Hybensæsonen er i gang, og rundt omkring på hybenbuskene lyser de orange bær klart og tydeligt op. Det er altså tid til at finde kurven frem og komme ud i naturen for at sanke bær, så der kan blive til et stort glas med syltede hyben.
Det er nemlig noget af det bedste, jeg kan bruge bærrene til, og det er på alle måder et must for mig at få lavet på den her tid af året. Syltede hyben er nemlig helt fantastisk på pandekager.
Så lad os få plukket nogle bær og derefter sætte kurs mod køkkenet, hvor du får min opskrift på syltede hyben.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Sådan laver du syltede hyben
Er dine hyben rensede? Har du vasket hænder? Godt, så er vi klar til at gå i gang med at lavede syltede hyben. Her får du min opskrift.
Der bliver 1 stort glas med syltede hyben af denne portion.
Det skal du bruge
→ 500 gram rensede hyben
→ 375 gram sukker
→ 1 dl. citronsaft
→ 2 ½ dl. vand
→ 1 vaniljestang
Sådan laver du syltede hyben med vanilje
Er du klar til at gå i gang? Herunder kan du se, hvordan du trin for trin laver syltede hyben med vanilje.
Sådan gør du
✓ Find en god, stor gryde og kom sukker, citronsaft og vand i.
✓ Når sukkeret er opløst, har du en sukkerlage, som du nu kommer de halve hyben i, og lad endelig en flækket vaniljestang følge trop.
✓ Nu går der cirka 15 minutter, hvor hyben og sukkerlage lige skal finde hinanden.
✓ Imens du venter på det, finder du de glas, du vil opbevare de syltede hyben i. Overhæld glassene med kogende vand så de er helt rene.
✓ Når bærrene er møre, skal du lige finde en ske, som du kan bruge til at fjerne det gullige skum, der nok har samlet sig langs grydens kanter. Det er urenheder, og de skal ikke gemmes på glas, så væk med dem.
✓ Nu kan du hælde dine syltede hyben på glas, lade dem køle af og opbevare dem et mørkt og køligt sted.
TIP Kom vaniljestangen med i glasset, når du hælder de syltede halve hyben over. Det ser flot ud, når du sætter det på bordet en vinterdag.
Hvad bruger man syltede hyben til?
Søde, syltede hyben med vanilje. Perfekte på pandekager. Lækre på is. Gode til kager. Jeg bruger syltede hyben til mange forskellige ting i løbet af vinteren, for den her intense, søde hybensmag passer til det meste.
En krydret, sød hybenchutney – Prøv opskriften
Du kan uden tvivl også servere de syltede hyben til ost, for der er en sødme og en dybde i bærrene, der vil spille fint sammen med ost. Eventuelt kan du så bare undlade vaniljen, som jo er med til at gøre opskriften mere dessertagtig.
Min opskrift på syltede hyben
Jeg bruger en vaniljestang i min opskrift på syltede hyben, men du kan sagtens lave opskriften uden at komme en vaniljestang i sukkerlagen. Hvis du undlader at komme vanilje i eller bare bruger almindeligt vaniljesukker, er det egentlig bare opskriften på syltede hyben fra Den Grønne Syltebog. En virkelig fin og nostalgisk bog, som altid minder mig om min farmor.
Sød & syrlig – Lav din egen hyldeblomstsaft
Mange af opskrifterne fra den bog brugte hun nemlig, og jeg har været så heldig at få hendes gamle eksemplar. Siderne er gulnet for længst, og de er blevet plettede af alle de gange, bogen har ligget opslået på køkkenbordet, mens varme væsker og syltesager har kogt og spruttet omkring den. Køkkenminder, er det, og de er også en vigtig ingrediens, når jeg laver syltede hyben.
Tid til at lave syltede hyben
Det er i den her tid, jeg begynder at holde øje med hybenbuskene. De lyserøde blomster er båret væk af vinden for længe siden, og bærrene har nu brugt et godt stykke tid på at vokse sig store. Først grønne, så gule og nu orange eller mørkerøde. Når det sker, at bærrene hænger der på vippen mellem orange og rød, så skal de plukkes.
Syltede rødløg – Perfekt, pink tilbehør
Hyben er nemmest at rense, hvis de ikke er alt for modne – til gengæld er smagen endnu mere intens, når de er meget modne. De meget modne hyben er til gengæld forfærdelige at rense, for man kommer nemt til at mose dem fordi, de er meget bløde.
TIP Selvom det kunne være flot med syltede hele hyben på en desserttallerken, så er det ikke nogen god idé. Kernen og ”kløpulveret”, der sidder i bærrets midte, skal nemlig ikke spises. Derfor bliver du nødt til at rense bærrene først. Opskriften her er derfor på syltede halve hyben, men det gør den nu ikke mindre god.
Det handler derfor om, hvor tålmodig og stædig man er, når det kommer til rensning. For ja, hyben skal renses for kerner før, at de kan syltes. Jeg fjerner først stilk og blomst, så halverer jeg bærrene og skraber indmaden ud med en ske. Det tager tid, men jeg synes, det er alt arbejdet værd. Belønningen, der venter, er nemlig syltede hyben.
Anne dannesbo
Ok, god opskrift, tænkte jeg,
hyben blev ordnet, sukkerlage kogt op, hyben i og efter c 25 min op i glas, men men men, jeg syntes lagen er lidt tynd, lidt for flydende,
Hvad mon jeg har gjort forkert, eller er det bare sådan lagen er?
hverdagshaven
Hej Anne.
Lagen er rigtig nok lidt flydende, og det er jo en smagssag, om man kan lide det. Vil du have den lidt tykkere, kan du koge den ind, enten mens bærrene endnu er i, eller du kan tage dem op, og koge sukkerlagen videre, til den er tyknet.
Mange hilsner
Christine.