Æblerne lyser rødt på træernes grene, og den søde duft fra de aromatiske frugter vikler sig omkring haven. Æblesæsonen er i fuld gang, så det er lige nu, der skal høstes æbler til opbevaring gennem vinteren.
Har du styr på, hvordan du høster æbler og gemmer dem, så de holder helt til jul? Hvis ikke må du hellere læse med nu, hvor jeg fortæller dig, hvordan du får styr på opbevaring af æbler fra haven.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan plukker du æbler
Det lyder jo indlysende: Når æblerne er helt modne, er de klar til at blive høstet. Spørgsmålet er bare, hvordan man kan se, hvornår et æble er klar til at blive plukket? Det er nemlig ikke alle æbler, der får røde kinder, og derfor kan det godt være svært at vide, om frugten er klar til at blive plukket.
TIP Æbler skal ikke rives af grenene, så hele træet gynger. Nej, de skal tværtimod plukkes lidt forsigtigt, så frugten ikke tager skade af plukningen. Et ubeskadiget æble har nemlig meget større chance for at holde sig friskt længe.
Heldigvis har jeg et lille tip til dig.
Æbler er klar til at blive høstet, når de let slipper grenen, de sidder på. Tag fat om æblet, vrid det forsigtigt og slipper det? Ja, så er det modent og spiseklart.
Køb et udvalg af æbletræer her (reklamelink)
Der er fordele ved at bruge en frugtplukker
På de store æbletræer sidder frugterne højt, og det er ikke altid, stien er stor nok til, at de øverste frugter kan nås. Når jeg skal plukke æblerne på de øverste grene, bruger jeg en frugtplukker. Jeg er nemlig ikke en vovehals, som hænger dinglende på de yderste grene. Så hellere være sikker på, at både frugten og jeg kommer ned i hel stand.
TIP Overvejer du opbevaring af æbler i fryser? Æbler kan opbevares i fryseren, hvis du koger dem til æblegrød først. Brug stødte æbler og nedfaldsæbler til mos eller grød, som gemmes på frost til vinter – det kan blive til en lækker æblekage eller æbletrifli senere.
En frugtplukker er en lang stang med en pose for enden. Den griber frugten i det sekund, æblet nappes af grenen, så du stille og roligt kan få det uskadte æble ned til opbevaring. Det er temmelig smart, og har jeg vil i hvert fald ikke undvære min frugtplukker, når æblerne skal høstes.
Køb en frugtplukker her (reklamelink)
Hvornår kan jeg plukke æbler?
Det er meget forskelligt, hvornår æbler skal plukkes. Det afhænger nemlig af sorten. Nogle æbletræer sætter tidlige æbler, som skal høstes i løbet af sommeren, mens andre æbler først er klar til at blive plukket i efteråret.
Skønne æbletræer til alle haver
De æbler, der bedst kan opbevares til vinter, er som regel dem, der høstes sent. Længere nede i artiklen har jeg skrevet mere om, hvilke sorter der er gode at gemme til vinter.
Opbevaring af æbler – Sådan gør du
Æbler kan holde sig længe, og du kan sagtens være heldig at sætte tænderne i et sprødt æble, når foråret kommer retur, selvom æblet blev plukket i efteråret. Det gælder bare om at opbevare dem korrekt.
Opbevaring af æbler er heldigvis ikke svært, men det kan være en smule omstændigt, vil nogle nok mene. Imidlertid mener jeg, at det er ”alle anstrengelserne” værd.
Æbler skal opbevares frostfrit, køligt, mørkt og på et sted med god luftfugtighed for at sikre, at de holder længst muligt. Har du en kælder eller en udestue, vil det være et oplagt sted at opbevare dem. En overdækket terrasse, garage eller et udhus er også gode steder til udendørs opbevaring af æbler.
TIP Hvis gulvet, hvor du opbevarer æblerne, er lavet af fliser eller beton, kan du hælde lidt vand på det. Det øger fugtigheden i rummet, så æblerne bedre kan holde sig. En høj luftfugtighed er nemlig godt, hvis du vil sikre en lang holdbarhed. Samtidig er den høje luftfugtighed også med til at holde æblerne sprøde.
Ved opbevaring af æbler udendørs, skal du sørge for at overdække dem, så de holdes tørre i regnvejr. Frugten skal også tages ind, hvis der varsles hård frost.
Vælg den rigtige opbevaring til æbler
Den rigtige opbevaring til æbler er også afgørende for, at frugterne holder sig friske længe. Jeg lægger frugterne i trækasser, men du kan også opbevare æblerne i flamingokasser, plastickasser eller på hylder.
Det vigtigste er, at æblerne ikke rører hinanden, og derfor skal de opbevares med luft i mellem hver enkelt frugt og maksimalt i to lag. Det sikrer nemlig, at de ikke kan smitte hinanden.
10 ting du kan lave i haven til september
Skulle det ske, at et æble begynder at rådne, kan du hurtigt spotte det, fjerne frugten og dermed sætte en stopper for, at alle frugterne rådner.
Det er en rigtig god idé at opbevare æblerne i kasser med huller, så der opnås en god luftgennemstrømning. Er der ikke huller i de kasser, du bruger, vil jeg anbefale, at du selv laver nogle.
Jeg hæver også altid mine æblekasser, så de ikke står direkte på jorden. Det gør jeg for at sikre god luft omkring frugten, så svampesporer får mindre chance for at udvikle sig. Du kan dog sagtens stable kasserne oven på hinanden.
Gem kun de bedste frugter
Ved opbevaring af æbler til vinter skal du kun gemme de frugter, som er ubeskadigede. Kan du spotte ormehuller eller en vrikkende larve i æblet? Så står du med et æble, som ikke har en lang holdbarhed. Det gælder også frugter, der er overmodne, har pletter eller som er faldet af træernes grene og er landet på jorden.
TIP Æbler uden stilk rådner hurtigere end dem, der opbevares med stilk. Spis derfor de æbler, som har mistet stilken, som de første.
Når frugterne rammer jorden, får de et stød, og stødte æbler har ikke en lang holdbarhed. De skal derfor spises med det samme eller koges til en dejlig æblemos.
Tjek frugten løbende gennem vinteren
Opbevaring af æbler giver dig fast arbejde hele vinteren. En gang i ugen eller hver 14. dag må du nemlig tjekke, hvordan frugten har det i kasserne.
Kan du se frugter, som er rådne eller har pletter, skal de fjernes med det samme, så smitten ikke spreder sig til de andre æbler.
Frugterne må ikke få frost
Æbler skal opbevares køligt, men de tåler ikke frost. Bare et par enkelte minusgrader kan ødelægge hele høsten, så derfor skal du gemme dem et sted, hvor temperaturen holder sig på plussiden.
Kom godt i gang med frugthaven
Har du ikke mulighed for det, kan æblerne dækkes med et tæppe, en kartoffelsæk, avispapir, bobleplast eller en presenning. Det beskytter dem mod frosten, men jeg kan desværre ikke love dig, at det virker hver gang.
Gode æblesorter til vinteropbevaring
Noget af det bedste jeg ved, er at sætte tænderne i et knasende sprødt æble. Lyden, når tænderne knitrende sprænger skindet på frugten, smagen af den søde, syrlige æblesaft og synet af de hvide, røde, gule og orange farver er fantastisk! Jeg er fan, og præcis derfor vil jeg gerne gemme så mange af mine æbler til vinter, som jeg kan.
Måske har du det på samme måde?
Jeg har flere forskellige æblesorter i min have. Nogle skal jeg høste om sommeren og spise med det samme, mens andre er perfekte æblesorter til vinteropbevaring. Så kan jeg i løbet af efteråret og vinteren, når æblehøsten for længst er overstået, stadig spise skønne, sprøde æbler.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Før du går i gang med at finde det bedste sted til opbevaring af æbler fra haven, skal du være opmærksom på, at æblesorterne kan gemmes til vinter. Nogle æbler bliver endda kun bedre af at ligge i kasserne, men ved du, hvilke? Herunder kan du se, hvilke sorter, som egner sig godt til vinteropbevaring.
Gode æbler til vinter
*(reklamelink)
Undgå mus i dine æbler
Det er ikke let at være æbleavler, for så snart høsten er i hus, og du tror, du kan læne dig trygt tilbage, lyder der en puslen fra kasserne. Kan du samtidig spotte små bidemærker og se sorte ekskrementer mellem frugterne, kan du godt regne med, at der er kommet ubudne gæster på besøg.
Mus elsker æbler.
10 ting du kan lave i haven til oktober
Men du har jo ikke gjort dig umage med at plukke æbler og opbevare dem korrekt for musenes skyld. Derfor må du sørge for at musesikre årets høst, så du selv kan sætte tænderne i de sprøde æbler.
Sådan musesikrer du æblehøsten
Der er flere måder, du kan musesikre æblehøsten på. En af de bedste måder er at lave et plateau eller en platform, som står frit i rummet.
Du kan bruge lecablokke til at få højde på platformen, de vejer nemlig ikke så meget og er dermed nemme at flytte rundt på. Oven på blokkene lægger du en plade, som frugtkasserne kan placeres på og voila – nu burde du ikke få mus i æblerne.
Troels Jacobsen
Hej
Jeg har lige læst din fine artikel om opbevaring af æbler.
Jeg undrer mig dog over at du (og andre) anbefaler at placere æblerne ovenpå lecablokke?
Det må da være det allernemmeste for en mus at klatre opad? 🙂
Vh Troels
hverdagshaven
Hej Troels.
Det er nok mig, der ikke skriver tydeligt nok. Blokkene skal være en søjle eller “fod”, som kasserne/pladerne kan stå på. Kasserne/pladerne går altså ud over blokkene, og fordi mus ikke kan kravle på hovedet, kan de ikke komme op til æblerne. Jeg håber, at det opklarer forvirringen.
Mange hilsner
Christine.
Troels Jacobsen
Nej, Ok. Det kan de nok alligevel ikke…;-) tak for svar:-)
hverdagshaven
Velbekomme. Jeg krydser fingre for, at musene ikke bliver kreative og regner ud, hvordan de kravler på hovedet.
Mange hilsner
Christine.
A.G.N.
Hvad med rotter, kan de kravle med hovedet nedad?
hverdagshaven
Hej.
Det er er virkelig godt spørgsmål, som jeg desværre ikke kender svaret på.
Mange hilsner
Christine
Jane Vestrup
Hej
Ny skriver vi så efterår 2024 og den sene efterårshøst. Jeg undrer mig lidt over, at du ikke nævner Elstar som et godt gemmeæble. Vi har et Elstar æbletræ som for første gang har givet, så vi kan gemme måske 2 små kasser. Men de har skurv sim mange æbler har haft i år, så jeg er spændt på, hvor længe de holder. De skal være i vores gamle hønsehus, som blev gjort rent og malet efter hønsene fratræden. Det er isoleret efter alle kunstens regler og har til dato været frostfrit pånær en vinter hvor en frostvagt sørgede for plusgrader. I huset skal der også opbevares frostfølsomme planter, så jeg formoder æblerne får fugt nok, da nogle af planterne skal vandes vinteren igennem.
Så tror du ikke det er godt nok til æblerne?
Vh Jane Vestrup
hverdagshaven
Hej Jane.
Du har da helt ret i, at det er en fejl, at jeg ikke har nævnt Elstar, som faktisk er et godt gemmeæble. Jeg har selv et elstartræ i haven, som jeg er rigtig glad for.
Det lyder umiddelbart som en fin måde, du vil opbevare æblerne på her til vinter.
Mange hilsner
Christine.
Didde Marie Legaard
Hej Christine
Skal man vaske æblerne, før de gemmes?
Jeg er altid i tvivl når fuglene har pikket blot et lille hul på størrelse med eks. en ært…kan man så skære det væk og bruge resten til feks. grød? Eller bør de kasseres?
hverdagshaven
Hej Didde.
Æblerne holder bedre, hvis du ikke vasker dem først, så vent bare med det, indtil du skal spise dem.
Det er lidt en spørgsmål om temperament, om man vil bruge æblerne eller ej, hvis der er taget en lille bid. Jeg bruger dem, så hvis du har lyst, kan du jo gøre det samme.
Mange hilsner
Christine.