Kål er vintermad, så der er ofte grønkål på menuen herhjemme i vintermånederne. Grønkålschips er dog en af de kålretter, der hitter allermest – og man forstår med det samme hvorfor, når man har taget den første bid. De knaser og knitrer præcis som chips skal – og så er de sunde.
Har du grønkål i haven eller en rest liggende bagerst i køleskabet, som er ved at blive lidt kedelig? Så skal du trylle dem om til kålchips! Gå med i køkkenet, for her får du min opskrift på sprøde grønkålschips.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Her får du min opskrift på grønkålschips
De bedste retter og snacks er dem, man lige hurtigt kan lave, hvis der kommer uventede gæster eller snacktrangen melder sig. Sådan er det med min opskrift på grønkålschips. De kan være klar på 20 minutter, fra lysten melder sig, til de står på bordet.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Såfremt, at jeg har råvarerne, naturligvis, men med kun 3 ingredienser er det sjældent en udfordring, at jeg mangler noget. Du kan skifte grønkålen ud med palmekål, for den kan også sagtens laves til kålchips – og fremgangsmåden er den samme, som når du laver grønkålschips.
Det skal du bruge til grønkålschips
→ 3 stilke grønkål
→ Madolie (olivenolie, sesamolie eller krydderurteolie)
→ Salt & peber
Vil du ikke bruge olie? Så undlader du det bare, for du kan sagtens lave min opskrift på grønkålschips uden olie.
Sådan laver du grønkålschips
Er du klar til at lave chips af grønkål? Så lad os komme i gang. Herunder kan du se, hvordan du laver grønkålschips.
Sådan gør du
✓ Tænd ovnen på 175 grader. Den kan lige så godt varme op, mens du gør klar til, at dine grønkålschips skal ind i varmen.
✓ Rens så kålen godt og grundigt, mens ovnen vågner. Kommer kålen fra haven, kan der godt gemme sig en del urenheder og smådyr i de krøllede blade, så du skal være lidt omhyggelig.
✓ Riv – eller skær, hvis det er mere din stil – grønkålsbladene i mundrette, men grove stykker. Den tykke del af stilken skal ikke bruges, men hønsene spiser den gerne.
✓ Dryp stykkerne med olivenolie efter smag og behag, men 1 spiseskefuld er ikke helt ved siden af. Vil du lave grønkålschips uden olie, så undlader du bare punktet her.
✓ Krydr med salt og peber, vend det hele godt sammen og send dine grøntkålschips en tur i ovnen de næste 10-15 minutter.
✓ Stik jævnligt hovedet ind i ovnen for at se, hvordan det går med chipsene og rør eventuelt lidt i dem undervejs. De brænder hurtigt på, og begynder de at blive sorte, kan det ikke gå hurtigt nok med at få de grøntkålschips ud af den ovn!
✓ Knaser og knitrer de? Lyder de som tørt papir, når du rører ved dem? Så er færdige. Voila, nu er det snacktid.
Vil du have et lille tip? Jeg varierer nogle gange min opskrift på grønkålschips og tilføjer lidt cayenne eller chili, når jeg krydrer med salt og peber. Det klæder chipsene, at de er lidt spicy.
Opbevaring & holdbarhed af grønkålschips
Grønkålschips skal spises med det samme. Det er der, de er bedst, men nogle gange bliver maven mæt før øjnene, og så kan der altså være langt til skålens bund. I stedet for at smide dem ud kan du gemme de sidste bidder i en lufttæt beholder, for du kan altså godt få succes med opbevaring af grønkålschips.
Syltede rødløg – Perfekt, pink tilbehør
Jeg laver dem dog aldrig lang tid i forvejen, for de kan godt tabe pusten lidt efter et par timer eller dage i beholderen. Sker det, kan du give dem en tur i ovnen igen, så de kan genvinde lidt af fortidens sprødhed.
TIP Jeg spiser grønkålschips som snacks til film eller en fredagsøl, som en del af tapasbordet eller til en forret. De er også lækre som drys på kartoffel-porresuppen eller jordskokkesuppen, lige som de sidste rester kan bruges i madpandekager.
Det kan være svært at sige, hvor lang holdbarhed grønkålschips har. Herhjemme har de en forholdsvis kort holdbarhed, fordi de bliver spist på nul, komma fem… Men i udgangspunktet burde de kunne holde længere.
Opskrift på hjemmelavet pålægschokolade
Tørret mad er kendt for at kunne holde i lang tid, og har du ikke noget i mod at spise dem blødere, har grønkålschips en holdbarhed på 3-4 dage. Men det bliver næppe aktuelt. Grønkålschips er nemlig så lækre, at der sjældent er nogle tilbage, når der skal tages af bordet…
Skriv et svar