I køkkenhaven står kålene med frostperler på bladene, porrerne strutter af skønhed og under den sorte muld venter jordskokkerne tålmodigt på at blive høstet. Haven i november er slet ikke så mørk, som vi husker, og den bløde, fugtige jord er nem at arbejde med.
Dække stauder, plante nyt og binde kranse er nogle af de ting, du skal lave i haven i november. Læs med her, hvor jeg deler mine bedste havetips til måneden med dig.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
10 gøremål i haven i november
Der er sjældent mange pæne ting at sige om november, som har ry for at være en af årets længste måneder. Det er en skam, synes jeg, for selvom efteråret for alvor viser tænder nu, er der stadig mange ting, du kan lave i haven.
Det er oplagt at plante nye træer, buske og stauder, forårsløgene skal i jorden og i køkkenhaven kan du stadig høste friske grøntsager til middagsbordet. Sagt med andre jord: der er mange gøremål i haven i november, så hvad venter vi på?
10 ting du kan lave i haven i oktober
Som bekendt findes der ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning! Så med det in mente, vikler jeg det største halstørklæde omkring mig, trækker huen godt ned over ørerne og går i haven i november. Vil du med? Her får du 10 ting, du kan lave i efterårets sidste måned.
1. Du kan stadig plante barrodsplanter, løvfældende træer & buske
Har du ikke nået det endnu? November måned er – på samme måde som september og oktober – god at plante i. Så længe frosten ikke har fat i jorden, kan der plantes, og særligt får barrodsplanterne ideelle betingelser for væksten nu.
TIP Hækplanter, buske, roser og mindre træer sælges oftest som barrodsplanter, så vil du plante det i haven, er det nu, du må i gang. Det er en god idé at dække nyplantede træer, buske og stauder med blade, gran eller halm. Frosten kan nemlig være hård ved de nye planter.
Barrodsplanter er de planter, du køber uden jord. Ofte sælges de ikke en gang i potter, men blot som bare rødder med en lille top. De ser ikke ud af meget, men jeg lover, de hurtigt vil etablere sig i din have – også meget hurtigere end de planter, du køber med jordklump. Desuden er barrodede planter meget billigere at købe, og det er jo kun en fordel, hvis du skal bruge mange – måske til en ny hæk?
Køb et udvalg af barrodsplanter her (reklamelink)
2. Sæt planter i potter & krukker
Selvom det er blevet koldt, og sommerblomsterne for længst har takket af for sæsonen, er der stadig rig mulighed for at få liv i krukker og potter. Stedsegrønne planter trives nemlig ganske fint i potter på altanen og terrassen i efteråret.
10 skønne blomster til dine krukker
Et af mine gøremål i haven i november er at plante krukker, der fungerer som en varm velkomst ved hoveddøren. Lyng og skimmia spreder farve, men vil du have et grønt udtryk, kan du plante buskbom, cypres, taks eller dværgkristtorn, som holder sig friske og fine selv på den koldeste dag.
3. Spred kompost i køkkenhaven
Bar jord er aldrig en fordel – og slet ikke i køkkenhaven. Et af de bedste havetips i november er derfor at sprede kompost på bede med bar jord.
Du kan med fordel sprede halvomsat kompost, for den vil blive nedbrudt i løbet af vinteren. Under træer, buske og hække kan du også lægge kompost, så de får ekstra næring i den kolde tid.
Er hindbærbusken færdig med at sætte bær? I november kan du beskære efterårshindbær, når de er færdige med at give frugt. De grene, der bar frugt i denne sæson, skal skæres helt ned til jorden. Det virker måske voldsomt, men til foråret vil de sætte nye skud, så de kan bære frugt igen næste efterår.
3. Tjek løbende til frugt & grøntsager i kasser
Har du samlet dig et lille forråd igennem sommeren og efteråret? Det har jeg. Æbler og pærer ligger i kasser med god luftgennemstrømning, og i sand har jeg gemt kartofler, gulerødder, rødbeder, selleri, pastinakker og persillerødder. Her ligger de tørt og frostfrit hele vinteren.
Sådan opbevarer du bedst dine æbler
Det er dejligt med sådan et forrådskammer af frugt og grønt, man selv har dyrket. Tænk at hente afgrøder af egen avl hele efteråret og vinteren. Det er skønt, synes jeg.
Skønne æbletræer til alle haver
Løbende er det dog nødvendigt at tjekke kasserne. Jeg gennemgår dem hver 14. dag for at være sikker på, at hverken frugt eller grønt bliver dårligt. Ser jeg en afgrøde, der er dårlig, fjerner jeg den med det samme, så den ikke smitter de andre.
4. Høst i køkkenhaven
I køkkenhaven står porrer og kål på rad og række, og måske har du også et par fennikel eller bladbeder tilbage? Krydderurter som timian, mynte og salvie giver heller ikke op, selvom det bliver koldt, så dem kan du stadig plukke af, hvis du dyrker dem i drivhus. Jordskokkerne er også klar til at blive høstet nu.
TIP Du kan beskytte afgrøderne i køkkenhaven mod frost ved at dække dem med blade eller halm. Det er især en god idé, hvis du har knoldselleri, gulerødder, kartofler og porrer på friland gennem vinteren.
5. Læg de sidste forårsløg
Har du stadig et par poser med forårsløg, som du ikke sat endnu, kan du lægge dem i haven i november. Til foråret vil et tæppe af vintergækker, erantis, påskeliljer, tulipaner, krokus, pinseliljer og andre narcisser brede sig, når du trænger mest til det.
Forårsbebuderne må vi derfor ikke glemme her i efteråret.
Vil du have blomstrende krukker til foråret, skal de også gøres klar nu. Læg forårsløgene i krukker og sæt dem i haveskuret til den nye sæson begynder.
6. Dæk stauder til
Haven i november kan være en kold oplevelse for både dyr, mennesker og planter. Nogle stauder er særligt udsatte i den kolde tid, og har du for eksempel syrisk rose, hortensia, træpæoner, raketblomster, skærmliljer, lavendler eller mammutblad i haven, skal de dækkes til.
Hortensia – Din guide til udplantning & pasning
Jeg dækker mine stauder med nedfaldsblade, barkflis og grangrene, men halm eller halmmåtter kan også bruges.
Duften af Provence – Sådan planter du lavendel
7. Gør rent i drivhuset
I drivhuset er temperaturen nu så lav, at dyrkningen er gået i stå, og de grønne planter hænger visne og brune tilbage. Kønt ser det ikke ud, og derfor må de fjernes, for der gemmer sig sygdomme og insektæg, som kan overvintre i planterne.
Sådan gør du drivhuset klar til vinter
Bruger du drivhuset til vinteropbevaring af planter, er det særligt vigtigt med en grundig rengøring, så sygdomme og svampe ikke smitter de planter, du opbevarer under glastaget.
Når planteresterne er fjernet, kan du give drivhuset en nedvaskning. Det hører måske ikke til de mest spændende gøremål i haven i november, men bagefter kan du med god samvittighed sætte lyskæder op og pynte med dekorationer. Det ser hyggeligt ud i den mørke tid.
8. Giv pindsvinet et sted at overvintre
I november måned har havens træer efterhånden smidt de sidste blade, men ligger der stadig nogle på plænen, kan du rive dem sammen. Læg dem i dine bede for at beskytte frostfølsomme planter. Samtidig tilfører de også næring til jorden, for bladene komposterer i løbet af vinteren.
Sådan får du bedre biodiversitet i haven
Du kan også samle bladene i bunker, som havens pindsvin kan overvintre i. De små dyr sover vinteren igennem, og de vil uden tvivl værdsætte en blød bladdyne.
Det er ikke kun havens pindsvin, der har brug for ekstra omsorg i løbet af vinteren. Havens fugle får også sværere ved at finde føde, og derfor hjælper jeg dem lidt.
Jeg laver fuglekugler, som jeg op i havens træer, og når december nærmer sig, sætter jeg også et neg op til mine vingede venner.
9. Lugning bringer dig foran
Med mindre du har været meget grundig, er der sikkert stadig noget ukrudt i bedene, som kan luges væk. Det gode ved at luge i haven i november, er, at det ukrudt du fjerner nu, ikke vender retur til foråret. På den måde er du allerede ét skridt foran, når foråret spirer igen.
Har du fået havemøblerne ind? Har du ikke fået de sidste havemøbler og bænke ind, er det nu, du skal gøre det. Du skal også sætte krukker ind, som ikke tåler frost.
10. Bind smukke kranse af efterårets materialer
Efteråret er faktisk en farverig tid, og ved du ikke, hvad du skal lave i haven i november, synes jeg, du skal gå på opdagelse mellem træer, buske og stauder. Hvert år binder jeg kranse af naturmaterialer, som jeg hænger på døren, lægger på et bord i haven eller tager med ind i stuen.
Vedbend, gran, cypres, enebær, laurbær og thuja er gode at binde kranse af, men du kan også bruge eukalyptus og hortensia.
Skal det være meget nemt? Gå en tur i skoven for at samle blade i efterårets gyldne farver og træk dem på en snor, når du kommer hjem. Det ser fint ud, og du kan sagtens binde andre af naturens materialer med i kransen. Kogler, mos og røde bær er særligt godt at bruge.
Bliv klar til november i haven
De røde næser rører på sig, når november i haven begynder. Det bliver koldt, og efterårs fine, gyldne farver forvandles nu til grå og sorte nuancer. Det lyder trist, men selvom man ser frem til decembers lys og varme, er november måned alligevel en fin tid.
Der er mange gøremål i haven, men der er også andre ting du kan lave. Jeg tænder ofte et bål, som jeg luner mig ved, og har jeg god tid, laver jeg bagte æbler over de sidste gløder.
De dage jeg ikke kan komme i haven, fordi kulden, blæsten og regnen holder mig inde i varmen, bruger jeg tid på at lave mad i køkkenet. Der er altid nogle af sommerens bær og frugter, jeg kan koge til grød og marmelade, og grøntsagerne kan hurtigt syltes til lækkert tilbehør.
November i haven behøver derfor slet ikke at være så mørk og kold, som vi tænker. Vi må udnytte lyset og de milde dage – gå en tur, lade haven passe sig selv og nyde, at der nu er tid til andre gøremål. Om lidt vender foråret tilbage, men lige nu skal vi samle energi til en ny sæson.
Skriv et svar