De hjemmehørende arter og planter er vigtige for biodiversiteten, for mange nyttedyr og insekter er afhængige af særlige blomster, træer eller buske for at kunne overleve. Det gælder ikke kun i naturen, men også i haven, og derfor kan du med fordel vælge nogle af de planter, når du anlægger et nyt bed.
Hvilke skal du vælge, og hvad betyder det egentlig, når vi siger, at arter er hjemmehørende? Det finder du svar på nu, og til sidst giver jeg dig en liste over, hvilke vilde planter du kan vælge for at øge biodiversiteten hos dig.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad er hjemmehørende arter?
Lad os starte med en definition af, hvad hjemmehørende arter er. Når vi bruger udtrykket, henviser vi til de blomster, træer og buske, der vokser naturligt i Danmark og Nordeuropa. Det lyder simpelt, men faktisk er der flere arter, hvor det er vanskeligt at afgøre, om de er hjemmehørende eller ej. Derudover er man heller ikke altid enige om, hvorvidt planterne oprindeligt har hørt til her eller ej.
Forvirringen opstår, fordi…
- Man enten definerer planterne nogle, mennesket har bragt hertil for meget længe siden, og som man derfor mener, ville have sået sig selv
- Man vurderer, at planterne kun er hjemmehørende, hvis de er kommet uden vores hjælp
Overordnet set kan man sige, at de hjemmehørende arter er naturlige planter, der gennem mange, mange år har tilpasset sig det danske klima, og derfor er er blevet vigtige værtsplanter for nyttedyr og insekter.
Hvad så med de ikke-hjemmehørende arter?
De ikke-hjemmehørende arter er det modsatte af de hjemmehørende. Det er planter, der ikke hører naturligt til i Danmark, men som er blevet ført hertil på et tidspunkt. Derfor omtaler man også de ikke-hjemmehørende planter som eksotiske, fremmede, indførte eller introducerede.
Vidste du? Vilde eller indigene arter er andre ord for de hjemmehørende.
Selvom de ikke stammer herfra, kan der være meget godt at sige om dem. Desværre giver de også udfordringer nogle gange, hvis de spreder sig, bliver invasive og på den måde truer vores oprindelige natur.
Hvilke planter er hjemmehørende i Danmark?
Når man går rundt på planteskolen, kan man hurtigt forelske sig i de mange fantastiske muligheder, der blomstrer side om side. Mange af dem har gode egenskaber, men vil du gøre noget ekstra godt for dyrelivet i haven, skal du lade dig inspirere af de naturligt hjemmehørende planer i Danmark.
Måske kender du allerede nogle af dem fra ture til skoven, engen eller stranden? Måske har du endda nogle af dem i haven?
De er lidt vildere, end dem du møder på planteskolen, men til gengæld har de igennem tusinder – eller rettere millioner – af år udviklet sig i det miljø, de vokser i. De har tilpasset sig vores danske eller nordeuropæiske klima, jord og dyreliv.
Smukke stauder til havens bede
Det er derfor, at de danske hjemmehørende arter er særligt vigtige. Fordi mange dyrearter uddør, hvis planterne forsvinder. Citronsommerfuglen er et godt eksempel; den lægger kun æg på tørst og vrietorn, så uden de planter, overlever den ikke.
Det er grunden til, at vi skal passe godt på de vilde hjemmehørende planter både i naturen og haven.
Samtidig har mange af planterne også brug for insekterne, for nogle kan kun blive bestøvet af særlige insekter. Planter og dyr er dybt forbundet, og for at hjælpe dem kan vi vælge at plante de naturligt hjemmehørende arter – og selvfølgelig gerne i samspil med de ikke-hjemmehørende, som bestemt også kan bidrage til biodiversiteten.
Hjemmehørende arter gavner havens biodiversitet
Lad græsset gro, byg et insekthotel, lav bladbunker, kvashegn, fyld et spejlfad med vand, anlæg en havedam eller plant naturligt hjemmehørende arter mellem stauderne. Ja, der er mange ting, du kan gøre for at skabe god biodiversitet i din have, og hvert tiltag gør en stor forskel for dyrelivet. Det er vigtigt, for dyrene er med til at holde din have sund og rask. De bekæmper skadedyr, bestøver blomster og afgrøder eller omsætter haveaffaldet til kompost, så du får næringsrig jord til bedene.
De hjælper dig med havearbejdet, og derfor er det oplagt at invitere så mange hjælpere ind i haven, som du overhovedet kan. Det gør du blandt andet ved at plante et bredt udvalg af blomster, træer og buske, så der er føde- og ynglemuligheder til de fleste.
Sådan får du god biodiversitet i haven
Nogle insekter er, som jeg nævnte i det tidligere afsnit, meget afhængige af specifikke plantearter for at kunne finde mad eller lægge æg. Det gælder blandt andet sommerfuglen, som du kan læse mere om herunder, men flere bier har også brug for, at biodiversiteten er mangfoldig.
Bierne har brug for, at de kan samle nektar og pollen over en lang periode, fra de vågner med foråret i marts eller april, til det bliver koldt i efteråret. For dem er det helt afgørende, at der ikke er pauser mellem blomstringerne. Der skal hele tiden være nektarplanter tilgængelige, og gerne inden for en afstand så de kan nå tilbage til boet.
Gode planter til sommerfugle
Sommerfuglene svæver elegant gennem haven, og det er altid fascinerende at give sig tid til at se på vingernes smukke farver og tegninger. Hvis du har plantet en sommerfuglebusk, er der sikkert mange sommerfugle, og måske tænker du, at de har gode vilkår i din have. Det har de måske også, for mange sommerfugle kan finde nektar og pollen på flere forskellige planter. Derfor er sommerfuglebusken en fin plante, når dyrene skal finde føde, men den er til gengæld mindre hjælpsom, når de skal lægge æg.
Sådan får du flere mariehøns i haven
Ifølge Haveselskabet lægger cirka halvdelen af de danske sommerfugle, natsværmere og næsten alle dagsommerfugle æg på særlige værtsplanter. Derudover er en tredjedel af de vilde bier også afhængige af enkelte planter for at få mad.
Du kan være med til at sikre arternes overlevelse ved at plante hjemmehørende arter i haven.
Gode hjemmehørende planter til sommerfugle
- Almindelig knopurt (Centaurea jacea)
- Almindelig kællingetand (Lotus corniculatus)
- Djævelsbid (Succisa pratensis)
- Guldblomme (Arnica montana)
- Musevikke (Viccia cracca
- Vedbend (Hedera helix)
Hvad skal du plante?
Jo flere forskellige planter, du har i din have, desto bedre er det for biodiversiteten. Det betyder nemlig, at der er værtsplanter til mange forskellige nyttedyr og insekter, så de har de allerbedste muligheder for at finde føde, kunne yngle, gemme sig for fjender og overvintre.
Guide: Sådan anlægger du et staudebed
Her kan de ikke-hjemmehørende planter være vigtige, og i samspil med de vilde arter får biodiversiteten et godt udgangspunkt. Spørgsmålet er bare, hvilke af de vilde du skal vælge?
I afsnittet herunder finder du en liste med god inspiration, men overordnet set er det oplagt at vælge planter fra ærteblomst- eller kurvblomstfamilien.
Hjemmehørende planter fra ærteblomstfamilien
- Almindelige kællingetand
- Musevikke
- Rundbælg
- Rødkløver
Hjemmehørende planter fra kurvblomstfamilien
- Bynke
- Hjortetrøst
- Tidsel
- Tusindfryd
En vild forvirring
Alle planter, der er hjemmehørende, er også vilde, men ikke alle vilde planter er hjemmehørende. Det gælder i hele verden, for alle steder har man vilde planter, men flytter vi en af dem fra lad os sige Sydafrika til Danmark, er den ikke længere hjemmehørende. Den er stadig vild, men den hører ikke hjemme her.
Læs derfor teksten på posen en ekstra gang, når du køber frøblandinger med vilde planter. Det er nemlig ikke sikkert, at det er hjemmehørende arter, som spirer frem.
Liste med gode hjemmehørende planter til haven
Når du skal anlægge et bed med hjemmehørende planter i haven, skal du selvfølgelige tage forbehold for placering, skygge, jord og andre faktorer på præcis samme måde, som når du planter normalt.
Vidste du? Når du køber planter både på gartnerier, planteskoler eller i supermarkedet, er der ofte et mærke, hvor der står, om planten er insektvenlig. Det betyder ikke, at planten er naturligt hjemmehørende i Danmark, for insektmærket indikerer kun, at planten er en god fødekilde.
Har du lerjord i bedet, skal du vælge planter, der tåler den tunge jord, ligesom du skal udse dig planter, der holder af at vokse i let, tør jord, hvis den er meget sandet. Vil du forberede tung lerjord, letter du den med sand, grus og kompost. Sandet jord bliver mere næringsrig, når den får tilført kompost og organisk materiale.
Herunder finder du en liste med gode hjemmehørende planter til haven.
Vidste du? Vil du være med fra frø til færdig plante, kan du selv så planterne og følge deres udvikling. Mange af dem kræver forspring, og hvordan du gør det, kan du læse om i min guide til forspiring.
Vil du have flere arter, kan du købe en frøblanding med hjemmehørende planter, som du sår til foråret. Bag på pakken kan du altid læse, hvordan du dyrker dem.
Hjemmehørende buske
Mange af de hjemmehørende buske kender du sikkert allerede. Brombær, hyld og hindbær er nogle af dem. De kan de endda spises, og derfor lækre både for dig og dyrene.
Kom godt i gang med frugthaven
Gå på opdagelse mellem mulighederne og lad de inspirere til, hvad du skal plante i din have.
Liste med hjemmehørende buske
- Brombær
- Enebær
- Hindbær
- Hunderose
- Hyld
- Kaprifolie (almindelig gedeblad)
- Klitrose
- Pil
- Ribs
- Rød kornel
- Solbær
- Slåen
- Taks
Hjemmehørende blomster og stauder
Det er langt fra kedeligt at plante hjemmehørende blomster og stauder i bedet. Forglemmigej, digitalis og lungeurt er nogle af mine favoritter.
Liste med hjemmehørende stauder og blomster
- Akelejefrøstjerne
- Blåhat
- Digitalis
- Dueskabiose
- Engelskgræs
- Engnellikerod
- Forglemmigej
- Katost
- Knopurt
- Liljekonval
- Lungeurt
- Læbeløs
- Lægebaldrian
- Lægekvæsurt
- Merian
- Natviol
- Primula
- Purløg
- Røllike
- Sankthansurt
- Storkenæb (ikke alle arter)
- Strandasters
- Trævlekrone
- Tusindfryd
Hjemmehørende træer
Træer er fantastisk blikfang i haven, både når de vokser solitært – altså alene – men også i selskab med andre. Tænk bare på, hvor flot det er at gå gennem skoven, hvor store egetræer har stået i flere hundrede år. Det er fascinerende at tænke på.
Vidste du? Flere af de hjemmehørende træer og buske kan også plantes som hæk.
Liste med hjemmehørende træer
- Ask
- Avnbøg
- Bøg
- Birk
- Bævreasp
- Eg
- Elm
- Lind
- Hassel
- Hæg
- Pil (nogle arter)
- Rødgran
- Røn
- Skovfyr
- Tjørn
- Tørst
Er de ikke-vilde planter et problem?
Planter, der ikke vokser vildt i naturen, kalder vi kulturplanter eller forædlede planter. Det er ofte dem, vi har i haven, og som er blevet indført i løbet af de sidste 200 år. Langt de fleste af dem er forædlet, så de har bestemte egenskaber. Det kan være en rose, der har fået en dejlig duft eller et smukt udseende, men det kan også være, at planterne er avlet med henblik på resistens over for sygdomme og skadedyr.
Inspiration: 32 spiselige blomster til haven
Der er flere eksempler på, at nogle af de forædlede planter nedstammer fra de naturligt hjemmehørende. Det gælder blandt andet haveroserne, men problemet er, at planterne i dag er så langt fra deres oprindelse, at de ikke længere fungerer i samspil med insekterne.
De ikke-vilde planter er ikke et problem med mindre, at de helt overtager pladsen til fordel for vores hjemmehørende arter. Derfor er det altid en god idé at lade dem indgå i en vekselvirkning med de oprindelige for at skabe en mangfoldig biodiversitet.
Skriv et svar