Det har den flotteste, grønne farve, en cremet konsistens og en intens, dyb smag. Græskarkernesmør er et super lækkert – og billigt – alternativ til nøddesmør, så er du en af dem, der er lige så vild med tahin og peanutbutter, som jeg er, vil du uden tvivl blive begejstret over et glas hjemmelavet græskarkernesmør.
Slå dig sammen med en stærk foodprocessor, så er du godt på vej, for her fortæller jeg dig, hvordan du laver kernesmørret selv.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min opskrift på græskarkernesmør

Det er nemt, hurtigt og billigt at lave kernesmør, og er du på udkig efter et alternativ til det ofte temmelig dyre nøddesmør, skal du læse med nu. Min opskrift på græskarkernesmør er virkelig simpel, og jeg vil gætte på, du har alle ingredienser i dit køkken lige nu. Du skal nemlig ikke bruge andet end græskarkerner og salt til at lave en portion raw kernesmør.
Sprøde, hjemmelavede knækbrød – Sådan bager du dem selv
Jeg begynder altid med at riste græskarkernerne i ovnen eller på en pande, så kernesmørret får en dybere og mere intens smag. Vil du have raw græskarkernesmør, springer du naturligvis bare det trin over.
Det skal du bruge
Der bliver 1 lille glas af portionen
→ 150 g. græskarkerner
→ 1 drys salt
→ 1 spiseskefuld kokosolie (kan udelades)
→ Eventuelt krydderier
Kokosolie giver smørret en blød, cremet konsistens, men det er ikke strengt nødvendigt at bruge. Kokosolien kan erstattes af olivenolie eller udelades helt.
Sådan laver du græskarkernesmør

Du får brug for en allieret, når du laver græskarkernesmør. Din vigtigste ven i tilberedningen er en kraftig blender eller foodprocessor, for der skal altså nogle hestekræfter til!
TIP Du kan søde smørret med honning eller ahornsirup og bruge det som tilbehør til pandekager og vafler. Smag også smørret til med krydderier som kardemomme, kanel, ingefær eller citronskal, hvis du vil bruge det som spread eller topping.
Samtidig må du også væbne dig med lidt tålmodighed, for det kan tage op til 20 minutter, før kernerne er forvandlet til blødt, løbende smør. Undervejs vil du se, hvordan konsistensen ændrer sig gradvist. Det kan virke som om, at processen er gået i stå, men giv ikke op, pludselig er det færdigt.
Sådan laver du græskarkernesmør
✓ Læg græskarkernerne på en bageplade eller en varm pande og drys med salt.
✓ Rist kernerne til de er gyldne og begynder at poppe.
✓ Hæld de ristede kerner i en foodprocessor, tænd maskinen og lad den køre kernerne til smør.
✓ Skrab siderne ned, når det er nødvendigt.
✓ Nøddesmørret er færdigt, når konsistensen er blød og løbende, men det kan tage op til 20 minutter, før det sker.
✓ Tilsæt til sidst kokosolie og krydderier, rør blandingen godt igennem og kom græskarkernesmørret i et rent, lufttæt glas.
En note om holdbarhed

Jeg laver altid en stor portion græskarkernesmør, når jeg går i køkkenet. Det kan jeg jo lige så godt, når nu jeg har fundet maskinparkens mastodont frem fra skabet. Hjemmelavet græskarkernesmør har desuden også en lang holdbarhed, som gør det endnu mere oplagt at lave større portioner. På køl kan det holde sig i op til to uger.
Vil du forlænge holdbarheden på dit hjemmelavede græskarkernesmør, skal du skolde glasset, før du fylder kernesmørret i. På den måde kan du være sikker på, at glasset er helt rent, så bakterier ikke udvikler sig. Du øger desuden også holdbarheden, hvis du vælger et lufttæt glas. Jeg bruger altid patentglas.
Hvordan bruger man græskarnøddesmør?

Hvad bruger man græskarkernesmør til? Alting!
Det er et fantastisk tilbehør til mange retter, og kan bruges både som dip, spread og krydderi. Jeg bruger græskarnøddesmør som topping på min morgenmad, og jeg kan kun anbefale at lægge en skefuld på din yoghurt eller grød en tidlig morgen. Den cremede konsistens, græskarkernesmørret har, passer perfekt til fløjlsblød grød og yoghurt.
Opskrift på hjemmelavet pålægschokolade
Du kan også bruge det som krydderi i en smoothie, hvor græskarsmagen tilføjer en fin dybde. Prøv det i en greenie, det er lækkert!
Smagen af sommer – Opskrift på jordbærmarmelade
Hvordan du har lyst til at bruge græskarnøddesmør, er egentlig op til dig. Det smager dejligt på knækbrød eller almindeligt brød, og jeg bruger det også gerne som dip. Især holder jeg af at dyppe frugtstykker – for eksempel æbler eller pærer – i smørret, når jeg har lyst til en eftermiddagssnack.
Skriv et svar