Kun få dufte er så dejlige som syrenernes på en sommerdag. Samtidig er blomsterne utroligt smukke, og de store klaser samler havens smådyr ved blomsterbuffeten, så det summer og svirer.
Hvis dette overflødighedshorn skal genopstå år efter år, er beskæring en fordel. Ved du, hvornår og hvordan man beskærer syrener? Der er nogle simple regler, du bør følge, og kender du dem ikke, er det heldigt, at du lærer dem i denne artikel.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få svaret: hvorfor skal syrener beskæres?
Unge syrentræer kræver ikke meget pasning og pleje, men når de vokser til, må du i gang med saksen. Syrener, Syringa vulgaris, kan opnå en højde på fire til seks meter uden beskæring. Blomstringen fortsætter, men den samler sig i toppen, så du ikke kan se den fra jorden, fordi den folder sig ud højt oppe.
Beskærer du træet, når det er cirka 1,5 meter højt, kommer blomsterne ned i øjenhøjde, så du får glæde af synet.
Forsythia: et solskinsgult forårstegn i haven
”Frisørarbejdet” giver en rigere blomstring, da syrentræer med både ældre grene og nye stængler har de bedste vækstforhold. De første par år blomstrer nye skud ikke, men det gør de ældre til gengæld, og på den måde afløser og supplerer de hinanden.
Desuden sørger klipningen også for, at træet bliver holdt i en god højde.
Bør man beskære syrener?
Du bør ikke beskære syrener, der er nyplantede eller meget unge. Til gengæld er det en god idé at studse ældre syrentræer, så de får en god højde, en sund vækst og fortsætter med at danne friske, nye skud og blomster.
Guide: udplantning og pleje af hortensia
Det er ikke nødvendigt at klippe træerne ned hvert år, men hvert andet eller tredje år er det anbefalelsesværdigt at finde de skarpe havesakse frem.
Ønsker du at præge udseendet, kan du klippe busken årligt. Ved at fjerne udvalgte grene i foråret, bestemmer du træets form og højde. Det giver dig lov til løbende at forme et træ, der passer til din have både når det gælder form, højde og udseende.
Beskæring af syrener – hvornår og hvordan?
Finder du beskærersaksen frem i foråret eller begyndelsen af sommeren, er du på rette spor, for det er de bedste tidspunkter til beskæring af syrener. Venter du derimod med at beskære til efteråret eller vinteren, påvirker det blomstersætningen i foråret.
Forår i haven – 10 ting du kan gøre nu
Hvornår det helt præcist er mest optimalt at gå til opgaven, afhænger af, hvornår busken er afblomstret. Du mindsker risikoen for at fjerne nye skud, hvis arbejdet bliver klaret umiddelbart efter blomstring. Hold derfor godt øje med planterne.
Drivning af forårsgrene – Sådan gør du
Hvordan du beskærer træerne uden at påvirke den kommende sæsons blomstersætning, kan du læse om længere nede i artiklen. Her forklarer jeg også, hvordan du former buskens udseende, og vælger det rigtige værktøj.
Kom godt i gang: hvornår er det bedst at beskære syrener?
Det er bedst at beskære syrener lige efter blomstring i foråret eller starten af sommeren. Årsagen er, at næste års skud bliver dannet efter afblomstring, så venter du med beskæringen, er der stor risiko for, at du klipper mange af de nye skud væk og dermed mindsker næste års blomstring.
Guide med video: beskæring af hindbær
Begynder du derimod tidligt, har de nye skud mere tid til at udvikle sig til blomster.
Syrener blomster på 2. årsskud, og får derfor først blomster året efter på de skud, der bliver sat i løbet af sommeren. Klipper du buskene kraftigt tilbage hvert år, får du færre blomster. Alligevel kan det være en god idé at fjerne grene hvert år, så du sikrer ny vækst og fortsat blomstring.
Vær opmærksom på, at det giver ny vækst og en rig blomstring, hvis du beskærer årligt, mens planterne får en tæt, busket form, hvis du kun griber til saksen hvert tredje eller fjerde år.
Trin for trin: sådan beskærer du syrener
Det kan være nervepirrende at beskære træer og buske. Især hvis det er første gang, du går til opgaven. Heldigvis har du ikke noget at frygte, hvis du følger et par simple anbefalinger.
Skønne æbletræer til alle haver
Uden at ryste på hånden kan du med ro i maven fjerne syrengrene, der er mere end fem centimeter i bredden. Det giver blomster på alle grene og holder træet i en højde på omkring 2,5 meter, hvilket er en god størrelse.
Kom godt i gang med frugthaven
Den vigtigste regel i beskæringsbogen er, at du højst beskærer en tredjedel af træets grene om året. Ofte er det slet ikke nødvendigt at klippe en tredjedel af, og fjerner du for mange grene, påvirker det trivslen. I stedet skal du gå efter et træ med 8-12 store grene med en diameter på 2,5-5 centimeter, og bevar gerne grene, der ikke har samme alder.
Du fortsætter på denne måde
Beskæringen begynder i grenkraven, som er det punkt, hvor grenen udspringer fra stammen. Klipper du grenene af helt inde ved kraven, mindsker du risikoen for infektioner.
Beskærer du midt på grenen, bliver det svært for træet at lukke såret og hele efterfølgende. Når træet er svækket, er det mere modtageligt over for sygdomme eller svampeangreb, og bliver det først ramt, kan det have konsekvenser for træets trivsel.
TIP Døde og syge grene er hverken smukke eller gode for træets sundhed. Klip dem af nede ved jorden eller helt inde ved stammen.
Har din syren krogede grene, der sidder tæt? Sådan et udseende gør det vanskeligere at komme omkring med saksen, så vær ekstra opmærksom på, at du ikke skærer eller på anden måde skader grenkraven. Det er kun syrengrenene, du må klippe.
Hvor langt kan man klippe en syren ned?
Nyplantede og unge buske bør du behandle blidt, men ældre eller forvoksede syrener tåler en markant tilbageskæring. Klipper du buskene ned til 25-30 centimeter over jorden, får de ældre vækster energi til at sætte nye skud, der allerede vil blomstre i den følgende sæson.
Væksten bliver også tættere, og løvet ser både sundere og grønnere ud i tiden efter.
Vejledning til foryngelse af et gammelt syrentræ
Syrentræer, der ikke er plejet og passet, får krogede grene, som vokser skævt, og de få blomster, der dannes, samler sig oftest i toppen af træet, så du ikke kan se dem fra jorden. Udseendet er ikke elegant, men massivt, og det er ikke ualmindeligt, at grenene ligner små træer.
Ærgerligt, men heldigvis kan du gøre ”skaden” god igen og give de gamle syrener en opblomstring ved at forynge dem.
Japansk ahorn & løn – Sådan planter, passer & plejer du japanske træer
Foryngelse tager tid. Der kan gå op til tre år, før effekten er opnået, men klø på, for det er ventetiden værd. Hvert år fjerner du hver tredje gren. Start med at skære de tykkeste af, før du fjerner de ældste grene.
Temahaver: sådan skaber du en japansk have
Opblomstringen kan ses i det kommende forår, men forvent ikke store resultater endnu. På grund af den kraftige beskæring er blomsterfloret ikke stort endnu, men stille og roligt gennem de næste sæsoner tager busken revanche.
Gode råd til beskæring af en forvokset syren
I nogle tilfælde bliver der brug for en hård beskæring, men syrener er robuste og tåler at blive klippet langt ned. Det kan du udnytte, hvis du har en forvokset syren, som er blevet meget høj og kun sætter blomster i toppen.
Alt du skal vide om den smukke sommerfuglebusk
Klipper du hele busken ned til en højde på 30 centimeter, skyder den året efter med et tæt, grønt løv. På andet år danner den nye blomster i en højde, hvor du kan se dem.
En mindre markant løsning er at opstamme træet. Går du den vej, beholder du de pæneste stammer og nøjes med at klippe rodskud og mindre stammer ned. Det resulterer i et mindre træ med en luftig, blomstrende krone.
Guide: hvordan klipper man en opstammet syren?
En opstammet syren ligner ikke de buske, der vokser i haven, men lad dig ikke narre. Det er de samme regler, du skal følge.
Du skal altid beskære i foråret lige efter blomstringen, dels for at mindske risikoen for svampeangreb, men også for ikke at skade den kommende sæsons blomstersætning. Samtidig må du aldrig skære mere end højst en tredjedel af den samlede blad- og grenmasse væk, og klip kun det af, der er nødvendigt.
Havens hyldebuske & hyldetræer
Det var alt: nu kan du gå i gang. Du bestemmer selv, hvordan træet skal se ud, og har du lyst til at være kreativ med at forme træet, giver du den bare gas, så længe, at du altid beskærer ind til en sidegren.
Derfor klipper man en opstammet syren
Nu ved du, hvordan man klipper en opstammet syren, men ved du også, hvorfor det er nødvendigt?
Få bedre biodiversitet i haven
Selvom det ikke er et krav at gøre hvert år, er det alligevel en del af den almindelige pasning og pleje. Sagt med andre ord: du kommer til at trimme træet på et eller andet tidspunkt, hvis kronen ikke skal blive for markant. Træet bliver friske og smukkere, hvis ikke trækronen er for tung og stor i forhold til stammen.
Studser du ikke syrenen hvert år, er det en fordel at gøre hvert andet eller tredje år.
Dette skal du passe på med at gøre
Du kan let komme til at fjerne for mange af de blomsterbærende skud, når du beskærer syrener. For at undgå det, er det afgørende, at du altid klipper træet ned på det rigtige tidspunkt: i foråret eller sommeren. På den måde undgår du at påvirke næste års blomstring.
Det var den første ting, du skal passe på med at gøre, men der er en ting mere, du skal være opmærksom på.
Beskærer du et podet syrentræ, må du passe på ikke at klippe så langt ned, at du fjerner sorten fra grundstammen. Sker det, får du ikke de blomster, du oprindeligt plantede træet for – og det ville jo være ærgerligt.
Trives sorten ikke på stammen, er der desuden større risiko for, at grundstammen sætter rodskud eller vanris. Skyder de, fjerner du dem med det samme, for de gavner ikke busken.
Vær derfor ekstra omhyggelig, når du arbejder med et podet træ.
Vælg de rigtige gren- og beskæringssakse
Nu har du styr på, hvordan du klipper syrener ned. Så skal vi bare finde ud af, hvilke gren- og beskæringssakse, du skal gå til angreb med.
Værktøj du får brug for
- Beskærersaks
- Grensaks
- Grensav
Beskærersaksen er lille, og ligger godt i hånden, så den er perfekt til at fjerne mindre stilke og stængler. Grensaksen – eller ørnenæbbet, som nogle også kalder den – skal i sving, når du beskærer større grenpartier og mindre stammer. Saksen har tyngde, og det er med stor sandsynlighed den, du kommer til at bruge mest.
TIP Se på grenene, inden du skærer: hvilket redskab er bedst at bruge her? Skifter du mellem hjælpemidlerne under arbejdet, får du det bedste resultat, og husk, at det er okay, hvis du ikke får brug for alt værktøjet hver gang.
Grensaven er god at have i nærheden, selvom det er sjældent, at den kommer på arbejde. Det er kun, hvis der er meget tykke grene, der skal skæres over. Ofte er det kun ved beskæring af ældre træer eller hvis busken er forvokset på grund af manglende pasning og pleje, at grenene er så massive.
Når træet er tæmmet, skal redskaberne gøres rene, så der ikke sidder saft, barkester og savsmuld på knivene.
Lov mig, at du ikke springer rengøringen over, for rent, skarpt værktøj skader buskene langt mindre end sløve, beskidte og rustne redskaber. Risikoen for sygdomme bliver mindre, og sårene heler desuden hurtigere og bedre.
Skriv et svar