Citrusfrugter, meloner, nektariner, ferskner og figner – de dufter af sommerens sol og sydens varme smage. Heldigvis behøver du ikke tage turen til Middelhavet eller længere væk, hvis du vil sætte tænderne i appelsiner, ananas eller anden eksotisk frugt.
Sydfrugter kan dyrkes i Danmark, og selvom et drivhus giver optimale vækstbetingelser, er det bestemt også muligt at gro dem på friland. Vi rejser mod varmen nu og ser nærmere på, hvordan du får succes med dyrkningen.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvad er sydfrugter?
Før vi farer på planteskoler eller gartnerier for at købe sydfrugter til haven og drivhuset, skal vi først finde ud af, hvad betegnelsen dækker over. Fælles for de eksotiske frugter er, at de dyrkes under varme himmelstrøg i tropiske eller subtropiske områder. Herfra eksporteres de til koldere lande, hvor det er vanskeligt eller umuligt at dyrke dem.
TIP Citrusplanter skal dyrkes i specialjord og næres med en særlig gødning. Plant dem derfor aldrig i almindelig havejord eller pottemuld.
Har det en betydning, hvor du planter? Naturligvis betyder det en del, hvor du udplanter. Eksotiske frugter kræver varme og læ for at trives. De kommer jo, som navnet også afslører, fra sydens sol og varme himmelstrøg. Det stiller ikke kun krav til dyrkningen, men også til planternes placering. Her i artiklen kan du læse mere om netop det.
Varmekrævende planter
Varme! Det er en af de vigtigste forudsætninger for at få succes med dyrkningen. Som navnet antyder, er sydfrugter meget frostfølsomme, og et enkelt koldt kys fra Kong Vinter eller en barsk blæst kan forvolde stor skade.
Du skal derfor altid dyrke eksotisk frugt på en varm, lys og læfyldt placering, hvor planterne står beskyttet året rundt. Det er grunden til, at dyrkning i drivhus er fordelagtig, da du slipper for at tage planterne ind, når det bliver vinter. Flere af de varmekrævende afgrøder kan imidlertid dyrkes udendørs om sommeren, hvis de står på en lun terrasse eller altan.
TIP Dyrk gerne i potter og krukker, så du lettere kan tage frugterne ind til vinter eller hvis vejret bliver koldt og vådt om sommeren.
Værd at vide om overvintring af eksotisk frugt
Dyrker du på friland, er drivhuset et perfekt sted at overvintre væksterne. Glashuset behøver ikke være opvarmet, men bliver det hård frost, skal planterne beskyttes omhyggeligt. Pak dem gerne ind i et tæppe, så de holder varmen, når vinteren fyger.
Ved overvintring i koldhus skal temperaturen ligge på mellem 5-10 grader, så planterne kan gå i dvale. Bliver temperaturen højere, kan du risikere, at blomstringen begynder for tidligt, hvilket vil påvirke frugtsætningen og høsten senere på sæsonen.
Guide: Opbevaring af frugt og grønt til vinter
Foruden varme er lys vigtigt for planternes trivsel om vinteren. Placer dem gerne med god afstand, så sygdomme og skadedyr ikke kan spredes.
Sådan skal du opbevare æbler til vinter
Gennem sommeren har du serviceret sydfrugterne med vanding på daglig basis, men ved overvintring har de brug for meget mindre vand. Vær dog opmærksom på, at rødderne ikke tørrer ud.
Tips til pasning & pleje af sydfrugter
De eksotiske frugter bør dyrkes i kummer, krukker eller potter. Det er den nemmeste måde at flytte dem ind på til overvintring. Imidlertid betyder det også, at planterne har brug for mere næring, end hvis de voksede på friland.
Kom godt i gang med frugthaven
De fleste sydfrugter skal gødes hver anden uge med flydende næring, som tilsættes under vanding. Husk, at nogle planter kræver særlig gødning.
Omplantning er en del af den årlige pasning og pleje. Når foråret spirer, skal du give frisk jord og en større potte. Større frugttræer kan nøjes med at få udskiftet det øverste lag jord, mens mindre planter skal omplantes.
Hjælp planterne med bestøvning
Man bliver stolt, når man ser de store, flotte blomster i foråret. De sætter gang i drømmene om en rig høst senere på sæsonen, men desværre er det ikke altid, blomsterne udvikler sig til frugt.
Sådan får du stor biodiversitet i haven
Det skyldes, at blomsterne ikke er blevet bestøvet. I dag kan du købe sorter, som er selvbestøvende, men ofte må du have to planter og hjælp fra bier, svirrefluer og insekter, før bestøvningen lykkes.
TIP Vil du være selvforsynende med figner, skal du købe en sort, som sætter frugt uden bestøvning. Det gør ’Bornholm’ blandt andet.
Dyrker du eksotisk frugt i drivhus eller orangeri, kan det blive en udfordring, for det er ikke altid, nyttedyrene selv finder vej til planterne. Derfor må du være bi! Væbnet med en pensel eller tandbørste må du bestøve blomsterne ved at overføre blomsterstøv og pollen fra en blomst til en anden.
Hvilke frugter kan man dyrke i Danmark?
Sydfrugter dyrkes i lande med varme temperaturer, men mange frugter kan man dyrke i Danmark, selvom de ikke er hjemmehørende.
TIP Kiwi og figen kan du dyrke i uopvarmet drivhus, udestue eller vinterhave, mens citrusfrugter kræver mere varme gennem vinteren.
Det stiller selvfølgelig nogle krav til dig, men har du et opvarmet drivhus, orangeri, udestue eller vinterstue, kan du få succes med at dyrke dem selv. Herunder kan du se en liste over nogle af de sydfrugter, du kan gro i herhjemme.
Disse frugter kan du dyrke i Danmark
- Abrikos
- Ananas
- Appelsin
- Avocado
- Fersken
- Figen
- Granatæble
- Grapefrugt
- Kiwi
- Klementin
- Kumquat
- Lime
- Mandarin
- Mandel
- Mango
- Melon
- Nektarin
- Oliven
- Pomerans
- Vindruer
Du kan dyrke eksotiske frugter & sydfrugter i drivhus
Vinteren kan være lang og hård heroppe mod nord, men under de rette forhold trives de sydlandske frugter faktisk, selvom temperaturerne kan komme under nul grader. Det kræver selvfølgelig, at du har et drivhus, som beskytter mod dalende varmegrader. Med det som din allierede kan et abrikostræ vokse i Danmark side om side med citroner, appelsiner, vindruer, figner og mange andre eksotiske frugter.
Trin for trin: Rengøring af drivhus
I dag er mange eksotiske frugter tilpasset det nordiske klima, og nogle sorter og arter kan derfor dyrkes på friland. De er dog sjældent så modstandsdygtige over for vejrforholdene, at de kan overleve under åben himmel.
Ofte må du alligevel tage dem ind til vinter, og her er drivhuset en perfekt partner. Er det ikke muligt at tage planterne ind, fordi de er blevet for store, må du beskytte dem med tæpper, granris, halm, blade eller vintermåtte.
TIP I 1800-tallet var det populært at dyrke sydfrugter i drivhus, men den gang var det kun de velhavende, der havde råd til planterne. Det var meget almindeligt, at varmekrævende blomster også blev dyrket i orangerierne. Du kan gøre fortiden botanikere og gartnere kunsten efter og plante passionsblomst eller eukalyptus under glastag.
Har du brug for inspiration til at finde de sorter og arter, der skal plantes i din have, har jeg lavet en liste over sydfrugter til haven, som du kan se herunder.
Ferskentræ
At sætte tænderne i en solmoden fersken er en fest, og er den friskhøstet, får du næsten ikke noget bedre. Det er en smagseksplosion af sødme.
Stenfrugten har gult eller orange frugtkød, men ønsker du en sødere smag, skal du vælge sorter med lyst eller hvidt frugtkød. Skindet er rød, gult eller orange og dækket af en dunet overflade. Selve frugten bliver omkring 5-6 centimeter i diameter.
TIP Fersken med det botaniske navn Prunus persica, dyrkes ofte i Sydamerika eller Sydeuropa, men de kan også gro i Danmark.
Ferskentræet, der er en del af rosenfamilien og kirsebærslægten, stammer oprindeligt fra Kina, og i foråret kan du se frem til, at træet sætter smukke, lyserøde blomster. Udseendet er karakteriseret ved en spinkel grenvækst og lancetformede, grønne blade.
Dyrkning af fersken i drivhus eller på friland
Ferskner kan både dyrkes i drivhus og på friland, så længe de placeres lunt, solrigt og i læ. Plant gerne i veldrænet jord, og vælg altid potter med dræn i bunden, så overskydende vand kan løbe væk.
TIP Et hårdført ferskentræ skal også beskyttes, hvis frosten er barsk. Pak træet ind i tæpper eller dyrk i en krukke, du kan tage ind, når det bliver koldt.
Kan bierne let finde vej til frugttræet, skal du ikke bekymre dig om bestøvning. Du kan derfor glæde dig til at høste hjemmedyrkede sydfrugter allerede det første år, du har planten i haven.
Efter høst er desuden det bedste tidspunkt for beskæring af stenfrugter. Det vil dog først blive aktuelt, når træet har vokset sig stort.
Dværgfersken
Dværgfersken er et lille, kompakt træ, der ofte er podet på stamme. Det vokser utroligt langsomt, og med en højde på maksimalt 1 meter, er det ideelt at plante i krukke.
Fra juli til august kan du trække træet ud og placere det på et lunt sted i haven, men resten af året er det bedst at dyrke fersken i drivhus.
10 ting du kan lave i haven til juli
I foråret er blomstringen rig og duftende, og insekterne summer i floret, hvis du åbner glashusets dør. Træet kræver vand og gødning i samme omfang som andre planter i krukker, men væksten må beskyttes for frost gennem vinteren.
Nektarintræ
Der finder over hundrede sorter af nektarin, Malus persicum, så du har rig mulighed for at finde en variant, der falder i din smag. Det lille frugttræ sætter rosa blomster i foråret, som senere udvikler sig til røde og gule frugter på 5-7 centimeter i diameteren.
TIP Man mener, nektarintræet er en mutation af ferskentræet. Den største forskel er, at nektarin sætter mindre og sødere frugter uden de karakteristiske dun, der sidder på ferskner.
Det løvfældende nektarintræ er en ”dværg” i Danmark, hvor det kun får en højde på 2-3 meter. Du kan derfor let dyrke det i drivhus, selvom det også trives på friland. Plant væksten i espalier eller søjle langs en sydvendt mur eller lad det pryde frugthaven i selskab med andre sorter.
Dyrkning af nektariner i drivhus & på friland
Dyrkning i drivhus kan være en udfordring, for det er ikke altid let at lokke bier og insekter ind, så de kan tage sig af bestøvningen. Den sag går lettere på friland, men du kan sagtens dyrke nektarin i drivhus uden bekymringer. De er selvbestøvende.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Jeg vil alligevel anbefale at plante flere sorter sammen. Dels forlænger det høstsæsonen, da sorterne ikke modner samtidig, men du får også flere variationer i smag, farve og konsistens.
TIP Dyrker du forskellige sorter sammen, kan du høste flere frugter, da træerne bestøver hinanden.
Fersken er i udgangspunktet en sund plante, der er robust over for skadedyr og sygdomme som ferskenblæresyge. Får blomsterne ikke frost i foråret, kan du forhåbentlig se frem til en god høst. Det er ofte sorter, som blomstrer tidligt i marts eller april, der er særligt udsatte.
Guide: Sådan & udplantning i køkkenhaven
Efter blomstring begynder frugtsætningen, og det kan være fordelagtigt at tynde ud i dem for at optimere frugternes udvikling. Fjern blomster for hver 8. centimeter.
Nektarintræet er ”bløder”, så beskæring skal ske lige efter høst, mens bladene stadig sidder på grenene. Du skal beskære de grene, som har båret frugt, ligesom beskadigede eller døde grene skal klippes væk.
Passionsfrugt
Passionsfrugt er endnu en af sydens smage, som er dejligt nem at dyrke. Du kan forspire frøene i januar og senere på sæsonen plante dem ud i drivhus.
De trives ved høje temperaturer, og giver du dem både vand og gødning, vokser de hurtigt og sætter mange frugter. Dem kan du høste i løbet af sommeren og bruge til kager, desserter, juice eller cocktails.
Sådan dyrker du selv passionsfrugt
Til september skal planterne ind fra drivhuset, med mindre det er sikret mod frost. Det er kun få sorter, der tåler temperaturer under 0 grader, så flyt de kuldesarte ind, når der bliver koldere i efteråret.
Når det bliver forår, kan du sætte planterne tilbage i drivhuset, for de kan blive op til 7 år gamle, hvis du passer dem rigtigt.
Vindruer
Der findes næppe noget mere sydlandsk end en vinranke, som snor sig langs tage og husmure. Du kan både dyrke vin i drivhus og på friland, for den flerårige plante er hårdfør.
TIP Sorterne er mange: Fra blå til grønne og gule, der varierer i sødme og intensitet. Du kan også vælge druer med eller uden kerner.
Planter du vin, Vitis spp., i drivhuset, skal du have in mente, at de kan blive meget store og dermed optage plads, lys og næring fra andre vækster. Den må derfor beskæres årligt.
Sød mandel
Mandeltræet, Prunus dulcis, er et lille, løvfældende træ, der når en højde på 2-4 meter med en bredde på 3-4 meter. Du bør plante i veldrænet, næringsrig muldjord på friland eller i drivhus.
Træet har elliptiske, lange og takkede blade, men glæd dig til blomstringen i marts og april, hvor træet folder sig ud i lyserøde og rosa farver.
TIP Mandler er ikke nødder, men derimod stenfrugter. De er derfor i familie med ferskner, som også er en del af rosenfamilien og kirsebærslægten.
Sød mandel og bitter mandel er forskellige, da de søde sorter ikke indeholder glykosidet amygdalin, som er et bitterstof. De brune, aflange frugter har derfor en sød, rund frugtsmag.
Kiwi
Kiwi er faktisk ikke en eksotisk frugt, men derimod et bær med et behåret skind. Frugtkødet er grønt eller gult og i midten springer sorte, spiselige frø frem.
Blomstersætningen finder sted i juni med orange farver. Efterfølgende udvikles grønne bær, som modner i løbet af sæsonen og kan høstes i oktober. Det er afgørende, at planten får vand nok i løbet af vækstsæsonen, så bærrene udvikler sig optimalt.
Guide: Lav dine egne stiklinger
I Danmark kan du dyrke Actinidia deliciosa, som er en selvbestøvende art, der trives godt i drivhuset. Almindelige spisekiwi finder du under det botaniske navn Actinidia chinénsis.
TIP Du skal væbne dig med tålmodighed, når du dyrker kiwi, for frugterne kommer først tre år efter udplantning. Til gengæld behøver du kun én plante, når du dyrker selvbestøvende sorter som ’Boskoop’ og ’Jenny’.
Bærret bør ikke dyrkes på friland, hvis du vil høste egne sydfrugter, men under glastag vokser planten villigt i fuld sol. Her kan den dog hurtigt brede sig, hvis ikke den beskæres i løbet af vinteren. Rankerne kan blive flere meter lange, og kan med fordel dyrkes i espalier.
Figen
Figen er en favorit i danske drivhus, og forståeligt nok. Det er nemlig en af de nemmere sydfrugter, du kan dyrke, da stiklingerne vokser hurtigt. De egner sig fortrinligt til dyrkning i potter, men kan også klare sig på friland, hvis de plantes på et lunt og beskyttet sted.
Et figentræ, Ficus carica, kan blive op til 6 meter højt og får grønne eller blå frugter afhængig af sorten. Det kræver meget vand, rigelig med næring, og trives bedst i sandet jord, så overskydende vand kan løbe væk fra rødderne.
Beskæring skal finde sted i det tidlige i foråret eller sidst på vinteren, når de sidste blade er drysset af. Beskærer du til foråret, kan du lave stiklinger af grenene ved at sætte dem i en blanding af sand og jord. Grenene, du bruger til stiklinger, skal have en længde på cirka 20 centimeter.
Citron, appelsin & kumquat
Appelsin, citron, lime, pomelo, grape, mandarin, klementin og kumquat er citrusplanter, du sagtens kan dyrke selv. Fælles for sydfrugterne er, at de skal plantes på et solrigt sted i store krukker, så de har god plads til at udvikle sig, for de kan opnå en diameter på op til 2 meter. Planterne trives i sur jord, og skal gennem sommeren gødes og vandes jævnligt.
TIP Skjoldlus er den største trussel mod citrusplanter.
Til vinter skal de på ferie i drivhuset eller udestuen, hvor de overvintrer ved 5-10 grader. På denne tid af året er frugtbuskene i dvale, og kræver derfor ikke gødning og kun moderate vandmængder.
Skriv et svar