Det er bare lidt hyggeligt med pålægschokolade, synes jeg. Det minder mig altid om de særlige dage som barn, hvor den gule æske fra Galle & Jessen eller den røde pakke med pålægschokolade fra Toms blev sat på bordet. Det skete nemlig ikke hver dag.
Det gør det nu stadig ikke, men fra tid til anden kan jeg stadig godt lide at sætte tænderne i en mad med pålægschokolade, og når det sker, skal det være hjemmelavet pålægschokolade. Det er nemlig ikke svært at lave selv, og fra start til slut tager det ikke mere end 15 minutter.
Her får du min opskrift på hjemmelavet pålægschokolade.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Opskrift på pålægschokolade
Jeg bruger en mørk 70% chokolade i min opskrift på pålægschokolade, men du kan selv vælge, hvilken slags du vil bruge. Jeg kan godt lide den dybe, mørke chokoladesmag, og derfor laver jeg min pålægschokolade med 70%.
Nogle gange vælger jeg at blande mørk og lys chokolade, så chokoladepålægget får mønstre, og andre gange pynter jeg med hakkede nødder eller frysetørrede bær. Der er selvfølgelig også de gange, hvor jeg laver stykkerne uden noget.
Nem opskrift på hyldeblomstmarmelade med citron
Det bedste ved hjemmelavet pålægschokolade er, at opskriften kan varieres afhængig af, hvad du lige har i skuffen. Prøv selv – her får du min opskrift.
Det skal du bruge
→ 100 gram (mørk) chokolade
→ Eventuelt hakkede nødder, tørrede bær eller lignende
Sådan laver du pålægschokolade
Vil du have tykke stykker pålægschokolade? Jo tyndere lag du smører chokoladen ud, jo tyndere skiver får du. Med det in mente er vi klar til at gå i gang. Herunder fortæller jeg dig, hvordan du laver pålægschokolade.
Sådan gør du
✓ Først skal chokoladen smeltes, og det gøres over et vandbad.
✓ Når du har gjort vandbadet klar, finder du et stykke bagepapir frem fra skuffen, mens chokoladen smelter.
✓ Når chokoladen er smeltet, smører du den ud på bagepapiret. Sørg for, at chokoladelaget bliver jævnt.
✓ Vil du pynte din pålægschokolade, så er det nu, at du gør det. Læg hakkede nødder, frysetørrede bær eller noget helt tredje på den våde chokolade.
✓ Når chokoladen er ved at sætte sig – du ved stadiet, hvor den ikke er helt våd, men heller ikke helt tør endnu – skal den skæres ud i passende stykker.
✓ Herefter er det bare at vente til pålægschokoladen er størknet – og så er det spisetid.
Hvor lang holdbarhed har hjemmelavet pålægschokolade?
Hjemmelavet pålægschokolade har en lang holdbarhed, hvis den ikke bliver spist… Jeg opbevarer min pålægschokolade i en lufttæt kagedåse, som jeg sætter i køleskabet, og her kan den holde sig i mange uger.
Min bedste opskrift på hyldeblomstsaft
Det er dog sjældent, at spørgsmålet om holdbarhed bliver aktuelt, for sådan en hjemmelavet lækkerbidsken bliver hurtigt spist.
Chokoladepålæg med flotte figurer & former
Det sjove ved hjemmelavet pålægschokolade er, at man kan få lov til at være lidt kreativ. Jeg bruger ofte kageforme og udstikkere, så jeg får chokoladepålæg med figurer – hjerter, træer, dyr, stjerner, cirkler…
TIP Vil du lave pålægschokolade uden mælk, skal du vælge en chokolade, der ikke indeholder mælk.
I stedet for at smøre chokoladen ud på bagepapiret, sætter jeg udstikkeren på bagepapiret og fylder et tyndt lag i. Jeg løfter udstikkeren af med det samme, og lader chokoladen størkne ”fritstående”.
Lækker hjemmelavet pålægschokolade
Jeg kan godt lide, når pålægschokolade har lidt bid, så jeg kan mærke, hvordan tænderne knaser igennem den sprøde chokolade. Det skete bare for sjældent, at det var den oplevelse jeg fik, når jeg købte pålægschokolade. Stykkerne var simpelthen for tynde.
Opskrift på te med citronmelisse
Derfor fik jeg lyst til at lave pålægschokolade selv. På den måde kunne jeg få lov til at bestemme, hvor tykke stykkerne skulle være. Nu snakker vi ikke centimeter tykke stykker, slet ikke, men bare stykker, som siger knæk på den der helt rigtige måde.
Den største udfordring ved hjemmelavet pålægschokolade er tempereringen, og er man ikke lige den store chocolatier, kan det godt være et punkt, der får en til at tænke, at den der pålægschokolade fra Toms, den smager også fint nok…
Jeg kan berolige dig med, at pålægschokoladen smager fint selvom, at tempereringen ikke sidder lige i skabet. Jeg er nemlig heller ikke nogen stor chocolatier, men det har ikke afholdt mig fra at kaste mig ud i projektet alligevel. Så har du lyst til at prøve hjemmelavet pålægschokolade, så gør det! Du kan jo bruge min opskrift på hjemmelavet pålægschokolade herover.
Nyd det på friskbagte boller
Søndag morgen. Radioen knirker lidt i forsøget på at vågne, mens lyden langsomt strømmer ud i køkkenet. Lysene på bordet bliver tændt, jeg vugger lidt frem og tilbage til musikken, og begynder stille at kværne kaffebønnerne, så de er klar til at møde vandet om lidt.
Marmeladen kommer på bordet, og fra øverste hylde i køleskabet finder jeg pålægschokoladen frem – præcis på samme tid, som brødet bliver trukket ud af ovnen. Der er ikke noget bedre end at begynde sin dag med lunt brød og hjemmelavet pålægschokolade, som smelter stille og roligt, når jeg lægger det på brødet.
Det er ikke hver søndag morgen, som begynder med pålægschokolade på friskbagte boller. Desværre. Jeg kunne ellers godt vænne mig til det, men de dage, hvor det så sker, de er så til gengæld noget helt specielt. Det er nemlig dage med god tid – og de dage, dem skal der også være plads til.
Skriv et svar