I haven står grønne rækker med sprød spinat – klar til at blive høstet og spist til morgenmad, frokost og aftensmad. De grønne blade kan nemlig bruges til mange ting i køkkenet, og med deres høje indhold af vitaminer og mineraler er de sunde at spise.
Dyrkning af spinat er ikke svært, så du har ikke brug for en lang og kompliceret dyrkningsvejledning, før du kan så det i haven. Derfor har jeg lavet en let guide til, hvordan du kan dyrke, så og passe spinat. Du kan læse det hele herunder.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Så skal vi i gang med dyrkning af spinat
Spinat, Spinaca oleracea, er en plante, der vokser meget hurtigt, så har du brug for kort leveringstid fra jord til bord, er det dyrkning af spinat, du skal kaste dig over. Fra såning til høst går der nemlig kun 8 uger, og planten er i udvokset størrelse omkring 20-30 centimeter høj.
Du kan så spinat i drivhus, i krukker og på friland i køkkenhaven. Det gør afgrøden nem at dyrke, fordi den ikke stiller store krav til, hvor den skal vokse. Så længe den får nok vand og næring, vil den sætte flotte, grønne blade.
Dyrkning af radiser – En tidlig forårsgrøntsag
Du får størst succes med dyrkning af spinat forår og efterår, for du har altså med bladgrønt at gøre, som går i stok, hvis den udsættes for sollys. Heldigvis behøver du ingen dyrkningsplan til spinat, for du kan så frøene, når der ikke er frost i jorden.
TIP Der er mange gode grunde til at dyrke de grønne blade i haven. De er nemlig sunde og smager samtidig virkelig dejligt. Brug spinat i tærte, lasagne og til salat.
Sæsonen løber dermed fra april, når frosten slipper sit tag i haven, til oktober eller november når kulden igen kommer krybende. Du kan derfor så spinat på tidspunkter af året, hvor mange andre grøntsager ikke kan gro, og planter du spinat jævnligt, kan du ofte høste de grønne blade.
Begynd med jordforbedring til spinat
Den vigtigste forudsætning for at kunne høste spinat i store mængder er god, næringsrig jord. Selvom planten er nem at dyrke, trives den nu bedst i en let jord med næring i.
Kom godt i gang med såning & udplantning i køkkenhaven
Spinat vokser meget hurtigt, og planten sætter mange grønne blade, og netop derfor har den brug for meget energi. Derfor skal du arbejde jorden godt igennem før dyrkning af spinat. Det gør du ved at fjerne sten, gamle rødder og grene, inden du vender kompost i jorden.
Nemme krydderurter til din have
Hvornår skal jeg forbedre jorden? Du kan både vende kompost i jorden i efteråret og i foråret. Vælger du at gøre det i foråret, skal du tilføre komposten minimum tre uger før, du begynder at dyrke spinat.
Såning af spinat – Sådan gør du
Er du klar til at gå i gang med såning af spinat? Det kan gå i gang med allerede fra april, når det ikke længere fryser. Det er ikke svært at så spinat, du skal bare sørge for, jorden er fugtig, når du lægger frøene i jorden.
10 nemme ting du kan dyrke i køkkenhaven
Hvordan skal man så spinat? Du starter med at rive jorden let og med en hakke lave såriller, der er 2-3 centimeter dybe. Afstanden mellem rækkerne skal være omkring 25 centimeter. Vand rillerne og begynd først med såning af spinat, når vandet er trukket ned i jorden. Når du har lagt frøene i sårillerne, dækker du dem med jord og vander efter.
I tiden efter såning af spinat begynder spirerne at komme op af jorden. Står planterne meget tæt? Du skal tynde ud i rækkerne, så der kun er en planteafstand på omkring 10 centimeter. Det giver nemlig din spinat den bedste mulighed for at udvikle sig.
TIP Spinat spirer, når jorden er 4 grader varm, hvilket gør den til en meget tidlig afgrøde du kan dyrke i haven. Den begynder dog først at udvikle sig optimalt, når temperaturen når 8 grader. Du behøver derfor ikke at så spinat i drivhus – den vokser fint på friland længe før de andre grøntsager.
Hvordan udtynder jeg i min spinat? Det gør du ved at trække de spirer op, som står for tæt. Præcis på samme måde som når du luger ukrudt. Sørg for at få hele roden med op, men til forskel fra ukrudt, skal du ikke kassere spirerne. Når du har fjernet roden, kan de små blade nemlig sagtens spises.
TIP Spinat har ikke en fast såtid, og du kan lægge frøene i jorden fra april til efteråret. Det bedste såtidspunkt for spinat er dog efterår og forår, for planten går i stok, når den får sollys. At så spinat i juli og august kan derfor godt være en udfordring, men fra september har du igen et par måneder, hvor du kan lægge frø i jorden.
Brug spinat som efterafgrøde
Du kan bruge spinat som efterafgrøde – og det er slet ikke nogen dårlig idé at gøre. I rødderne findes der et rodslim, som er en god og vigtig kilde til mad for mange af de organismer og smådyr, som lever i jorden i din køkkenhave. Spinaten udskiller slimet, som dyrene så spiser.
Sådan får du en god biodiversitet i haven
Hvorfor er det godt, tænker du måske. Det er godt at bruge spinat som efterafgrøde for at få dyrelivet til at være i top. Det sørger nemlig for en høj nedbrydning i jorden, så den hele tiden forbedres og optimeres – til glæde for dig og dine grøntsager. På den måde forbedrer du jorden gennem dyrkning af spinat, så de grøntsager du planter efterfølgende, kommer til at vokse i en god jord.
Du kan samle dine egne frø til dyrkning
En spinatplante i stok er ikke noget, du behøver at ærgre dig over. Udnyt i stedet muligheden for at tage frø fra planten. Spiser du meget spinat, kan det være en fordel at have planter til frøavl, for på den måde kan du spare penge på at købe frø fra til spinat i foråret.
Spiretestest dine frø – Sådan gør du
Det er meget simpelt at høste spinatfrø til dyrkning. Du samler simpelthen bare de frø, der sidder på den plante, der er gået i stok. Du behøver selvfølgelig ikke at vente på, at en plante går i stok for, at du kan få spinat til frø. Du kan bare udvælge nogle planter i god vækst og tage frø fra dem.
Det er vigtigt, at frøene er helt tørre, før du gemmer dem tørt, mørkt og frostfrit, indtil de skal bruges.
Har du styr på pasning?
Der er kun ganske få ting, du skal være opmærksom på ved pasning af spinat. Det er, at du sørger for, at planten både har væske og energi nok til at kunne vokse og sætte store, grønne blade, du kan høste. Planten vokser nemlig meget hurtigt, så den har brug for både vand og næring til at udvikle sig.
Med til pasning af spinat hører derfor vanding på jævnlig basis. Er sommeren tør? Så skal du ofte forbi med vandkanden, men åbner himlen konstant sine sluser og sender regn ned over haven, skal du selvfølgelig ikke vande nær så ofte. En god tommelfingerregel er, at du skal vande spinat, når jorden omkring planterne er tør.
TIP Vil du så spinat i september, oktober og november? Du kan sagtens så spinat i efteråret, så længe der ikke er frost i jorden.
Hvor meget gødning du skal give din spinat, afhænger af, hvor god jord du har plantet den i. Der er nemlig stor forskel, og det kan være svært at vejlede lige på det punkt. Du skal dog passe på ikke at give planterne for meget gødning, da det ansporer spinaten til at sætte store blade, men til gengæld kun ganske få og uden ret meget smag.
TIP Dyrkning af spinat kræver vand, for her har du med en plante at gøre, som ikke kan vokse i tørre omgivelser. Det bedste er derfor at så i en jord, der ikke er sandet, men i stedet muldrig.
En snak om sygdomme & skadedyr
Spinat er en meget modstandsdygtig plante over for sygdomme og skadedyr, og du vil derfor sjældent opleve problemer med dyrkningen.
Sprøde, orange gulerødder – Sådan dyrker du dem
I perioder, hvor vejret både er fugtigt og varmt på samme tid, kan du være uheldig, at planterne rammes af skimmel. Sker det, skal du fjerne de syge spinatplanter med det samme, så smitten ikke breder sig til de andre planter i rækkerne. Du kan ikke spise de planter, der er ramt af skimmel.
Vil du forebygge sygdomme og skadedyr i spinat? Du kan forbygge angreb ved ikke at så spinat alt for tæt.
Gode råd om høst & opbevaring
Du kan høste spinat, når planten er udvokset, og du kan vælge at gøre det på to måder:
- Pluk de blade du har brug for
- Træk planten op med rod
Vælger du den sidste måde, skal du skære roden væk, når du kommer tilbage i køkkenet, og derefter kan du bruge de sprøde, grønne spinatblade.
Tid til at dyrke bønner
Kan du ikke spise det hele? Når du har skyllet bladene grundigt i kold vand, kan du opbevare dem i køleskabet. De kan sagtens holde sig friske i op til en uge. Bliver de lidt slatne i løbet af den tid, du opbevarer dem på køl, kan du – som med salat – skylle dem i meget koldt vand, så de genvinder deres sprødhed.
Kan spinat fryses? Du kan uden problemer fryse spinat, og tage den op til senere brug – måske til vinter? Du skal rense bladene grundigt for jord og blanchere dem, før du lægger dem i poser til nedfrysning. Du kan også hakke bladene, hvis du synes. Når du skal bruge spinat, tager du bare den mængde op af fryseren, du har lyst til.
Gode opskrifter med spinat
Vil du være stærk som Skipper Skræk? Så skal du spise spinat. Det har vi lært fra barnsben af, og det er der nok en grund til. Spinat er nemlig super sundt, og indeholder mange vitaminer og mineraler, som er gode for os. Men ikke bare er de grønne blade sunde, de smager også dejligt og kan bruges i mange forskellige opskrifter.
Sommer i haven – Det skal du lave
De grønne blade er gode at dampe, lige som de også er lækre som bladgrønt i salater og smoothies. Blandt klassikerne finder du spinatlasagne og spinattærte, som altid vækker begejstring på middagsbordet.
Den bedste opskrift på rød rabarbersaft
I den sunde og søde afdeling finder du spinatpandekager og spinatvafler, som også altid er et hit blandt både børn og voksne. Den flotte, grønne farve og den milde smag gør det nemlig svært ikke at blive glad, når der sættes spinat på bordet.
Pia Rostved-A
Hej!
Jeg er ny i spinat.
Vi har sået i år, det er væltet op med spinat og nu er der blomster i – gået i stok, tror jeg de er.
Er bladene så nu helt uspiselige?
hverdagshaven
Hej Pia.
Du kan sagtens spise bladene alligevel.
Mange hilsner
Christine.