Det er lige nu, du skal plukke mirabeller til chutney. Sæsonen er fuld gang, og jeg høster fade med frugt, som fyldes på glas og gemmes til vinter.
Min opskrift er nem og hurtig at lave, og jeg lover, du vil synes om den. På en kold vinterdag giver den varme i kroppen med sine aromatiske krydderier, som spiller sammen med syre og sødme fra frugten. Find forklædet frem, for nu skal vi i køkkenet.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Prøv min opskrift på chutney med mirabeller
En hjemmelavet chutney med mirabeller er det bedste – krydret, syrlig, sød og med en mild styrke. Præcis sådan kan jeg lide det! Konsistensen er som sirup – fin og fedtet, men korianderfrø og sennepskorn tilføjer knas, som bryder det bløde. Det overrasker, når man bider i kornene, og den kontrast er jeg vild med.
Lækker, krydret hybenchutney – Nem opskrift
Vil du sætte tilbehøret på middagsbordet, må du først høste frugterne. Jeg plukker dem i frugthaven, men har du ikke mirabelletræer i din have, kan du heldigvis sanke de røde eller gule frugter i naturen. Du finder træerne i skove, krat eller hegn.
Har du ikke heldet med dig på sanketuren, er blommer en oplagt erstatning.
Det skal du bruge
Opskriften giver dig 1 glas
→ 600 g. mirabeller eller blommer
→ 2 små løg
→ 1 frisk chili
→ 2 laurbærblade
→ 5-6 kardemommekapsler
→ ½ spsk. peberkorn
→ 1 spsk. korianderfrø
→ 3 spsk. sennepsfrø
→ 100 g. rørsukker
→ 1 dl. æblecidereddike
Du vælger selv, hvor stærk en chutney du vil lave. Udse dig en chili med tilpas styrke, så du opnår præcis det niveau, der passer til din smag.
Sådan laver du chutney med mirabeller
Det kan tage noget tid at rense frugterne, for kødet klæber til de små sten. Laver du opskriften med blommer, går det hurtigere, for her sidder stenen mere løst.
Frugtkødet kan skæres fra stenen med en kniv, men vil du lette arbejdet for dig selv, vil jeg anbefale en udstener. Det er et smart værktøj, som trykker stenen ud af frugten på nul komma fem. I løbet af en sæson udstener jeg mange mirabeller og blommer, så for mig er redskabet uundværligt. Set i lyset af, at det kan købes til under 100 kroner, og sparer meget for meget tid, er det penge, som er godt givet ud.
Bare et lille tip, hvis du ikke allerede har en udstener i køkkenskuffen.
Sådan laver du chutney med mirabeller
✓ Start med at vaske frugterne og fjerne stenene.
✓ Snit derefter chili i små stykker og skær løgene i halve ringe.
✓ Kom alle ingredienserne i en gryde og bring dem langsomt i kog.
✓ Lad det nu småsimre de næste 20-30 minutter, og rør ofte undervejs, så herlighederne ikke brænder på.
✓ Stille og roligt tykner chutneyen, men den kan gøres mere flydende, hvis der tilføjes lidt vand undervejs.
✓ Når den rigtige konsistens er opnået, smages der til med sukker, eddike og krydderier til det ønskede niveau af syre, sødme og styrke er fundet.
✓ Den færdige chutney med mirabeller hældes på skoldede, lufttætte glas, som skal lukkes straks.
Opnå lang holdbarhed ved korrekt opbevaring
For at sikre den længste holdbarhed skal du skylle sylteglasset i kogende vand, før du hælder din chutney med mirabeller i og lukker. Rene glas er især afgørende, hvis du ikke bruger Atamon, og gerne vil gemme syltesagerne til vinter.
Syltede rødløg – Et perfekt, pink tilbehør
Opbevaring har også betydning for, hvor længe chutneyen kan holde sig. Uåbnede glas holder sig 3-4 måneder, hvis de opbevares mørkt og køligt, mens åbnede glas har en holdbarhed på 3-4 uger i køleskab.
Spis tilbehøret til…
Jeg sætter ofte et glas mirabellechutney på bordet, for tilbehøret er perfekt til både gryderetter som boller i karry og rugbrødsmadder. Jeg bruger det også til dressinger eller som kold sovs, ligesom du også kan servere det som sylt til simreretter, fisk, fjerkræ eller andet kød.
Opskrift på hjemmelavet knækbrød med kerner
Jeg spiser det desuden som topping på en frisklavet omelet, lægger en skefuld i min wrap, madpandekage eller lader det krydre en god, hjemmelavet burger.
Du kan også servere chutneyen til lagret ost med et stykke knasende kerneknækbrød på siden.
Velbekomme!
Skriv et svar