Når sommeren står på sit højeste, bugner bedet af krydderurter, som både dufter og smager fantastisk! Det kan være en udfordring at få brugt dem alle, men heldigvis er hjemmetlavet kryddersmør en let og lækker måde at løse udfordringen på.
Her får du min opskrift med rosmarin – og en lille smule citronskal. Perfekt til grillmaden, på friskbagt brød eller bare som et hurtigt tilbehør til de første, nye kartofler.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Prøv min opskrift på kryddersmør med rosmarin
Hvis jeg har brug for et hurtigt tilbehør, som let kan røres sammen, er kryddersmør med rosmarin altid en succes. Serveret sammen med sommerens grillmad, friskkogte kartofler, til en lun majskolbe eller på nybagt brød er det en lækker mundfuld, som gør både store og små glade.
Kryddersmør med urter fra haven
Jeg tilføjer revet citronskal og hvidløg i denne opskrift, men du er selvfølgelig velkommen til at undlade det. Tilbehøret smager skønt uden, og er mindst lige så godt kun med grønne urter.
Til gengæld vil jeg anbefale, at du tager smørret ud 10 minutter før, du skal bruge det. Det er meget nemmere at røre, når det har stuetemperatur.
Det skal du bruge
→ 100 gram smør
→ 5-6 kviste rosmarin
→ 1 citron
→ 1-2 fed hvidløg
→ Eventuelt flagesalt
Sådan laver du kryddersmør med rosmarin
Hænderne er vaskede, forklædet er fundet frem og urterne er hentet i haven. Med andre ord: Vi er klar til at lave kryddersmør med rosmarin.
Her fortæller jeg dig, hvordan du gør.
Sådan gør du
✓ Skyl først de grønne kviste grundigt, så de er fri for jord, og dup dem tørre i et viskestykke.
✓ Hak rosmarin fint og riv hvidløg og halvdelen af citronen.
✓ Læg det hele i en skål sammen med smør og rør grundigt, så smagsgiverne fordeler sig jævnt.
✓ Smag til med salt og tilføj eventuelt mere hvidløg eller citronskal.
✓ Rør saltet ud i blandingen og form den til en kugle, som du placerer på et stykke madpapir.
✓ Tril kuglen til en pølse, luk papiret i begge ender og læg den på køl i 30 minutter.
✓ Når kryddersmørret er koldt, kan du skære det i skiver og servere det.
TIP Giv smørret en flot farve ved at hakke spiselige blomster i. Tallerkensmækker, tagetes og solsikke er bare et par af de sommerblomster, som giver maden kulør.
En lille note om holdbarhed & opbevaring
En af de bedste ting ved kryddersmør med rosmarin er, at det kan laves på forhånd. Jeg kan derfor altid have en lille portion stående på køl, som jeg kan servere for gæster, der kommer spontant forbi en sommeraften.
Tilbehøret har en lang holdbarhed, og kan opbevares i 14 dage på køl uden, at det går ud over smagen. Faktisk kan du også fryse det, hvis du laver en stor portion, men ikke når at spise det hele på en gang.
Glem ikke de andre krydderurter
Der er mange måder, du kan variere min opskrift på, for rosmarin er ikke den eneste krydderurt, der kan bruges til kryddersmør. Har du andre urter i haven, er det oplagt at lave tilbehøret med dem.
Fremgangsmåden er helt identisk med den, jeg netop har beskrevet for dig, så du følger bare anvisningerne. Jeg lover, at det nok skal blive lækkert!
Skriv et svar