Æbletræerne blomstrer i foråret, og det er så fint at gå under de hvide kroner, kigge op og på gode dage skimte den blå himmel mellem de mange blomster. Efterhånden som bladene drysser af og lander som sne i græsset, kan du begynde at glæde dig til de første røde æbler senere på sommeren.
Men før, du kan begynde at følge med i, hvordan æblerne vokser og modner på træerne, skal du vælge et æbletræ til haven. Derfor kigger vi nu nærmere på sorter, udplantning og pasning – ja, faktisk bare alt det, du skal vide, når du gerne vil plukke æbler i din egen have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Plantning af æbletræer
Der er to ting, der er vigtige at tænke på, når du skal i gang med plantning af æbletræer: lys og plads. Træerne kræver nemlig både plads og lys, så det er vigtigt, de betingelser bliver opfyldt.
Du får ikke mange frugter af at plante et æbletræ halvvejs inde i hækken eller i et mørkt hjørne af haven. Derfor skal du ikke plante træerne for tæt. Giv dem rum nok til, at de kan slå ud med grenene. Et æbletræ skal have en planteafstand på 4-5 meter, så du skal finde et sted i haven, hvor du har god plads.
Samtidig er det også en fordel at plante æbletræer, hvor de står i læ. Kraftig vind kan knække træernes grene og i efteråret, når der er æbler på træerne, er der øget risiko for, at de falder af i en efterårsstorm.
Køb et æbletræ til haven her (reklamelink)
Hvornår planter man æbletræer?
Når foråret kommer, får de fleste af os lyst til at komme i haven. Plante. Flytte rundt på ting. Ja, i det hele taget få jord under neglene igen. Nu skal der endelig ske noget! Og af sted går det. Ud for at købe æbletræer.
Det er bare ikke helt lige meget, hvornår man planter æbletræer. Du kan godt plante æbletræer i foråret, men det er meget bedre at vente til september og oktober, hvor jorden er varm og solen ikke bager ned på dit nyudplantede træ.
Plantning af æbletræer i efteråret giver træerne langt bedre betingelser for at etablere sig i din have, og samtidig skal du ikke tænke på at vande så ofte. Solens stråler er nemlig ikke så kraftige på denne årstid, og træet har derfor ikke brug for så meget vand som i foråret.
Plant et blommetræ og smag forskellen
Kan du holde din plantetrang i ave indtil efteråret? Hvis ikke kan du sagtens plante et æbletræ i foråret. Du skal bare sørge for, at frosten ikke lurer om hjørnet, for minusgrader kan du ikke plante i.
Sådan planter du et æbletræ
Har du fundet et sted, hvor æbletræet kan få lys og plads? Et sted, hvor det ikke får kraftig vind kastet mod sig? Perfekt. Så kan du gå i gang med plantning af æbletræer.
Sådan skal du plante dit æbletræ
- Befri æbletræet for krukken, hvis du har købt et træ, der er leveret i sådan en.
- Forsigtigt kan du løsne rødderne, placere det i en spand med vand og lade det suge godt.
- Imens træet suger vand, graver du et hul, der er stort nok. Æbletræets rødder må ikke stikke op over jorden, men skal i stedet flugte med jordoverfladen.
- Sæt æbletræet i hullet og fyld 2/3 af det med jord.
- Hæld vand i hullet og når det er sunket, fylder du hullet med jord.
- Stamp lidt på jorden omkring træet og vand godt.
I den første tid efter, du har plantet æbletræet, skal det vandes godt – især, hvis vejret er tilbageholdende med regn. Og husk så, det er bedre at vande æbletræet med en ordentlig omgang vand en gang imellem, end det er at småvande hele tiden.
TIP Du kan sætte en pæl ved æbletræet, som det kan støtte sig op af i den første tid efter plantning. Bind eventuelt træet fast til pælen, men bind ikke med snor. Snor skærer sig nemlig ind i æbletræets stamme. Brug i stedet et bredt bånd, fx en gammel sok.
Det er vigtigt, du holder jorden ren omkring æbletræet efter plantning og sørger for, at græs og ukrudt ikke tager over. Du kan eventuelt lægge barkflis omkring træet, hvis du ved, du ikke får luget. Først når træet er stort, kan det tåle, at græsset vokser omkring stammen.
Gode råd om gødning
Alt med måde, og det gælder også gødning til æbletræer. For selvom træerne har brug for næring, skal det gives i de rigtige mængder. Læg en smule kompost eller græsafklip omkring træet, men ikke for meget for det får bare træet til at skyde i vejret og blive ranglet.
Gødning skal aldrig direkte i hullet, når du planter æbletræer. Dit æbletræ kan nemlig ikke tåle gødning i så koncentrerede mængder.
Bestøvning af æbletræ – Kald på bierne
Bestøvning er vigtigt, for det er den, der er grundlaget for, at du får æbler. Derfor skal du klappe i hænderne, når du ser en bi i din have, for det er den, der gør det hårde arbejde med bestøvningen af dit æbletræ, mens du kan sidde på terrassen med en kop kaffe og vente på, at frugterne bliver modne.
Derfor vil du have god biodiversitet i haven
Æbletræer skal bestøves af en anden æblesort for at give frugt. Det kalder man fremmedbestøvning, og det betyder, at du skal have minimum 2 forskellige æblesorter for at få æbler.
Hvordan sikrer jeg bestøvning af mit æbletræ? Du kan ikke være sikker på, din nabos æbletræ er nok til at sørge for, at dit træ bestøves. Er der flere æbletræer i det område, hvor du bor? Det øger sandsynligheden for bestøvning af æbletræet i din have, men vil du være på den sikre side, skal du plante 2-3 forskellige træer i din have.
TIP Det er ikke unormalt, du kan høre, hvordan bierne sværmer i trækronen, når dit æbletræ er i blomstring i foråret. Det er nemlig på den tid, bestøvningen finder sted.
Hvad med beskæring af æbletræer?
Egentlig er det slet ikke nødvendigt med beskæring af æbletræer, men mange gør det alligevel. Særligt, hvis man har et æbletræ i en lille have, kan det være nødvendigt for at sikre, træet ikke vokser sig alt for stort. Beskæring giver samtidig mulighed for, at du kan forme æbletræet, som du har lyst, og for mange er det tillokkende.
TIP Som hovedregel skal du beskære æbletræer mindst muligt og gå efter de mindre grene.
Man beskærer et æbletræ for at holde det åbent for lys, så æblerne kan modnes. Det bedste tidspunkt for beskæring af æbletræer er derfor fra juli til september. Det er nemlig meget nemmere at beskære et frugttræ med blade på, så du kan se, hvilke grene, der skygger for frugten.
TIP Du kan vælge at beskære dit æbletræ, når du planter det. Her fjerner du halvdelen af kronens grene, så træet vækster ved stammen i stedet for i kronen. Vælger du at gøre det, skal du give træet en pause fra grensaksen i de kommende år.
På unge træer kan du opleve, at grenene kan blive meget tunge af frugt. Faktisk så tunge, at de knækker af. Det er ikke nødvendigt at beskære de grene, men nip i stedet nogle af frugterne af grenene. Det giver selvfølgelig et mindre udbytte det år, men på den lange bane er det godt for træet.
Sygdomme & skadedyr – Hvad gør du?
Det kan ske, at æbletræer rammes af sygdomme eller angribes af skadedyr. To af de mest almindelige sygdomme er skurv og frugttrækræft, og her kan du kort se, hvad det er for nogle størrelser.
Skurv viser sig som brune pletter på æblerne, men det har ikke nogen betydning for hverken smag eller holdbarhed. Du kan sagtens spise æbler med skurv også selvom, at frugten er hårdt angrebet.
Frugttrækræft er værre. I begyndelsen visner æbletræets grene, og med tiden kan æbletræet faktisk gå ud. Nogle sorter er dog modstandsdygtige over for frugttrækræft. Det gælder blandt andet Cox Orange, Ingrid Marie og Gråsten.
Lus er et af de skadedyr, som samler sig i træernes blade. Du kan tydeligt se, når dit æbletræ er angrebet, for bladene krøller sig sammen og går ud. På bladene kan du også se, hvordan lusene sidder i tætte klumper. I langt de fleste tilfælde vil havens nyttedyr spise de ubudne gæster, men er træet hårdt angrebet, kan du spule det med haveslangen.
Er podning en mulighed for dig?
Et æbletræ podes på en grundstamme, og det er den, der bestemmer, hvor stort æbletræet bliver. Det er simpelthen grundstammen, der afgør, hvor hurtigt træet vokser og hvor meget frugt, det kommer til at give.
Podning af æbletræ på en svagtvoksende stamme er godt til espalier, hvor det ikke er nødvendigt, at træets vækst stikker af. Omvendt er podning på en kraftig stamme godt til dem, der har en stor have, hvor æbletræet kan få lov til at brede sig.
TIP Podning af æbletræ på en vildstamme (også kaldet en frøstamme) giver en meget kraftig vækst, og de æbletræer kræver en planteafstand, der er mere end 5 meter. Til gengæld kan man klatre i den slags æbletræer.
Vælg de rigtige æblesorter
Der findes virkelig mange forskellige sorter, når det kommer til æbletræer. Det giver et stort udvalg af æbler med hver deres smag, konsistens, udseende og egenskaber. Nogle frugter modner tidligt i løbet af august, og andre kan først høstes i løbet af oktober, når efteråret regner ned over haven.
TIP De æblesorter, der modner tidligt, kan ikke gemmes så længe som de sorter, der modner sent.
Før du siger ja tak til det første og bedste tilbud på æbletræer, kan det være en god idé at læse om de forskellige æblesorter og overveje, hvad du egentlig vil have ud af at plante et æbletræ i din have.
Skal æblet være sødt eller syrligt? Skal det kunne gemmes hele vinteren eller spises med det samme? Skal æbletræet være en sort, der er resistent over for sygdomme eller satser du på en produktion af hjemmelavet most eller cider? For så skal du have fat i nogle cideræbler og mostæbler.
Kom godt i gang med frugthaven
Først og fremmest skal du vælge en sort, du godt kan lide. Det kræver måske, at du smager på en hel del æbler, før du bestemmer dig for, hvilke æblesorter, du vil have. Men det er vel egentlig heller ikke en uoverkommelig opgave at spise sig igennem det ene sprøde æble efter det andet. Vel?
Herunder kan du læse mere om 10 populære æblesorter, du kan få i din have.
10 æbletræer til haven
Før du køber et æbletræ, kan du her læse om forskellige sorter, der er gode i haven. Jeg har udvalgt 10 populære træer, som har hver deres særlige kvaliteter.
Jonagored
🍎 Eller Jonagold, som det også kaldes, er et æbletræ, der bærer æbler med røde og orange farver. Æblernes smag er syrlige med et sødt strejf, der gør dem til skønne spiseæbler, man hapser direkte fra grenene og sætter tænderne i. Der er nemlig masser af saft i et Jonagored, og æblet er faktisk en krydsning mellem sorterne Jonathan og Golden Delicious.
Jonagold æbletræ kan købes her (reklamelink)
Ingrid Marie
🍎 Er en klassiker, mange kender fra deres barndom. Æblerne har en dyb, mørkerød farve, smagen er frisk, syrlig og træet giver tilmed rigtig mange æbler. En god sort til dig, der har en stor appetit, når det kommer til æbler. Ingrid Marie skal plukkes i oktober og har en lang holdbarhed.
Ingrid Marie æbletræ kan købes her (reklamelink)
Elstar
🍎 Er en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie, og træet har tendens til kraftig vækst. Det betyder, at Elstar kan få en betydelig højde, og derfor kan beskæring blive nødvendig for, at Elstar bærer optimalt. Til gengæld får du nogle fantastiske æbler, der giver det helt rigtige knæk, når du tager en bid af dem. Elstar plukkes i løbet af september, spises med det samme eller gemmes.
Elstar æbletræ kan købes her (reklamelink)
Discovery
🍎 Er en personlig favorit hos mange. Det er et sødt, sprødt sommeræble med en orangerød farve uden på og ofte med fint, rødt frugtkød indeni. Højden på Discovery er ikke skræmmende, og æbletræet bærer meget i forhold til sin størrelse. Sorten er desuden modstandsdygtig over for sygdomme. Du kan plukke Discovery fra sidst i august, men de egner sig ikke til at gemme, så spis dem med det samme.
Discovery æbletræ kan købes her (reklamelink)
Aroma
🍎 Er et æbletræ, der sætter æbler med en farve, der er gnistrende rød. Aroma er både søde og syrlig på samme tid, og har nok fået det bedste fra sorterne Filippa og Ingrid Marie, som Aroma er en krydsning mellem. Aroma er modstandsdygtig over for sygdomme, og æblerne kan plukkes fra slutningen af september. De kan gemmes.
Aroma æbletræ kan købes her (reklamelink)
James Grieve
🍎 Er sødt både i sin smag og i sin duft. Æblerne er gule eller orange i farverne og dejligt saftige. James Grieve kan høstes fra slutningen af august.
James Grieve æbletræ kan købes her (reklamelink)
Cox Orange
🍎 Giver ikke de største æbler, men til gengæld er der meget smag og sødme i de gule æbler. Æblerne er vidunderlige i kager og grød, for når alt kommer til alt, er det ikke æbleplantagens mest saftige sort. Cox Orange kan plukkes fra midten af september, og får du ikke brugt alle æblerne med det samme, kan de heldigvis gemmes.
Cox Orange æbletræ kan købes her (reklamelink)
Belle de Boskoop
🍎 Er et stort æbletræ, der er temmelig modstandsdygtigt over for sygdomme. Æblerne er grønne med røde nuancer, og smagen er syrlig. Derfor er Belle de Boskoop gode madæbler, for i grød og desserter forvandler det syrlige sig til en lækker mundfuld. Det er plukketid i oktober, og æblerne kan gemmes meget længe.
Belle de Boskoop æbletræ kan købes her (reklamelink)
Filippa
🍎 Er et æbletræ, der kræver læ, men ellers er det nemt at passe. Æblerne er gul-grønne i farven, men de kan også godt have nogle lyserøde nuancer. Det er et flot æble, og smagen fejler heller ikke noget. Den er både syrlig og saftig, så det er en fornøjelse at spise et æble direkte fra træet. Æblerne gør det dog også ret godt, når de tilberedes i køkkenet. Filippa kan plukkes i slutningen af september og gemmes længe.
Filippa æbletræ kan købes her (reklamelink)
Bodil Neergaard
🍎 Sætter æbler med en sjov, kegleagtig form, der får æblerne til at lige pærer –især fordi, farverne på æblerne er grønne og gule. Men smagen er dog ikke til at tage fejl af; her er ikke nogen bismag af pære. Æblerne er meget søde og saftige, og de skal plukkes fra midten af oktober. Bodil Neergaard kan opbevares længe.
Mange forskellige æblesorter
Der findes selvfølgelig mange flere æbletræer til haven end dem, der er oplistet herover. Det er nemlig kun et lille udvalg af nogle af de mest populære æblesorter, du er blevet præsenteret for nu.
Nogle vil uden tvivl mene, at Guldborg, Gråsten og Rød Ananas også er æbletræer, der burde være med på listen. Og det er da rigtigt. Det er også nogle skønne æblesorter! Men man skal jo stoppe et sted, og du har heller ikke tid til at læse mere alligevel, for nu skal du ud for at smage på en masse æbler.
Et familieæbletræ til den lille have
Nu har du læst en hel del om, at æbletræer kræver plads, og at nogle æbletræer kan blive meget høje. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få et æbletræ til den lille have. For det kan du. Det hedder et familieæbletræ.
Det gode ved sådan et ”familietræ” er, at du her får et æbletræ med 2-3 sorter på samme træ. Forskellige sorter vel at mærke, så du får forskellige æbler, der modner på forskellige tidspunkter. Det giver dig en lang periode med friske æbler.
Ribs – Fra udplantning til høst af solmodne bær
Samtidig er sådan et æbletræ med flere sorter selvbestøvende, så du kan nøjes med kun at plante ét træ. Derfor er det en god idé at plante et familieæbletræ i mindre haver.
Gode æbletræer til espalier & krukke
Familietræet er én løsning, hvis du gerne vil have et æbletræ til haven, der ikke er kæmpestort. En anden mulighed er at plante æbletræer i espalier langs en solrig husmur eller fritstående i haven. Det er en pladsbesparende måde at dyrke æbler på, og det ser samtidig fint ud.
Faktisk kan du også plante æbletræer i krukker. Det kræver selvfølgelig en stor krukke og et æbletræ, der ikke har en kraftig vækst. Når du planter æbletræer i krukker, skal du være opmærksom på, at træet skal have meget vand og meget gødning. Derudover skal æbletræet omplantes i ny jord hvert 3. år.
Høst & opbevaring
Det er uden tvivl en fornøjelse at sætte tænderne i et friskplukket æble. Det knaser på en ganske bestemt måde, men du skal virkelig spise mange æbler, hvis du skal nå at tømme et helt træ – eller måske endda flere træer – før æblesæsonen er forbi.
Heldigvis kan mange høstes æbler gemmes, og opbevarer du dem mørkt og køligt, har de en meget lang holdbarhed. Når du høster æbler, skal du derfor ikke tænke på, om du kan nå at spise dem alle sammen i løbet af et par uger. Mange sorter kan nemlig holde sig hele vinteren og endda indtil foråret, så du selv på en kold vinterdag kan få stillet din trang til æbler.
TIP Vil du gemme frugten til vinter? Når du høster æbler til vinteropbevaring, skal du være opmærksom på, de ikke har pletter eller er blevet stødt. Det øger nemlig risikoen for, at frugterne rådner hurtigere.
Har du spottet en dårligt frugt i kassen? Rådne æbler fjernes naturligvis med det samme, så de ikke smitter de andre. Skulle nogle af æblerne begynde at se lidt triste ud og få et par rynker, er det tegn på, de snart begynder at rådne, og derfor skal de straks koges til en sød og lækker æblegrød. Heldigvis er æblekage på en vinterdag det bedste, du kan bruge æbler til, altså bortset fra når du snupper en frugt direkte fra træet.
Skriv et svar