Det er en skam, at der ikke er flere, som planter stikkelsbær i haven. De syrlige, søde bær er nemlig dejlige mundfulde, som på alle måder kan måle sig med de populære ribs og solbær.
Ligesom mange andre frugtbuske er stikkelsbær utroligt nemme at have med at gøre, så det er ikke hos dem, du kommer til at bruge alt din tid – altså lige med undtagelse af, når bærrene skal spises.
Vil du plante stikkelsbærbuske i haven? Her fortæller jeg dig, hvordan du skal gøre.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få stikkelsbær i haven
Stikkelsbær, Ribes uva-crispa, er en dejlig bærbusk at plante i haven. Den kræver ikke meget pasning og pleje, og de søde, syrlige bær er skønne i alt fra marmelade til kager, kompot og desserter. Alligevel er der ikke mange, der vælger at dyrke stikkelsbær i haven.
Det skyldes måske, at de løvfældende buske har torne, som kan gøre høst af bærrene til en udfordring. I dag kan du heldigvis købe stikkelsbærbuske, som ikke har torne, og går du efter en sort som Tatjana, slipper du næsten for tornene. Du kan læse mere om gode sorter længere nede i artiklen.
Stikkelsbær er løvfældende buske, der bliver op til 150 centimeter høje, og som sætter bær i røde, grønne eller gule farver. Du kan både spise bærrene, når de er grønne eller vente til de er helt modne – jo længere tid du vente med at plukke dine stikkelsbær, jo sødere bliver de. Buskene vokser også vildt i naturen, men de sorter du finder i haverne er forædlede.
Du kan købe stikkelsbærbuske til udplantning her (reklamelink)
Kom godt i gang med dyrkning af stikkelsbær
Når du dyrker stikkelsbær, er det vigtigt, du holder rent omkring buskene, så græs og ukrudt ikke stjæler lys, luft og næring. Vil du undgå at luge? Du kan lægge halm, bark eller flis omkring buskene eller plante små skovjordbær. Det er samtidig med til at holde på fugten, og det er en god ting, for stikkelsbær må ikke tørre ud.
Du skal give dine stikkelsbær en placering med lys og sol, hvis du vil give dem de bedste betingelser for at udvikle lækre bær med god smag.
Stikkelsbærbuske sætter bær på 2. års grene og dem, der er ældre end to år. Ved dyrkning af stikkelsbær bliver det derfor nødvendigt en gang i mellem at klippe nogle grene af busken helt nede ved jorden. Det skaber luft, så sollyset kan trænge helt ind til de midterste bær i busken. Du kan læse mere om beskæring længere nede i artiklen.
Plantning af stikkelsbær
Når det kommer til jordforhold er stikkelsbær ikke sarte. De vokser i alt slags jord, så på den måde er stikkelsbær utroligt nemme at give en placering i haven.
Når du planter stikkelsbær skal du huske ikke at plante dem for tæt. En lille stikkelsbærbusk vokser sig stor med tiden, og det er vigtigt, at der er nok lys og luft omkring den, så den kan brede sig. Du skal holde en planteafstand på 2 meter mellem hver busk. Så kan du også uden problemer komme hele vejen rundt om busken, når du skal plukke bærrene.
TIP Du kan plante stikkelsbær i espalier, så busken vokser op ad en væg. Det kan være praktisk i en lille have, hvor der ikke er meget plads.
Er du klar til at plante stikkelsbær? Du kan plante buskene, når jorden ikke er frossen, så i princippet kan du gøre det hele året. Forår og efterår er dog de bedste tidspunkter at plante stikkelsbærbuske på.
10 ting du kan lave i haven til april
Jeg kaster mig altid over udplantning i efteråret, for på den måde giver jeg mine stikkelsbær mulighed for at etablere sig godt inden den nye vækstsæson i foråret. Der er også den fordel ved udplantning i efteråret, at jorden er lun, fugtig og solens stråler ikke er for skarpe. Det er optimale planteforhold.
Sådan planter du stikkelsbær
Skal du i gang med at plante stikkelsbær? Det er heldigvis ikke spor svært. Herunder fortæller jeg dig trin for trin, hvordan du skal gøre.
Sådan gør du
- Du starter med at grave et stort hul, hvor du løsner jorden godt i bunden
- Sæt stikkelsbærbusken i hullet
- Hæld jord i hullet og stamp let omkring planten, så jorden sætter sig fast
- Slut af med at vande grundigt, så planten ikke kommer til at tørre ud
Efter udplantning af en stikkelsbærbusk er det vigtigt, du sørger for, at den ikke kommer til at mangle vand. Særligt i den første tid, hvor busken skal etablere sig i haven, har den brug for fugtig jord for at klare sig.
Vælg de rigtige sorter af stikkelsbær
Der findes mange sorter, når det kommer til stikkelsbær, og nogle af dem er meget gamle, og kan derfor ikke længere købes. Derfor, hvis du kan få lov til at få en stikling fra en gammel stikkelsbærbusk, kan du få bær, som er noget ganske særligt.
Plant syrlige & søde ribs i haven
Er det ikke en mulighed, må du købe stikkelsbærbuske på planteskolen. Spørgsmålet er bare, hvilken sort vil du gerne dyrke?
TIP Navnet afslører det jo – for ja, stikkelsbærbuske stikker! Du kan dog godt købe tornfri sorter, så du ikke bliver revet, når du skal høste stikkelsbær.
Hvis du ikke har stikkelsbær i din have, men egentlig gerne vil have lavet om på det, skal du først finde ud af, hvilken sort af stikkelsbær, du vil plante. Måske er du vild med rød hinnomaki? Måske har din nabo eller et familiemedlem en busk med gule stikkelsbær, der smager helt vidunderligt, og som du kan få en stikling af?
Herunder ser skal vi se nærmere på tre forskellige arter, der sætter røde, grønne og gule stikkelsbær.
Rød hinnomaki
Rød hinnomaki er en meget populær sort. Den giver nogle lækre, røde bær, som både smager godt lige fra busken, men også er fremragende til grød, marmelade og syltning på grund af sin sødme.
Rød hinnomaki kan købes her (reklamelink)
Invicta
Vil du høste grønne stikkelsbær? Invicta er en sort, som sætter syrlige, grønne bær, der kan høstes i slutningen af juli. Sorten er kendt for kun sjældent at blive angrebet af stikkelsbærdræber, og busken giver desuden et højt udbytte. Det er derfor en god busk at plante, hvis du vil høste mange bær i løbet af sommeren.
Invicta kan købes her (reklamelink)
Tatjana
Der findes nogle sorter som sætter gule stikkelsbær. Tatjana er en af dem. De gule stikkelsbær er meget søde, og du kan høste dem allerede fra begyndelsen af juli. Stikkelsbærbusken bærer meget frugt, men særligt er det værd at nævne, at Tatjana er næsten tornfri. Du kan derfor plukke de dejlige bær uden at rive dig.
Tatjana kan købes her (reklamelink)
TIP Når du skal vælge den sort af stikkelsbær, du vil have, er den bedste måde at gøre det på ved at smage sig frem. Der er jo ingen grund til at dyrke noget, du ikke synes, smager godt!
Bestøvning af stikkelsbærbuske
Vidste du, at stikkelsbærbuske er selvbestøvende? Det betyder, at du faktisk kan nøjes med kun at plante én stikkelsbærbusk i haven. Mange frugtbuske kræver fremmedbestøvning for at kunne sætte frugt, men sådan er det ikke med stikkelsbær.
Selvom du i princippet kun har brug for en busk for at få frugt, synes jeg alligevel, at du skal overveje at plante to stikkelsbær i din have.
Sådan anlægger du en frugthave
Har du overvejet flere sorter? Du kan jo plante sorter, der er meget forskellige i smag, så du får en stor variation. Nogle stikkelsbær er nemlig lækrest at spise lige fra busken, mens andre er bedre at bruge i madlavningen, blandt andet på grund af deres høje indhold af pektin, som er et naturligt stivelsesmiddel.
Stikkelsbærdræber & resistente sorter
Stikkelsbær kan blive angrebet af svampesygdommen stikkelsbærdræber, der angriber både blade, bær og grene. Stikkelsbærrene får nogle grimme, brune plamager, der selvom de kan gnides af, så bærrene kan spises, ikke ser særligt sjove ud.
Skønne æbletræer til alle haver
Lige gyldigt, hvilke sorter af stikkelsbær, du vælger, kan du ikke gardere dig mod stikkelsbærdræber, for alle sorter kan blive angrebet. Dog siges det, at nogle sorter er mere resistente over for angreb, så når du vælger stikkelsbær, kan det være en god idé at have i baghovedet.
Rød hinnomaki er en af de sorter, der er temmelig resistente over for stikkelsbærdræber.
Sådan forebygger du stikkelsbærdræber
Den bedste måde at undgå stikkelsbærdræber på, selvom der er ikke er nogen garanti, er ved at tage sine forholdsregler. Er sommeren våd, og hænger fugten konstant i luften? Så er risikoen for, at stikkelsbærrene kan blive angrebet større, fordi de ikke får det lys og luft, de har brug for.
10 nemme afgrøder til køkkenhaven
Man kan sige, at deres immunforsvar bliver sænket, og det gør dem sårbare. Det kan derfor være en god idé under beskæringen af frugtbuskene at sørge for, at lyset kan trænge helt ind i buskene. Det vil give et større afkast i de våde somre.
Sygdomme & skadedyr
Foruden stikkelsbærdræber kan dine stikkelsbærbuske også blive angrebet af andre sygdomme og skadedyr. Skivesvamp, som kan give brune pletter på bladene, er en af de udfordringer, som buskene kan møde. Svampen får bladene til af visne, så de falder af.
Haven i juni – 10 ting du kan gøre
Derudover kan larver fra stikkelsbærbladhveps også give haveejeren hovedbrud. De små skadedyr gnaver sig hurtigt igennem alle blade på dine stikkelsbærbuske, og det kan være hårdt for planterne at blive sat tilbage på den måde.
Frostmålere kan også give problemer i nogle haver, da de både spiser knopper og blomster på buskene, men ofte når de ikke at skade buskene i markant grad.
Gode råd om gødning
Stikkelsbærrets største fjende er stikkelsbærdræber. Blandt havefolk er der uenighed om, hvorvidt man skal gøde sine stikkelsbær eller ej i forhold til at undgå angreb af stikkelsbærdræber. Gødning giver nogle store og flotte bær, men samtidig får gødningen også stikkelsbærbusken til at sætte nye skud, som let kan rammes af stikkelsbærdræber. Det er derfor lidt en linedans, når det gælder gødning af stikkelsbærbuske.
Plant et blommetræ & smag forskellen
Jeg har endnu ikke haft problemer med stikkelsbærdræber, selvom jeg gøder mine stikkelsbær. Til gengæld gøder jeg ikke i vækstsæsonen eller i slutningen af den, men altid sidst på vinteren eller i begyndelsen af foråret. Så får mine stikkelsbær en omgang staldgødning, der er godt omsat eller en god, kraftig kompost.
Du kan ikke forebygge stikkelsbærdræber med garanti, så du kan lige så godt gøde, inden vækstsæsonen starter. På den måde kan du være sikker på, at du har gjort, hvad du kunne for at få buskene til at vokse.
Formering af stikkelsbær
Stikkelsbær kan formeres gennem stiklinger og aflæggere. Den nemmeste måde at formere sine stikkelsbærbuske på er med aflæggere, og jeg har efterhånden formeret mange frugtbuske på den måde – og hver gang med succes.
Når du skal formere stikkelsbærbuske gennem aflæggere, løsner du lidt jord en grens længde fra stikkelsbærbusken, bøjer en gren ned, dækker lidt jord over og lægger en sten på grenen der, hvor du har løsnet jorden. Lad toppen af grenen stritte frem under stenen, for det er toppen på den nye busk.
Sørg for at holde ukrudt væk fra den nye plante, så den ikke bliver kvalt, men får de bedste muligheder for at vokse sig stor. Det tager omkring 1 år afhængig af vind og vejr, før den nye stikkelsbærbusk er klar til at blive plantet ud for sig selv. På det tidspunkt har den sat rødder, og du kan nu grave den op og plante din stikkelsbærbusk et nyt sted. Du kan lave aflæggere af stikkelsbær fra foråret begynder og indtil september.
Pasning af stikkelsbær
Du kan dyrke stikkelsbær i alt slags jord, og selvom busken holder mest af god muld, vil det ikke give dig yderligere pasning, hvis du planter den i andre jordtyper. Til gengæld er vanding af stikkelsbær vigtigt, fordi planten har rødder, som ligger meget tæt på jordoverfladen.
Det betyder, at din stikkelsbærbusk kan gå ud, hvis ikke du vander den. For at holde på fugten kan du dække jorden med bark eller halm, som så samtidig er med til at holde ukrudt væk.
Kom godt i gang med at dyrke rabarber i haven
Med til pasning af stikkelsbær hører også, at du beskærer buskene fra tid til anden. Du kan læse mere om beskæring herunder.
Beskæring af stikkelsbærbuske
Det er en god idé at beskære sine stikkelsbær en gang imellem, for det giver en sundere busk, der bliver ved med at vokse og sætte nye stikkelsbær. Samtidig er beskæringen også med til at nedsætte risikoen for, at busken bliver angrebet af sygdomme.
Beskæring af stikkelsbær skal gøres hvert år ved, at du klipper grene af helt nede ved jorden. Stikkelsbær sætter frugt på de grene, der er 2 år eller ældre. Derfor skal du kun fjerne de grene, der har båret frugt i minimum 3 år.
Høst & opbevaring
Du kan høste stikkelsbær allerede fra juni, hvis du har en af de tidlige sorter, men som regel må du vente med at plukke bærrene til juli. Du kan spise bærrene direkte fra busken – og sådan synes jeg, de smager allerbedst – men du kan også plukke en stor skålfuld og gemme til senere.
Har du fået en stor høst af stikkelsbær? Du kan opbevare stikkelsbær i køleskabet 5-7 dage, hvis ikke du kan nå at spise dem alle sammen den dag, du høster dem. Hvis ikke du skyller bærrene, før du sætter dem på køl, kan du øge deres holdbarhed.
Havens hyldetræer & hyldebuske
Stikkelsbær er fryseegnede, så du kan uden problemer skylle bærrene grundigt, lægge dem i poser og gemme dem i fryseren til vinter. Det er altid dejligt at tage en pose stikkelsbær op i løbet af efteråret eller vinteren, så der kan laves kager, desserter, marmelade eller grød.
Brug dine stikkelsbær i maden
Stikkelsbær kan bruges til det meste og de bær, jeg ikke når at spise fra busken, tager jeg med ind i køkkenet og laver til marmelade & grød. I sommermånederne er særligt stikkelsbærgrød en succes, og jeg blander gerne de forskellige sorter stikkelsbær for at få en grød, der smager af mest muligt.
Opskrift: søde, syltede stikkelsbær
TIP Vil du lave marmelade af dine stikkelsbær, kan du plukke dem inden, de bliver helt modne. Så er der nemlig mere pektin i bærrene, som sørger for, at marmeladen ikke bliver flydende.
Stikkelsbær kan fryses, og de bær jeg ikke sylter med det samme, kommer i fryseren. Inden bærrene kommer på frost, nipper jeg blomsterstandene af – det er de tørre, brune ender, der sidder nederst på bærret. De er nemlig ikke så lækre i grød og marmelade, og det er meget besværligt at få dem af, når stikkelsbærrene har været frosset.
TIP Stikkelsbær kan spises direkte fra busken, men bliver altså heller ikke dårlige af at komme med ind i køkkenet og blive kogt til grød og marmelade.
Det kan godt tage lidt tid at få nippet alle bærrene, og hænderne bliver lidt fedtede undervejs, men det er også hyggeligt at sidde midt i sin have, få lidt sol i ansigtet og så vide, at nu er der stikkelsbær hele vinteren. Og smagsprøverne? Nå ja, dem snupper man bare, mens man nipper.
Per Ramsdal
Hejsa. Der står ikke i artiklen, hvornår på året, man skal beskære sine stikkelsbærbusk?
Hilsen Per
hverdagshaven
Hej Per.
Det har du da helt ret i, så godt, at du skriver til mig. Vil du beskære eller tynde ud i busken, skal du gøre det lige efter, at bærrene er plukket.
Mange hilsner
Christine.
Pia Gasberg
Hvor meget lys kræver en stikkelsbærbusk? Jeg har et stort hjørne af haven med meget skygge pga naboens træer.
På forhånd tak.
hverdagshaven
Hej Pia.
Stikkelsbær trives bedst med meget lys og vil gerne vokse på en varm, solrig placering. Du kan godt forsøge at plante den i skygge, men udbyttet vil ikke blive så stort, og bærrene vil blive mindre, end hvis busken vokser i sol.
Mange hilsner
Christine.