Den nemmeste måde at få nye planter på er ved at lave stiklinger. Det er også den billigste måde at få nye planter på, og det er bare to af grundene til, at jeg laver stiklinger af alt fra stueplanter til stauder, buske og træer.
Med tiden er det blevet en hyggelig havebeskæftigelse for mig at lave nye planter af mine favoritter. Nogle beholder jeg selv, andre giver jeg væk og en gang imellem får jeg nye stiklinger retur, som jeg kan plante ud i min egen have eller vindueskarm.
Vil du lære, hvordan man laver stiklinger? Det er ikke spor svært, og nu viser jeg dig, hvordan du gør.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Hvordan laver man stiklinger?

Hvordan laver man stiklinger? Det er ikke den store kunst at lære, hvordan man laver stiklinger. Når du tager en stikling fra en plante, laver du en nøjagtig kopi af den plante, stiklingen kommer fra.
Haven i marts – 10 ting du kan lave
Derfor er stiklingeformering en meget sikker måde at lave nye planter på, for du ved med garanti, hvilken plante du får ud af det til sidst. Det kan du ikke altid være sikker på, når du frøformerer.
TIP Har du brug for aflæggere? En stikling kaldes også en aflægger, og på havesprog siger man, at den udvikler adventive rødder. Det betyder, at rødderne kommer fra en stængel i stedet for et rodnet.
Netop fordi du kopierer en plante, når du laver stiklinger, skal du vælge en sund, rask og stærk plante. Så er du nemlig sikker på, at du former plantens gode egenskaber og genetik videre.
Sådan tager du stiklinger

Har du en plante, du gerne vil formere? Der er to forskellige måder, du kan tage stiklinger på.
Du kan lave
- Stiklinger i vand
- Stiklinger i jord
I udgangspunktet er det samme output, du får: nye planter. Det er bare måden, du vælger at formere på, der er forskellig. Forskellen er, at når du vælger at tage stiklinger i vand, sætter du den afklippede gren/stilk/skud i vand i stedet for jord.
Det skal du bruge til at lave stiklinger
Har du udset dig en plante, du vil stiklingeformere? Så har du faktisk alt det, du skal bruge. Groft sagt. For jeg plejer nu også at alliere mig med et par ekstra ting. Som du kan se på listen herunder, er det ting, du nok allerede har derhjemme, for det kræver ikke meget at tage stiklinger.
Det skal du bruge til at lave stiklinger med
- Moderplante (til at tage stiklinger fra)
- Saks
- Potter
- Jord
- Vand
Nu er tingene fundet frem, så lad os komme i gang med at få lavet nogle aflæggere.
Lav stiklinger i jord
Stiklinger er nemme at lave, og langt de fleste af dem slår rødder og bliver til nye planter. Alligevel laver jeg altid mange, når jeg er i gang, for så er jeg sikker på, at der i hvert fald er én, der bliver til noget.
Om jeg laver 10 stiklinger eller nøjes med en enkelt gør ingen forskel. Der kan sagtens være flere stiklinger i samme potte, for jeg sætter dem bare rundt langs kanten. Når de er store nok, skiller jeg dem forsigtigt ad og planter dem ud i deres egne potter. Det kaldes prikling.
Du kan både lave stiklinger af dine haveplanter, stueplanter, buske og krydderurter. Nogle planter er dog nemmest at formere, hvis du laver stiklinger i jord.
Gode planter til stiklinger i jord
- Tomat
- Pilea
- Fuchsia
- Lavendel
- Fingerfilodendron (Monstera)
- Pelargonie
- Figen
- Salvie
- Duftgeranie
Har du en af planterne på listen? Herunder viser jeg dig, hvordan du skal gribe det an, når du skal lave stiklinger i jord.
Sådan laver du stiklinger i jord
En stikling skal være mellem 10-20 centimeter lang, og derfor kan du sagtens lave flere stiklinger af den samme gren. Når jeg gør det, skærer jeg altid et skråt snit i bunden af grenen og et lige i toppen for at give et hint om, hvilken vej stiklingen skal sætte rødder.
Sådan laver du stiklinger
- Vælg den plante, du gerne vil stiklingeformere.
- Udse dig så et skud, der ser sundt ud og som strutter af livskraft med blade og god vækst.
- Klip eller bræk skuddet af lige over et bladpar.
- Fjern blomster og de nederste blade så det kun er den bare stilk, du sætter i jorden om lidt. Når du fjerner blomster og blade, vil stiklingen bruge kræfter på at sætte rødder i stedet for på at blomstre eller holde liv i løvet.
- Sæt stiklingen i jord og plant den gerne dybt.
- Pres jorden let sammen omkring stiklingen og vand den.
- Stiklinger skal have lys og varme for at kunne vokse, men direkte sol tåler de ikke. Derfor er det bedst, hvis du sætter dem et sted med halvskygge. Har du stiklinger i drivhus, skal du huske at lufte godt ud, når det bliver varmt, så de ikke dør af hedeslag.
- Udplant dine stiklinger, når der er godt gang i væksten. De er klar til at få en ny potte, når rødderne møder pottens bund.
Sørg altid for, at den jord du planter stiklinger i, er luftig. Det er vigtigt, at de nye planter hverken udtørrer eller overvandes, og jorden må ikke være tung eller klaske sammen. Der er brug for luft, så rødderne kan udvikle sig.
Haven i april – 10 ting du kan gøre
Når du laver stiklinger i jord, skal du ikke bruge kompost, for det vil slå de nye planter helt omkuld. Selvom de har brug for næring, skal stiklinger ikke have gødning og kraftig kompost, før de er større. Brug i stedet en god pottemuld.
Lav stiklinger i vand

Når du skal lave stiklinger i vand, vil du hurtigt opdage, at fremgangsmåden er den samme, som når du formerer i jord. I stedet for at sætte et skud i jorden, sætter du det i et glas med vand og efter et par uger, vil små, hvide stængler spire frem – det er plantens nye rødder.
Den største forskel ved at lave stiklinger i vand i stedet for jord er, at du i glasset med vand, kan følge med i, hvordan rødderne udvikler sig. Det kan være en sjov fornøjelse at se, hvordan glasset langsomt fyldes med hvide snirkler.
10 ting du kan lave i haven i maj
Når du tager stiklinger på denne måde, er der nogle planter, som er bedre egnet til metoden end andre. Herunder kan du se, hvilke planter du kan sætte i vand.
Gode planter til stiklinger i vand
Er du klar til at gå i gang? Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du laver stiklinger i vand.
Sådan laver du stiklinger i vand
Vil du lave stiklinger i vand? Det vigtigste er, at du husker at skifte vandet en gang imellem, så stiklingen ikke står og rådner. Gør du det, vil du se, hvordan skuddet stille og roligt begynde at slå rødder. Når rødderne har en god størrelse, plantes stiklingen ud i en potte med jord, hvorfra den så får lov til at vokse videre.
Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du skal gøre.
Sådan laver du stiklinger
- Knæk et saftigt, sundt og stærkt skud af den plante, du vil formere.
- Fjern de nederste blade, så de ikke rådner i vandet.
- Fyld et glas med vand og sæt skuddet i. Sørg for, at stedet, hvor du har fjernet blade, er dækket af vand.
- Skift vandet op til to gange i ugen.
- Sker der noget? Efter et par uger begynder nye rødder at spire frem, og når de har fået en pæn størrelse, er det tid til at plante stiklingen i jord.
- Tag en potte og fyld den med god pottemuld – ikke kompost! Brug i stedet så- eller priklemuld.
- Placer stiklingen i potten, dæk rødderne med jord og tryk den fast i potten. Du kan godt sætte flere stiklinger i den samme potte.
- Vand grundigt, så vil stiklingerne snart begynde at vokse sig store.
Hvornår skal man lave stiklinger?

Når man laver stiklinger, betyder det, at man klipper noget af en plante, som man derefter sætter i vand eller jord og på den måde giver nyt liv. Det er meget simpelt, og stiklinger er nemme at få succes med. Især, hvis de laves på den rigtige tid af året. Det er nemlig ikke lige meget, hvornår du laver stiklinger.
10 skønne blomster til altanen
Vinteren er ikke det bedste tidspunkt at lave stiklinger på for på den tid af året, er planterne gået i dvale, og de har sjældent kræfter nok til at kunne etablere nye rødder. Derfor skal du først lave stiklinger fra marts.
Du kan dog sagtens gøre det indtil efteråret. hvor du kan rykke de nye planter ind i drivhuset, så de får den sidste varme. Personligt stopper jeg med at stiklingeformere i løbet af september.
TIP Lav stiklinger i forbindelse med, at du beskærer. Mange af de skud og grene, der klippes af, kan sagtens blive til nye planter.
Jeg laver også stiklinger om sommeren, men så er jeg til gengæld ekstra opmærksom på, at de ikke får direkte sollys eller tørrer ud.
Fordele ved stiklingeformering

Rigtig mange planter kan formeres ved stiklinger lige fra stueplanter til stauder, og det er en af de nemmeste måder, du kan få flere planter på. En af fordelene ved at lave stiklinger selv er, at du altid kan være helt sikker på, hvilken plante du får til sidst. Ved stiklingeformering overføres ’moderplantens’ egenskaber nemlig direkte, så de stiklinger man planter, bliver genetisk ens med moderplanten.
Du kan ikke altid være sikker på, at det samme er tilfældet ved frøformering, for det indebærer altid en risiko for krydsning, som så i sidste ende giver dig to forskellige planter. Stiklinger er derimod en sikker vinder.
En anden fordel ved stiklingeformering er, at du kan ”hoppe over, hvor gærdet er lavest”. Nogle planter er meget langsomme at opformere fra frø, men laver du dem fra stiklinger i stedet, kan du fremskynde processen. Jeg har selv gjort det med forsythia, vindrue, figen og kaprifolie.
Nemme stiklinger

Det er selvfølgelig ikke alle planter, der kan formeres uden problemer, men langt de fleste giver nemme stiklinger. Stueplanter er lette at formere, og særligt er pilea villig til at gro, ligesom det også er nemt at lave stiklinger af pelargonier og duftgeranier. De sætter gerne rødder og vokser sig store på kort tid.
Jeg laver mange stiklinger om sommeren, som jeg planter ud rundt omkring i haven eller giver væk til dem, der har brug for nye planter. Særligt er krydderurter som rosmarin, timian og mynte populære at lave stiklinger af og forære væk til familie og venner, der mangler en ny sort i samlingen eller som har en tom plads i krydderurtebedet.
Planter du kan lave nemme stiklinger af
Stiklinger er nemme at lave, men jeg må advare dig: du kan godt blive afhængig af det. Det er nemlig virkelig sjovt og hyggeligt at formere sine planter, og før man får set sig om, står der små, nye planter over det hele. Heldigvis er det jo ikke den værste risiko, man kan løbe. Men alligevel. Nu har jeg sagt det.
Hejsa
Formering af båndpil
Vand eller jord
Hvad er bedst
Vh
Ingrid Andersen
Hej Ingrid.
Du kan gøre begge dele, men jeg vil anbefale dig at gøre det i jord. Du kan eventuelt starte formeringen i et glas vand, og så plante over i jord efterfølgende og lade pilen vokse sig stor derfra.
Mange hilsner
Christine.
Kan man formere marehalm ? Og hvordan
Hej Per.
Du kan formere marehalm ved at dele en plante ved rødderne i foråret. Grav marehalmen op og del den med hænderne eller en spade, før du planter den ud igen.
Mange hilsner
Christine.
Hej
Hvor er bedst at opbevare stiklingerne om vinteren. Hvis det først må komme i jorden i foråret?
Mvh Sannie
Hej Sannie.
Det kan være en udfordring at finde et godt sted, hvor stiklingerne kan stå, når det bliver vinter. Det vigtigste er, at du placerer dem et sted, hvor de kan stå frostfrit. Måske har du en udestue, et koldt bryggers eller et uopvarmet rum i dit hus, hvor de kan stå? Hvis det ikke er en mulighed, kan de godt klare en vinter ved stuetemperatur, så ryk dem ind i en vindueskarm, men gerne en uden radiator under, så stiklingerne ikke får direkte varme.
Mange hilsner
Christine.
Hejsa:) super fin artikel – bedste jeg har fundet om emnet endnu!
Jeg har forsøgt mig med et par stiklinge, der lige så stille er begyndt at udvikle rødder. Du skriver at de blot skal sættes i jord når rødderne når en ‘god størrelse’ – har du en mere præcis beskrivelse af det? Snakker vi en halv centimeter eller fem?
Jeg oplever også at nogle af de stiklinge jeg er i gang med blot bliver sorte i enden i stedet for at udvikle rødder – ved du hvad jeg kan gøre for at undgå det?
Hej Karoline.
Tusind tak! Jeg er virkeligglad for at høre, at du kan lide artiklen 🙂
Det kan være lidt vanskeligt at svare helt præcist på, hvornår rødderne “har en god størrelse”. Det kommer også meget an på, hvilken plante du har taget stiklinger af. Fx har sankthansurt ikke brug for et stort rodnet for at få ordentligt fat i jorden, mens pelargonier har brug for rødder med mere længde.
I stedet for at se på, hvor mange centimeter rødderne er, kan du i stedet vurdere, om rodnettet ser stærkt og sundt ud. Rødderne må gerne have lidt længde og forgrene sig, hvis du vil være på den sikre side og give planten de bedste betingelser for at etablere sig.
Der er desværre – mig bekendt – ikke noget, du kan gøre for at undgå, at stiklingerne blive sorte og går ud. Der vil altid være nogle stiklinger, som ikke klarer den. Derfor er det altid en god idé at tage flere stiklinger af den samme plante.
Mange hilsner
Christine.
Hej Er det muligt at lave stiklinger af kirselauerbær busk.
Er det bedst i jord eller vand ?
Tak for virkelig gode råd
Hilsen Helle
Hej Helle.
Det er helt sikkert muligt. Jeg ville lave stiklingerne i jord, men vil du gøre det i år, skal det være snart, så planterne kan nå at danne rod, inden det bliver for koldt.
Mange hilsner
Christine.
Tak for din gode vejledning:-)
Jeg har nogle (købte i juni) små Pelargonier fra stiklinger, som stadig er ret små og noget ranglede. Vil de altid være så små, og nærmest kun en gren det første År?
Hej Ann.
Dejligt at høre, du kan bruge mine råd. Det er jeg virkelig glad for 🙂
Det er meget forskelligt, hvor hurtigt de individuelle planter vokser. Min erfaring er dog, at stiklinger fra pelargonier vokser rimeligt hurtigt og især i løbet af sommeren. Du kan derimod ikke forvente, at pelargonier skyder i vejret og bliver “fuldvoksne” planter på kun én sæson. Det tager som regel et års tid, før de når en mere imponerende størrelse.
Jeg har skrevet om pelargonier her i artiklen, hvis du vil vide mere om, hvordan du giver planterne de bedste vækstbetingelser.
Mange hilsner
Christine.