbage i hullet, før du trækker let sammen omkring løgplanterne.
- Vand afslutningsvist.
Få vintergækker i krukker indendørs med drivning
Du kan sprede forårsstemning indendørs ved at plante vintergækker i krukker eller bruge dem i dekorationer. Det kaldes drivning, og er en både nem og hyggelig ting at lave i foråret.
Guide: Drivning af løgplanter & forårsgrene
Du driver vintergækker ved at grave en klump løg op i haven, som du sætter i en lille krukke. Planterne skal tages op, når de er spiret til cirka 3 centimeters højde, og det er en god idé, at dem sætte dem kølig et par dage inden, du tager dem ind i den varme stue.
Snart vil blomsterne springe ud, og når de er afblomstrede, kan du selvfølgelig plante dem ud i haven igen, så de kan blomstre igen til næste år.
Formering af vintergækker fra frø
Vintergækker sætter frø, men det er ikke helt så udbredt, at de formerer sig på samme måde som erantis eller krokus, der gerne sprede sine frø. Dukker en vintergæk op i haven på et sted, du ikke har plantet den, er det med stor sandsynlighed en myre, der har flyttet frøet.
Sådan planter du påskeliljer i haven
Til gengæld får du nemt flere vintergækker gennem sideløg, og faktisk er det kun en fordel, at du formerer planterne på den måde. Fordi de ikke spreder deres frø, bliver de stående på samme plet år efter år. Med tiden vil de vokse sig meget store og tætte, og når det sker, bliver blomstringen lille. Derfor må du dele vintergækkerne.
Deling af vintergækker
Kender du nogen, der har mange vintergækker eller har du en plet i haven med en særlig høj koncentration af de hvide forårsblomster? Deling af vintergækker er den hurtigste vej til flere blomster i haven.
Deling af vintergækker gøres ved, at du graver en klump med blomster op. Når du står med den i hænderne, kan du tydeligt se, hvordan der sidder flere løg uden på hinanden. Det er sideløg, og dem brækker du forsigtigt fra hinanden. Genplant løgene i 8-10 centimeters dybe enten enkeltvis eller i bundter med 2-3 løg.
Du kan sagtens dele planten, mens den blomstrer, men det er optimalt at gøre det, når blomstringen slutter i marts.
Pasning & pleje
Vintergækker trives i alle haver, hvor jorden er porøs og veldrænet. Særligt holder de af en jordbund, der minder om skovens, og som ikke udtørrer totalt om sommeren. Når du planter vintergæk i haven, skal du ikke tænke på, hvor meget lys den får. I årets første måneder er der ikke meget sol, og vintergækkens placering behøver ikke at afhænge af, om den får sol eller skygge – den tåler begge dele.
Vanding behøver du heller ikke at tænke på, med mindre du planter den hvide blomst indendørs eller i krukker.
TIP H.C. Andersen har skrevet et digt om den lille forårsblomst. Vintergækken hedder det i dag, selvom den oprindelige titel var Sommergækken.
I det hele taget er pasning og pleje af vintergækker meget nemt, for planterne passer sig selv. Din fineste opgave er derfor bare at nyde synet af de hvide blomster og plukke små buketter til bordet.
Sådan undgår du gråskimmel
Når vinteren lakker mod enden, kan dine vintergækker få en grå belægning på blade og stilke. Det er botrytis – bedre kendt som gråskimmel. Det sker, når planterne står for vådt. Desværre kan du ikke redde planterne, når først sygdommen er opstået, og du må derfor grave dem op og kassere dem.
Husk, at du aldrig skal lægge syge planter på komposten, for så vil svampesporerne sprede sig.
En lille snak om udbredelse
Vintergækkens udbredelse er stor, og den lille forårsblomst, som stammer fra Europa og Mellemøsten, kan findes i både Frankrig, Tyskland, Spanien og det østlige Iran. Her vokser den vildt i naturen, men den kan også plantes i haven, sådan som vi ofte gør her i Danmark.
Haven i marts – 10 ting du kan gøre nu
Oprindeligt var det munkene, der omkring 1400 indførte planten her i landet, og siden da har den bredt sig til de fleste haver. I dag kender vi den primært som vintergæk, men du kan stadig høre den omtalt som sneklokke, hvidblomme, sommergæk eller kyndelmisseblomst.
TIP Det er let at forveksle vintergæk med dorthealilje, for blomsterne ligner hinanden meget. Du kan kende dorthealilje på, at kronen er større og bladene har en gul eller grøn plet i enden. Modsat er vintergækkens krone kun 15-20 mm., og mens de 3 yderste kronblade er hvide, har de 3 inderste grønne tegninger i spidsen.
Vintergækker er en del af Amaryllisfamilien, Amaryllidaceae, hvor blandt andet dorthealiljer, påskeliljer, pinseliljer og amaryllis også er medlemmer.
Værd at vide om sorter & arter
Nogle er enkelte, andre er dobbelte, mens en tredje sort har store blomster og en fjerde små. De kan være snehvide eller helt grønne. Præcis hvor mange arter af vintergækker, der findes, kan jeg ikke give dig et konkret svar på. Det skyldes ikke huller i min viden, men derimod det faktum, at man ikke ved det. Man mener dog, at der er omkring 20 forskellige arter af vintergækker.
Den mest almindelige art er Galanthus nivalis, men der findes også en tyrkisk, Galanthus elwesii, en russisk, Galanthus plicatus, og en kaukasisk vintergæk, Galanthus ikariae, som du ofte støder på.
Den tyrkiske ligner til forveksling den almindelige vintergæk, men de to arter adskiller sig fra hinanden ved, at den tyrkiske både er højere og har mere dråbeformede blomster end den almindelige.
Den russiske vintergæk er derimod meget markant i sit udseende med sin runde blomster på stængler, der får en højde på op til 20 centimeter. Den blomstrer desuden senere end de andre.
De her blomster er noget særligt
Før du køber vintergækker til haven, må du beslutte dig for, hvilke sorter du vil have. Der er nemlig mange forskellige at vælge imellem, og du kan få et fint udtryk i forårshaven ved at plante flere forskellige sorter side om side.
Blandt de mest almindelige finder du ’Galanthus Hippolyta’, ’Galanthus Virdi Apice’ og ’Galanthus Woronowii’, men vil du prøve noget nyt, kan du kaste din kærlighed på de sjældne eller mere spektakulære sorter. Dem kan du læse mere om herunder.
10 ting du kan lave i haven i april
Vil du have store vintergækker, er det ’Gravetye Giant’, du skal gå efter, for den bliver op til 50 centimeter høj. Den blomstrer en smule senere end andre vintergækker, og spirer først frem fra april. Den er derfor oplagt at plante, hvis du vil sprede sæsonen over lang tid.
En ganske særlig art er de gule vintergækker, som er meget sjældne. De mest kende er ’Sandersii’ og ’Wendy’s Gold’.
Løg fra ’Flore Pleno’ giver dig en dobbelt vintergæk eller en fyldt vintergæk, som det også hedder. Det er en meget smuk blomst, og det ligner, der er mere end blot én blomst i kronen. Den skyder frem omkring februar, så det er en tidlig forårsbebuder i haven.
Hvorfor hedder det vintergæk?
Der er noget med navne. Nogle gange giver det straks mening, hvorfor en blomst har fået sit navn, mens det andre gange giver grund til forundring. Sådan har jeg det med den lille, hvide forårsblomst for, hvorfor hedder det vintergæk?
Lungeurt – En tidlig staude i haven
Det danske navn vintergæk kommer oprindeligt af, at man siger, blomsten gækker sommeren. Er du ikke helt nede med det topmoderne ord gække, kan jeg fortælle, det betyder drille – og at det faktisk er et meget, gammelt ord. Det hedder en vintergæk, fordi blomsten skaber en forestilling om, at det er sommer midt om vinteren.
Dykker vi lidt med i det latinske navn Galanathus nivalus, er der også spændende ting at lære. Gala betyder mælk, anthus betyder blomst og nivalis kan løst oversættes til ”noget, som hører til om vinteren”. Vintergæk på latin er derfor en ”vintermælkeblomst”, og det passer jo meget godt til blomstens udseende.
Kæmpestenbræk: Skønt bunddække til bedene
Det samme kan man også sige om det engelske navn, for på engelsk kaldes vintergæk Snowdrop. Det er desuden udbredt med de såkaldte vintergækhaver eller Snowdrop Gardens i Storbritannien, hvor gartnere planter enorme mængder af de hvide blomster, som folder sig ud til stor beundring for de besøgende.
Er vintergækker giftige?
Selvom vintergækken har været brugt i folkemedicin, og på grund af stoffer som galatamin og lectin har været brugt til at behandle Alzheimers, er den ikke spiselig. Løg fra vintergækker er giftige for hunde såvel som mennesker. Hvis du spiser vintergækker, får du kvalme, opkastninger og diarré, så lad blomsterne blive i jorden.
10 nemme blomster til dine krukker
De eneste, der spiser vintergækker uden at få problemer med heldbredet, er sneglene. De er til gengæld glade for løgene.
Glem ikke traditionen med gækkebrevet
Du tænker nok sjældent over det, men faktisk er det en helt særlig tradition at skrive gækkebreve i Danmark. I gamle dage sendte unge et gækkebrev til den, de havde et godt øje til, og kunne modtageren ikke gætte, hvem den søde hilsen var fra, kostede det et kys.
TIP Kom en lille smule farve i vandet, når du sætter vintergækker i vase. I løbet af nogle timer suger blomsterne farven, så du kan få blå, grønne, røde eller gule vintergækker.
I dag er det primært børn, der sender gækkebreve, og kysset er skiftet ud med et påskeæg. Men fælles er, at der stadig lægges en lille vintergæk i brevet sammen med et vers.
En vintergæk, en sommernar
en fugl foruden vinger
en lille ven, som har dig kær,
en kærlig hilsen bringer
Gæk, gæk, gæk
mit navn det står med prikker,
pas det det ikke stikker
Du kender dem jo godt, de små gækkevers, som sendes af sted på udklippet papir. Det er så hyggeligt at skrive gækkebreve, og er man heldig at få et påskeæg, er det jo bare ekstra herligt. Nogle år falder påsken dog så sent, at vintergækkerne for længst er afblomstrede, og hvad gør du så? Der skal jo en blomst med i brevet.
Forspiring af sommerblomster & grøntsager
En lille tegning af en vintergæk går nok an, men ellers må du være forudsigende og plukke den lille blomst i god tid. Den kan nemlig presses og vedlægges som en tørret blomst, modtageren kan gemme.
Trine Helene Henrichsen
Hej!
Lidt ris og ros:
Jeg er vild med dit grundige havesite og dine smukke fotos. Imidlertid bliver jeg desværre ikke en af dine faste besøgende, af den simple grund, at jeg synes, du skriver alt for meget på hver side – man skal scrolle virkelig meget, og det bliver jeg personligt en lille smule træt af i længden. Max. tre-fire scroll pr. side. Samtidig synes jeg også, at der er for mange links på siderne, hvilket (jeg synes) virker forstyrrende og distraherende. Ærgerligt – for ellers var jeg bestemt blevet hængende.
“Fat dig i korthed”, og det gælder særligt på nettet – eller sagt på en lidt pænere måde: Kort dine nuværende tekster ned – hold dig til det centrale, og udelad ‘fyld’; unødvendige ord og vendinger.
God vintervind! 🙂
Bedste hilsner
Trine Helene Henrichsen
journalist
hverdagshaven
Hej Trine.
Jeg er da ked af at høre, at du ikke vil læse med, men tusind tak for din konstruktive kommentar.
God dag 🙂
Mange hilsner
Christine.
Marianne
Jeg er vild med din fortælling. Og hvis man (som mig) også finder al kulturhistorien vedrørende blomsten spændende, så er din beskrivelse guf. Bare bliv ved
hverdagshaven
Hej Marianne.
Tusind tak for din søde kommentar. Det er så dejligt at høre, du kan lide, hvad du læser – jeg lover, jeg bliver ved.
Mange hilsner
Christine.
HLL
Super fint skriv om de skønne gækker…
Elsker når folk er nørdede og går i dybden med det de brænder for.
TAK
hverdagshaven
Selv tak for din søde kommentar! Den gjorde mig virkelig glad.
Rigtig god dag!
Mange hilsner
Christine.
Torben Espenhain
Hej Hverdagshave
Jeg har vintergækker som er ved at af blomster ,under visningen af blomsten ,er den begyndt at få en stor knude -er det frø som er ved at blive dannet,
jeg spørg måske lidt dumt ,men jeg har lært at vintergækker formeret sig ved løgdeling !
MVH
T.Espenhain
hverdagshaven
Hej Torben.
Det er helt rigtigt, at vintergækker formerer sig ved løgdeling, men de kan også sprede sig gennem frø. Det, der dukker op, når blomsten visner, er nemlig en frøkapsel. Spirer en vintergæk et sted i din have, hvor du ikke selv har plantet den, er det med stor sandsynlighed myrerne, der har plantet et frø for dig. De har nemlig for vane at flytte vintergækfrø.
Mange hilsner
Christine.
Josefine
Hej
Jeg har fået plantet vintergækker i min krukke med rabarber. Jeg troede egentlig, de begge var døde, men nu er de begge blomstret op. Mit spørgsmål er så, om jeg kan spise rabarberne, når de står i en mindre potte sammen med den giftige vintergæk? Jeg håber, du kan svare på spørgsmålet.
Bh/ Josefine
hverdagshaven
Hej Josefine.
Du kan sagtens spise rabarber, selvom de vokser ved siden af vintergækkerne. I min have skyder vintergækker også tæt på rabarber, men når du kun spiser stænglerne – og jo vasker dem inden tilberedning – kan du trygt lave crumble, grød og alt muligt andet lækkert af dem. Vil du læse mere om dyrkning af rabarber, kan du finde inspiration i den guide, jeg har skrevet her.
Mange hilsner
Christine.
Anettae
Flot side du har lavet.
Jeg skal lave planteprojekt med en KKFO fra 0-2 klasse og søger inspiration herinde 🙂
Så dejligt med links til mere viden og små videoer.
Bh
Anettae
hverdagshaven
Hej Anette.
Tusind tak for din dejlige kommentar. Jeg er virkelig glad for, at du finder inspiration herinde.
Jeg håber, at planteprojektet bliver godt!
Mange hilsner
Christine.