Sommerens solmodne jordbær har den dejligste duft og den mest intense smag! Spist direkte fra planten er de allerskønnest, men selvom jeg er ihærdig, kan jeg ikke nå at spise dem alle på den måde. Derfor har jeg fundet min opskrift på jordbærmarmelade frem fra gemmerne, så jeg kan koge et stort glas syltetøj og gemme sommeren på glas.
Vil du gemme smagen af sommer til senere? Kom med! Vi går i køkkenet nu, så find forklædet frem, for her får du min bedste opskrift på jordbærmarmelade.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Her er min opskrift på jordbærmarmelade
Skal der være hele bær i gammeldags marmelade eller skal der ikke være hele bær? Det er det store spørgsmål, som deler marmeladefolket i to.
Er du en af dem, der ikke vil have hele jordbær i marmeladen, kan du bruge stavblenderen til at purere dem. Det giver jordbærsyltetøjet mindre struktur, så konsistensen bliver ensartet. Vil du have bær med bid i? Så lader du selvfølgelig bare stavblenderen blive i skuffen.
Opskrift på den dejligste jordbærgrød
Jeg bruger vanilje i min jordbærmarmelade, for jeg synes, det tilføjer en fin dybde, som afrunder smagen på en blød måde. Desuden er det også flot med de sorte vaniljekorn i det røde syltetøj. Har du ikke en vaniljestang, kan den erstattes med 1 tsk. vaniljesukker eller du kan helt undlade at komme det i. Jordbærmarmelade kan nemlig sagtens laves og spises uden vanilje.
Det skal du bruge
Min bedste opskrift på jordbærmarmelade giver dig 2 store glas syltetøj
→ 500 gram jordbær
→ 350 gram sukker
→ 1 vaniljestang (kan udelades)
Sådan laver du jordbærmarmelade
Før du går i gang med at lave jordbærmarmelade, skal du rense bærrene, så de er helt rene. Det er vigtigt, at der ikke er jord på bærrene, så tjek dem grundigt, før de ryger i gryden. Bruger du frossen frugt, når du laver jordbærmarmelade, skal du selvfølgelig ikke rense jordbærrene først.
TIP Vil du give den gammeldags jordbærmarmelade en karamelliseret og dyb smag? Så kan du bruge rørsukker i stedet for almindelig sukker.
Sidder den grønne stilk på endnu? Så skal den nippes af.
Sådan laver du jordbærmarmelade
✓ Flæk en vaniljestang, skrab kornene ud og gnid de sorte nister i det hvide sukker.
✓ Lad så vaniljestangen og sukkerkornene mødes med jordbær og resten af sukkeret i en tykbundet gryde.
✓ Tænd blusset og kog alle ingredienserne ved høj varme i 5 minutter, så jordbærrene brister og sukkeret smelter.
✓ Rør i gryden hele tiden, så jordbærsyltetøjet ikke brænder på!
✓ Vil du have en marmelade uden hele bær, er det nu, du kan give massen et par kærlige klem med stavblenderen. Foretrækker du dit syltetøj med hele jordbær, springer du dette trin over.
✓ Smag til – skal der mere sukker i? Tilføj og rør rundt.
✓ Kom nu den friskkogte jordbærmarmelade på rene, skoldede glas, som du lukker med det samme.
Som du kan se på listen med ingredienser, er det her en opskrift på marmelade uden melatin. Jeg bruger nemlig ikke geleringsmiddel, for når jeg koger jordbærmarmeladen ved høj varme, tykner sukkeret.
På den måde undgår jeg at bruge melatin, og jeg får dermed et slutresultat, som kun består af to ingredienser: sukker og jordbær.
TIP Du kan koge en sund marmelade uden sukker, hvis du erstatter sukkeret med dadler, honning eller sirup.
Et par gode råd om holdbarhed & Atamon
I mange opskrifter på jordbærmarmelade kan du læse, at glassene skal skylles i Atamon, før du fylder dem med syltetøjet. Det er selvfølgelig en mulighed, men vil du undgå at bruge konserveringsmidler i din hjemmelavede jordbærmarmelade, så vil jeg ikke anbefale dig at bruge Atamon.
Hvordan får jeg så min marmelade til at holde længe? Du skolder glassene grundigt, og skyller dem med cognac eller anden stærk spiritus, før du hælder den varme, friskkogte jordbærmarmelade i. Marmeladen vil ikke tage smag af alkoholen, som blot bruges til at desinficere glassene. Laver du mindre portioner, vil det også være med til at forlænge en hjemmelavet jordbærmarmelades holdbarhed.
TIP Spar ikke på sukkeret, hvis du vil forlænge holdbarheden på din jordbærmarmelade. Sukkeret er nemlig med at konservere frugten.
Korrekt opbevaring af jordbærmarmelade er også vigtigt, hvis du vil sikre en lang holdbarhed. Stil syltetøjet mørkt og køligt, så kan det holde sig et par måneder i uåbnet tilstand, men op til 6 måneder er heller ikke urealistisk.
Til gengæld skal jordbærsylte i køleskabet, så snart du har åbnet for glasset, hvis ikke det skal blive dårligt.
Der er mug på min marmelade – hvad gør jeg?
Er der mug på marmeladen? Så kasserer du den med det samme! Her er nemlig ikke nogen gode husmodertricks at hente frem fra køkkenskuffen. Mug kan ikke skrabes væk, for det trækker tråde ned gennem glasset og sætter sporer i marmeladen fra bund til låg.
Det er selvfølgelig super ærgerligt at åbne et glas hjemmelavet jordbærmarmelade og opdage, at syltetøjet er dårligt. Det er dog bedre at smide det i skraldespanden, end at forsøge at spise det og få dårlig mave…
Du kan nemt lave marmelade af frossen frugt
Du får en nem opskrift på jordbærmarmelade, hvis du bruger frossen frugt.
Den bedste jordbærmarmelade får du, hvis du bruger friske bær. Ikke desto mindre kan du sagtens lave marmelade af frossen frugt. Det gør jeg jævnligt i løbet af vinteren, for jeg lægger mange bær i fryseren sommeren igennem.
Der er dog en lille ulempe ved at bruge frossen frugt til marmelade, og det er, at det ikke smager af lige så meget som de friskplukkede jordbær. Derfor bliver du ofte nødt til at tilsætte ekstra sukker, så jordbærmarmeladen bliver sød og får smag. Jeg vil derfor anbefale, at du altid smager på marmeladen, før du hælder den på glas.
Spis jordbærsyltetøj på andet end friskbagt brød
Når dagen starter med friskbagt brød og et tykt lag jordbærsyltetøj smurt ud over den bløde krumme, så er jeg faktisk lykkelig. Ja, mere skal der ikke til, og måske har du det på samme måde?
Marmelade med hyldeblomst og citron
Jeg serverer gerne jordbærsyltetøj på den klassiske måde med brød og smør, for en marmelademad er lækker hele dagen. Det er imidlertid ikke den eneste måde, jeg bruger syltetøjet på, for det smager også helt eventyrligt i pandekager. Det søde syltetøj og de lune pandekager passer perfekt sammen, og både børn og voksne kan hurtigt blive enige om, at det er nogle af skønneste bidder, man kan sætte til livs.
Kom godt i gang med frugthaven
Skal du have brugt de sidste rester i syltetøjsglasset, kan jeg anbefale dig at bruge det i lagkager og roulader. Selv holder jeg også meget af at lade en stor skefuld rød jordbærsyltetøj lande på min grød eller yoghurt om morgenen. Har du ikke allerede prøvet den variation, synes jeg, du skal unde dig selv den smagsoplevelse.
Gammeldags marmelade med jordbær
Jeg tør godt sige, at alle elsker gammeldags marmelade med jordbær. For bortset fra jordbærgrød med fløde kan jeg næsten ikke komme i tanker om noget, der får smilene til at sprede sig blandt mine gæster, som når jeg sætter et stort glas friskkogt marmelade på bordet.
Opskrift på hjemmelavet pålægschokolade
Jeg bliver ofte spurgt, om det ikke er besværligt at lave sin egen marmelade. Mange tror, at det tager lang tid og kræver mange ingredienser, men sådan er det heldigvis ikke. Her har du fået en nem og hurtig opskrift på jordbærmarmelade, som du kan bikse sammen i løbet af 15 minutter.
Lav din egen hyldeblomstsaft – Nem grundopskrift
Fra lysten til et glas gammeldags marmelade med jordbær melder sig, går der altså ikke lang tid, før du kan få indfriet dit ønske. Det kræver nemlig ikke mere end to ingredienser: jordbær og sukker.
Og resultatet? Det er henrivende, sødt og smager af sommer, sol og en barndom med bare tæer i græsset. Præcis derfor bliver gammeldags marmelade med jordbær ved med at være et hit, når det sættes på bordet.
Skriv et svar