Sensommeren er en skøn tid – fyldt med frisk frugt, som skal høstes og spises i de sidste solstråler. Selvfølgelig skal de også syltes, for træernes grene er tunge af modne lækkerier, og min mave kan slet ikke nå at spise dem alle her og nu.
Derfor koger jeg marmelade af mirabeller. Man kan faktisk sige, at jeg kommer sommeren på glas. Vil du gemme en lille bid til vinter, skal du læse med nu. Vi skal i køkkenet og koge marmelade.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Min bedste opskrift på marmelade af mirabeller
Et blødt bid af vanilje, intens sommersød frugtsmag og en syrlig note til slut. Marmelade af mirabeller er en sensommerdrøm, du bestemt godt kan glæde dig til at åbne for på en råkold vinterdag.
Du kan variere min opskrift med ingefær, citron, æble, abrikoser og blommer. Jeg bruger den som basisopskrift, og skifter mellem at lave marmeladen af røde eller gule mirabeller. Hvis du scroller helt i bund, giver jeg dig idéer til, hvordan du kan variere syltetøjet med anden frugt, så du får den smag, du bedst kan lide.
Ingredienser
Min opskrift giver dig 1 glas
→ 500 g. mirabeller (røde eller gule)
→ 2 dl. vand
→ 400 g. rørsukker
→ ½ vaniljestang
Sådan laver du marmelade med mirabeller
Min opskrift på marmelade med mirabeller er nem, fordi du slipper for at løsne stenen fra frugtkødet først. Det kan være et ordentligt mas at gøre, men på den her måde undgår du altså det lidt langsommelige arbejde med at udstene frugterne.
Nem opskrift på mirabellechutney med chili
Samtidig behøver du ikke at blende marmeladen, for når du lader frugtpuréen passere gennem en sigte først, fjernes den seje skal, så du kun står tilbage med en blød, cremet konsistens.
Sådan laver du marmelade af mirabeller
✓ Vask frugterne grundigt.
✓ Læg dem i en tykbundet gryde sammen med vand og kog dem møre. Modne frugter skal koge kortere tid end umodne, så hold øje med dem og rør løbende.
✓ Når frugterne er blevet til mos, hældes de i en sigte, si eller et dørslag.
✓ Mas mosen igennem sien, så den kommer retur til gryden uden sten og skaller.
✓ Kog ved svag varme frugtmosen med sukker og vaniljestang i 10 minutter.
✓ Smag til og tilføj mere sukker, hvis du ønsker sødere syltetøj.
✓ Til sidst kommes den friskkogte mirabellemarmelade på rene, skoldede glas, som lukkes med det samme.
TIP Vil du undgå gryderne? Du kan lave mirabellemarmelade i ovnen. Læg frugterne på en bradepande med sukker og vanilje. Bag så hele herligheden ved 180 grader, til frugten er som mos, fjern kernerne og kom kompotten på glas.
Få lang holdbarhed med rigtig opbevaring
Hjemmelavet marmelade af mirabeller har en holdbarhed på 2-3 måneder, hvis du hælder frugtpuréen på sterile sylteglas. Jeg skolder glassene grundigt i kogende vand, så jeg er sikker på, at de er helt rene, før de fyldes.
Krydret chutney med mirabeller
Nogle bruger også Atamon til at desinficere glassene, men det gør jeg ikke selv.
En anden vigtig faktor som får syltetøjet til at holde længe, er den rigtige opbevaring: De uåbnede glas skal opbevares mørkt og køligt. Når du har åbnet et glas, skal det i køleskabet, hvor det holder sig 2-3 uger – med mindre, du selvfølgelig når at spise det først.
Sukker eller syltesukker?
Sukker skal der til, når du skal sylte. Dels fordi det søder og tilføjer smag, dels fordi det er med til at konservere frugten. Jeg vil ikke anbefale dig at koge marmelade af mirabeller uden sukker, for frugten er meget syrlig, og det kræver altså et sødt modspil, hvis det skal kunne spises…
Jeg bruger rørsukker, men det kan fint erstattes af almindelig, hvid sukker eller syltesukker.
Det særlige ved syltesukker er, at det er tilført pektin. Det findes naturligt i frugt, men ikke alle frugter har et højt indhold af stoffet. For at undgå, syltetøjet bliver tyndt og flydende, kan det koges med syltesukker, som tykner konsistensen. Melatin kan også anvendes, da det har samme geleringsevne.
Personligt koger jeg blot min mirabellemarmelade lidt længere, hvis jeg synes, den skal være tykkere.
Spis mirabellemarmelade til…
Du behøver ikke at spørge mange gange, hvad kan man bruge mirabeller til, for der er så mange lækre måder, du kan servere dem på.
Helt klassisk kan du spise syltetøjet på friskbagt brød, rundstykket søndag morgen eller knækbrød med ost. Med en god kop kaffe eller te til er der faktisk ikke brug for mere, men…
Nem opskrift på hjemmelavet kerneknækbrød
Jeg bruger også mirabellemarmelade til kager og desserter. I roulade er det perfekt blødt, sødt fyld og lagt i trifli, mellem lagkagebunde eller brugt til kringle, cupcakes, muffins og sandkager, er det også skønt. Prøv det endelig i en nybagt pandekage eller serveret til lune vafler og is – det er godt!
En anden mulighed er også at lægge en god skefuld på yoghurt naturel om morgenen sammen med en knasende müsli eller granola. Det er en skøn måde at starte dagen på – ligesom det heller ikke er dårligt at se solen stå op, mens man spiser en varm grød med sommersyltetøj på toppen.
Varier opskriften med årstidens frugt
Sensommeren er sæson for frugt, så hvorfor ikke lade nogle af de bedste mødes i marmeladeglasset? Som jeg nævnte tidligere, er min opskrift en nem basis, du kan bygge videre på.
TIP Jeg kommer et stykke på omkring 1 centimeter i, hvis jeg varierer opskriften på marmelade med ingefær. Det tilføjer en skarp smag, som giver kant, der klæder de søde, gule mirabeller.
Jeg varier smagen med flere forskellige ting fra abrikos til æble, blomme, appelsin, grape og citron afhængig af, hvor sødt eller syrligt et resultat, jeg har lyst til. Jeg arbejder ofte ud fra devisen om kun at lade mørke frugtes mødes og lyse frugter mødes. De passer som regel altid sammen i smag. Derfor er en rød mirabellemarmelade med æble eller blomme lækker, mens citron, ingefær og abrikos er bedst til de gule frugter.
Marmelade af røde og gule mirabeller
Det er ikke kun frugtens udseende, som varierer. Det samme gør smagen, for der er nemlig forskel på, om du bruger røde eller gule mirabeller til marmelade. Jeg bruger begge sorter, men krydrer syltetøjet forskelligt afhængig af frugtfarven.
Kom godt i gang med frugthaven
En gul mirabellemarmelade smager næsten som abrikossyltetøj – frisk, sød og med en fin, intens frugtsmag. Vil du balancere sødmen, kan du koge din marmelade med citron. Jeg kan godt lide at tilføje revet citron- eller appelsinskal og noget af saften.
Fra abrikoser til blommer – rød mirabellemarmelade smager nemlig af blommesyltetøj, og du kan derfor sagtens erstatte dem med de større stenfrugter. ’Victoria’ og ’Opal’ er de blommesorter, som kommer tættest på mirabellerne – også når det gælder farve.
Skriv et svar