På de koldeste vinterdage, hvor blæsten sniger sig igennem selv de mindste sprækker, og frosten hænger som isblink i hegn og haver, er det godt med varmende hyldebærsaft. Så rykker jeg ind foran brændeovnen med et tæppe trukket op over fødderne for at mærke, hvordan varmen spreder sig i hele kroppen.
Fryser du også? Så får du her min bedste opskrift hyldebærsaft. Jeg lover, at den nok skal give dig varmen på en kold dag.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få min bedste opskrift på hyldebærsaft
Min opskrift på hyldebærsaft er den, jeg har fået serveret, siden jeg var helt lille. Derfor synes jeg selvfølgelig, at netop min opskrift er noget helt særligt. Der er nemlig en lille flig af barndomsnostalgi gemt i den, men det kan jeg altså ikke love dig, at du kan smage…
Til gengæld kan jeg love dig, at den smager dejligt! Både med og uden æbler. Jeg bruger nemlig æbler i opskriften, men har du ikke det, kan de sagtens udelades. Æblerne tilføjer syre til saften, så den bliver mindre kraftfuld i sin smag, men du skal endelig ikke lade være med at lave din egen hyldebærsaft, hvis ikke du har nogle.
Her får du min bedste opskrift på hyldebærsaft.
Der bliver cirka 1 ½ liter hjemmelavet hyldebærsaft af denne portion.
Det skal du bruge
→ 1 kg. hyldebær
→ ½ liter vand
→ 3 (sure) æbler
→ 375 gram sukker
→ Saft af en ½ citron
Sådan laver du hyldebærsaft
Nu skal vi i gang. Her viser jeg dig trin for trin, hvordan du laver hyldebærsaft.
Sådan gør du
✓ Skyl bærrene så smådyr og andet kriblekrableværk ikke kommer med i kogningen. Du behøver ikke at ribbe bærrene, men klip de grove stilke af.
✓ Skær æblerne i grove stykker og lad med mødes i en gryde med vand og hyldebær.
✓ Når hyldebærrene brister hældes grydens indhold til afdrypning i en saftpose. Har du ikke en saftpose og et saftstativ så brug en si med et tyndt stykke stof i. Jeg har brugt et viskestykke flere gange, og det kan fint lade sig at gøre, så længe du er opmærksom på, at viskestykket bliver farvet af hyldebærrene.
✓ Drypper der ikke mere saft fra? Godt, så skal den tilbage i gryden, hvor du også tilsætter sukker og citronsaft. Giv nu det hele et hurtigt opkog.
✓ Under opkogningen lægger der sig et lyserødt skum på toppen af hyldebærsaften. Det er urenheder, der samler sig, og de skal fjernes.
✓ Nu er hyldebærsaften klar. Drik den med det samme eller hæld den på skoldede flasker og gem den til en kold vinterdag. For at øge holdbarheden på hyldebærsaften kan du ryste flaskerne med cognac, whisky eller rom efter, at du har skoldet dem.
TIP Du kan tilføje mere sukker til opskriften, hvis du synes, at hyldebærsaften skal være sødere. Jeg kan godt lide, når hyldebærsaften er syrlig, men når jeg drikker den i løbet af efteråret og vinteren, søder jeg den nogle gange med lidt honning.
Kog hyldebærsaft i en saftkoger
Jeg koger altid en stor portion hyldebærsaft, når jeg nu er i gang. Det gør nemlig ingen forskel, om man koger saft af 1 kg. eller 5 kg. hyldebær, men til gengæld bruger jeg så en saftkoger, hvor jeg langsomt kan tappe den færdige saft fra.
TIP Hyldebærsaft kan drikkes med det samme, men når du laver en stor portion, kan det være en god idé at fryse noget ned til senere brug. Du kan også hælde saften på skoldede flasker, så kan den holde sig hele vinteren.
Det er langt fra nødvendigt med sådan et apparat, men det er smart, hvis du koger meget saft – og gør det ofte. Til ”husbehov” er en si og et saftklæde dog rigeligt udstyr.
Min bedste opskrift på hyldeblomstsaft
Høst hyldebær til saft i efteråret
I løbet af september og oktober er det tid til at høste de mørke klaser med hyldebær, der hænger rundt omkring på hyldebuskene. Jeg er så heldig at have mange hyldebuske, hvor jeg bor. Derfor kan jeg hvert år fylde nogle stor lerfade med bær, som jeg kan slæbe ind i køkkenet og lave til hyldebærsaft. Saften hælder på flasker og gemmer til vinteren.
Vil du vide med om hyldebuske? Du kan lære meget mere her
TIP Hyldebær er fyldt med C-vitaminer og andre gode sager. Derfor drikker jeg en kop varm, hjemmelavet hyldebærsaft hver gang, jeg mærker, at en forkølelse begynder at sitre i kroppen.
Har du ikke hyldebuske i din have? Hylden vokser vildt i Danmark, så har du ikke hyld i haven, skal du ud i naturen. På de vilde buske kan du plukke bær, du kan tage med hjem og lave til dejlig hyldebærsaft. Du skal bare være opmærksom på, at du ikke plukker bærrene i et forurenet område eller tæt på en trafikeret vej.
Nem opskrift på hyldeblomstmarmelade
Lav hyldebærsaft som suppe
I vintermånederne, da jeg var barn, fik vi ofte en skål med varm hyldebærsuppe til dessert. Det var altid noget helt særligt, når der var dessert på menuen sådan en helt almindelig hverdag, og efterhånden som tallerknerne blev tømte, blev munden farvet sortere og sortere.
Lav din egen hyldeblomstte – Nem & lækker opskrift
Det var en del af oplevelsen at sidde der og grine over, hvordan hyldebærsaften farvede munden og tænderne sorte i et stykke tid.
En opskrift med nostalgi
I dag er det sjældent, at hyldebærsaft serveres som hyldebærsuppe i dybe tallerkner og med tvebakker eller kold risengrød på toppen. For sådan er det. Der skal noget koldt i saften, som helst skal spises, mens den er rygende varm. Tvebakkerne har altid været min favorit at servere til, for de vugger så fint på toppen og suger godmodigt af suppen til de er helt tunge og mættede af hyldebærsaft.
Syltede pærer – Perfekt til efterårets desserter
I bund og grund er hyldebærsaft og hyldebærsuppe jo det samme. Det er serveringen, der får dem til at blive to forskellige ting. Selvom jeg godt kan smage, at det smager ens, er der alligevel en anden smag over hyldebærsuppen. Den smager af nostalgi. Og det skal der også være plads til.
Mette
Jeg er i tvivl om saften skal fortyndes med vand når den skal drikkes?
hverdagshaven
Hej Mette.
Det kommer an på, hvor kraftig du kan lide den. Jeg fortynder den ikke selv, men kan godt lide at tilføje lidt citronsaft, når jeg varmer den, bare for at give lidt syre.
Mange hilsner
Christine.