Har du glædet dig til at komme ud for at strække benene og få jord under neglene igen? Det er der rig mulighed for her i årets første forårsmåned. Der er nemlig nok at tage fat på i haven i marts.
For at gøre det lettere at finde ud af, hvor du skal begynde, har jeg lavet en liste med 10 ting, du kan gøre i haven i marts. Find havehandskerne frem, vi skal ud i forårsvejret.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 gøremål i haven i marts
Haven i marts byder både på lune dage i solen og dage med frost, regn og måske lidt sne. Selvom det er årets første forårsmåned, vi er gået ind i, er den lumsk. Jorden er kold endnu, og mange af havens planter er stadig ikke vågnet helt fra deres vintersøvn.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Alligevel er der mange gøremål i haven i marts, som du kan kaste dig over. Her får du 10 gode råd til, hvad du skal gøre for at komme godt i gang med foråret.
1. Plant nye træer & buske i marts
Har temperaturen sneget sig over nul grader? Hvis ikke det er alt for kold i haven i marts måned, er det nu, du skal plante nye træer og buske. Det kan være, du hele vinteren har drømt om et nyt æbletræ i frugthaven eller måske en forårsgul forsythia, som kan blomstre næste år i marts. Er det tilfældet, er det nu, du skal plante dem.
TIP Du kan flytte buske og stauder til nye pladser i haven, hvis ikke det er frostvejr.
Marts er også et særligt godt tidspunkt at plante barrodsplanter. Barrodsplanter er dem, du køber i bundter på planteskoler og som ikke sælges i potter. De er som regel meget billigere end de planter, du køber i potter, så der er penge at spare, hvis du vil plante en ny hæk.
Forår i haven – Kom godt fra start
2. I gang med beskæring af buske
Du kan godt finde beskærersaksen frem, for det er nu, havens buske skal trimmes. Har du ikke beskåret dine efterårshindbær, så er det sidste chance, hvis du vil have et godt udbytte senere på sæsonen.
Duften af Provence – Pasning & udplantning af lavendler
Roser og lavendler kan du beskære fra midten af måneden, med mindre frosten lægger sig som en iskold dyne over haven. Husk, du kan formere dine lavendler ved at stikke de afklippede grene i pottejord. På den måde kan du få endnu flere lavendler til sommer.
TIP De grene du beskærer, kan du tage med ind i vaser og drive frem.
Trænger dine buske ikke til en beskæring, kan du i stedet klippe de visne toppe på stauderne ned. Det kan du sagtens gøre nu uden at beskadige de nye skud.
Sådan driver du forårsgrene frem
3. Få et forspring & fjern ukrudt tidligt
Haven i marts – april er det tidspunkt på året, hvor planter og spirer begynder at vågne af deres vinterhi. Det samme gælder ukrudt, som kommer frem fra jorden meget tidligere end de andre planter i haven. Derfor kan du med fordel begynde at luge allerede nu.
Det er nemlig meget nemmere at fjerne ukrudt her i marts, hvor rødderne ikke har etableret sig så godt. På denne tid af året er deres rodnet nemlig meget lille. Især skvalderkål og brændenælder er lettere at bekæmpe nu, hvor jorden er fugtig, og planterne stadig er lidt småtrætte efter vintersøvnen.
Det er næppe lugning, du har drømt om, når du i løbet af vinteren har længtes efter at komme i haven igen. Du skal dog se på lugningen som en fremtidsinvestering, for det ukrudt du fjerner nu, kommer ikke igen. På den måde får du mere tid senere på sæsonen, fordi du har bremset ukrudtet på et tidligt stadie.
4. Lav stiklinger & del stauderne i haven
Når foråret pibler frem alle vegne, kan du begynde at lave de første stiklinger. Det kan være, dine pelargonier skal formeres, så de kan fylde alle havens krukker til sommer? Du kan sagtens gå i gang nu.
Sådan laver du stiklinger – Læs mere
Du kan også dele stauderne, når frosten har sluppet sit tag i haven i marts måned. Flyt dem til nye steder i haven, og glæd dig til at se dem vokse i den kommende tid.
5. Forvarm jorden i køkkenhaven
Har du en køkkenhave, ved du uden tvivl, at et af de vigtigste gøremål i haven i marts er at få den up to date. Især, hvis du vil have tidlige afgrøder og høste kartofler i begyndelsen af juni.
Læs mere om, hvordan du dyrker tidlige kartofler
I marts er jordtemperaturen stadig kold, og du får ikke meget ud af at lægge frø i jorden før sidst på måneden. For at øge jordtemperaturen så frøene snart kan komme i jorden, kan du forvarme den med plastic. Under plasticen varmes jorden op, så du kan få tidlige grøntsager.
TIP Du kan også sprede kompost i bedene nu, og både i køkkenhaven og i staudebedene er ekstra næring velkommen.
Jorden skal være 7 grader, før frø vil spire, men mange frø kræver faktisk dobbelt så høje temperaturer, før de kan udvikle sig. Du kan holde øje med, hvor varm jorden er ved at bruge et jordtermometer.
Høst de første rabarber i marts – Sådan dyrker du rabarber
6. Det er nu du skal forspire
Endelig! Nu er det tid til forspiring. Det er det, vi har ventet på hele vinteren. Frø fra både sommerblomster og grøntsager lægges i spirebakker, så de kan få et forspring, før de plantes ud i haven.
Hvis ikke du lagde kartoflerne til forspiring i februar, er det nu, du skal gøre det i stedet. Sæt dem et lyst sted, så de kan begynde at udvikle spirer.
Forspiring kan gøres i drivhuset, men har du ikke sådan et, kan du sagtens tage havestuen eller vindueskarmene i brug.
Læs min guide om, hvordan du får succes med forspiring
7. Høst spinat & radiser
Det er ikke alle havens planter, der skal forspires, og vil du gerne se hurtige resultater, skal du plante spinat og radiser. De har nemlig en kort udviklingstid, og planter du dem i drivhus, kan du høste frisk grønt fra haven sidst i marts.
Du kan læse mere om, hvordan du dyrker radiser her
8. Plant forårsblomster i krukkerne
Der er mange blomster i haven i marts. Perlehyacinter, vibeæg, narcisser, bellis, hornviol og primula er blot nogle af de dejlige forårsblomster, du kan plante i dine krukker.
10 skønne blomster til dine krukker
Det gode ved at plante blomster i krukker her i foråret er, at de kun skal vandes meget lidt på grund af de lave temperaturer. Samtidig holder blomsterne også meget længere ude i havens krukker, end hvis du havde taget dem ind i buketter.
Forårsblomsterne tåler lidt frost, men vælger vejrguder at sende hård frost mod haven, skal de beskyttes. Det gør du ved at lægge fiberdug over dem eller sætte dem ind i drivhuset eller en kold havestue.
9. Tid til at dele forårsløg
Har du vintergækker i haven? De fine vintergækker med de hvide blomster pynter så dejligt i haven i løbet af februar. Det skulle de jo helst også gøre næste år, så derfor er en af dine opgaver i haven i marts at dele vintergækkerne.
Haven i februar – 10 ting du kan lave
Vintergækker formerer sig gennem sideløg, og med tiden vil løgene sætte sig i meget tætte klumper. Derfor skal de graves op, så løgene kan blive skilt ad. Når du har gravet dine vintergækker op med en greb, skiller du løgene og genplanter dem hver for sig. Det giver dem mulighed for at udvikle sig.
10. Et vigtigt gøremål i marts – Bekæmp dræbersnegle
Der er mange opgaver i haven i marts, men en af de vigtigste gøremål er at bekæmpe dræbersnegle. De begynder nemlig at kigge frem, når temperaturerne stiger… De banditter. Og de er sultne.
Sådan dyrker du din egen salat
Vil du have et forspring? Selvom der er mange fugle i haven i marts, spiser de ikke dræbersneglene. Derfor må du selv gøre en aktiv indsats for at bekæmpe sneglene. Det er jo dig og ikke sneglene, som skal spise salaten til sommer…
Haven i maj – 10 ting du skal lave
Nyd haven i marts
Der er mange opgaver i haven i marts, og foråret er da også kendt som den travleste tid for havemennesker. Men midt i alle de mange gøremål skal der også være tid til at sætte sig ned med en god kop kaffe, spise en fastelavnsbolle fra februar og bare nyde haven. Så kan man sidde der, kigge ud på alt det, der spirer og gror og et øjeblik glemme alle de gode råd til haven i marts, som hovedet ellers er fyldt af.
Fabelagtige fastelavnsboller – Nem opskrift til dig
Du når det nok. Det gør du jo hvert år, og haven skal helst være det sted, du kan slappe af. Selv i det travle forår.
Anette Ølund
Mange tak for denne skønne hjemmeside – jeg bliver då glad når dit nyhedsbrev tikker ind i min mailsboks – jeg har et spørgsmål – kan man flytte asparges planter og hvis, så hvornår ? Hilsen Anette Ølund
hverdagshaven
Hej Anette.
Tusind tak for din dejlige kommentar. Det gør mig så glad at høre, du kan lide hjemmesiden og nyhedsbrevet.
Det er ikke super optimalt at flytte aspargesplanter – og især ikke, hvis planterne er veletablerede, for de har et meget stort rodsystem. Derfor skal du også være ret opmærksom på, at du ikke beskadiger rødderne, hvis du alligevel flytter dem. Du kan nemlig godt få succes med det.
Planterne skal sættes i samme dybde, som før de blev flyttet.
Det bedste tidspunkt at omplante dem på er i første halvdel af april, lige når de begynder at skyde.
Mange hilsner
Christine.
Julie
Sikke en god guide – som psykolog ved jeg, at naturen har en beroligende effekt på nervesystemet og i kombination med havearbejde er det en slags terapi for mange. I naturen bliver sanserne stimulerede – dufte, lyde, følesanser aktiveres og vi distraheres lettere fra overtænkninger og gruberier. Jeg glæder mig til at komme igang med de gode forslag her på siden så tak for dem!
Vh. Julie
https://mentaltoverskud.dk/
hverdagshaven
Hej Julie.
Tusind tak for din søde kommentarer. Jeg er rigtig glad for, at du kan bruge idéerne. Der er jo netop så mange gode oplevelser i naturen.
Mange hilsner
Christine