Frisk, sød og sommerlig. Sådan smager min hyldeblomstmarmelade, og på et friskbagt stykke brød er den helt og aldeles perfekt.
Hvert år når jeg har lavet hyldeblomstsaft, bruger jeg resterne fra saftproduktionen til at lave denne marmelade. Jeg synes, det er sådan en fin måde at bruge overskuddet på.
Vil du også trylle overskuddet fra din hyldeblomstsaft om til noget lækkert? Så synes jeg, du skal prøve min opskrift på hyldeblomstmarmelade. Du får den nemlig lige her.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Her er min opskrift på hyldeblomstmarmelade
Jeg laver meget marmelade. For det er altid godt at have nogle glas stående, man kan åbne, hvis man trænger til en marmelademad eller hvis man pludselig mangler en værtindegave. Det er nemlig altid populært at få et glas med hjemmelavet hyldeblomstmarmelade.
Men før du kan smøre dig en mad eller begynde at give marmelade væk til højre og venstre, skal du en tur i køkkenet. Der får du brug for opskriften på hyldeblomstmarmelade med citron, så den får du selvfølgelig nu.
Sådan laver du din egen hyldeblomstsaft
Du skal bare lige huske, at du ikke kan lave hyldeblomstmarmelade før du har lavet hyldeblomstsaft. Først når det er klaret, kan du gå i gang med at lave marmelade, så skal vi komme i gang?
Det skal du bruge
→ 300 gram rester fra hyldeblomstsaften (hyldeblomster & citroner)
→ 200 gram rørsukker eller almindelig sukker
→ 2 spiseskefulde hyldeblomstsaft
Sådan laver du hyldeblomstmarmelade
✓ Først blender du resterne fra hyldeblomstsaften godt og grundigt. Det kan være en sej omgang, især fordi citronskallerne godt kan være hårde.
✓ Når resterne er blendet til en grov mos, hældes det i en gryde sammen med sukker og hyldeblomstsaft. Kog mosen i cirka 10 minutter så den bliver varmet godt igennem.
✓ Fat smageskeen; mangler hyldeblomstmarmeladen noget? Måske skal der tilføjes mere sukker, hvis du synes, at marmeladen er lige syrlig nok.
✓ Lad hyldeblomstmarmeladen koge et par minutter mere, mens du skolder marmeladeglas, så de er helt rene.
✓ Hæld nu marmeladen på glas, luk låget med det samme og vent til hyldeblomstmarmeladen er kølet af før, at du spiser den.
Smagen af sommer til brød & kager
Marmelade er sådan en god måde at gemme noget af sommeren på. Især når det kommer til hyldeblomstmarmelade, for hyldeblomstsæsonen er jo faktisk temmelig kort.
Derfor er det rart at kunne forlænge sæsonen, og når savnet til sommeren bliver for stor at kunne åbne et glas med hyldeblomstmarmelade og med ét være tilbage i juni måned. Høre fuglefløjt, mærke sommervarmen eller bare se, hvordan regnbygen lurer i horisonten… Du ved, sommer i Danmark.
Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsukker
Citronerne i denne opskrift på hyldeblomstmarmelade tilføjer en syrlighed, som gør marmeladen god til meget andet end blot at blive smurt på et stykke brød – selvom det nu heller ikke er spor dårligt.
Plant hyldebuske & hyldetræer i haven
Hyldeblomstmarmeladen giver nemlig et perfekt modspil til søde sager, for eksempel er den lækker til en skefuld vaniljeis eller som fyld i en kage. Jeg bruger den så ofte, jeg kan slippe af sted med det i en roulade med hvid chokolade, hvor jeg måske endda har rullet bundene i hyldeblomstsukker for at trække endnu mere smag frem.
Den fine, gule farve hyldeblomstmarmeladen har, lyser op på en grå dag, og gør et almindeligt kaffebord lidt mere sommerligt at se på. Det lover jeg.
Brug dine rester
I lang tid gik jeg og spekulerede på, hvad jeg kunne gøre med de rester, der blev tilbage, når jeg havde lavet hyldeblomstsaft. De måtte da kunne bruges til noget, blev jeg ved med at tænke. Det var jo allerede lykkedes mig at finde ud af, hvordan jeg kunne bruge resterne fra saften af rabarber, ribs og solbær. Det der med at smide overskuddet i komposten, det var jeg ikke så vild med.
Prøv en gin & tonic med hyldeblomstsaft
Det endte med, at løsningen på mine kvaler blev hyldeblomstmarmelade. En frisk, syrlig marmelade, der er god til ost, pandekager, på et stykke friskbagt brød eller i kager. Ja, faktisk er hyldeblomstmarmelade god til det meste. Du kan jo selv prøve, for nu har du fået min opskrift på hyldeblomstmarmelade.
Skriv et svar