Jeg kan altid lige spise ét stykke mere. Og så et til, og måske lige det sidste også… De sprøde knækbrød holder ikke længe herhjemme, for de knasende bidder er virkelig den bedste snack, jeg kan forestille mig.
Har du det på samme måde, skal du gå med i køkkenet nu. Her får du nemlig opskriften på de bedste, hjemmelavede knækbrød, jeg kan sætte tænderne i.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min opskrift på knækbrød
Må jeg foreslå min opskrift på knækbrød, hvis du er på udkig efter en hurtig snack? Det tager nemlig ikke lang tid, fra lysten melder sig, til du kan trække et par bageplader med hjemmelavet knækbrød ud af ovnen.
Nem opskrift på hjemmelavet pålægschokolade
De er både hurtige og nemme at bage, for de har ikke brug for at hæve. Det er blandt andet derfor, de er perfekte at bikse sammen i en hverdag, hvor det godt må gå lidt stærkt.
TIP Spis knækbrød med pålæg eller brug dem som tilbehør til maden. De er også gode på ostebordet, med pålægschokolade eller hjemmelavet marmelade.
Knækbrød er sunde, fyldt med en masse gode sager og så er de en perfekt snack til den lille sult. Skal du skifte pakken med Wasa ud, synes jeg, du skal prøve min opskrift, som du får lige her.
Det skal du bruge
Der bliver 2 bageplader af portionen
→ 1 dl. rugflager eller havregryn
→ 1 dl. sesamfrø
→ 1 dl. hørfrø
→ 1 dl. solsikkekerner
→ 1 dl. græskarkerner
→ 1 dl. birkes
→ 3 ½ dl. rugmel eller fuldkornsmel
→ 2 dl. vand
→ 1 tsk. salt
→ 1 tsk. bagepulver
Du kan også tilsætte et par spiseskefulde olie, hvis du vil.
Sådan bager du knækbrød med kerner & frø
Min opskrift på knækbrød er med kerner, frø og rugmel, men den kan varieres på virkelig mange måder. Længere nede i opskriften fortæller jeg, hvordan du laver din egen knækbrødsblanding, så du kan bruge de ingredienser, du har i dit køkken lige nu.
Sådan laver du knækbrød med kerner
✓ Begynd med at blande alle de tørre ingredienser, frø, kerner og mel, før du tilsætter salt, bagepulver og rører rundt, så det hele mikses sammen.
✓ Tilsæt derefter vand og eventuelt olie, men tilføj vandet lidt ad gangen.
✓ Rør grundigt, så massen bliver jævn, og kerner, frø og mel opsuger væsken og konsistensen bliver fugtig. Tilsæt mere vand, hvis det bliver nødvendigt.
✓ Når blandingen er samlet, rulles den ud mellem 2 stykker bagepapir.
✓ Placer en stor skefuld knækbrødsblanding på papiret, tryk den flad og læg et stykke bagepapir over, før du allierer dig med en kagerulle og ruller brødene helt flade.
✓ Fat til sidst en kniv og skær knækbrødet ud i de størrelser, du ønsker, før de sættes i ovnen ved 180 grader.
✓ Bag kerneknækbrødene i 12-15 minutter eller til de har en jævn, gylden farve.
✓ Lad dem køle af på en bagerist, før du brækker dem fra hinanden, og opbevarer dem i en lufttæt beholder, til de skal spises.
Lav din egen knækbrødsblanding
Min opskrift på knækbrød, som jeg lige har delt med dig, har jeg brugt i mange år, og den kan varieres på flere forskellige måder. Derfor er det heller ikke altid de samme ingredienser, jeg bruger, når jeg trækker i forklædet. Det er altså en grundopskrift, du kan bruge, når du laver din egen knækbrødsblanding.
TIP Det er en god idé at tilsætte mere vand, hvis du bager knækbrød med chiafrø. Frøene kan nemlig suge op til 10 gange deres egen vægt.
Har du ikke hørfrø eller græskarkerner i køkkenskabet? Eller synes du ikke, solsikkerkerner og rugmel er noget for dig? Så kan du heldigvis erstatte det med lige præcis de ting, du har i køkkenet, og som du holder allermest af. Jeg bruger også gerne hampefrø eller chiafrø i mine knækbrød.
En lille snak om valg af mel
Det kan være en udfordring at bage knækbrød uden mel, men heldigvis kan du bage glutenfri knækbrød, hvis du gerne vil undgå ”almindelig” mel i bagværket. Du kan fint erstatte melet med glutenfri havregryn, og jeg kan også anbefale dig at bage knækbrød med majsmel, amarantmel, mandelmel eller kikærtemel.
Sød og syrlig havtornmarmelade med æble
Det er meget forskelligt, hvilken type mel jeg bruger, men ofte bager jeg knækbrød med rugmel. Den dybe, lidt grove smag, holder jeg nemlig meget af, men vil du have et lettere og lysere resultat, kan du bage knækbrød med havregryn eller hvedemel.
Sådan laver du jordbærmarmelade
Prøv for eksempel at erstatte rugflagerne i min opskrift med havregryn og rugmelet med grahamsmel eller andet fuldkornsmel.
Et godt råd om holdbarhed & opbevaring
De bedste knækbrød er sprøde knækbrød. Der er nemlig ikke meget fornøjelse i at sætte tænderne i en blød bid, når man forventer en knasende lyd. Heldigvis kan de holde sig længe i en lufttæt beholder.
TIP Vil du forlænge holdbarheden på dine knækbrød, kan du lægge dem i mindre beholdere. Lægger du dem i en stor dåse eller boks, som åbnes ofte, får snacken luft, og det er med til at gøre dem bløde.
Knækbrød kan holde sig sprøde i flere uger, så du kan sagtens lave en stor portion uden at bekymre dig om holdbarhed.
Hjemmelavet knækbrød er en favorit snack
Du kan næsten høre det, når du siger det højt: knækbrød. De skal være knasende og crispy med et helt perfekt knæk. Vil du have et meget sprødt resultat, skal du rulle dine knækbrød tynde, men vil du spise dem med pålæg, er det bedre, hvis du laver dem lidt tykkere.
TIP På grund af de mange kerner og frø er knækbrød sundt, og har et højt indhold af gode fedtstoffer og fibre, du har brug for som en del af hverdagskosten.
De fleste gange spiser jeg de sprøde bidder, som de er, men når jeg endelig serverer knækbrød med pålæg, er hummus, ærtepure eller marmelade favoritter.
Opskrift på hyldeblomstmarmelade med citron
Pålægschokolade er for resten også lækkert på, må jeg hellere tilføje, ligesom hjemmelavet knækbrød også er godt tilbehør til suppe. De kan fint erstatte croutonerne. Det er altså ikke svært at finde idéer til, hvordan de skal serveres. Det svære bliver nok nærmere at sørge for, at glasset med snacks altid er fyldt…
Skriv et svar