Det er en af de mest vidunderlige krydderurter, jeg kender, og netop derfor er kryddersmør med basilikum også det bedste tilbehør til sommermaden. Jeg spiser det sammen med nyopgravede, friskkogte kartofler, spreder det over grillmaden eller lægger en stor skive på brødet.
Der er mange måder, det kan serveres på, og har du lyst til at følge mit eksempel, deler jeg opskriften med dig her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få min opskrift på kryddersmør med basilikum
Skal det være let, lækkert og ligetil, rører jeg en portion hjemmelavet kryddersmør med basilikum. Serveret som sovs til sommerens grillmad, majskolber eller en bagekartoffel, har du hurtigt et dejligt måltid, som gæsterne også begejstresde over at .
Kryddersmør med urter fra haven
Jeg tager altid smørret ud af køleskabet 10 minutter før, jeg blander det med urterne, så det opnår stuetemperatur. På den måde er det meget nemmere at røre, så du får et jævnt resultat.
Det skal du bruge
→ 100 gram smør
→ 1 bundt basilikum
→ Eventuelt flagesalt
Sådan laver du kryddersmør med basilikum
Er du klar til at komme i køkkenet? Før vi går i gang med at hakke og røre, skal du skylle de grønne blade grundigt, så de er fri for jord. Dup dem forsigtigt tørre i et viskestykke bagefter, så der ikke sidder vand tilbage.
TIP Smørret smager også skønt, hvis du tilføjer et par hakkede, soltørrede tomater. De giver desuden tilbehøret en rød farve, som er flot med de grønne krydderurter.
Når det er ordnet, er vi klar til at lave kryddersmør med basilikum.
Sådan gør du
✓ Grib fandt om et bundt basilikum og hak det fint.
✓ Læg de grønne blade i en skål sammen med den stuetempererede smør og rør blandingen til den ser jævn og ensartet ud.
✓ Smag til med salt og rør igen.
✓ Form massen til en kugle, som sættes på madpapir, og rulles til en aflang pølse.
✓ Luk madpapiret i enderne, før du lægger pølsen på køl i minimum 30 minutter. Det er den tid, det tager for kryddersmørret at sætte sig.
✓ Når pølsen er kold og fast, skæres den i skiver og serveres – eventuelt med et lille drys flagesalt på toppen.
En lille note om holdbarhed & opbevaring
Det sker ofte – og særligt i sommertiden – at gæster kommer uanmeldt forbi hos mig. Det er herligt, synes jeg, og heldigvis er det nemt at byde på aftensmad. Især efter en hurtig tur i køkkenhaven efter grønt og et kig i køleskabet, hvor tilbehøret gemmer sig.
Kryddersmør med basilikum har en holdbarhed på 14 dage, hvis du opbevarer det på køl. Jeg laver gerne en stor portion, så jeg har til flere dage. Når jeg ikke at spise det, er det bedste, at smagen ikke forsvinder, hvis jeg fryser det.
På den måde kan jeg altid have et lækkert og friskt tilbehør til rådighed – selv på en vinterdag.
Brug de krydderurter du bedst kan lide
Jeg er vild med basilikum, men måske du bedre kan lide purløg, persille, timian eller en helt fjerde krydderurt? Du kan bruge præcis de urter, du holder mest af. Jeg blander også nogle gange spiselige blomster i tilbehøret, hvis jeg vil give mit kryddersmør med basilikum lidt ekstra kulør.
32 spiselige blomster fra haven
Tallerkensmækker, tagetes og solsikker er nogle af de blomster, som giver en flot farve i samspil med de grønne urter.
Har du lyst, kan du altså bare udskifte krydderurterne i min opskrift med nogle andre. Måden du laver tilbehøret på, er præcis den samme – det er kun ingredienserne og dermed smagen, som forandrer sig.
Velbekomme!
Skriv et svar