Der er noget magisk over bål. Både på en kold dag, hvor frosten bider i kinderne og på en lun sommeraften, hvor myggene danser i luften. Der opstår nemlig en ro, når man rykker tæt sammen omkring gløderne, der ulmer mellem de mørke træstykker. Man oplever en lille bid af lykke. Jeg gør i hvert fald.
Derfor har jeg en bålplads i haven. Eller faktisk har jeg flere bålpladser i haven, for er der for meget vind det ene sted, kan jeg rykke til det andet sted, så jeg altid kan få et bål – og en lille lykkebid.
Går du og pusler med tanken om at bygge en bålplads i haven? Jeg kan godt forstå dig, så skal vi ikke bare gøre puslerierne til virkelighed? Her i indlægget vil jeg fortælle dig, hvordan du kan bygge en bålplads derhjemme.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Inspiration til bålplads i haven
Før jeg byggede mit bålsted, brugte jeg noget tid på at søge efter ”idéer til en pladsplads i haven” for på den måde at komme lidt nærmere, hvad jeg ville bruge min bålplads til. Jeg vil anbefale dig at gøre det samme. Lige bruge noget tid på at finde inspiration og tænke over, hvilken type bålplads du har lyst til at bygge.
5 flotte bålfade til din nye bålplads
Nogle af de overvejelser jeg gjorde mig, da jeg begyndte at søge inspiration til en bålplads i haven kan du se herunder.
Mine overvejelser:
- Hvad vil jeg bruge min bålplads til?
- Hvor ofte vil jeg bruge den?
- Har jeg brug for en stor eller en lille bålplads i haven?
Når jeg tænder et bål, kan det være med flere forskellige slags formål. Nogle dage skal bålet være et samlingspunkt, som mange mødes omkring for at hygge i skæret fra den knitrende ild. Andre dage skal bålpladsen fungere som et udekøkken, hvor jeg tilbereder mad, og så er der de gange, hvor jeg bare har lyst til et enkelt snobrød bagt i de ulmende gløder.
Der kan altså være mange funktioner, som et bålsted skal opfylde, og derfor er det en god idé at søge inspiration til en bålplads i haven før, at du går i gang med at bygge den.
Hvordan laver man en bålplads?
Efter en god gang research havde jeg fået nogle idéer til en bålplads i haven, og nu var jeg klar til at gå i gang med at bygge den. Jeg havde nemlig en klar forestilling om, hvordan den skulle se ud. Men én ting er at vide, hvordan den rent visuelt skulle tage sig ud, en anden ting er også at vide, hvordan man laver en bålplads.
TIP Hvordan laver jeg bål? Det kan du læse mere om her, hvor jeg viser dig, hvordan du tænder et godt bål på din nye bålplads.
Det er heldigvis ikke svært, og længere nede i indlægget her, viser jeg dig, hvordan man laver en bålplads i haven. Men før du scroller ned til den del, skal du lige finde ud af, hvor du vil anlægge bålstedet.
Det bedste er selvfølgelig at have bålpladser i haven på de steder, du kommer ofte. Hvis du placerer din bålplads allerbagerst i haven, du ved bag kompostbunken eller helt deromme, hvor alt rodet gemmer sig, så får du den ikke brugt.
Lav en bålplads et sted i haven, hvor du kan se den, for kun på den måde får du lyst til at bruge den. Det vil være spildt arbejde at lave et bålsted, som du aldrig får brugt.
4 gode råd før du laver en bålplads
Er du klar til at tænde op og mærke varmen fra gløderne? Hvor i haven du laver en bålplads, er lige så vigtigt at have styr på, som det er at finde ud af, hvordan man laver en bålplads. Overvej derfor de 4 ting jeg har listet op herunder.
4 gode råd før du går i gang
- Lav bålpladsen et sted i haven, hvor der er læ – bål er bare bedst på steder, hvor der ikke blæser en stiv kuling.
- Anlæg ikke et bålsted tæt på dine naboer, så røgen konstant driver over til dem, og de ikke kan drikke et glas køligt hvidvin på terrassen uden at blive mødt af røgsignaler fra din have.
- Sørg for, at der er åbent omkring bålpladsen, så ilden ikke kan få fat i materialer, der ikke skal brændes af.
- Placer ikke bålpladsen under eller i nærheden af træer eller buske – de tager skade af varmen fra bålet.
Det var alt. Lad os så komme i gang med at lave en bålplads.
TIP Er du kreativ, kan du bygge en bålplads med et mønster i forskellige sten. Det ser flot ud og kan særligt være en god idé, hvis bålpladsen har en fremtrædende plads i haven.
Byg en bålplads i haven
Efter research og grundige overvejelser var jeg endelig klar til at bygge bålplads i haven. Så på en dag, hvor vejret var venligt stemt, og jorden ikke var alt for våd at grave i, gik jeg i gang med arbejdet.
Jeg valgte at lave en nedgravet bålplads i haven. Det er en nem måde at gøre det på, så her kan alle være med – også dem, der ikke synes, de er specielt handy. Resultatet bliver pænt uanset hvad, tør jeg godt love, og det tager kun nogle timer at bygge den.
Herunder viser jeg dig trin for trin, hvordan jeg greb ”Projekt byg en bålplads i haven” an.
Det skal du bruge
- Spade
- Trillebør
- Snor
- Pinde
- Eventuelt sand, sten eller grus
Sådan bygger du en bålplads i haven
1. Først skal du beslutte, hvor stort et bålsted du vil have. Når du har fundet ud af det, gør du klar til at måle bålpladsen op. Hvis du vil være nøjagtig, afmærker du bålpladsen med pinde, som du spænder snor mellem og graver efter. På den måde sikrer du, at bålpladsen ikke bliver skæv. Er det for meget detaljenørderi til dit temperament, kan du freestyle og stikke bålpladsens størrelse af med spaden.
2. Med udspændte snore har du nu en form, du kan grave efter, så fat spaden og begynd at grave græstørv op i det afmærkede felt. Grav 20-30 centimeter ned. Det er cirka et spadestiks dybde, og tørvene kører du væk i en trillebør.
3. Tillykke! Du har nu et stort hul i græsplænen. Det skal vi have gjort noget ved så tjek lige, at der ikke ligger flintesten i hullet. De springer i varmen fra bålet, så de skal fjernes.
4. I udgangspunktet har du nu bygget en bålplads i din have, men vil du gerne give den lidt finish, så fyld hullet med sand eller småsten – ingen flint! – og stamp det godt fast.
5. Vil du gøre kanterne på bålpladsen stivere, kan du gøre det med sten, fx mursten, chaussesten, fliser, natursten eller noget helt femte og sjette. Vælg det du synes, er pænest. Når du bygger en bålplads med sten, afgrænser det området, du kan lave bål på, og det kan være en god idé, når du først skal til at bruge bålstedet.
6. Nu har du en bålplads i haven, men før, at du sætter snobrødsdejen over, skal den lige pyntes lidt. Et par siddepladser omkring bålet er en god idé, så man ikke bliver kold på rumpen af at sidde direkte på jorden. Jeg har også sat lanterner ved min bålplads, for på en mørk vinterdag skaber det ekstra hygge at tænde op i dem sammen med bålet.
Gode idéer til siddepladser
Det er ikke altid, det er lige rart at sætte sig direkte på jorden omkring bålet. I efteråret kan underlaget være fugtigt eller koldt, så derfor kan det være en god idé at have noget godt at sidde på. Selvom vi er outdor, må vi jo godt være lidt komfortable. Herunder kan du få inspiration til ting, der er gode at bruge til siddepladser omkring bålet.
Gode idéer til siddepladser
- Sten uden skarpe kanter
- Træstubbe og træstammer
- Lave havestole
- Liggeunderlag
- Skind
TIP En bålplads behøver ikke at være rund. Du kan lave den firkantet, trekantet eller noget helt tredje. Du kan også lade dig inspirere af de bede, du har i haven – måske har de en særlig form, som kan gå igen på bålpladsen.
Bålfadet – Den lille bålplads i haven
Jeg brugte et par timer på at bygge min bålplads i haven. Det er ikke meget tid, men det er dog tid. Er du ikke sikker på, hvor meget du kommer til at lave bål, er et bålfad en god løsning. Det giver dig nemlig mulighed for lige at snuse lidt til ”bållivet” uden at grave en del af haven op først.
Jeg har selv et gammelt bålfad, som jeg er rigtig glad for og bruger jævnligt – også selvom, at jeg har en bålplads. Et bålfad er nemlig godt at lave mindre bål i, og så kan det tilmed flyttes rundt afhængig af, hvor i haven jeg skal lave bål. Det er ret praktisk.
Bålfade er ofte lavet i støbejern, og de kan fås i mange størrelser og former; nogle er runde, andre firkantede eller pyramideformede, nogle hæver bålet op i højden (reklamelink) og andre holder det ved jorden. Jeg overvejer selv at udskifte mit bålfad, som efterhånden har mange gode bål på samvittigheden. Jeg har kig på det her (reklamelink) og det her (reklamelink), men der er virkelig mange flotte at vælge imellem (reklamelink).
Se flere flotte bålfade til den lille have
Er der nogle regler for bålplads?
Det er enkelt nok at bygge en bålplads i haven, og jeg kan godt forstå, hvis du næsten ikke kan vente med at komme i gang. Før, du griber fat i spaden og begynder at grave, skal du dog lige undersøge, hvilke regler for bålplads i haven, der er i din kommune. Reglerne varierer efter, hvilken kommune du bor i, og først når du kender dem, kan du gå i gang med at bygge en bålplads.
Jeg kan derfor ikke svare på, om man må lave bålplads i haven hjemme hos dig. Det kan de til gengæld i den kommune, du er tilknyttet, så ring og spørg dem, så du kan få styr på reglerne.
Når det så er sagt, kan jeg til gengæld fortælle dig om de ”helt almindelige” regler for bålplads i haven. De regler, der er styret af sund fornuft. Jeg har allerede skrevet om det her, men vil alligevel gentage mig selv, for nogle ting kan ikke siges nok.
Regler for bålplads i haven
Der er altid nogle gode regler, du kan følge, når du laver et bål. Herunder kan du læse nogle af de vigtigste.
Regler for bålplads i haven
- Tænd ikke et bål, når der er kraftig vind
- Lav aldrig bål i tørre tider
- Tænd ikke et bål tæt på brændbare materialer, huse eller dyr
- Gå aldrig fra et tændt bål
- Hav vand i nærheden af bålet, hvis uheldet er ude
- Sluk bålet helt, når du forlader bålpladsen
Når du tænder et bål, er det vigtigt, at du er opmærksom. En hyggelig situation kan hurtigt tage en uventet drejning, for i bund og grund er ild levende. Følger du ovenstående regler, skal du ikke være nervøs for at tænde et bål.
Bålpladsen – Havens naturlige samlingspunkt
Bålpladsen er et naturligt samlingspunkt i min have – både sommer og vinter. Her kan jeg sidde og varme fingrene efter et par timers arbejde i den kolde efterårshave, og på en sommeraften kan jeg falde i staver og stirre ind i gløderne i timevis, mens solen går ned og stjernerne en efter en dukker frem på himlen.
Og så er der alt grejet…
Der findes rigtig meget udstyr til bål. Gryder, riste, potter og pander, og selvom det kan være sjovt at bruge en gang imellem, skal der ikke altid så meget til. Bålet er ofte nok i sig selv og et par pinde kan hurtigt snittes til, hvis noget skal ristes over gløderne.
Selv holder jeg meget af at lave mad over bål – både med meget og lidt udstyr – for jeg synes, der er noget autentisk over at stå midt i naturen og kokkerere. Menuen behøver ikke kun at stå på brændt snobrød eller knasende popcorn, nej det kan også være søde pandekager, grød, spejlæg eller en gryderet, som simrer fra morgen til aften.
Mulighederne er mange. Det gælder bare om at gribe dem, og det er helt op til dig, hvordan du vil bruge din bålplads i haven.
Skriv et svar