Smagen af stikkelsbær er ganske særlig. Sød og syrlig på samme tid, og når du bider i bærret, brister det med et blidt blop, som gør hver en mundfuld lidt sjovere. Selvom bærrene smager skønt, når de spises frisk fra busken, gemmer jeg også altid nogle på glas. Når jeg sylter stikkelsbær, kan jeg nemlig strække sæsonen en smule, så jeg på en vinterdag kan vende tilbage til varmen ved buskene.
Vil du sylte stikkelsbær? Buskene bugner af frugt nu, så det er bare med at komme i gang og plukke. Her får du min bedste opskrift på syltede stikkelsbær.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Opskrift på syltede stikkelsbær
Syltede stikkelsbær er noget af det bedste, synes jeg. De har en helt perfekt balance mellem syrlighed og sødme, som gør dem gode i alt fra kager til desserter eller bare som topping til morgenmaden på en hverdag.
Vaniljesyltede pærer på den nemme måde
Min opskrift på syltede stikkelsbær er lidt speciel. Jeg bruger nemlig både eddike og brun farin. Eddiken understreger syren i stikkelsbærrene, og den brune farin fremhæver sødmen med sin dybe, letkrydrede smag. Det bringer det bedste i bærrene frem, synes jeg.
Vil du selv prøve dem? Her får du min opskrift på syltede stikkelsbær.
Det skal du bruge
Der bliver 1 mellemstort glas af denne portion
→ 500 gram røde stikkelsbær
→ 1 dl. vand
→ ½ spsk. eddike
→ 325 gram brun farin
→ ½ vaniljestang
Sådan sylter du stikkelsbær
Før du sylter stikkelsbær, skal du rense bærrene, så stilken og den tørrede blomsterstand fjernes. Det er heldigvis hurtigt klaret med en lille urtekniv.
Naturligvis er det ikke strengt nødvendigt, at du renser hvert enkelt stikkelsbær, før du sylter dem, men jeg vil alligevel anbefale dig at gøre det. Slutresultatet smager bare bedre, hvis ikke du skal tygge dig igennem hårde stilke og visne blomster.
Og lad os så komme i gang.
Sådan gør du
✓ Begynd med at nippe stilk og blomsterstand af de røde bær, før de skylles og lægges i en gryde.
✓ Lad dem mødes med vand og eddike, og kog det hele under låg til bærrene næsten brister.
✓ Sukker og vaniljestang kommes i og koges nu i 5 minutter.
✓ Kom de syltede stikkelsbær i et skoldet glas, luk det straks eller spis med det samme.
Det store spørgsmål om, hvor lang tid syltede stikkelsbær kan holde sig, må jeg hellere huske at svare på. Syltede stikkelsbær har en holdbarhed på op til 1 måned, og opbevarer du herligheden i køleskabet, kan det holde sig længere. Hvis du kan lade være med at spise det…
Brug bærrene i de her retter
Der er mange gode grunde til at henkoge stikkelsbær, men lige præcis den her opskrift overbeviser mig hvert år om, hvorfor jeg gør det. Syren fra eddiken supplerer syren i bærrene, og den brune farin bløder det hele op, mens vaniljen krydrer med sin varme smag.
Opskrift på søde, syltede hyben
De hjemmelavede, syltede stikkelsbær smager skønt med en kugle vaniljeis eller som marmelade på pandekager, men de kan også snildt spises til kage serveret med en klat flødeskum på siden.
Skal det være særligt festligt? Jeg blander bærrene med flødeskum og lægger dem i roulader eller mellem bundene i en lagkage, når det skal være ekstra fint. Jeg lover, at det altid bringer begejstrede bifald fra folk, som sætter sådan et par stykker kage til livs.
Syltede stikkelsbær kan også bruges til andet end kager og desserter. I hverdagen bruger jeg dem på min morgenmad, for sådan en lille skefuld sommer pifter alt fra yoghurt til grød op på en vinterdag.
Skriv et svar