Vil du have en forårsblomstrende løgvækst eller en farverig staude til sommer? Iris er en blomst med mange nuancer, for den store familie tæller en broget flok af sorter. Fra marts til august folder farverne sig ud i de flotteste facetter fra blå til hvid, violet, gul, rosa og orange.
Jeg nyder både den fine iris som blomst i buketter, krukker og bede, for planten giver mig mange muligheder. Der findes nemlig så mange arter, at jeg altid kan finde en, der passer præcis til de havedrømme, jeg har.
Derfor er jeg også temmelig sikker på, at det samme gør sig gældende for dig. Lad os nu se nærmere på, hvordan du passer og planter iris i haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få iris i haven
Fra forårets første solglimt og gennem de varme sommermåneder blomstrer iris i haven. Blå, gule, orange, hvide, lilla og rosa farver folder sig ud og bringer liv til både krukker og bede. Blomsterne dannes af seks kronblade, hvor de tre yderste hænger ned og de tre yderste er opretstående og smalle. Normalt har inderbladene en anden farve end de yderste.
Iris tilhører en stor planteslægt, der både inkluderer stauder og løgvækster. Fælles for familien er, at alle arter har et slankt, smukt udseende, hvad enten du vælger de høje eller lave sorter.
Er iris flerårig?
Den største udfordring ved løgvæksten er, at den er frostfølsom. Det betyder, at planten kræver ekstra pasning sammenlignet med andre stauder og forårsblomster. Netop derfor vælger mange tulipaner, påskeliljer, hyacinter og krokus i stedet for, men det er en skam.
Hvis du vinterdækker løgene i efteråret, klarer de sig nemt gennem vinteren og kvitterer med en flot blomstring fra foråret.
Sørger du for god beskyttelse, kan du sagtens dyrke iris som flerårig løgvækst.
Den bedste placering til iris
Det skønne ved iris er, at den både trives i krukker og bede. Hvert forår planter jeg krukker ved hoveddøren med de farvestrålende blomster, og når de visner ned, sætter jeg dem ud i haven. Her blomstrer de igen næste år, for blomsten er heldigvis flerårig.
Kom godt i gang med udplantning og såning
For at være sikker på, at få den smukkeste blomstring, vælger jeg en placering, hvor den lille iris får meget sol. Jeg planter den også i veldrænet jord, for den vokser bedst på steder, hvor jorden ikke er våd og tung – lerholdig jord kan godt give udfordringer for nogle sorter. Primært fordi vand let samler sig om blomsterløget, så det rådner.
TIP Haveris, Iris germanica, tåler meget tør jord, og kan placeres steder i haven, hvor mange andre stauder og løgblomster giver op. Det er en meget nem plante, som ikke kræver meget pasning. Du kan læse mere om den under afsnittet om sorter.
En porøs og næringsholdig jord er at foretrække for de fleste arter, men nogle holder også af en meget våd placering. Det gælder blandt andet sibirisk og gul iris, som du kan læse mere om længere nede i artiklen.
Det samme gælder, hvis du planter iris i krukker. Her skal du også sørge for, at jorden er drænet. Læg lecakugler, småsten eller grus i bunden af potten, så overskydende vand kan løbe fra.
Sætning af irisløg – Sådan gør du
Du skal sætte løg fra iris i efteråret, så du får en smuk blomstring til foråret. Fra september til december lægger du knoldene i jorden, men er jorden frossen, må du naturligvis vente til en dag med tø.
TIP Irisløg skal sættes dobbelt så dybt, som løget er højt.
Den bedste placering til iris er i veldrænet, porøs havejord med mindre, du planter den gule iris. Den trives bedst i våd jord og vokser vildt ved søer og åer. Den er oplagt at dyrke i fugtig jord eller ved et skyggefuldt sumpbed i haven. Du kan også sætte den sammen med andre stauder, som tåler en våd placering.
Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvordan du dyrker de forskellige sorter afhængig af, om du planter iris som staude eller løg.
Sådan sætter du irisløg
- Løg fra iris skal sættes i en dybde på 5-10 centimeter, så vær opmærksom på, at plantehullet er stort nok.
- Placer knolden i hullet og husk, at spidsen skal vende op.
- Dæk med jord og tryk godt fast.
- Afslut med vanding.
- Synker jorden i plantehullet efter vandingen? Fyld ekstra jord på og vand igen.
Du kan både plante iris solitært eller i store klynger. Jeg synes, det er flottest, hvis de står tæt i store grupper. Er du enig, vil jeg anbefale, at du sætter mindst 10-12 løg sammen. Du skal lægge knolden med en planteafstand på 5 centimeter, hvis du sætter botaniske iris, mens hollandske iris skal have en planteafstand på 10 centimeter.
Gode råd til pasning af iris
Den lille plante er en nøjsom blomst, som ikke kræver meget pleje og pasning. Iris har dog brug for vand, hvis det er meget tørt under vækstperioden og blomstring. Det er kun i tørre perioder, du skal vande iris – husk dog, at blomster i krukker skal have mere vand end dem i havens bede.
10 nemme blomster til dine krukker
Vokser blomsten i næringsfattig jord, skal du give iris gødning, så den får de bedste vækstbetingelser. I almindelig havejord er det sjældent nødvendigt med gødning, men i krukker bliver det aktuelt.
Du skal gøde i vækstperioden, når planten blomstrer, for her har den brug for næringen for rigtigt at folde sig ud.
Husk vinterklargøring
Løgiris er frostfølsomme. Det betyder, at de ikke er begejstrede for kulden, og derfor kræver de ekstra pasning, når det bliver vinter.
Dyrker du iris i krukker, skal du tage dem ind, når det bliver koldt, og opbevare dem frostfrit. Det kan være i et isoleret haveskur, garagen, udestuen eller orangeriet. Iris i havens bede kan du dække med blade, halm eller granris, så frosten ikke kan trænge igennem jorden, men er der en langvarig og hård frostperiode på vej, kan du med fordel grave løgene op i efteråret og genplante dem til foråret.
På den måde kan du have iris på friland uden at være nervøs for, om de klarer vinteren. Det er dog kun sjældent, det bliver aktuelt, for et godt vinterdække er som regel nok til at sikre løgene mod frostskader.
Hvornår blomstrer iris?
Iris har forskellig blomstringstid afhængig af, hvilken sort du vælger. Der er altså ikke kun ét svar på, hvornår den springer ud, og det må du have in mente, når du sætter den i haven.
TIP Frø fra iris sidder i kapsler, som kan samles, tørres og bruges til dekorationer.
Vil du have farvestrålende blomster i det tidlige forår, skal du sætte botaniske iris, som springer ud fra marts til april. Derimod skal du vælge hollandske iris, hvis du vil have blomster om sommeren. De folder sig ud fra maj til august.
Tips til formering & deling af iris
Sidst i juni er det tid til deling af iris, hvis du har nogle veletablerede planter, du gerne vil formere.
Få de dejligste hyacinter i haven
Delingen kan foretages hvert tredje til fjerde år ved skille jordstænglerne – rhizomerne på fagsprog – ad. Stænglerne placerer du lige ved jordens overflade, så de nye planter får de bedste vækstbetingelser, og husker du at vande grundigt, etablerer de sig hurtigt i bedene.
Formering skal først gøres, når planterne er afblomstrede, men den er med til at sikre en rig blomstring.
Den store irisfamilie
Iris tilhører en planteslægt med mange forskellige sorter og arter. Du kan tydeligt se, at de forskellige blomster er i familie med hinanden, men herefter slutter forbindelserne også. De skal nemlig passes og plejes på vidt forskellige måder.
Gladiolus – Havens smukke diva
Nogle sorter trives bedst i fugtig jord, mens andre tåler tørke. Du kan derfor altid finde en iris til den jord, du har i haven, og netop det gør blomsten til en afholdt plante.
TIP Iris er i familie med krokus, gladiolus og fresia, som også er en del af slægten Iridaceae.
I den store irisfamilie finder du både arter, som laver underjordiske skud eller skal sættes som løgplanter, ligesom nogle også springer ud som stauder.
Et stort udvalg af irissorter
Irisfamilien er en stor og broget planteslægt, der samler mange sorter og arter. Fælles for dem alle er deres slanke udseende og de farverige blomster.
TIP Iris er ikke en lilje, selvom den fra tid til anden kaldes sværdlilje på dansk.
Irisblomsten er udbredt i store dele af Europa, Nordamerika, Mellemøsten og Asien, og tilhører en planteslægt med over 300 arter.
De mest almindelige sorter i Danmark
- Gul iris (sværdlilje), Iris pseudacorus
- Sibirisk iris, Iris sibirica
- Dværgiris, Iris pumila
- Haveiris, Iris germanica
- Blommeiris, Iris graminea
- Stink-iris, Iris foetidissima
- Våriris, Iris reticulata
Herunder kan du læse mere om de forskellige irissorter, så du kan finde præcis den, der passer bedst til din have.
Haveiris – Iris germanica
Haveiris kaldes også Iris germanica, og den blomstrer fra maj til juli. Den lille plante skal placeres i fuld sol, og trives bedst i en veldrænet jord med god næring.
Dens udseende er meget varieret, men normalt har de øverste blade én farve og de nederste en anden. Ofte har de inderste blade et mønster, som strækker sig ind mod blomstens midte.
Våris – Iris reticulata
Våriris, Iris reticulata, er en af de sorter, som springer ud i det tidlige forår. Allerede fra marts folder den sig ud i blå, violette, gule og orange farver. Væksten er en lav iris, som skal dækkes om vinteren, hvis frosten er hård. Beskyt den med gran, blade eller halm – særligt, hvis det bliver koldt, mens den blomstrer. Alligevel er denne type en af de mest hårdføre irissorter, og er derfor god at plante på friland.
TIP Med over 300 irisarter er der nok at vælge imellem, når du vil sætte løgene i haven. I Danmark er de mest almindelige løgiris hollandsk iris og botanisk iris, hvoraf førstnævnte er den mest populære her i landet.
Den bedste placering er i fuld sol med en veldrænet, porøs jord. Det gælder også, hvis du sætter våriris i potter ved hoveddøren eller på terrassen.
Gul iris – Iris pseudacorus
Gul iris eller sværdlije, Iris pseudacorus, vokser vildt i Danmark, og du ser den ofte ved søer eller åer. Den vokser villigt i våd og fugtig jord, og er derfor god at plante i havens sumpbede. En leret havejord, trives den også i, selvom det ikke giver dig fuldt udbytte af den flotte blomstring. Den foretrækker fuld sol eller halvskygge.
Gul iris sætter spinkle blomster, men de sarte blade, tager revanche med sin kraftige farve, der er en flot kontrast til det grønne løv. Den blomstrer i juni og spreder sig hurtigt i haven gennem frø.
Denne iris er en staude med en kraftig vækst, og planten når nemt en højde på op til 125 centimeter. Planter du den i haven, skal du være forberedt på, at den breder sig meget. Rødderne, der spreder sig til siden, skal deles i foråret, men du kan også formere fra frø.
Sibirisk iris – Iris sibirica
Sibirisk iris, Iris sibirica, gror godt i fugtig, lerjord, men trives også fint i almindelig, næringsrig havejord på et sted med sol eller halvskygge. Planter du den i bedene, får du en god snitblomst, som holder længe i buketter.
Den fine blomst er en blå iris, men kan også findes i lilla, gul og hvid. Den blomstrer fra maj til juli, og skal vandes i tørre perioder.
Sibirisk iris er en staude, som bliver op til en meter høj, og den er smuk gennem hele vækstperioden. Selv når blomstringen aftager, står den opret tilbage med sine græslignende blade, og i efteråret sætter den frøkapsler, der kan bruges i dekorationer.
Blommeiris – Iris graminea
Blommeiris, Iris graminea, blomstrer fra begyndelsen af juni og når en højde på 50 centimeter. Den er derfor god at bruge i buketter – ikke mindst fordi planten dufter af blomme og abrikos.
Den har smalle, grønne blade, mørkelilla blomster med korte, gul-mønstrede hængeblade.
Dværgiris – Iris pumila
Dværgiris, Iris pumila, findes i flere farver fra de mørke til de lyse lilla og violette nuancer. Den blomstrer fra begyndelsen af maj, og er smuk at placere i sten- eller staudebedet. Sæt den forrest, så den ikke bliver overskygget af andre planter, for som navnet afslører, bliver dværgiris kun 20 centimeter høj.
Stink-iris – Iris foetidissima
Stink-iris, Iris foetidissima, er en ganske særlig sort med røde frø. I juni folder den små, lilla blomster ud mellem de linjeformede, grønne blade, så det er ikke for blomstringen, du skal plante den.
Det er frøkapslerne, som gør denne irissort spændende. Når kapslerne åbner sig, kan du se de flotte røde frø, men vær varsom! Knuser du bladene, siver der en forfærdelig lugt fra dem – præcis som navnet lover.
Hollandske iris – Iris hollandica
Hollandsk iris, Iris hollandica, er en god snitblomst, der fås i et væld af farver. Den er nem at passe og holder sig længe i en vase, og netop derfor er den eftertragtet i haven.
Vil du bruge den i buketter, skal du plukke blomsterne om morgenen. På denne tid af dagen er der mest saft i planterne, og det gør, at buketten holder sig frisk i lang tid.
15 flotte forårsblomster til haven
Hollandsk iris er kendt for sin lange plantestik, der kan nå en højde på 60 centimeter.
Botaniske iris – Iris reticulata & Iris danfordiae
Botanisk iris, Iris reticulata og Iris danfordiae, er markant lavere end den hollandske. Her får du en lav iris, der ikke bliver mere end 15-20 centimeter høj, og som derfor er virkelig velegnet til krukker i foråret.
Den lave blomst kaldes også fra tid til anden dværgiris.
Er iris giftig?
Uanset, hvilken sort du står overfor, skal du ikke spise blomsten. Iris er giftig både for mennesker og dyr, så du må nøjes med at nyde de flotte farver i haven og ikke på tallerkenen.
Din guide til pasning & plantning af hortensia
Det er især roden, som du skal være varsom med, for jo mere frisk og saftfyldt den er, desto mere giftig er den. Jeg vil derfor anbefale, at du bruger hansker, når du deler iris.
Iris er en blomst med betydning
Ofte er blomster et symbol på noget andet, og i deres navne gemmer sig tit en spændende historie. Det gælder både krokus og påskeliljer, men også iris er en blomst med en dybere betydning.
Den lille plante er opkaldt efter Iris, der er den græske gudinde for regnbuer. Væksten har fået sit navn på grund af sine tre-tallige blomster, der springer ud i blå, violette, rosa og gule farver – præcis som en regnbue.
Måske var det derfor, at den franske maler Claude Monet havde iris som en yndlingsblomst? Selvom han er kendt for sine malerier med åkander, var det faktisk den lille løgblomst, han holdt mest af. Besøger du hans have i Giverny kan du se dem i hans mange bede, hvor de står mellem blomstrende stauder.
Iris er en blomst med mere end ét navn
Har du hørt om en sværdlilje? Det er et andet dansk navn for iris. Blomstens botaniske navn er derimod blot iris, hvilket den også kaldes på både engelsk og latin.
Det danske navn sværdlilje er ikke så udbredt, men det giver god mening, hvorfor vi bruger et andet navn for blomsten iris her i landet. Bladene er nemlig sværdformede, og folder sig flot ud omkring vækstens stilk og blomst.
Karen M anthonsen
kan man få gode planter af at så frø af iris og hvornår skal man så frøene?
hverdagshaven
Hej Karen.
Det kan man i hvert fald få. Det tager jo lidt længere tid, før de blomstrer, fordi planterne skal spire og udvikle sig først, men det kan bestemt lade sig at gøre. Som udgangspunkt kan du så iris hele året, men læs gerne bag på pakken, før du går i gang, så du er helt sikker på, at du sår frøene på det bedste tidspunkt. Såtidspunktet kan nemlig variere en smule afhængig af art.
Mange hilsner
Christine.