Nemt, hurtigt og let at lave – mirabellechutney er noget af det bedste, du kan spise lige nu. I haven hænger røde og gule mirabeller tunge på træernes grene, som trykkes mod jorden af de mange frugter, så jeg fylder fade eller kurve og sætter kurs mod køkkenet med favnen fuld.
Vil du med? Opskrift får du her, så lad os komme i gang.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Nem opskrift på mirabellechutney
Har du ikke mirabeller i haven, kan du finde de røde eller gule frugter i den vilde natur, hvor de vokser i læhegn, krat eller skove. Kan du ikke nå på sanketur – eller havde du bare ikke heldet med dig – kan du sagtens bruge blommer i stedet. Det har jeg gjort med succes.
En krydret hybenchutney – Nem opskrift
Min opskrift på mirabellechutney har en fin balance mellem sødme og syre fra blandingen af mirabeller og æblecidereddike. Kardemommekapslerne byder ind med en let, krydret smag, som understreges af chipotlechiliens sarte styrke. Det pirrer tungen uden at blive for meget, og præcis det gør denne udgave til en klassiker i mit køkken.
Du får 1 glas af denne opskrift.
Det skal du bruge
→ 500 g. mirabeller eller blommer
→ 1 løg
→ 2-3 kardemommekapsler
→ 1 chipotlechili
→ 100 g. rørsukker
→ ½ dl. æblecidereddike
Kan du ikke skaffe en chipotlechili, kan den erstattes med andre sorter. Du kan også bruge 1 spsk. chipotle fra flaske i stedet.
Sådan laver du mirabellechutney
Før frugterne kan spises, skal de udstenes. Det kan tage noget tid, men vil du lette arbejdet, kan du købe en udstener til ganske få kroner. Det er et fikst lille værktøj, som trykker stenen ud af frugten. Skal du udstene mange mirabeller til chutney eller andre opskrifter, er redskabet uundværligt, synes jeg, for udsteningen bliver hurtigt klaret på den måde.
Du kan selvfølgelig også skære frugtkødet fra stenen med en kniv.
Sådan laver du mirabellechutney
✓ Skyl mirabellerne i koldt vand og fjern stenene.
✓ Snit chili i mindre stykker og skær løget i halve ringe.
✓ Lad mirabeller, chipotle, løg, kardemommekapsler, rørsukker og æblecidereddike mødes i en tykbundet gryde, der langsomt bringes i kog.
✓ Ingredienserne skal snurre ved lav varme i 20-30 minutter eller til mirabellechutneyen er tyktflydende.
✓ Rør undervejs.
✓ Smag afslutningsvist til med chili, kardemomme, sukker og æbleeddike, så du får den perfekte balance mellem syre, sødme og styrke.
✓ Hæld chutneyen på rene, skoldede glas, som lukkes med det samme.
Opnå lang holdbarhed ved korrekt opbevaring
Hjemmelavet mirabellechutney kan holde sig flere måneder, hvis du opbevarer det korrekt. Derfor er det afgørende, at du sørger for god køkkenhygiejne fra start til slut. Det siger måske sig selv, men faktisk er det slet ikke så åbenlyst, som det lyder.
Syltede rødløg – Et perfekt, pink tilbehør
Jeg skolder altid de køkkenredskaber, jeg bruger, når jeg sylter, for på den måde kan jeg være helt sikker på, at der ikke gemmer sig bakterier, støv eller andet, som får syltesagerne til at blive dårlige før tid. Sådan må det være, når jeg ikke bruger Atamon.
Sylteglasset bliver også skyllet i kogende vand, før jeg fylder det med mirabellechutney. I et rent, lufttæt glas har tilbehøret uåbnet en holdbarhed på 3-4 måneder, hvis det opbevares mørkt og køligt. Når jeg har åbnet et glas, sætter jeg det straks i køleskabet, hvor det holder sig 3-4 uger.
Jeg serverer til…
Hvordan skal det spises? Det er spørgsmålet, som heldigvis er nemt at svare på. Jeg bruger chutney med mirabeller til mange ting, for jeg kan godt lide det krydrede tilbehør som topping på en rugbrødsmad eller til en stor, varm portion boller i karry.
Opskrift på hjemmelavet knækbrød
Er du til ost, kan du også sagtens servere sådan en fætter til – og gerne under knasende knækbrød. Spis den også til simreretter, gryderetter, fisk, fjerkræ eller i madpandekager, wraps og en god, snasket burger.
Velbekomme!
Skriv et svar