Der er en verden til forskel på de blommer, du køber og dem, du plukker friske fra et blommetræ i haven. Frugten fra haven er sødere, dufter af mere og træerne giver som regel et udbytte, der får supermarkedets frugtbakker til at blegne.
Det er bare nogle af fordelene. Der er nemlig også den detalje, at når du planter et blommetræ i din have, kan du selv vælge, hvilken sort du gerne vil have. En sød, en frisk eller måske en helt tredje type?
Nu skal vi se nærmere på, hvilke blommetræer, du kan plante i haven, og hvordan du kommer godt fra start. Så kan du selv smage, hvorfor der ikke er noget så lækkert som en friskplukket blomme fra egen have.
ET ÅR I HAVEN
Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.
Få blommetræer i haven
Der er mange gode grunde til at plante blommetræer i haven – ikke mindst, fordi blommer smager dejligt både rå eller tilberedt som grød, marmelade eller saft. Der er mange muligheder, og træet vokser hurtigt, så du skal ikke vente mange år, før du kan høste blommer af egen avl.
Blommetræet, Prunus domestica, kan blive højt, og får det lov, kan det blive op til 10 meter. Træet er løvfældende og i foråret har det en blomstring, som bestemt er smuk at se på. Hvide blomster samler sig i trækronen og drysser stille af i vinden nogle uger senere. I stedet begynder blommerne nu at udvikle sig.
Kom godt i gang med frugthaven
Når du dyrker blommetræer i haven, er der mange sorter, du kan vælge at købe. Som udgangspunkt er alle blommer dog både søde og saftige så lige gyldigt, hvilket blommetræ du får i din have, vil mundvigene trække op i et smil, når du høster frugten.
Vil du plante et blommetræ i haven? Så lad os se nærmere på, hvordan du skal gøre nu.
Kom i gang med plantning af blommetræ
Blommetræet hører ikke til blandt de besværlige ting, du kan plante i din have. Tværtimod. Træet er nemt at passe, og de fleste sorter giver et stort udbytte, så hele familien burde kunne få stillet sin lyst til blommer.
Skønne æbletræer til alle haver
Hvordan er jorden i din have? Der er ingen grund til bekymring over jorden i din have, når du skal i gang med udplantning af blommetræ, for blommer trives i alle jordtyper. Det vigtigste er, at jorden er veldrænet, så træernes rødder ikke står i vand.
Blommetræer skal som mange andre frugttræer udplantes i løbet af efteråret, når jorden er varm, solens stråler ikke er for kraftige og regnbygerne gavmilde. Det giver nemlig træet de bedste forudsætninger for at finde sig til rette der, hvor du planter det.
Har du aldrig plantet et blommetræ før? Plantning af blommetræer er ikke nogen større historie, og herunder kan du trin for trin læse, hvordan du gør fra start til slut.
Et udvalg af blommetræer kan købes her (reklamelink)
Sådan planter du et blommetræ
Før du kan give dig i kast med selve plantningen af dit blommetræ, skal du beslutte dig for, hvor i haven træet skal vokse. Vær opmærksom på, at blommetræer kan blive meget høje med mindre, du har købt en sort, der er ”dværg”. Et blommetræ af typen ”dværg” bliver nemlig ikke helt så stort, som mange andre sorter.
Plant søde, syrlige ribsbuske i haven
Når du har fundet den rette placering til dit blommetræ, skal du finde en fyldt vandkande og et godt graveredskab frem. Så er du klar til at plante.
Sådan planter du et blommetræ
Herunder kan du trin for trin læse, hvordan du planter et blommetræ.
Sådan gør du
- Har du købt et blommetræ i krukke, tager du træet ud af den og løsner forsigtigt rødderne.
- Derefter graver du et hul, der er stort nok til, at blommetræet kan være i hullet. Husk at rødderne ikke må være over jordoverfladen.
- Placer blommetræet i hullet og fyld 2/3 af jorden i hullet.
- Fat nu vandkanden og vand hullet godt.
- Når vandet er sunket, fylder du resten af jorden i hullet.
- Til sidst kan du stampe på jorden omkring træet, så jorden sætter sig.
- Slut af med at vande blommetræet.
I den første tid efter udplantningen af blommetræet, skal du sørge for at vande træet godt, hvis himlens sluser ikke åbner sig. Et godt tip i den forbindelse er, at du vander blommetræet grundigt en gang imellem i stedet for at vande en lille smule hele tiden. På den måde lærer blommetræet, at det skal sende rødderne ned i jorden for at finde vand i stedet for at hygge sig i den øvre del af jorden.
TIP Et ungt blommetræ, der lige er blevet plantet, skal have de bedste betingelser for at gro og vokse. Derfor er det vigtigt, at jorden omkring træet holdes fri for græs og ukrudt, indtil træet er stort. Vil du undgå at luge, kan du lægge barkflis eller græsafklip omkring træet.
Den vigtige bestøvning af blommetræer
Det er bierne, der sørger for bestøvning af blommetræer. Så når du ser en travl bi, der helt gul og tung af pollen summer af sted i foråret, så vær du glad for det. Det betyder nemlig, at din blommehøst senere på året er godt på vej.
Men bierne er ikke nok. Selvom langt de fleste blommetræer er selvbestøvende, findes der sorter, som har brug for, at der er en anden blommesort i nærheden, som kan hjælpe med bestøvningen.
Sommersøde solbær – Nem bærbusk til haven
Det kaldes fremmedbestøvning, når der skal mere end ét blommetræ til bestøvning. Vil du kun have ét blommetræ i din have? Du kan spørge, der hvor du køber dit blommetræ, om det er selvbestøvende, for kun på den måde kan du være på den sikre side.
Når det kommer til bestøvning af blommetræer, skal du være opmærksom på, at ikke alle blommetræer kan bestøve hinanden. Desuden er det også vigtigt, at de sorter, der skal bestøve hinanden, selvfølgelig skal blomstre på samme tid for, at det kan lykkes.
Gode råd om beskæring
Blommetræer vokser hurtigt og før, du får set dig om, har du et meget stort træ i din have. Højden på et blommetræ afhænger af den stamme, det er på podet, det vil sige den grundstamme, blommetræet har. Højden på nogle blommetræer kan være både 6, 7, 8 og 10 meter, og netop derfor vælger mange at plante et blommetræ af typen ”dværg”. De bliver nemlig ikke så høje, og særligt i de mindre haver kan det være en fordel.
I stedet for at købe et dværgtræ, kan du beskære træet for at holde højden nede. Beskæring af blommetræer skal foregå under eller efter høsten i efteråret for, at sårene kan lukke sig hurtigt, så du undgår svampeangreb i træet. Når du beskærer dit blommetræ i efteråret – i stedet for at gøre det om vinteren eller i foråret før blomstring – er træet i vækst, og det er derfor mere resistent over for angreb. Husk på du ved beskæring af blommetræet faktisk gør det sårbart.
Før du går i gang med en beskæring, kan du eventuelt se en video eller læse mere om emnet. Det hjælper dig til at være sikker på, du ikke gør skade på træet.
Angreb af sygdomme & skadedyr
Det kan næsten ikke undgås. På et eller andet tidspunkt vil dit blommetræ stifte bekendtskab med sygdomme og skadedyr. De mest almindelige sygdomme for blommetræer kan du blive klogere på herunder.
Blommevikler
På bedste tegnefilmsmaner kan du støde på en larve, der kribler rundt i din blomme, når du tager en bid af den. Det er blommeviklerens larve, der er klækket, og som nu smovser sig vej gennem frugten. Omkring blommestenen vil du også kunne finde noget brunt snask, der indikerer, at en larve er flyttet ind, lige som angrebne frugter ofte modner tidligere og falder af træet.
Umiddelbart kan du ikke se på en blomme, om der gemmer sig en larve under skindet. Er der trukket klare dråber – kaldet gummiflåd – ud af blommen, kan det være en indikation på, at der er ubudne gæster. Du kan som sådan ikke forebygge, at blommevikleren lægger æg i blommerne, men små fugle er din venner, for de spiser nemlig blommeviklere.
Gul monilia
Denne svamp angriber blommetræer, så blommerne får pletter og rådner. Bliver dit blommetræ angrebet af svamp, kan angrebet sprede sig meget hurtigt, så derfor skal du fjerne de angrebne blommer, så snart du ser dem. Det kan dog være et stort arbejde, hvis dit træ bærer mange frugter.
Du kan forsøge at undgå svamp i blommetræer ved at tynde ud i frugterne, så de ikke rører ved hinanden. Ofte sidder blommerne tæt, og det gør det nemmere for svampesporene at sprede sig. Særligt kan blommetræet Victoria blive angrebet af denne sygdom netop fordi, blommerne på denne sort sidder særligt tæt.
Har du et Victoria blommetræ i haven? Det kan være en god idé med beskæring, så der kommer luft i træet. Samtidig kan du følge op med en udtynding af frugterne, så de ikke sidder alt for tæt.
Mit blommetræ giver ingen frugt
Sætter blommetræet ikke nogle frugter, og ser det ellers sundt ud med friske blade, der ikke er visne, kan det være fordi, træet ikke er bestøvet. Det kan også skyldes, sen nattefrost har været på spil, mens blommetræet har blomstret, for sker det, får du et meget lille udbytte.
Vælg de rigtige blommesorter
Når det kommer til blommetræer, findes der virkelig mange sorter med hver sin kvalitet. Nogle sorter giver gule, violette og blå blommer. Nogle giver sure blommer, andre søde og aromatiske. Nogle sætter tidlige frugter og andre må man vente på lidt længere.
Det kan være en god idé at sætte sig godt ind i, hvilke blommesorter, der findes, før du planter et blommetræ i haven. Det ville jo være ærgerligt at finde ud af, du har valgt den forkerte sort, når blommetræet har vokset sig stort. Derfor må vi hellere kigge på nogle af de mest populære sorter med det samme.
Victoria
Victoria er et blommetræ, der nok er et af de mest udbredte i Danmark, og sorten er kendt for at give et stort udbytte. Blommerne, der kan høstes fra midten af september, er ovale og har en fin rødorange farve. Smagen er sød, og de fleste takker ja til at spise frugter fra dette træ.
Victoria blommetræ kan købes her (reklamelink)
Reine Claude Quillins
Når du planter et blommetræ af sorten Reine Claude Quillins, får du gule blommer, der er meget søde og saftige. Frugterne skal høstes i september, men udbyttet kan svinge meget fra år til år. Holdbarheden på Reine Claude Quillins er meget kort, så de skal spises med det samme eller koges til marmelade.
Reine Claude Quillins blommetræ kan købes her (reklamelink)
Opal
Opal er et blommetræ, som sætter fine, rødlilla frugter med en sød og syrlig smag. Blommerne er meget saftige, og de er både lækre rå og kogt til en marmelade, der kan spises i løbet af efteråret. Opal er en tidlig blommesort, og for den utålmodige familie er det et godt blommetræ at plante, for blommerne skal høstes allerede i begyndelsen af august.
Opal blommetræ kan købes her (reklamelink)
Familieblommetræer til de små haver
Et famillietræ er et blommetræ med 3 sorter, der er sammensat, så de bestøver hinanden indbyrdes. Det gode ved at have sådan et blommetræ med 3 sorter er, at du kan nøjes med at plante ét træ i din have. Derfor er et familietræ ideelt i mindre haver. Sorterne på familieblommetræet varierer i smag og høsttid, og derfor får du en lang blommesæson med stor variation.
TIP Til den lille have kan det også være en mulighed at plante et blommetræ i espalier langs en husmur.
Høst & opbevaring af blommer fra haven
Fra august til oktober skal der høstes blommer. Mange blommer og ofte giver træerne selv den største familie kamp til stregen! Det er altid lækkert at plukke en stor håndfuld blommer på vej gennem haven og langsomt spise dem en efter en. I begyndelsen af blommesæsonen tror man aldrig, man kan nå til et punkt, hvor man næsten ikke kan spise flere rå blommer. Men det sker. Og hvad gør man så?
TIP Blommer kan fryses og bruges i kager eller koges til grød og marmelade senere på året.
Blommer egner sig ikke til opbevaring i lang tid, og de skal derfor spises umiddelbart efter høst. Vil du gemme frugterne til vinter? Heldigvis er der ingen grund til at lade blommer gå til spilde, blot fordi maven giver op. Frugterne er nemlig gode at sylte eller koge til saft, grød og marmelade, der kan gemmes, indtil lysten til blommer kommer igen. For det gør den.
Spis løs
Det er klart, at nogle sorter egner sig bedst til at spise rå, hvorimod andre er som skabt til at blive brugt i madlavningen. For eksempel er Opal en virkelig god spiseblomme, hvorimod sveskeblommerne er rigtig gode til syltning.
Havens hyldetræer & hyldebuske
Den bedste måde at finde ud af, hvilken sort dit blommetræ skal være, er ved at smage dig frem. Pluk, duft og smag dig igennem så mange sorter, du kan, før du beslutter dig for, hvilket blommetræ du vil dyrke i din have. Det er nemlig lækkert med et blommetræ i haven – og især, hvis frugterne smager lige som du gerne vil have. Der er nemlig forskel – smag selv.
Wie
Der er ikke givet svar på, hvornår blommetræet giver udbytte.
Hvor mange år går der, og hvilke sorter giver hurtigst frugt?
hverdagshaven
Der går typisk mellem 3-5 år før, at et træ begynder at bære frugt. Med hensyn til, hvilke sorter, der hurtigst giver afkast, vil jeg foreslå, at du spørger der, hvor du køber dit nye blommetræ.
Mange hilsner
Christine.
Gitte Lindblad
Der er om sommeren en summen i et gammel Reine Claude blommetræ i haven, – hvad er det? Bier der bestøver?? Svirrefluer? Det er virkelig en massivt lyd – ikke høj.Hvepse har vel ikke lyd på?
hverdagshaven
Hej Gitte.
Det kan være svært at svare på, men det lyder da sandsynligt, at det kan være bier. Mon du kan se nogle dyr eller insekter i træet, der kunne lave lyden? Når blommerne modner og falder til jorden, samler der sig ofte bier og hvepse i de søde frugter. Det kunne derfor sagtens være fra dem lyden kom.
Mange hilsner
Christine
Else Matthiesen
Jeg har et Victoria blommetræ. Bladene er rullet sammen, og indeni sidder der en lille larve – er det en blommevikler? Og hvad gør man!?
hverdagshaven
Hej Else.
Jeg tror ikke, det er blommevikler, dit træ er blevet ramt af, men derimod et andet skadedyr. Du kan prøve at spule træets blade med koldt vand fra haveslangen dagligt over den næste periode. Det kan have en effekt, for på den måde kan du skylle larverne af.
Mange hilsner
Christine.