De gammeldags, syltede, grønne tomater er måske lidt en overset ting i vores moderne køkken. Ikke desto mindre er det indtil videre en af mine foretrukne måder at bruge de grønne tomater på, når sæsonen for de røde lakker mod enden.
De syltede tomater er nemlig ikke syrlige, de er derimod søde og krydrede, og kan derfor både bruges som tilbehør eller i forskellige retter. Hvordan du laver dem, viser jeg dig nu. Her får du min opskrift på nemme, syltede, grønne tomater.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få min opskrift på syltede grønne tomater
Det er ikke hvert år, alle tomaterne i drivhuset når at få røde kinder, før sæsonen slutter. Spørgsmålet er bare, hvad man gør med de grønne tomater, der er tilbage? Jeg sylter dem og bruger dem i løbet af vinteren som tilbehør eller krydderi i gryderetter. De giver maden et sødt og krydret touch, som jeg er meget glad for.
Lyder det som noget for dig? Så læs videre. Her får du min opskrift på syltede grønne tomater.
Det skal du bruge
→ 500 gram grønne tomater
→ 1 ½ dl. eddike
→ 1 ½ dl. vand
→ 200 gram sukker
→ Eventuelt krydderier (½ vaniljestang, 3 stjerneanis, 6 hele nelliker, 1 lille kanelstang)
TIP Er du ikke så vild med krydret mad? Så udelader du selvfølgelig bare krydderierne eller tilsætter de krydderier, du godt kan lide. Krydderierne i denne opskrift er forslag, og du behøver derfor ikke at bruge dem allesammen.
Sådan laver du syltede, grønne tomater
Er du klar til at gå i gang? Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du laver syltede, grønne tomater.
Sådan gør du
✓ Start med at vaske tomaterne så de er helt rene.
✓ Prik nogle dybe huller i de grønne tomater med en gaffel eller en stegenål.
✓ Imens du står og gør det, kan lagen passende koges op. Bland eddike, vand og sukker i en gryde og lad det koge indtil, at sukkeret er opløst.
✓ Når lagen er klar, og alle tomaterne er prikket, lægger du tomaterne i lagen – ét lag ad gangen.
✓ Kog tomaterne i lagen ved svag varme i 5-7 minutter afhængig af, hvor store de grønne tomater er. Cherrytomater skal kun koge 3 minutter.
✓ De grønne tomater lægges i varme, skoldede glas, når de har kogt, og når alle tomaterne er klar, kommer du krydderierne i lagen, og koger den op.
✓ Den kogende lage hældes nu over tomaterne. Fordel krydderierne i de enkelte glas så det ikke kun er ét glas, der får smag fra krydderierne.
✓ Luk glassene. Tomaterne skal trække 2 uger i lagen før, at de kan spises – og det er faktisk den største udfordring; at vente så længe.
En lille snak om krydderier
Hvis du ikke helt ved, hvad du skal bruge de grønne tomater til sidst på sæsonen, kan du prøve at sylte dem. Det er virkelig nemt, og du kan krydre dem på mange forskellige måder, så de får lige den smag, du allerbedst kan lide.
TIP Du kan også krydre de syltede, grønne tomater med chili, ingefær og dild, så de passer til de retter, du godt kan lide at spise.
Min opskrift på syltede, grønne tomater kan varieres på mange forskellige måder, og hver gang jeg laver dem, skifter jeg nogle af krydderierne ud. Nogle gange har jeg lyst til at krydre med kanel og stjerneanis, andre gange med nelliker eller vanilje. Udgangspunktet for, hvordan de laves, er dog det samme.
Hvad bruger man syltede, grønne tomater til?
I de gode, gamle dage blev der næsten altid serveret noget syltet til maden, men i dag er de syltede, grønne tomater som tilbehør ikke noget, man ser særligt tit.
Syltede rødløg – Perfekt, pink tilbehør
Altså lige bortset fra, hvis man spiser herhjemme. Jeg kan nemlig godt lide de syltede sager – både serveret helt traditionelt, men også i mere moderne fortolkninger. Derfor krydrer jeg altid mine syltede, grønne tomater, for jeg kan godt lide, at de har lidt kant. Det passer nemlig godt til mange af de retter, der bliver serveret herhjemme.
TIP Du kan bruge de hjemmelavede, syltede, grønne tomater til mange ting. Brug dem blandt andet til salsaer, dressinger eller serveret på gammeldags manér som surt.
De syltede, grønne tomater kan sagtens bruges som tilbehør, men jeg holder nu allermest af at bruge dem som fyld i madpandekager, i en omelet eller endda i sammenkogte retter.
Dyrk dine egne tomatillos til salsa
Særligt til retter, som i forvejen er krydrede – en varmende, indisk dhal for eksempel – ja, der kan de syltede, grønne tomater både give syre og sødme, og det er virkelig lækkert. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man spiser syltede, grønne tomater til.
Hvorfor sylte?
Hele sommeren plukker jeg tomater i alle mulige fine farver, men efterhånden som solskinstimerne svinder ind, får tomaterne også sværere ved at modne. Jeg tager mange af dem ind til eftermodning i vindueskarmen, men det er ikke altid nok til, at alle får farvede kinder.
En klassiker – Opskrift på syltede rødbeder
Nogle bliver bare ved med at være grønne. Nogle gange endda flere kilo og jeg kan altså ikke få mig selv til at smide mad væk. Derfor måtte jeg finde en måde at bruge tomaterne på og allerhelst opbevare dem, så jeg kunne bruge dem i løbet af vinteren.
At sylte de grønne tomater begyndte altså lidt som en nødløsning, men i dag er de et fast indslag i madlavningen gennem vinteren og på ingen måde noget, jeg vil undvære.
Jane
Ej, hvor lyder det lækkert. I min vindueskarm ligger en skålfuld grønne tomater. Det vil jeg prøve i morgen
hverdagshaven
Hej Jane.
De er virkelig lækre. Jeg håber, du synes det samme 🙂
Velbekomme!
Mange hilsner
Christine.
Helle
Hej Christine
Jeg bruger denne opskrift til mine grønne tomater. Jeg har også prøvet at sylte dem hele, men det er min familie ikke så vilde med. Til gengæld synes de, at jeg laver verdens bedste remulade.
Tomat Relish – Grøn
Af de sidste grønne tomater og lidt større kedelige squash kan man fremstille verdens bedste gourmet remulade. Remulade-syltetøjet kan spises, som det er, men bliver endnu bedre opblandet med en passende mængde mayonnaise.
Grøntsager:
1,5 kg squash uden kerner (Man kan også bruge agurker, jeg brugte halvt af hver)
1 kg grønne tomater
600 g pillede løg
Alt køres gennem kødhakkemaskinen (Jeg har ingen kødhakker, så jeg brugte min foodprocessor og hakkede i flere omgange, man skal bare passe på at det ikke bliver til grød, der må gerne være lidt struktur i)
En håndfuld salt drysses over og rodes lidt ned i massen. Efter ca. en time sies væsken fra og kasseres.
Relish’en koges i 20 min. med ½ l vand og en kop eddike, hvorefter den sies igen.
Relish’en koges igen med ¾ l eddike, ¾ kg sukker, ½ kop sennepspulver, 3 tsk. karry samt 1 kop hvedemel, som piskes til jævning med lidt vand/eddike. (Jeg sparede lidt på sukkeret, men jeg kan ikke huske hvor meget jeg undlod at putte i)
Alt koges i 20 min under omrøring og smages evt. til med mere salt.
Gryden tages af varmen og afkøles let (bare lige så det kommer under kogepunktet af hensyn til Atamon)
Der tilsættes 1 spsk. Atamon og så hældes det på skoldede glas.
Når jeg laver remulade, bruger jeg Sandwich Spred med olivenolie* fra Rema1000 (en hvilken som helst mayonnaise kan bruges), ca. 1 dl relish og 1 dl spred og tilsætter 1 tsk. dijonsennep og ½ ts karry, til sidst smager jeg til med salt og peber. (Ofte laver jeg faktisk en mindre portion, så vi altid får den friskrørt)
Den er ikke helt så fed som alm. mayonnaise uden at få den sure smag, der er i mange light produkter.
hverdagshaven
Hej Helle.
Tak for opskriften, det lyder virkelig lækkert. Den må jeg hellere prøve senere på sæsonen, når der er grønne tomater.
Mange hilsner
Christine.