Det er ikke rigtig jul, før en mistelten er hængt op i stuen. Her glimter den gennem december i alt sin enkelthed, hvor dens magi en gang i mellem kaster et kys eller to af sig.
Misteltenen er en hyggelig tradition, og hvert år pyntes der op i stuerne med de grønne grene, så ingen skal være i tvivl om, hvor de skal stille sig, hvis de – helt tilfældigt naturligvis – kunne tænke sig et julekys.
Dyrkning af mistelten tager tid, for halvsnylteren er lang tid om at udvikle sig. Derfor må du i gang nu, hvis du vil have et kys under de grønne grene fra din egen have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrk mistelten i haven
I den vilde natur formerer mistelten sig gennem fuglene. Det sker enten ved, at de spiser bærrene, og lader frøet passere, før det sendes ud igen eller ved, at de gnider frøet af på en gren med næbbet.
Vil du dyrke mistelten? Du kan enten vente på, at en fugl kommer dumpende med et frø – det vil jeg nok ikke anbefale – eller du kan selv lege fugl. Den sidste metode er den mest sikre, og derfor den, jeg synes, du skal bruge.
Før du går i gang med podningen, skal du udvælge det træ, du vil dyrke mistelten på. Der er størst sandsynlighed for, at den grønne halvsnylter spirer, hvis frøet sættes på et træ af samme sort, som det er taget fra. Jeg dyrker mistelten på æbletræer, for de frø jeg fik, var fra en plante, der voksede på et æbletræ.
Har du fundet det rigtige træ? Tjørn, ahorn, poppel, bærmispel æble, birk, lind og eg er gode værstplanter, du kan pode mistelten på. Når du har udvalgt dig et træ, kan du gå i gang med at så mistelten. Hvordan du gør det, kan du læse mere om herunder.
Sådan planter du mistelten
Dyrkning af mistelten, Viscum album, skal gøres på træets unge grene, og selvom planten er lang tid om at vokse sig stor, er den meget nem at have med at gøre.
Det er en god idé, du har mange bær, når du skal plante mistelten. Det er nemlig kun 20-30% af bærrene, der vil spire. Samtidig er der også større sandsynlighed for, at du både sår han- og hunbær på træet, når der sættes flere frø.
Haven i maj – 10 ting du kan lave
Er du klar til at plante mistelten? Det bedste tidspunkt at plante på er fra marts til april. Længere nede i guiden har jeg skrevet mere om, hvornår du skal så mistelten fra frø.
Sådan planter du mistelten
- Du tager det hvide bær og trykker indholdet ud på træets gren.
- Så gerne bærret i en grenkløft, så frøet sidder beskyttet.
- Indholdet klistrer og trækker lange tråde, som skal vikles rundt om frøet, så det holdes på plads og beskyttes mod udtørring.
- Voila – færdig. Nu begynder den lange ventetid, til frøet begynder at udvikle sig.
Den lange ventetid – Dyrkning for de tålmodige
Er du tålmodig? Når frøene er sået, begynder ventetiden. Den lange ventetid må jeg hellere tilføje, for der går 2-3 år, før de første blade kigger frem på stammen – og derfra går der yderligere et par år, før du kan plukke mistelten ind.
Skønne æbletræer til alle haver
Du skal derfor ikke gøre dig nogle forhåbninger om at tage grene ind, før minimum 5 år efter du har set de første kimblade spire. Ja, jeg ved det. Det er ikke et projekt for alle, og kun de mest tålmodige planter mistelten i haven.
Formering & spredning af mistelten
Formering og spredning af mistelten i haven kan tage lang tid, men hvis du er tålmodig, bliver du belønnet til sidst. En mistelten kan nemlig blive rigtig stor, når først den begynder at udvikle sig.
Det vil selvfølgelig gå ud over det træ, den snylter på, og både træ og mistelten vil i sidste ende gå ud. Det sker dog ikke inden for en overkommelig årrække, og er træet stort, går der nok 20-30 år, før det bukker under – og tager misteltenen med sig.
10 ting du kan lave i haven til februar
Har du allerede en stor mistelten? Det er hårdt arbejde for træet at have en halvsnylter boende, men du kan faktisk hjælpe træet. Ved at beskære misteltenen, så den sættes tilbage, kan du forlænge træets levetid.
Netop fordi planten er en halvsnylter, der suger livskraften ud af sin værtsplante, frygter mange formering og spredning af mistelten. Du skal dog ikke være nervøs over at plante mistelten i haven, for det vil ikke blive noget problem for dig at kontrollere spredningen.
Hvornår skal jeg så mistelten?
Mange forbinder mistelten med jul, men faktisk er december ikke det bedste tidspunkt at så mistelten på. Du skal faktisk vente til foråret, før du kan gå i gang med podningen. Det bedste tidspunkt, du kan så mistelten på, er fra marts til maj.
Haven i marts – 10 ting du kan lave
Det er vigtigt at være opmærksom på, at du skal så frøene kort tid efter, de er plukket. Det er nemlig temmelig afgørende, bærrene er friske, og de må maksimalt være plukket 3 dage, før du sår dem. Derfor kan du ikke bruge de bær, der sidder på den mistelten, du køber i supermarkedet.
10 ting du kan lave i april til haven
Hvordan ved jeg, om bærrene er friske? Du kan se på bærrene, om de er friske ved at tjekke farven. Er bærrene gullige? Så kan de ikke bruges. Er de klare og hvide? Så er bærrene friske, og du kan bruge dem til at så mistelten.
Køb mistelten
Vil du i gang med at plante mistelten, er det helt afgørende, at bærrene er friske. Du kan nemlig kun så frøene, hvis de er plukket maks 3 dage før.
Det kan være en udfordring at finde friske bær og særligt i foråret, hvor planten jo ikke er den, man oftest støder på. Det er nemmere at finde mistelten i december.
Pileflet for begyndere – Lav dit eget kræmmerhus
Du kan købe mistelten med friske bær på nogle planteskoler, men har du ikke heldet med dig der, må du alliere dig med en, som allerede tålmodigt har ventet på, halvsnylteren har vokset sig stor i haven.
Mistelten – En halvsnylter på havens træer
Mistelten er en halvsnylter, som kommer gennem dagen og vejen ved at trække vand og næring fra det træ, den vokser på. Småligt, sådan ikke at ville betale til huslejen, men det er nu en gang vilkårene, når misteltenen rykker ind.
TIP Hvad er en halvsnylter? En halvsnylter er en ofte udbuden gæst, som vokser på andre træer. Her suger den vand og næring fra værtsplanten, men laver sin egen fotosyntese.
Har jeg mon en mistelten i haven? Der er ingen tvivl om, at træet har fået en halvsnylter som gæst, for planten er ret karakteristisk med de smalle blade, som forgrener sig parvis. Fra april til juni blomstrer den med meget små, grøngule blomster, som i løbet af efteråret bliver til grønne bær, der om vinteren får en hvid eller glasklar farve.
Mistelten er en sjælden gæst i den danske natur
Det er sjældent, du kan finde misteltenen i den vilde natur i Danmark. Du kan derfor ikke bare gå ud i skoven og plukke en til at hænge op i juletiden. Enten må du dyrke mistelten selv eller købe en.
TIP Der findes over 100 arter af mistelten, og de ligner alle sammen hinanden på grund af de særlige skud, der er V-formede. I Danmark findes kun arten Viscum album.
I Frankrig er der dog ingen problemer med at finde den grønne plante i den vilde natur. Her trives den nemlig storartet, og faktisk anses planten som en invasiv art, som skal bekæmpes. De udfordringer har vi ikke her i landet, så du skal ikke være bekymret over at plante mistelten i haven. Der er ingen risiko for, at den vil overtage det hele.
Husk – mistelten er giftig
Mistelten er giftig, og det er vigtigt, du er opmærksom på det. Det er i bærrene, giften findes, så du skal vaske din hænder grundigt, når du har sået frøene på træet.
Planten er meget smuk og enkel med de snehvide bær og de sarte, grønne grene, men du må ikke lade dig snyde. Her har du virkelig at gøre med en plante, hvor skindet bedrager, for selvom den ser uskyldig ud, er den det langt fra.
Kom godt i gang med frugthaven
Præcis det er moralen i historien om Balders død fra den nordiske mytologi. Kender du allerede historien? Hvis ikke du kender fortællingen om den smukke Balders møde med misteltenen, kan du læse den herunder.
Historien om Balders død & de nordiske guder
Det er ikke uden grund, mistelten er berygtet for sin gift, for i den nordiske mytologi var det netop den, der forårsagede Balders død. Balder var søn af Odin og Frigg, og han var kendt som lysets gud – og smuk var han ifølge sagnet også.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Frigg havde fået alt levende til at love, de ikke vil gøre Balder noget, men hun havde glemt misteltenen, fordi den havde gemt sig godt. Den forglemmelse udnyttede jætten Loke, og med en pil skåret af mistelten dræbte han Balder.
Sådanne historier om misteltenen findes der mange af, for misteltenen omgives overalt af fortællinger med mystik, drømme og overtro. Det tilfører planten en vis aura, der gør den spændende, men du kan også bare dyrke mistelten, fordi du gerne vil have et kys under den til jul.
Lene Hansen
Hvordan og hvornår beskæres mistelten?
hverdagshaven
Hej Lene.
Du kan beskære din mistelten på samme måde, som når du plukker af den til jul: Simpelthen bare ved at klippe nogle gode, store grene af. Beskær den gerne i efteråret eller vintermånederne, når værtstræet står uden blade. Så er det nemmest for dig at se, hvor misteltenen er, og hvor meget du skal beskære den.
Mange hilsner
Christine.
Ella Stegenborg
Vi har en flot og stor mistelten på et gammelt æbletræ, misteltener er 5 år gammel men den giver ingen bær, kan man gøre noget for at fremme at der kommer bær på på den ?
Vh. Ella Stegenborg
hverdagshaven
Hej Ella.
Det er kun hunplanterne, der danner bær, så muligvis er det en hanplante, du har. Bærrene udvikler sig i efteråret og modner i april og maj.
Mange hilsner
Christine.