Persille er en af de ting, der bare skal være i min have. Helst i lange, grønne rækker gennem køkkenhaven, så jeg altid kan tage en stor buket ind og bruge i maden.
Persilles spiretid kan være lang, men den er altså værd at vente på. Den kan nemlig noget den der Petroselinum crispum – eller bare persille – så, hvad venter vi på? Hvis spiretiden er lang, må vi hellere i gang med det samme.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Dyrkning af persille tager tid
Du skal væbne dig med tålmodighed, når du dyrker persille, for spiretiden kan være meget lang. Helt op til 6 uger kan der gå, før planterne spirer. Vil du have et grønt drys på de nye kartofler? Du skal tidligt i gang med at så persille, hvis du vil høste en stor buket, når de første, nye kartofler sættes på bordet. Til gengæld behøver du ikke at lægge nye frø i jorden hvert år, for planten er heldigvis 2-årig.
TIP Du kan dyrke persille mange steder i haven, for planten er ikke kun god i køkkenhaven. Du kan for eksempel bruge den som kantplante omkring staudebedene eller lade den vokse i krukker på terrassen eller altanen. Du kan også plante persille i potte indendørs, hvis du ikke har en have.
Persille kræver en solrig placering, hvor den kan strække sine grønne blade mod de varme stråler. Du kan også placere planten i vandrende skygge, for det vil den også kunne trives i. Den holder af en næringsrig jord, der er dejligt fugtigt, for vil du have succes med dyrkning af persille, må planten ikke tørre ud.
Persillesmør – Sådan laver du smør med persille
Fra juni til september sætter persille blomster, og herefter kan du høste frø til egen avl.
Få tidlig persille med forspiring
Det er tid til at plante persille i foråret, og vil du høste grønne buketter allerede i maj og juni, må du tidligt i gang. I løbet af marts kan du begynde at forspire persille indendørs i vindueskarmen. Det er vigtigt, du holder jorden fugtig i spiretiden, for ellers vil frøene ikke udvikle sig.
Kom godt i gang med forspiring
Når de små planter begynder at vokse sig større, rykker du dem ud i drivhuset og derfra videre ud på friland i løbet af april. Du skal huske at afhærde planterne inden, du rykker dem ud under åben himmel.
Du kan ikke plante persille på friland, før nattefrosten er forbi. Hvis det stadig er koldt, når du planter ud i køkkenhaven, kan det være en god idé at dække med fiberdug, så planterne kan holde varmen og fortsætter med at udvikle sig optimalt.
Sådan sår du persille
Er du kommet lidt for sent i gang med at dyrke persille indendørs? Du kan stadig godt nå at være med, for du kan sagtens dyrke persille uden forspiring. Fra marts til april kan du så persille på friland, for persillefrø kan faktisk spire så snart, temperaturen i jorden er over 5 grader.
TIP Det kan være en god idé med forspiring på grund af persilles lange spiretid. Når du starter med at forspire persille indendørs, kommer du nemlig lige lidt hurtigere fra start.
Er du klar til at så? Persille skal sås i 1 centimeters dybde, og der skal være 30 centimeter mellem hver række. Vil du have lange, tætte, grønne rækker? Når planterne er kommet op af jorden, skal de udtyndes, så der er i hvert fald 10 centimeter mellem hver plante. Det giver planterne de bedste betingelser for at udvikle sig, lige som det skaber luft i rækkerne, så angreb fra sygdomme og skadedyr holdes nede.
TIP Så radisefrø i samme række, som du sår persille. Radiser spirer nemlig hurtigt, så de hjælper dig med at se, hvor du har plantet persille. Samtidig udnytter du også pladsen, og radiserne kan du bare trække op af jorden, når de er spiseklare.
Efter såning er det vigtigt, din persille bliver vandet godt. Den tåler nemlig ikke udtørring på noget tidspunkt, hverken som lille spire eller udvokset plante. Derfor kan det være en god idé at jorddække persille med halm eller græsafklip, når den er vokset til.
Dels holder jorddække på fugten, dels sørger den for, at persillens blade ikke rører jorden, så en hård byges tunge regndråber ikke sprøjter jord på bladene. Har du plantet kruspersille, vil du blive glad for at have dækket jorden omkring de krøllede blade.
Den nemme løsning
Det var den rigtige måde at dyrke persille på. Sådan helt fra bunden og lige efter bogen. Men helt ærligt, det er også den langsomme måde at gøre det på. Vil du høre den nemme løsning?
Du kan købe persille i potter hos din lokale købmand på præcis samme måde som mange andre krydderurter. Vel hjemme efter indkøb kan du tage din nyindkøbte persille i potte og bruge til udplantning i din have.
TIP Den grønne urt er en 2-årig plante, der går i stok på 2. andet år. Hvis du klipper de lange stængler af, kan du forlænge sæsonen for persille en smule.
Sæt planten direkte på friland eller i drivhus og vand grundigt. Hurtigt vil den tage fat i jorden og begynde at vokse. Det giver dig altså et ret stort forspring på persillefronten.
Jord & gødning til persille
Persille trives bedst i en næringsrig og fugtig jord. Derfor bliver du nødt til at tilføre gødning til den jord, du vil dyrke persille i. Jeg vil anbefale god, velomsat kompost, som du spreder i køkkenhaven før udplantningen af persille.
Jeg bruger kun bruge organisk kompost, og spreder ikke dyremøg, hvor jeg dyrker de grønne planter – jeg vil jo sikkert gerne spise persille rå på de nye kartofler…
Kruspersille & bredbladet persille
Der findes flere typer af persille, og i min have dyrker jeg de to mest almindelige sorter: bredbladet persille og kruspersille (reklamelinks). Derudover findes der to andre sorter, du kan dyrke som persille. Det er persillerod, som er en rodfrugt, der har flere fællestræk med pastinakken, og hvis top kan bruges som persille, og selleripersille. Den sidste type ligner persille til forveksling, men smagen er meget lig selleriens.
TIP Du kan så persille i efteråret, hvis du vil have en tidlig høst. Læg frøene i jorden i september, så de får lang tid til at udvikle sig. Persille du sår i efteråret går først i stok 1,5 år efter, du har plantet, modsat persille sået forår og sommer. De går nemlig i stok allerede året efter.
Når det gælder de to mest kendte sorter af persille, kruspersille (Petroselinum crispum) og bredbladet persille (Petroselinum neapolitanum), er det den krusede, som er mest vinterhårdfør. Til gengæld kan det kan være en større opgave at få renset de krøllede blade for jord, hvis uheldet er ude, og den sorte jord er endt midt i alt det grønne. Men kruspersille er dejligt alligevel.
Bredbladet persille indeholder mange æteriske olier, og derfor har den en særligt kraftig smag. Den er derfor meget fremtrædende i madlavningen, men modsat de andre typer persille, er den meget nem at rense for jord og andre urenheder.
Undgå sygdomme og skadedyr
Det hører heldigvis til sjældenhederne, at sygdomme og skadedyr finder vej til dine grønne rækker. Det skal derfor ikke være frygten for ubudne gæster, der holder dig tilbage med at komme i gang med at dyrke persille.
Persille kan blive ramt af bladpletsyge, der titter frem som lysebrune pletter på bladene. Samtidig er den berygtede gulerodsflue også en, der godt kan finde på at slå sig ned i de grønne rækker. Du kan se, gulerodsfluen er flyttet ind, hvis din persille – uden anden grund – begynder at blive gul.
Når persille bliver gul, er det ikke altid et tegn på, at gulerodsfluer har været på spil. Det kan også skyldes manglende næring i jorden eller mangel på vand, at din persille går ud.
Sortråd er også en af de farer, planterne må kæmpe mod. Denne sygdom sætter sig på rødderne, og det er meget tydeligt, når planterne er ramt. Du kan grave et par stykker op for at tjekke rødderne, og er de angrebet, bør du straks fjerne dem fra rækkerne.
Du har dog ingen grund til frygte, at der går sygdom i din persille. Det sker fra tid til anden, men det ville da være ærgerligt ikke at løbe den risiko, når man tænker på, hvor meget mad de grønne duske passer perfekt til.
Pasning og pleje
Persille er lidt en diva, for den kræver meget pasning og pleje for at udvikle sig bedst muligt. Den vigtigste forudsætning for at få succes med planterne er, at jorden er fugtig nok. Du skal derfor ofte forbi med vandkanden, så du undgår udtørring i bedet. Det gælder også, selvom du jorddækker med halm eller græsafklip.
Sprød, grøn salat – Sådan gør du
Er du vild med at luge ukrudt? De fleste haveejere holder ikke af at luge ukrudt dagen lang, men vil du have grønne rækker med persille, må du i gang. Du skal nemlig jævnligt fjerne ukrudt, så det ikke stjæler vand, lys og næring fra de grønne planter. Den har brug for meget energi for at sætte store blade, du kan høste til middagsbordet.
Du kan samle dine egne frø fra persille
Vil du samle din egne frø fra persille? Det er altid sjovt at samle sine egne frø, for det giver dig mulighed for at være med i processen helt fra begyndelsen.
Når du har samlet din egne persillefrø, skal du sørge for, at de er helt tørre, før du gemmer dem. Læg dem i et kaffefilter, skriv sort og dato for høst på og gem frøene mørkt og tørt, til du skal plante dem.
Har du flere typer persille i din have? Du skal være opmærksom på, at planterne kan krydsbestøve hinanden. Det kan altså være svært at holde sorterne adskilt, og du kan ikke altid være sikker på, det er bredbladet persille eller kruspersille, der spirer, selvom det var de frø, du lagde i jorden.
Gode råd til høst & opbevaring
Du kan høste den første persille i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, hvis du er kommet tidligt i gang med dyrkningen. Er planterne stadig ikke helt udvoksede, skal du ikke plukke alt for meget af dem, men lige lade dem etablere sig godt først. Du kan dog godt nippe et par blade af, som du kan drysse over aftensmaden.
Høst af persille strækker sig over hele sommeren og et godt stykke ind i efteråret, men planten visner ned til vinter, når kulden kommer. Det er derfor en sommerurt, du har med at gøre her.
TIP Persille skal der til – og særligt på en sommerdag. Der er nemlig så mange gode opskrifter, hvor du kan bruge de grønne stilke – kylling for eksempel. Eller til pesto, i kryddersmør eller som drys oven på salater og varme retter.
Opbevaring af persille er bedst i køleskabet, hvor den holder sig frisk i op til 5 dage. Læg de grønne blade i en lufttæt beholder eller sæt dem som en buket i et vandglas for at forlænge deres holdbarhed.
Kryddersmør med urter fra haven
Har du høstet meget persille, kan du opbevare det i fryseren til brug i vintertiden. Smagen holder sig fint, og det kan være lækkert at hente et grønt drys frem til persillesovs på en kold dag.
Skriv et svar