Jordbærret er mit yndlingsbær, og der er ingen andre bær, der kommer i nærheden af at skubbe jordbærret af 1. pladsen. Sådan har det altid været, og jeg kunne virkelig ikke forestille mig, at det nogensinde skulle blive anderledes. Jordbær er smagen af sommer, og der findes ikke noget bedre end at trisse ned i haven på en varm sommerdag for at fylde en skål eller to med solmodne jordbær. Måske endda hapse et par bær under plukningen men ellers returnere den fyldte skål til køkkenet, hvor jordbærrene gøres klar til at møde deres udkårne: fløde og mælk.
Vil man gerne spise sådan en portion mere end et par gange i løbet af sommeren – og det vil jeg gerne – så skal forarbejdet gøres, for jordbærplanter kræver både arbejde og struktur for at lykkes helt perfekt.
Sådan dyrker du jordbær
Grønne jordbær.
Jordbær kan købes som planter, der er klar til direkte udplantning, så når du har fået fat i de jordbærplanter, du vil have, skal du udse dig en plet i haven, hvor de kan vokse. Jordbærplanterne sættes med 40 cm. mellem hver plante, og der må gerne være 1 meter mellem hver række, så du nemt kan gå mellem rækkerne for at luge eller plukke modne jordbær.
TIP Når du planter jordbær med stor afstand mellem hver plante, sikrer du samtidig, at sygdomme som fx gråskimmel ikke kan sprede sig mellem planterne.
Det er vigtigt, at du ikke kommer til at dække de grønne blade med jord, når du planter jordbær, og særligt midten af planten må du ikke dække. De midterste blade er nemlig jordbærplantens ”hjerte”, og det er herfra, at jordbærrene vokser.
Jordbær elsker sol og meget af den, så derfor er det en god idé at plante jordbær et sted i haven, hvor der er garanti for sol. I den første periode efter, at du har plantet dem, må de ikke tørre ud. Jordbærplanten skal nemlig have meget vand, hvis den skal lave store bær.
Husk halm & fiberdug
Jordbærplanten har fine, hvide blomster.
Efter, at du har plantet dine jordbær ud, kan du lægge halm omkring dem. Halmen holder på fugten, forhindrer alt for meget ukrudt i at kvæle jordbærplanterne og så kommer jordbærrene heller ikke til vokse direkte på jorden, hvor de har større risiko for at rådne. Jeg bruger halm mange steder i min have, men lige omkring jordbærrene har jeg faktisk ikke halm.
TIP Hvis du dækker dine jordbær med fiberdug, kan du have dem i fred for fugle og snegle.
I øjeblikket dyrker jeg jordbær et sted i haven, hvor der tidligere har været græs. For at komme græsset til livs, har jeg derfor lagt sort plastik på det stykke og plantet jordbær gennem plastikken. Det er selvfølgelig ikke særligt smukt at se på, men når jordbærrene vokser til, og de desuden er gemt væk under en fiberdug, så gør det ikke noget. Næste sommer kan jeg fjerne plastikken, lægge halm om jordbærrene og dermed have et nyt og fint jordbærbed.
Når jordbærsæsonen slutter
Smagen af sommer.
Jordbærsæsonen varer desværre ikke hele sommeren, og når planterne ikke giver flere jordbær, må du ud for at luge mellem planterne. Nogle vælger at klippe alle de grønne blade af, så det bliver nemmere at luge, men det gør jeg ikke. Til gengæld tilføjer jeg ny kompost eller jord til jordbærplanterne, når jeg har renset rækkerne godt og grundigt.
Der er det sjove ved jordbærplanter, at de danner nye rødder oven på de gamle, og efterhånden vokser jordbærplantens rødder stille og roligt op af jorden. Derfor skal jordbærplanterne have frisk jord, når sæsonen slutter.
Jordbær har ikke brug for vildt meget næring, så vær forsigtig med at vende gødning ind i jorden, for de små planter kan nemt blive ”brændt af.” Jeg plejer at vende jorden med kompost, der ikke er alt for kraftigt, og det elsker jordbærrene.
Udløbere – Lav nye jordbærplanter
Det er udløberne, der bliver til nye jordbærplanter.
Jo ældre en jordbærplante er, desto mindre bær sætter den. Så vil du undgå at spise dine jordbær med en lup, skal du derfor hvert 2. eller 3. år udskifte planterne. Det kan umiddelbart lyde som en dyr affære især, hvis jordbærbedet er stort, men jordbær danner nye jordbærplanter ved at sætte udløbere, og det er de udløbere, du skal have fat i, så du kan sikre de kommende års jordbærhøste.
TIP Hvis jordbærplanterne ser syge ud, skal du fjerne dem fra jordbærbedet med det samme for at undgå, at sygdomme spreder sig til de andre planter.
Udløberne slår rod et stykke fra en fuldvoksen jordbærplante, som på den måde sørger for sin egen overlevelse. Desværre er haveejeren ikke altid enig i, hvordan naturen vælger at indrette sig, så derfor tager du de små udløbere, og planter dem der, hvor det passer dig bedst. Hvis du vil plukke jordbær af dine udløbere sommeren efter, at du har plantet dem, skal de i jorden inden august. Men ellers har jordbær en lang udplantningsperiode, og du kan plante jordbær fra marts, og til før frosten sætter ind i efteråret.
Omplantning af jordbær
En jordbærplante, der er lige ved at blomstre.
Man siger jo, at udløberne skal plantes et sted i haven, hvor der ikke har været dyrket jordbær i en årrække, hvis man vil sikre et stort udbytte, men Jeg dyrker jordbær på den samme plet hvert år. Jeg kører et system med rækker, der er inddelt i 1. års jordbær, 2. års jordbær og 3. års jordbær. Hvert år tilføjer jeg ny næring til jorden og rykker planterne 1 hak frem og smider sæsonens 3. års jordbær på komposten.
Det fungerer upåklageligt og har den fordel, at jeg ikke bliver forvirret over, hvilke planter, der har nået, hvilken alder. Så længe du sørger for at tilføje ny næring til jorden, og holder styr på, hvor gamle dine jordbær er, kan du sagtens dyrke jordbær det samme sted i haven år efter år.
Jordbærplanter & sorter
I sommerperioden skal der høstes jordbær dagligt.
Jeg må hellere være ærlig at sige, at jeg faktisk ikke ved, hvilken sort af jordbær, jeg har i min have. Jeg kunne nok godt finde ud af det, men jeg har simpelthen ikke gjort mig den ulejlighed. Endnu i hvert fald. Men det betyder heller ikke så meget, for jeg er helt tilfreds med smagen, som er rund og sød – præcis som den skal være.
Ikke desto mindre er der haveejere og jordbærelskere, der går meget op i, hvilke sorter af jordbær, man har i haven. De jordbær jeg har i min have, var det eneste udover et par forkølede bærbuske, som voksede her i forvejen, og derfor ved jeg af gode grunde ikke, hvilken sort jordbær, jeg har.
En skål jordbær – nu mangler der bare mælk & fløde.
Der findes nemlig mange forskellige sorter af jordbær, og når du skal vælge, hvilken jordbærsort, du vil dyrke i haven, skal du først beslutte, om du vil have tidlige eller sene jordbær. Det er altså et spørgsmål om, hvor stor tålmodighed du er udstyret med, og hvor lang tid du kan vente med at spise jordbær fra egen have.
Zefyr og Dybdahl er tidlige sorter af jordbær, som efterfølges af Korono og Polka, der ligger ”midt” i sæsonen. Senga Sengana, som måske er den mest kendte jordbærsort, fordi den er særligt sød og fin i smagen, er derimod sen – til gengæld er Senga Sengana værd at vente på. Hvis du ikke kan beslutte dig for en enkelt jordbærsort, kan du have flere sorter jordbær, for på den måde får du en lang jordbærsæson.
Skovjordbær
Skovjordbær er mindre end almindelige jordbærplanter. Det gælder også deres bær.
Skovjordbær hører også med til jordbærfamilien, men modsat de ovenstående sorter af jordbær, så giver skovjordbær bær hele sommeren og langt ind i efteråret. De er super gode som bunddække i staudebedet, omkring frugtbuske, ved fliser eller andre steder, hvor du ikke gider at luge. Der er nemlig den fordel ved dem, at de kan gro overalt så længe, der ikke er for tørt, og så kræver de ikke pasning. Tilmed smager bærrene helt fint.
Du kan læse meget mere om skovjordbær her
Jordbær i krukker & højbede
Du kan sagtens få et stort udbytte, selvom du dyrker jordbær i krukker & højbede.
Det er langt fra nødvendigt at anlægge et stort jordbærbed for at kunne dyrke jordbær. Jordbær kan nemlig sagtens dyrkes i krukker og højbede, hvis du ikke har mulighed for at lave et stort jordbærbed eller bare gerne vil dyrke jordbær med et mindre udbytte.
Mine jordbærplanter sætter som regel altid flere udløbere, end jeg har brug for, så derfor tager jeg gerne et par stykker fra, og planter dem i krukker rundt omkring sammen med sommerblomster og stauder. Det ser fint ud, og hvis jeg endda kan plukke nogle bær i løbet af jordbærsæsonen, er jeg ganske tilfreds.
Jordbær kan dyrkes i krukker, i højbede, i store og i små bede, og selvom det kræver lidt arbejde at få et stort udbytte, så synes jeg, at det er al tiden værd, når jeg henter en stor skål med de fineste, røde jordbær i alle størrelser.
Skriv et svar