Indrømmet. Det er ikke lige hver dag, jeg bruger ægte laurbær i madlavningen, men derfor synes jeg nu alligevel, laurbærbusken er god at have som en del af krydderurterne i haven.
Den er nemlig ret fin at se på, og når den får lov til at vokse i krukker på terrassen, tilføjer den en ægte middelhavsstemning til det danske sommervejr. Og det kan jo godt være tiltrængt.
Så lad os se på, hvordan laurbær skal håndteres.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Duftende, grønne laurbær

Laurbær er en grøn busk med en virkelig krydret duft, og det er primært på grund af dens evne som krydderurt, jeg dyrker den. Nogle haveejere planter også laurbær eller Laurus nobilis, som den hedder på latin, fordi den kan opstammes og klippes i forskellige former.
Du behøver dog ikke at kaste dig ud i en vild beskæring af laurbærbusken og klippe fine former, det har jeg for eksempel selv til gode, for busken kan egentlig bare stå og passe sig selv.
Ægte laurbær, Laurus nobilis, må endelig ikke sammenlignes med laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus. Laurbærkirsebær er en rigtig god hækplante, men den kan ikke spises. Tværtimod. Laurbærkirsebær er nemlig giftig, og det er ægte laurbær ikke.
Dyrkning af laurbær – Sådan gør du
Laurbær har det bedst i sol og i læ, så det skal du sørge for at give den. Jordmæssigt kræver den nemlig ikke så meget. Den vokser i alt slags havejord, så længe jorden er veldrænet, og netop veldrænet er et nøgleord, hvis du vil have succes med ægte laurbær.
Planter du laurbær i krukker, skal du sørge for, at regnvandet har mulighed for at løbe fra. Det betyder, at du skal plante i en krukke, der har huller i bunden, og at hullerne ikke er alt for små. På den måde kan vandet løbe fra, så planten ikke får våde rødder. Det bryder den sig nemlig ikke om.
Nem formering af laurbær

Laurbær kan både formeres ved frø og ved stiklinger. Jeg har dog kun forsøgt mig med at stiklingeformere laurbær, men det går nu også helt fint.
Når du skal lave stiklinger, klipper du et kraftigt skud af planten, for eksempel i forbindelse med beskæring af laubærbusken. Fjern de nederste laurbærblade og sæt skuddet i en potte med fugtig jord.
Stiklingen må ikke tørre ud og skal heller ikke udsættes for direkte sollys før, at den er blevet større. Efterhånden som laurbæren vokser til, skal den selvfølgelig have en større potte, som den kan vokse videre i.
Gode råd om overvintring

De fleste af mine krydderurter har jeg samlet i et krydderurtebed, men når det kommer til laurbærbuskene, er det lidt anderledes. Laurbær er nemlig en af de planter, jeg har i krukker. Det har jeg fordi, laurbær ikke er særlig hårdfør, og faktisk tåler de ikke rigtigt frost.
Derfor skal laurbær helst overvintre frostfrit, og jeg synes, det er nemmere at rykke krukkerne ind, når vinteren nærmer sig end at grave en stor laurbærbusk op blot for at flytte den til et frostfrit helle om vinteren og derefter tilbage på friland, når varmen vender tilbage.
5 nemme krydderurter du kan overvintre
Laurbær kan fint overvintre i en uopvarmet havestue eller lignende. De mindste af mine laurbær, som nærmest bare er forvoksede stiklinger, overvintrer jeg i drivhuset. Rodklumpen og potte graver jeg ned, og tæt op ad stammen lægger jeg gran eller visne blade, som kan isolere. Til sidst dækker jeg også med fiberdug, som fungerer som en varm vinterdyne. Metoden har virket hvert år.
Kan ægte laurbær overvintre i haven?

Nu skrev jeg jo godt nok lige, at laurbær skal overvintre frostfrit indenfor, men de kan altså godt overleve på friland under særlige omstændigheder.
Hvis laurbæren står i en krog, op ad en husmur eller et andet beskyttet sted, hvor frosten ikke altid rammer, og hvor blæsten ikke er ubarmhjertig, kan det faktisk godt lade sig gøre at have laurbær på friland om vinteren.
TIP Laurbær bryder sig ikke om at få kulde og blæst kastet i mod sig, og samtidig må rødderne heller ikke blive våde. Det er altså vigtigt, at jorden er drænet godt uden dog at blive knastør.
For at give laurbæren en hjælpende hånd med at holde varmen i vinterkulden, kan du pakke den ind.
Brug laurbærblade i madlavningen

Jeg må nok være ærlig at indrømme, at laurbær ikke er den krydderurt, der er størst afsætning på her i huset. I hvert fald sammenlignet med nogle af de andre, jeg dyrker, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke bruger laurbær, for det gør jeg skam.
TIP Det er sjældent, man faktisk spiser laurbærbladene. Normalt tager man dem op af retten inden, den serveres.
Laurbær er nemlig et godt krydderi i rigtig mange retter, og jeg synes, at laurbær gør det udmærket sammen med fisk eller i simreretter.
Jeg kan også godt finde på at smide et par laurbærblade i eddikelagen, når jeg sylter, og det er altså ikke sjældent, at man kan finde laurbærblade sammen med de syltede rødbeder herhjemme.
En klassiker – Få opskriften på syltede rødbeder
Tørring af laurbærblade er nemt

Laurbær er en rigtig god krydderurt om vinteren, synes jeg, for dens lidt støvede smag passer perfekt til mange af de vinterretter, jeg holder af at servere. Det fine ved laurbær er, at bladene både kan bruges friske og tørrede.
Når jeg tørrer laurbær, klipper jeg en stor gren af planten, som jeg lader hænge lunt og tørt indtil, at laurbærbladene er knastørre. Når de er det, kommer jeg dem i et lufttæt glas. Så har jeg et forråd, jeg kan bruge af i løbet af vinteren, og det er jo ikke dårligt.
Kille Enna har en fin opskrift på gulerødder skåret i tykke skiver kogt i friskpresset appelsinsaft krydret med salt og sort peber og laurbærblad i meget fine stimler. Her er friske blade absolut bedst, nemmest at snitte og rarest at få i munden, for her spiser man dem.
Det lyder da som en spændende opskrift 🙂 Tak for tip!
God og lærerig artikel om laurbær. Tak for den! Jeg har selv to flotte opstammede laurbær som leverer velsmag til mange retter.
Hej Torben.
Tak for din gode kommentar. Dejligt, at du kan bruge artiklen og lære nyt, selvom du allerede har stor succes med dine laurbær.
Mange hilsner
Christine.