Duftgeranium eller duftpelargonie, som de vist egentlig hedder, kommer oprindeligt fra Sydafrika. Den duftende plante tog turen til Europa, hvor den – særligt i England – blev meget populær. Ikke mindst på grund af sin duft. For som navnet antyder, så har duftgeranium den egenskab, at den dufter.
Så hold dig for næsen eller snus godt ind! Vi dykker ned i planterne med den parfumerede odør.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Det dufter af…
Den mest almindelige duftgeranium er en rosengeranie, som dufter af roser. Men faktisk er duftgeranierne blevet kultiveret så meget, at du nærmest kan finde en plante, der dufter af lige det, du bedst kan lige. Citron, æble, kakao – ja, endda cola!
Romantiske pelargonier – Råd til pasning & pleje
Der er uendeligt mange dufte at vælge imellem. Derfor, når du bestemmer dig for at købe en duftgeranium, er det bare med at snuse dig vej gennem udvalget. Det er nemlig ikke alle typerne, der dufter lige godt. Og jeg siger det bare. Det er ikke en succes at få en duftgeranium med en odør, der ikke passer næseborene!
Pleje & pasning af en duftgeranium
En duftgeranium kræver ikke meget pasning så længe, at den kan få lov til at hygge sig i sol eller halvskygge og en gang i mellem blive serviceret med et krus vand. En duftgeranium kan drikke en del, men den klarer altså også at tørre lidt ud, så det får den lov til hos mig. Jeg står nemlig ikke klar med vandkanden fra morgen til aften.
Nogle duftgeranier kan blive meget store – helt op til 1 meter høje. Har du din duftgeranium indendørs? Så kan det godt blive nødvendigt at brække topskuddene af en gang imellem, så den ikke stikker helt af.
Jeg holder planterne nede på den måde, for jeg er ikke interesseret i, at duftgeranierne skyder i vejret og bliver ranglede. Jeg vil meget hellere have, at de busker sig og er tætte i løvet. Og tætte bliver de, når topskuddene nippes af.
TIP En duftgeranium skal have gødning, og har du problemer med, at din duftgeranium ikke blomstrer, er det sikkert fordi, at den skal have gødning.
Blomsterne på en duftgeranium gør ikke meget væsen af sig, men de er der – godt gemt i alt det grønne. Slår du op i forskellige havebøger, kan du læse, at man ikke skal købe en duftgeranium for blomsternes skyld. Jeg synes nu ikke, at man yder planterne retfærdighed ved at negligere blomsterne. De små, pastelfarvede blomster er faktisk ret flotte.
Beskæring – Sådan gør du
Beskæring hører med til pasning af en duftgeranium, for i løbet af vinteren kan planten godt blive noget ranglet at se på. Derfor skal den klippes tilbage, så den kan begynde at skyde pænt igen.
TIP Lav nye planter af de grene og skud du klipper af din duftgeranium under beskæringen.
Jeg beskærer mine duftgeranier i løbet af marts, hvor der alligevel ikke er så meget andet at gøre i haven, men hvor jeg gerne vil lidt i gang. Derfor er en hovedrengøring i vindueskarmene og mellem de overvintrede planter på sin plads.
Gladiolus – Havens smukke diva
Der er altid nogle af duftpelargonierne, der trænger til at få en ny krukke at vokse i, så det får de. De får også lidt gødning og vand med på vejen før, at de bliver placeret et sted med lys og varme.
Duftgeranium både udendørs & indendørs
En duftgeranium trives både indendørs og udendørs. I gamle dage havde man rosengeranium indendørs i de pæne stuer, man ikke brugte så tit. Her blev den brugt til at sprede frisk luft inden, at der kom gæster. Så fik planten lige et dask, og rundt i stuen spredte sig en kraftig, parfumeret duft i forsøget på at camouflere en indestængt lugt af møl og hengemthed. Smart. Dengang.
10 skønne blomster til dine krukker
Jeg har mine duftgeranier placeret indendørs i vindueskarmene, men når sommersolen begynder at mene det sådan for alvor, rykker jeg dem ud i drivhuset. Her kan de stå og vænne sig til temperaturen uden for husmurenes trygge rammer. Efter lidt tid her er de klar til at holde sommerferie under åben himmel, og så rykker jeg duftgeranierne udendørs.
TIP Duftgeranier skal ikke have meget vand om vinteren, men om sommeren kan de have brug for en del.
Når sommeren lakker mod enden, kommer duftgeranierne på et pitstop i drivhuset igen før, de kommer med indenfor. En duftgeranium og vinterkulde er nemlig ikke et godt match, for den tåler ikke frost. Derfor skal den ind om vinteren.
Jeg placerer duftgeranierne køligt, lyst og tørt så længe, kulden bider. Har du en frostfri havestue, er det et godt sted at have en duftgeranium om vinteren.
Formering af duftgeranium
Det er ikke svært at formere en duftgeranium. Når du alligevel går og nipper topskuddene af planten, så den ikke vokser sig alt for stor, kan du lige så godt lave de skud til nye duftgeranier i stedet for at smide afklippet i komposten.
TIP Du får størst succes med formering af en duftgeranium fra marts til september.
Når du har brækket et tykt og stærkt skud af, fjerner du de nederste blade og de blomster, der eventuelt sidder på skuddet. Stik så skuddet i vand eller fugtig jord og placer stiklingen lyst, men ikke i direkte sol. I løbet af de næste par uger, vil skuddet slå rødder. Efterhånden som planten vokser til, sørger du selvfølgelig for at give den en større krukke, den kan vokse i.
Kan de spises?
En duftgeranium er spiselig, men jeg har faktisk aldrig selv taget en bid. Duften er nok til mig, og jeg nøjes derfor med at bruge blomsterne som pynt på kager og desserter, for der er ikke så meget smæk på smagen.
Duften af Provence – Smukke lavendler i haven
Duftgeranier kan spises i salater, men bliver primært brugt til dessert, kager, is og te. Her kommer den parfumerede smag rigtigt til sin ret.
En snak om sorter
Der findes et utal af sorter, når det kommer til duftgeranier, men indtil videre har jeg kun 3 forskellige herhjemme: rosengeranium, citrongeranium og Lady Plymouth. Alle 3 skønne på hver deres måde!
Rosengeranium
Rosengeraniumer også kendt som ørepineplanten, for efter sigende skulle den kunne kurere ondt i ørerne. Jeg har aldrig selv forsøgt, men tricket er at rulle blade fra en rosengeranium sammen og stikke ind i ørene. Olierne fra planten har nemlig en lindrende effekt, og lider man af ørepine, kunne man da næsten være fristet til at prøve.
Citrongeranium
Citrongeraniumligner min rosengeranium til forveksling, men det er duften, der gør den til noget særligt. Den dufter nemlig kraftigt og friskt af citron, og derfor er den noget mindre kvalmende at lugte til end rosengeranien.
Lady Plymouth
Lady Plymouth er den nyeste duftgeranium, jeg har føjet til samlingen, og det er egentlig ikke fordi, at den dufter specielt kraftigt. Til gengæld er den virkelig flot i løvet! Lady Plymouth har nemlig grågrønne blade med hvide kanter, og når den blomstrer, er det med lilla-lyserøde blomster. Bladene er fligede lige som på rosengeranie og citrongeranie, og selvom de 3 sorter er forskellige, ligner de meget hinanden i vækst og statur.
Duftpelargonierne er utroligt nemme at passe, og de er både fine i vindueskarmen og i krukker på terrassen om sommeren. Det eneste du skal være opmærksom på, er, at du anskaffer dig en plante, du synes, dufter godt!
For ved bare det mindste vindpust spreder en duftgeranium sin parfumerede odør – og det skulle jo helst ikke ende med, at du går rundt med en klemme på næsen. For en duftgeranium den er nu alligevel for fin til at ende på komposten. Så hellere på med en klemme eller bare vælge den rigtige duft fra begyndelsen.
Lisbeth
god imformativ og inspirerende hjemmeside.
hverdagshaven
Hej Lisbeth. Tusind tak skal du have! Det er jeg glad for at høre. Hilsner Christine.
Lili
Fin beskrivelse – også af anvendelsen som “luft-forbedring” i den fine stue.
Da jeg fik min første geranium, fik jeg at vide, at den hed “Slå til potten, Maren, præsten kommer” ( fordi præsten blev inviteret ind i den fine stue).
hverdagshaven
Hej Lili.
Tak for din søde besked, hvor er det dejligt at læse, du kan lide beskrivelsen. Jeg har også hørt historien om præsten tidligere, og synes, den er sjov. Den fortæller meget fint, hvordan livet var i gamle dage, og hvilken duft der kunne være i stuerne.
Mange hilsner
Christine.
Tove Lykke
Tak for de gode råd
Jeg elsker duftgeraniaer❣
Hilsen Tove
hverdagshaven
Hej Tove.
Jeg er også bare helt vild med dem! Dejligt, at du kan bruge mine råd 🙂
Mange hilsner
Christine.
Adrienn
Dejligt med de masse af vigtige informationer…
Jeg vil gerne bare høre om at hvor kan man fx. købe den henne?
Jeg bor i Kbh.
På forhånd tak 🙂
hverdagshaven
Hej 🙂
Dejligt, at du kan bruge indlægget. Det kan være rigtig svært at finde steder, hvor man kan købe duftgeranierne, så du skal nok ud til nogle af de mindre gartnerier.
Hvis du kommer forbi Aarhus, har de en meget stor samling af både duftgeranier og pelargonier i Den Gamle By, men på Sjælland vil jeg tro, at Camilla Plum på Fuglebjerggaard også har nogle stykker.
Jeg har samlet duftgeranier gennem lang tid og har været heldig at få stiklinger fra andre samlere. I begyndelsen købte jeg duftgeranier på Den Blå Avis, så det er også et godt sted at kigge.
Mange hilsner Christine.
Tine Steenberg
Jeg har en kæmpestor duftgeranium, citron, som jeg skal have ind i udestuen inden længe. Min første. Den er nok 1 mtr i diameter og er allerede plantet om en gang. Undrer hvor langt den skal klippes ned til foråret?? I mellemtiden kan der fint tages lidt af den til nye planter hvis det har interesse??
Vh Tine
hverdagshaven
Hej Tine. Hvor langt du skal klippe din duftgeranium ned afhænger af, hvordan du vil forme den. Beskærer du den hårdt, hvilket den godt kan tåle, så vil den buske sig og blive kraftig i løvet. Klipper du den derimod ikke langt ned, men nøjes med at tage topskud, vil den blive lettere i sit udseende. Hvad du vælger, er derfor en smagssag 🙂 Det du klipper af, kan du sagtens bruge til at formere nye planter. Vil du lave stiklinger inden vinter, skal du gøre det nu inden, at planten går i dvale. Held og lykke med det! Mange hilsner Christine.
Susanne
Jeg har nogen i Vallensbæk.
Liselotte
Hej Susanne.
Har du stadig skud af din ørepineplante??
Mvh Liselotte
Sanne Rye Severinsen
Jeg har taget en aflægger af en citrusgeranie med hjem fra ferie. Den har slået rødder og gror nu i potte. Den kan få små brune pletter på blade og en enkelt stængel med blad kan visne. Er det sygdom eller gir meget sol? Ellers er den frodig og fin.
Mvh
Sanne
hverdagshaven
Hej Sanne.
Når du skriver, at den ellers er frodig og fin, vil jeg ikke mene, at det er sygdom. Det er helt almindeligt, at geranier og pelargonier fra tid til anden smider nogle blade, og dem nipper du bare af.
Får planten meget sol, skal du sørge for, at den får tilpas med vand, så det ikke er derfor, den taber bladene.
Mange hilsner
Christine.
Ann Andersen
Hej
Jeg har stor glæde af mine duftgeranier. Jeg har 25- 30 stk og de er blevet meget store, så nu har jeg klippet og beskåret dem grundigt. Nogle af planterne er flere år gamle og de skilte jeg har haft siddende i potten er forsvundet, så jeg kan ikke navngive dem alle, hvilket er mit store ønske. Er der en god ide til, hvordan jeg gør det? Det har resulteret i ca. 70 stiklinger, som ser ud til at trives fint. Mit spørgsmål er, hvornår skal jeg begynde at gøde stillingerne?
Mange hilsner
Ann Andersen
hverdagshaven
Hej Ann.
Sikke en imponerende samling. Det lyder da fantastisk! Jeg vil foreslå, at du låner nogle bøger om duftgeranier på biblioteket, hvis du vil forsøge at navngive dem.
Du skal vente med at gøde stiklingerne, til de har dannet et godt rodnet. Vær forsigtig i begyndelsen, da nye planter ikke kan tåle lige så kraftig gødning som de ældre.
Mange hilsner
Christine.
Kate sørensen
Hej jeg har en rosengerania , som har stået på teresse hele sommeren, pludselig har den fået gule blade ? har vandet og gødet en gang om ugen Mvh kate
hverdagshaven
Hej Kate.
Gule blade er ofte en tegn på over- eller undervanding. Føles jorden meget våd, så hold lidt igen, for planterne kan godt lide at tørre ud mellem vandingerne.
Føles jorden derimod meget tør, skal du vande ekstra. Temperaturerne har jo været høje de sidste dage. Du kan eventuelt vande i en underskål, så planten selv kan suge, hvad den har brug for. På den måde kan du minimere over- og undervanding.
Du kan godt fjerne de gule blade.
Mange hilsner
Christine.
Nanna
Hvilken slags gødning bruges der..
Har life fået min første duftgeranium orange fizz.
Spændende blomst.
hverdagshaven
Hej Nanna.
Tillykke med din første duftgeranium. Jeg har også ‘Orange Fizz’ i min samling, og det er en skøn plante!
Jeg giver mine geranier flydende gødning i forbindelse med vanding. Gødningen kan du enten lave selv eller købe på planteskoler og gartnerier. Vælger du det sidste, kan du både bruge universalgødning og gødning til stueplanter.
Mange hilsner
Christine.
Jette vestrgaard
Min duftgeranium overlevede vinteren forrige år. Og sidste sommer (2020) fik jeg 2 yderligere. Alle 3 har jeg ikke gjort noget ved, så jeg tænker at de ikke har overlevet denne vinter med masser af Frost. Men hvordan ser jeg om de er døde eller overlevet? Den første troede jeg også var død, men den skød senere frejdigt og blev lige så stor som den oprindeligt var inden jeg klippede den ned sidste forår.
Ellers vil jeg få planlagt at købe nogle nye planter.
hverdagshaven
Hej Jette.
Jeg håber, dine geranier har klaret frosten. Hvis bladene er brune/gule og krøllede, er planten med stor sandsynlighed død. Du kan også tjekke det ved at klippe en gren af, som når du laver en stikling: er den grøn og saftig under barken, er planten levende.
Mange hilsner
Christine.
Lilli
Tak for denne gode side. Jeg har fået 10 topskud af min nabos duftgeranium for 3 uger siden. Jeg nippede alle blomsterknopper af og fjerne de nederste blade. Så satte jeg dem alle sammen i en stor glasskål. Alle stilke har fået en mørkebrun farve i enden og absolut ingen tegn på rødder. Hvad har jeg gjort forkert ??
hverdagshaven
Hej Lilli.
Velbekomme, dejligt du kan bruge mine råd.
Det lyder som om, du har gjort alting lige efter bogen, men der er jo desværre aldrig garanti for, at stiklinger spirer. Har du sat dem i vand eller jord? Min erfaring er, at de spirer bedst, hvis de plantes direkte i jord. Jeg har skrevet mere om formering og stiklinger her.
Mange hilsner
Christine.
Henrik Steen Hansen
Hej…
Kan jeg flytte et par duftgeranier fra den kølige kælder til stuernes radiatorvarme? Her i starten af november måned?
hverdagshaven
Hej Henrik.
Det kan du godt, men jeg vil ikke anbefale, at du placerer planterne direkte over radiatorerne – i hvert fald ikke uden tilvænning. Gennem vinteren trives de bedst under køligere forhold.
Mange hilsner
Christine.
Stine
Tusind tak for en informativ side! Mine to citron Geranium hænger pludselig meget. De står begge i vindueskarmen på4. Sal, hvor der kommer meget sol/lys stort set hele dagen. Jeg er i tvivl om jeg bør flytte dem til et sted med mere indirekte sol eller om de mon skal vandes oftere? Har du nogle råd? Vh. Stine
hverdagshaven
Hej Stine.
Velbekomme. Det er super fedt, du har fundet inspiration og ny viden i artiklen.
Planterne kan sagtens begynde at hænge, hvis de pludseligt får for meget varme, hvilket jo sagtens kan være tilfældet, når de står i en meget solfyldt vindueskarm – måske med radiator under? Du kan godt flytte dem til et sted, hvor varmen er mindre kraftig for at se, om det hjælper. En god tommelfingerregel i forbindelse med vanding er, at planterne skal have mere vand, hvis jorden er tør mere end 1 centimeter nede i potten. Det kan være en rigtig god idé kun at vande i underskålen, for så kan planterne selv suge det, de har brug for, og på den måde kommer du ikke til at overvande dem.
Er det længe siden, at du sidst har skiftet jorden i potterne, kan det også være årsag til, at de begynder at hænge. Skift jorden og flyt dem eventuelt til en større potte, hvis rodnettet er meget presset.
Jeg håber, at det kan hjælpe.
Mange hilsner
Christine.
Jette Jokumsen
Hej, hvad gør jeg galt, har haft min Geranium i nogle år, pludselig blev alle bladene gule….hvorfor mon ?
Venlig hilsen Jette.
hverdagshaven
Hej Jette.
Gule blade kan skyldes flere ting, men over- eller undervanding er den mest almindelige grund. Derudover kan for meget gødning også være årsagen.
Har du flyttet planten for nyligt? Hvis den har været udsat for svingende temperaturer, for eksempel ved flytning fra en beskyttet tilværelse indendørs til livet udenfor, kan den reagere ved at få gule blade, simpelthen fordi den har fået en kuldechok. Det er derfor, planter skal hærdes, før de tages uden for igennem sommeren. I langt de fleste tilfælde genvinder større planter de grønne blade efter noget tid.
Hvis det er længe siden, du sidst omplantede, kan du gøre det, så planten har frisk og næringsfyldt jord at vokse i. Plant i en potte, der er stor nok, og som har hul i bunden, så vand kan løbe væk og ikke fugter op omkring rødderne.
Jeg håber, at det kan hjælpe.
Mange hilsner
Christine.
Janni Hansen
Hej Christine
Hvad gør du, når duftgeranierne afblomstrer? Nipper du det afblomstrerede hoved/hoved og stængel af? Jeg er nemlig i tvivl, da jeg ved, at det bør man gøre ifht pelargonier (som geranierne jo er i familie med), da pelargonien så sætter nye blomster hoveder.
Mvh Janni Hansen
hverdagshaven
Hej Janni.
Jeg gør præcis som med pelargonierne: nipper de visne blomsterhoveder. Som regel fjerner jeg også stænglerne af.
Mange hilsner
Christine.
Christina
Kan man tage den ind i sin kælder over vinter? Vi har ingen udestue eller plads i stuen. Kan den overleve eller skal jeg pakke den ind i noget og stille i skuret hvor det er lys?
hverdagshaven
Hej Christina.
Hvis der er helt mørkt i din kælder, er det ikke det bedste sted at overvintre en duftgeranium. Den har brug for lidt lys, hvis den skal klare sig. Du kan godt pakke den grundigt ind og sætte den i skuret, men det er meget vigtigt, den ikke får frost. Eventuelt kan du tage den ind, hvis temperaturen daler meget.
Mange hilsner
Christine.
Olga
Hej,
Kan en indendørs duftgeranium klare at blive beskæret i september måned?
De bedste hilsner,
Olga.
hverdagshaven
Hej Olga.
Ja, det vil jeg mene, at du godt kan gøre. Jeg beskærer stadig mine, dog knap så hårdt.
Mange hilsner
Christine.