Basilikum, Ocsimum basilikum, er en af de dejligste krydderurter! Med sine lysegrønne blade, sin skønne duft og smag er den en af de urter, der hvert år får plads i min have.
Desværre har basilikum fået ry for at være svær at dyrke. Jeg synes nu, at det går rimeligt smertefrit, hvis man følger et par simple forholdsregler. Hvilke fortæller jeg dig her, så du kan få succes med dyrkning af basilikum i haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrk basilikum udendørs & indendørs
Lige så mange forskellige måder du kan bruge basilikum på, lige så mange forskellige måder er der også, du kan dyrke den på. Heldigvis er fremgangsmåden den samme lige meget, om du dyrker basilikum i vindueskarmen, i haven, i drivhuset eller i en krukke på altanen.
Basilikum trives nemlig bedst på en solrig plet, hvor den ikke bliver udsat for kulde eller vind. I bund og grund er det nok det, der gør den vanskelig i manges øjne, for basilikum er en diva, der hurtigt får kolde tæer – og det tåler den ikke.
TIP Hvad enten du vælger at plante din basilikum i potte eller dyrke basilikum i haven, er det vigtigt, denbåde får varme og læ.
Når du skal vælge, hvor du vil plante din basilikum, kan du derfor både gøre det indendørs og udendørs. Jeg vil anbefale, at du vælger det sted, der passer bedst til dig.
Dyrk din basilikum fra frø
Basilikum er ikke flerårig herhjemme, så derfor bliver du nødt til at plante den fra ny hvert år. Når basilikummen blomstrer, kan du tage frø fra planten og så dem næste forår – eller du kan vælge den nemme løsning og købe frø (reklamelink).
Under alle omstændigheder kan du begynde at så frø fra basilikum i marts og langt ind i juni. Når en spire kigger frem, sætter kimblade og vokser til, sætter du den spæde basilikum i potte og lader den bo her, indtil den er så stor, at den kan plantes ud på blivestedet.
Kom godt i gang med forspiring
Og så er der den nemme løsning… Den nemmeste måde at få basilikum på er ved at købe en god basilikum i potte og så prikle de små planter om.
Sådan planter du basilikum i haven
Hvis du vil plante din basilikum i haven, skal du gøre det, når jorden er meget varm. En basilikum trives bedst ved temperaturer på 20+ grader. Det kan være svært at efterkomme det ønske på vores breddegrader, og netop derfor foregår dyrkning af basilikum i drivhus her hos mig.
TIP Det er tydeligt at se, om en basilikum trives, for gør den det, vokser den sig stor – nogle kan blive helt op til 1 meter høje.
Har du sået basilikum fra frø? Når din basilikum har vokset sig stor, skal den plantes ud på voksestedet, hvor den skal være resten af sommeren. Nogle har deres basilikum i potte, og det kan man også sagtens, hvis potten er stor nok.
Jeg har min basilikum i drivhus. Min erfaring er nemlig, at basilikum trives bedst i drivhus, fordi den her ikke udsættes for blæst og dansk sommerkulde. Det giver den mulighed for at leve et nogenlunde beskyttet liv – og dermed have de bedste vækstbetingelser.
Husk vand & gødning
Vand er vigtigt, når du dyrker basilikum – både for den lille basilikum fra frø og den, der er omstukket fra en udvokset. Vanding af basilikum skal gøres regelmæssigt, for en basilikum er tørstig, og den bliver ked af det, hvis den har det for tørt. Det gælder både de nye planter og dem, der har vokset sig store en hel sæson.
Opskrift på kryddersmør med basilikum
Samtidig skal du være opmærksom på ikke at overvande din basilikum. En god tommelfingerregel er at vande, når jorden omkring planten føles tør – og husk så ikke at vande på bladene. Din basilikum bliver gladest, hvis du vander den ved roden.
TIP Dyrker du din basilikum i krukke? Så sørg for, at der er et hul i bunden af krukken, så vandet kan løbe fra. På den måde kan du undgå overvanding.
Det kan også blive nødvendigt at give din basilikum gødning i ny og næ. Når du alligevel vander, kan du give den flydende gødning. Det vil planten uden tvivl sætte pris på.
Basilikum er ikke flerårig herhjemme
Herhjemme i det kolde nord kan vi ikke dyrke basilikum som en flerårig plante. Det er vores temperaturer simpelthen ikke høje nok til, og basilikum tåler ikke den mindste frost. Så snart, at kulden trænger sig på, stopper den nemlig med at vokse. Derfor taler man om basilikum som en etårig krydderurt, der skal plantes på ny hvert år.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Nogle år, hvis vinteren er mild, kan du være heldig at overvintre din basilikum i drivhuset. Du kan også forsøge at dyrke den i en potte i vindueskarmen vinteren igennem, for det kan godt lade sig at gøre.
Sådan plukker du af din basilikum
Basilikum skal nippes jævnligt, men bruger du ofte af den, så burde det heller ikke være noget problem. De skud du plukker af, kan nemlig bruges i maden.
Timian – En duftende krydderurt til din haven
Når du plukker din basilikum, tager du topskuddene på planten. Det er det sted, hvor 2 helt små blade skyder frem på stænglen. Hvis du gør det, vil din basilikum kvittere ved at buske sig og vokse sig større i stedet for at blive lang og ranglet.
Rød & grøn basilikum – Valg af sorter
Der findes et stort udvalg af basilikumsorter, men jeg har kun den grønne basilikum her hos mig. Hvis du har lyst til at dyrke basilikum, som du ikke finder i alle supermarkederne, kan du dyrke en rød basilikum eller gå på opdagelse i nogle af de mange andre forskellige sorter, der findes.
Sådan skal du plante & passe mynte
Nogle har smag af kanel, anis eller citron og du kan jo smage dig frem, til du finder den basilikum, du synes, passer bedst ind hos dig.
Den dejligste krydderurt
Der er mange meninger om dyrkning af basilikum. Nogle mener, at basilikum i potte er vejen frem, hvor andre mener, at basilikum i drivhus eller på friland i haven er den bedste måde at dyrke basilikum på. Jeg indrømmer gerne, at jeg har været nervøs for at dyrke basilikum for med de mange forskellige stemmer, der meldte sig i koret, havde jeg svært ved at finde hoved og hale i alle de mange meninger.
Men da jeg ville have basilikum i haven, var der jo ikke andet at gøre end at kaste sig ud i det, og det gik jo også alt sammen.
Der er jo det med haven, at enten så kommer planterne eller også gør de ikke. Nogle gange kan man have en idé om, hvorfor noget lykkes eller ej, andre gange kan man forsøge sig igen og igen uden at komme tættere på en løsning.
Derfor var jeg også indstillet på at dyrkning af basilikum nok ville blive en af de ting, jeg skulle forsøge mig lidt med over et par sæsoner. Jeg blev dog positivt overrasket, da det lykkedes første gang, og i dag har jeg basilikum i haven på samme niveau som alle de andre krydderurter.
Brug urterne i maden
Basilikum er endnu en af de krydderurter, der dufter og smager helt fortryllende. Med sine lyse, grønne blade står den herhjemme i hjørnet af drivhuset, hvor den forsøger at overstråle de andre ting ved at strutte af sundhed i håbet om at komme med ind i køkkenet.
Opskrift på kryddersmør med urter fra haven
Den kommer da også ofte med ind, hvor den bliver brugt til pesto, i salater, som fyld i brød eller friskhakket, drysset over en rygende varm pizza med tomater og mozzarella. Sikke en mundfuld! For basilikum passer altså bare godt til sommermaden – og især den italienske slags.
Dyrker du ikke allerede basilikum i haven, så håber jeg, at indlægget her har givet dig mod til at komme i gang. Det er nemlig slet ikke så svært.
Lisa Nielsen
Jeg har et spørgsmål. Kan der komme spindmider fra planten
hverdagshaven
Hej Lisa.
I udgangspunktet kan der godt, men det er, så vidt jeg ved, meget sjældent det sker. Jeg har dyrket basilikum i mange år, og jeg har aldrig selv haft spindemider i mine.
Der er også forskellige teorier, der mener, at basilikum, tagetes og koriander afskrækker spindemiderne, og derfor anbefales det at have disse planter i drivhuset. Det er blandt derfor, at jeg selv har netop de planter i mit drivhus 🙂
Claus
Mine blade er lysegrønne – hvordan får jeg dem mørkegrønne?
hverdagshaven
Hej Claus.
En basilikum har ikke kun mørkegrønne blade. Nogle sorter har lysegrønne, så det kan være, at det er sådan en, du har. Hvis ikke er det vigtigt, at basilikum får nok vand og varme, så planten har energi til at vokse og sætte blade. Har du din basilikum i potte, kan du prøve at plante den om og se, om det gør en forskel. Har du den i drivhus eller på friland, kan du nippe den ned – og bruge bladene til pesto fx – og se, om de nye skud og blade ikke bliver mørkere.
Hilsner
Christine.
Anne-Marie
Hej Christine
Jeg elsker basilikum og har det i mine plantekasser i drivhus.
Jeg syns bladene blive meget grove og stive . Er det gamle blade?
Pft
Anne-Marie
hverdagshaven
Hej Anne-Marie.
Er alle bladene grove? Min erfaring er, at de nederste blade kan blive grove, netop fordi de er ældst, mens bladene i toppen som regel er mindre, men blødere.
I den her tid, hvor det er meget solrigt, bliver der ekstra varmt i drivhuset. Derfor er det vigtigt, at din basilikum får vand nok. Det kan også have en indvirkning på, om bladene bliver grove.
Mange hilsner
Christine.
Mille
Vi oplever at hvis vi ikke har nippet af vores planter i drivhuset i noget tid , så kommer smagen til at blive træls og parfumeret.
Vi omplanter flere gange gennem sæsonen, netop fordi bladene er blevet trælse i smagen. Men planterne ser sunde og friske ud – hvad kan vi gøre anderledes ?
hverdagshaven
Hej Mille.
Jeg kan desværre ikke love dig, at det vil virke, men luft grundigt ud i drivhuset dagligt. En god luftcirkulation er generelt vigtit for at opretholde et sundt miljø i drivhuset.
Mange hilsner
Christine.